Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Intima

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A web 2.0-es alkalmazások elterjedésével egyre több távmunkában végezhető állásról lehet hallani. Mégis, némi fogalomzavart érzek. Számos esetben a távmunka és a szabadúszóként végzendő tevékenység fogalma összekeveredik. Emellett jó pár esetben a távmunka fogalmát…..
Intima 2010.02.09 14:27:14
A távmunka szerintem lehet alkalmazotti státusz, vagy vállalkozói, azaz megbízásos is. Szerintem távmunka ma még Magyarországon nem nagyon létezik, vagy nem bevett szokás. Pedig felmérésekkel is alátámasztották már annak eredményességét és hasznosságát. (elégedett munkavállaló, stresszmentesség, stb.)
Az eredeti kérdés a távmunka előnyeiről és hátrányairól szólt, amiről van már némi tapasztalatom (megjegyzem külsősként/vállalkozóként, otthon végzett munkával kapcsolatos tapasztalati éveim száma több, mint 2,5 év).

Előnyök:
- önálló időbeosztás
- otthoni/egyéb feladatot/család összehangolása
- rugalmasság (a munkaidő többnyire nem 9-17 óráig tart, gyakran este 11-kor is lehet/szükséges egyeztetni, dolgozni)
- olcsóbb a munkaadónak és a munkavállalónak is (office rendelkezésre áll, utazási költség, járulékok, adó, stb.)

Hátrányai: (munkavállalói és munkaadói oldalról egyaránt)
- ellenőrzés hiánya - bár jól meghatározott feladatoknál szerintem sokkal jobban számon kérhető a távmunkás, mint ha bent húzza le a 8-10 órát. Több visszajelzésre van szükség, ami irodai munka esetében sokkal kevésbé tud megvalósulni.
- nem egy esetben dolgozik ingyen a munkavállaló (ezt már előttem is írták)
- önálló munka esetében kevés a visszajelzés, ami motiválatlansághoz, befásultsághoz vezethet
- A legnehezebb része az otthoni/távmunkának szerintem a társaság hiánya.

Úgy gondolom, a távmunka ma bizalmi kérdés, éppen ezért egyéne válogatja, kinek előnyös a távmunka, kinek nem.

Régóta keresek olyan munkalehetőséget, ami távmunkában végezhető, mivel számomra fontos az önállóság, valamint az időbeosztás.

Távmunka címszó alatt ma szinte csak MLM-es, piramisos "munkákat" lehet találni, miközben a távmunka olcsó, és bizonyos esetekben mindkét fél számára megtérülő megbízást jelenthetne. Az egyik legnagyobb álláskereső site-on például nem is lehet távmunkás állásra jelentkezni. Pedig, ha belegondolunk, a sales tevékenységek döntő többsége mind végezhető távmunkában.

Remélem, hamarosan ebben is nagy változások lesznek kis hazánkban, és aki valóban dolgozni akar, azt kellőképpen értékelni is fogják a munkaadók, legyen szó távmunkáról vagy helyben végzett munkáról.

Szilvi, gratulálok a blogodhoz és online-os munkádhoz!