Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Atestor - HT

33 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Aki anyagvizsgálattal valaha kapcsolatba került, biztosan hallotta a Brinell, Vickers vagy Rockwell nevet. Talán többször is, mint ami kényelmes. Esetleg még ilyen lehet ismerős, hogy Leeb, Knoop vagy a műanyagosoknak, gumisoknak a Shore. Kik voltak ők? Mikor éltek, mikor találták ki…..
A polisztirolszármazékokat a szinezhetőségük, ütésállóságuk és esztétikai tulajdonságai miatt sűrűn használják autóbelsők, műszerfalborítások kialakítására. Ezek az esetek többségében kopolimerek, valamint magas töltőanyagtartalommal rendelkeznek. Egy érdekes jelenség…..
Az amerikai DeFelsko cég néhány hónappal ezelőtt jelentette be egy érintésmentes kézi rétegvastagság-mérő, a PosiTector PC kifejlesztését. Ennek elsődleges alkalmazási területe a kezeletlen porfestett felületek mérése. Itt lényeges szempont az érintésmentesség, hiszen a…..
A Brinell keménységmérés során kemény acéloknál már a kezdetektől felfigyeltek arra a jelenségre, hogy a behatolótest (acél-, valamint később karbidgolyó) deformálódik. Azaz a lenyomat nagysága már nem lesz arányos az acél keménységével.  És vajon mihez kellettek…..
 Már a keménységmérés hőskorában, az 1900-as évek legelején rájöttek, hogy a Brinell-módszer egyik hátránya a lassú, két lépésben történő mérés. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy igen hamar más elven mérő eljárást is kidolgoztak, amely az adott terhelés…..
Kollégáinkat november végén egy prágai látogatásra hívta meg az egyik műszergyártónk, nevezetesen az Oxford Instruments. A jellemzően közép-európai országokból összejött társaságnak az egy héttel korábban bejelentett új X-MET7000-es kézi röntgenfluoreszcens (XRF) elemzőt…..
A piacon kelendőbbek a szép, érett gyümölcsök és zöldségek, ezért egyes iparágakban egészen merész alkalmazást találnak egy ipari színmérő berendezésnek!                                   …..
Műszermánia Nem vesztünk el 2011.08.25 14:29:00
 Bár rendszeres olvasója kevés van e blognak, nekik, és az alkalmi látogatóknak szólunk, hogy a ritka posztolás oka az energia- és témagyűjtés. Köszönjük!..
Az elmúlt években az élelmiszerek és italok csomagolása területén több mélyreható változás történt. Nemcsak a színekben, hanem a csomagoló anyagok minőségében is folyamatos változás, megújulás tapasztalható. Egy másik szembetűnő jelenség az, hogy a gyártók egyre…..
Műszermánia Mi mekkora dózis? 2011.03.27 18:23:00
Egy nagyon jó grafika az ekvivalens sugárzási dózisok nagyságrendjeiről. Banánevéstől a halálig:(a kattintástól a kép jobban olvasható lesz) ..
Elsőre nagyon könnyűnek tűnik a válasz: a hagyomány szerint a korabeli ún. karoling láb mértékegység az ő lábfeje hosszával egyezik.A hosszmértékek egységesítésére a középkorban is számos uralkodó kísérletet tett legalább országon belül. A hagyomány szerint egyébként…..
Cikk- vagy könyvajánló e blogon még egyszer sem szerepelt, azonban az idokep.hu-n megjelent írás azonban mindenképp megérdemli a reklámot, különösen, hogy méréstechnikai vonatkozásai is vannak. Higgyék el izgalmas. Makroszkópikus anyagvizsgálati analógiát erőltetve olyasmi…..
Egy korábbi bemutatómérés helyszínéről - a Kecskeméti Főiskola GAMF karáról - egy xenonkamrát (ATLAS MTS Suntest) másik műanyagos laboratóriumba szállítottuk át: a BME Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék Műanyag- és Gumiipari Laboratóriumba (ismertebb nevén…..
Műszermánia Csomagtérfogat 2010.10.18 21:32:00
Az autós hirdetések már régóta bizonygatják, hogy nemcsak az utasokat, hanem a hozzájuk tartozó holmit is képesek elvinni, nem is akármennyit. Eleinte a grafikusok rajzoltak éppen a csomagteret kitöltő bőröndsorozatot az autóba, később az objektív összehasonlítás érdekében…..
  Hány képet lát a képen?   (Munkácsy Mihály: Kislány tanulmány a Tépéscsinálókhoz, vázlat, 1872 körül. Olaj, dublírozott vászon. Magántulajdon)           Nyilvánvalóan egyet. De, mint a festő szakértőjének, Végvári Zsófiának 2005-ös…..
Vajon milyen dolog maradhat elrejtve egy majd' háromszáz éves walesi városházában - egy Llanelli nevű kisváros 1714-ben épült középületében? A Llanelly House igen becses a brit építészek között, hiszen ez egy viszonylag szép állapotban megmaradt kora György korabeli…..
Műszermánia Egy svájci láb 2010.08.04 22:23:00
Ha véletlenül Bern óvárosában kapunk észbe, hogy nem tudjuk, pontosan mekkora is egy svájci láb, van megoldás. Az óratorony alatti átjáróban megtekinthető néhány más míves etalonnal együtt:                          …..
Valahogy a műszaki nyelvben igen gyakran egymás szinonímájaként használjuk e három szót, és csak a szövegkörnyezetből derül ki (ha egyáltalán kiderül), hogy éppen melyikre is gondolunk. Az első kettő közötti igen lényeges különbségeket már sokszor sok helyen kivesézték,…..
Műszermánia Jól fog hangzani 2010.07.19 22:01:00
 Ha tudni szeretné, mi okból került ez a videó egy műszeres blogra, kattintson majd a továbbra.    Nos, a klipben látható gitáros úriember - mármint a nyakkendős: Angus Young - konkrétan egy Gibson gitárral csapatja a rock'n'rollt. Hogy mennyire nem volt könnyű…..
Műszermánia Eppur si mouve! 2010.07.13 22:58:00
 És mégis mozog! A laborkísérletek eredményeivel ellentétben a NASA empírikus kísérletei szerint magaslati levegőn 72 km/h óra fölött mégis szitál a jabulani:    ..
Műszermánia Labdarúgógép 2010.06.28 23:01:00
A 2010-es futball VB előtt/alatt/után két szóval bizonyosan gazdagabb lett a szókincsünk. Megtudtuk mi az a vuvuzela, és a jabulani. Bár előbbi is sok embert képes az őrületbe kergetni, mégis egyes kapusok rémálmáról a jabulani nevű labdáról lesz szó e cikkben.    …..
Leonado Da Vinciről tudjuk, hogy a műszaki világban is otthonosan mozgott, számtalan ötlete és találmánya volt. Az olyanok, mint a tank, vagy a helikopter, ejtőernyő csak a mi korunkban épülhetett meg. Azonban pont az anyagvizsgálatban volt egy olyan találmánya, amit ő is…..
Műszermánia Kiéghet-e a műfű? 2010.04.19 22:04:00
Persze. Legföljebb a dolog nem abból a adódik, hogy nem locsolja rendesen az ember. Mindannyian láttunk már naptól kifakult kertibútort, napernyőt, autóablakban felejtett autótérképet, de a festékgyár kérdésére sem azt mondanám, hogy igen ilyet.         …..
A múltkori teszt annyira villám lett, hogy jópár dolgot sikerült figyelmen kívül hagyni. Ehhez képest maga a mérés pedig meg lett bonyolítva kissé. Az elgondolás az volt, hogy ugyanazt a réteget kell mérni, hogy könnyű legyen az esetleges összefüggést észrevenni. Ezért a kész…..
 Közvetlenül nyilván nem, természetesen a mérési eredményre történő befolyást villámteszteltük. A kérdés akkor merült föl legutóbb, mikor egy repülőgép-karbantartó műhelyben egy örvényáramos rétegvastagságmérő műszer átadásakor szóba jött, hogy a…..