Regisztráció Blogot indítok
Adatok
M_C

0 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
(Jó sok hete tologatom már ezt az ártatlan kis posztot ide-oda az adminfelületen, és most is inkább csak azért rakom ki, mert unom már a címét nézegetni. A csúszás oka az, hogy miután ez a könyvajánló megjelent az Ekultúrán, néhány tudós(nak tűnő) személy meglehetősen…..
A kedvenc angol könyvesblogomon olvastam korábban egy roppant lelkes és dicsérő bejegyzést erről a regényről, ami igencsak kíváncsivá tett, úgyhogy amikor pár hete véletlenül megláttam a könyvet olcsón a neten, gyorsan megrendeltem magamnak.   Az először 1955-ben megjelent…..
Biztos mindenki sejti, hogy a felszín alatt igazi romantikus lélek vagyok, s ezt most Valentin-nap alkalmából be is bizonyítom. Pável volt olyan kedves pár héttel ezelőtt, és szólt, hogy az Olvasóterem oldalon Valentin-napi recenzióíró pályázatot hirdettek, amire be is küldtem egy…..
M_C 2011.02.15 03:01:42
Az utóbbi időben mindenhol Will Self nevébe botlottam, és a szokásos miszticizmusommal arra gondoltam, hogy ez bizonyára nem véletlen, ezért aztán gyorsan beszereztem ezt a könyvét, hogy végre megtudjam, ki ez a valószínűtlen nevű író és miket ír.   A kötet hat novellát…..
Érdekes, hogy az egyetemen sem a gender studies (a társadalmi nemek tudománya), sem a nyelvészet úgy általában nem tartozott a kedvenc témáim közé, és gondosan kerültem is az efféle kurzusokat, amennyire lehetett. Az utóbbi időben viszont egyre jobban érdeklődöm mindkét tudomány…..
Katherine szuper blogján olvastam erről a könyvről néhány hónapja, és rögtön elhatároztam, hogy ezt a regényt nekem is meg kell ismernem. Most végre elolvastam, és a könyv tényleg olyan csodásnak és szívszorítónak bizonyult, mint ahogy azt képzeltem.   A regény…..
Bár szeretem Vonnegutot, olvastam az összes regényét (a legtöbbet minimum kétszer), és sok egyéb kötetét is, a halála után megjelent írásaitól eddig távol tartottam magam. Féltem, hogy az innen-onnan előásott régi művek úgyis csalódást okoznának, és nem akartam lerombolni…..
Bár néhány hónappal ezelőtt a Barbárokra várva napokra sokkos állapotba döntött, az egyértelmű volt, hogy fogok még mást is olvasni a szerzőtől. Nem azért, mert mazochista vagyok, hanem mert kíváncsi. Most már viszont legalább volt némi sejtelmem róla, hogy mire számíthatok,…..
M_C 2010.11.06 02:53:01
@entropic: azt hiszem, te sokkal jóindulatúbb vagy nálam :) Egyébként nekem is nehezemre esik feltételezni, hogy egy ennyire mainstream író rasszista lenne (nyilván már rég ki lenne közösítve), ezt a regényt ettől függetlenül annak tartom.

@vargarockzsolt: nyelvezet kérdésében egyetértek entropic-kal, én sem találtam semmi szépséget benne. McCarthy például szintén szikár, csupasz mondatokban ír minden sallang nélkül, de az ő szövegében én is érzem a költőiséget. Coetzee-nél semmi szépséget nem érzek (bár én csak a Szégyent olvastam).
M_C 2010.11.12 08:38:40
@vargarockzsolt: Jé, nekem sem tűnt fel. Bár én csak a Szégyent olvastam, lehet, hogy az nem ilyen szép :) (kéretik észrevenni a mosolyt)
Bridge blogján olvastam egyszer egy mondatot erről a könyvről, ami nagyjából úgy szólt, hogy többek között azért érdemes angol szakosnak lenni, mert akkor ilyen könyveket olvashat az ember. Engem ugyan angol szakos koromban elkerült ez a regény, de gondoltam, biztosan nem lehet ez…..
Pár évvel ezelőtt egy amerikai irodalmi szemináriumon említette egy tanárom Don DeLillo nevét és Fehér zaj című művét, s ez a cím annyira megtetszett, hogy azon nyomban elhatároztam, hogy ezt a könyvet egyszer el kell olvasnom, bár a címen kívül semmi egyebet nem tudtam róla.…..
Sosem szerettem Hemingway írásait. Gimnazistaként elolvastam néhány könyvét, de képtelen voltam megkedvelni az író szikár nyelvezetét, tesztoszterontól duzzadó főhőseit, és az egész férfias, kíméletlen világot, amelyben a regényei játszódnak. Aztán az egyetemen jártam egy…..
A Dopplerről és az Utak királyáról szóló lelkes bejegyzéseim alapján szerintem senkit nem lep meg, ha azt mondom, hogy megszerettem Erlend Loe-t és nagyon vártam, hogy újabb könyvét olvashassam. A Naiv.Szuper.-t a másik két könyvhöz hasonlóan fülig érő szájjal olvastam, azzal…..
M_C 2010.06.30 05:14:39
@entropic: Ez igaz. no meg én a Dopplert sem olvastam előtte, így különösebb elvárások nélkül vágtam bele.
A Vak bérgyilkos a múlt héten olyan nagy élményt nyújtott, hogy úgy éreztem, egy darabig nem szívesen kezdek más könyvbe, mert úgysem lesz olyan jó, viszont valamit persze olvasni akartam, olyasmit, amiről tudom, hogy nem okoz csalódást, Salinger műveit meg egyébként is bármikor…..
Kureishitől eddig csak az Intimitás című rövidke regényt ismertem, amit olvastam sok évvel ezelőtt magyarul, majd néhány hónapja újraolvastam angolul. Mivel második olvasásra nagyon tetszett a könyv, gondoltam, érdemes lenne mást is elolvasni a szerzőtől, s így került a kezembe…..
Az első találkozásom Pynchonnel harmadéves egyetemista koromban történt, amikor az 1945 utáni amerikai irodalom szemináriumra el kellett olvasni egy novelláját: az Entropyt. Bár a mű legtöbb árnyalata és utalása valószínűleg az órai elemzés mellett is megfejtetlen maradt, rám…..
Bizarr kiskönyvtár Mellékesen #4 2010.02.05 15:50:00
A héten megnéztem Maurice Sendak 1963-as "Ahol a vadak várnak" (Where the wild things are) című klasszikus (magyarul amúgy ezidáig kiadatlan)  27 oldalas képes mesekönyvének filmadaptációját és meg kell mondjam, nem érte el azt a szintet, amire számítottam. Kellemesen…..