Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nyúlfejű balambér

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tízből nyolc olvasónk nem ért egyet a magánnyugdíjak államosításával. Szerintük ez lopás. Heti szavazás-összesítőnk. Szokásos hétvégi rovatunkban megnézzük, mit gondolnak a Véleményvezér olvasói a hét legnagyobb horderejű bejelentéséről, a magánnyugdíjak…..
nyúlfejű balambér 2010.12.04 11:49:40
@Joooe: a nettódból te nem fizetsz semmit. Azért nettó.
Látható, hogy szakértelmed megkérdőjelezhetetlen, gondolom, ezért is jöttél ide osztani az észt.
 Ezek szerint megvan a megoldás. Be kell váltani a garanciát, hiszen egy éven belül még egy politikai ígéret is garanciális kell legyen, - főleg, ha írásba adták. A törvényjavaslat általános vitája hétfőn kezdődött el az Országgyűlésben, szerdán már szavaznak is. Még…..
nyúlfejű balambér 2010.11.29 16:45:42
@aesculus: volt év, amikor veszteségesek voltak (tavaly). De hosszú távon nem veszteségesek, és ha jól tudom, garancia van arra, hogy minimum a befizetések inflációval növelt értékét visszakapod, amikor nyugdíjba mész, ha fene fenét eszik is.

A fenti szöveg egyébként tényleg nem arról szól, hogy Incitatus meg akarná védeni a magánnyugdíjpénztárakat az államosítástól, épp ellenkezőleg. És nem nekünk, járulékfizetőknek lett címezve, hanem a mostani nyugdíjasoknak. Most őket vakítja a fidesz, bár eddig inkább csak fikázták őket, merthogy ők voltak a szoci bázis. De olyan sokan vannak, hogy most már meg kellett őket piszkálni, mert hátha különben nem lett volna meg a kétharmad. Én kérdőívet kaptam "tisztelt nyugdíjas"-nak címezve, bujkált is bennem a kisördög, hogy beleírom, hogy számomra az egyik legkomolyabb problémát a munkahelyem megőrzése jelenti, de aztán úgy döntöttem, hogy inkább mégsem állok szóba ezekkel, mert nem tudnék a tükörbe nézni utána. És milyen igazam volt.
nyúlfejű balambér 2010.11.30 19:37:39
@aesculus: szerintem meg ebben maga a fidesz se hitt igazán, különben nem lett volna szüksége rá, hogy felelőtlen ígéreteket tegyen a nyugdíjasoknak, és emiatt idióta, jogokat és magántulajdont sértő intézkedéseket kelljen hoznia....

Mellesleg, azért erre magyarázatot adhatna valaki:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/30/matolcsy_sajat_penzet_a_penztarakra_bizta/
      Támogatjuk a Facebookon szerveződő tüntetést. Nem ismerjük a szervezőket, de nem pártok nevében nyomulnak. Bár gondolom, a Fidesz egyetért velünk, ha már ezzel kampányoltak.A felhívás szövege:El a kezekkel a…..
A nap forradalmára: Selmeczi Gabriella, aki bejelentette, hogy a kényszerből átlépőknek még adózniuk is kell, mielőtt "önként" átadják a megtakarításaikat az államnak. Selmeczi szerint próbálták jogilag megoldani, hogy ne kelljen, de sajnos nem sikerült.  A…..
nyúlfejű balambér 2010.11.29 16:29:23
@Pajszer Művek: Hát ha ilyen szarul állunk, tessék szíves lenni nem csökkentgetni a gazdagok adóját, nem emelgetni a nyugdíjat, tessék szíves viszont leépíteni az állami bürokráciát. Zöld? És mindeközben meg lehet szólítani a népet, hogy aszongya: "gyerekek, szarban van a nyugdíjkassza. Vissza köllene lépni az államiba, mert éhen vesznek a nyugállományúak." Vagy más hangnemben: "Hozunk rá törvényt. Vagyunk elegen, megkaptuk a felhatalmazást bla-bla; mindenki visszalép, oszt' jónapot." Akkor elgondolkodna az ember, hogy egyrészt szar van, jé, de megszólítottak, beh jól esik, számítanak rám. Avagy szar van, de kell csinálni, ez van, ilyen a rendszer. Ellenben most mi a duma? "Maradhatsz a magánnál. Senki nem kötelez. Viszont ha maradsz, akkor életed végéig szopatni fogunk, kis geci."
Árulja már el valaki, mi a fenére jó ez, hacsak nem arra, hogy: "...és a nevedet is tudni fogjuk, kis geci. Te magad fogod felvésni nekünk, a tb-nél történő háromnapos sorban állás után. Tudjuk majd, ki az a kis renitens görény, akinek a körmére kell nézni. A sarkadban leszünk."
Frissítve! A 20 legfontosabb nyilatkozat az elmúlt 24 órából:  Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter (MTV, az Este): „Engem, bevallom őszintén, meggyőzött a kormány mai döntése. ...Ha valaki úgy dönt, és erről kell nyilatkoznia, hogy marad a…..
nyúlfejű balambér 2010.11.27 20:26:41
Batkaa, ugyan meséld már el, hogy mi köze a demográfiának a magánnyugdíjpénztárhoz, amikor pont az a mnyp lényege, hogy úgy működik, mint egy bankbetét - amit beraksz, azt forgatják, ha akarod, ellenőrzöd, hogy mibe fektetik, és a végén a hozamaiddal növelten kapod vissza, ill. halál esetén kapják az örököseid? Mitől kifacsart az a logika, ami különbséget tesz állami és piaci között? És mit gondolsz, miért akarja elvenni most állambácsi még azt a kisebb részét is a megtakarításoknak, ami eddig nem az államiba ment? Mert olyan jól sáfárkodik a nagyobb állami résszel, hogy semmi szüksége kiegészítésre?
"Mekkora veszteségeket szenvedtek el a mnyp-ak a pénzügyi válságban" - miért, az állam nem szenvedett el veszteségeket? Évről évre egyre többet kell lenyúlnia a dolgozóktól, hitelt kell felvennie ahhoz, hogy fenn tudja tartani magát. Ki gondolja azt, hogy amikor nagy lesz a gáz, lerohad a világgazdaság meg a pénzpiacok, állambácsi nem elsőként a gyengéktől fogja visszavenni azokat a járandóságokat, amikről most azt hisszük, hogy járnak? Tudjuk, hogy állambácsi bármilyen gaztettre képes, ha beüt a krach, segélyeket von meg, ha még nagyobb, embereket küld gázkamrákba. Mit neki nyugdíj. Állambácsi kezébe helyezni a jövőnket posztkomcsi ökörség, nem divat ma már, nem is értem, hogy egy olyan országban, ahol névleg a vállalkozó szellemet támogatják, egyáltalán hogy jöhet ilyesmi szóba. Állambácsi, ha tényleg annyira nekünk akarna szebb jövőt, megtehetné, hogy elkezdi szabályozni a magánnyugdíjpénztárak működését, minden eszköze megvan hozzá, ahogy számos más esetben bizonyította már. De nem ezt teszi, hanem einstandol. Vajh miért?
nyúlfejű balambér 2010.11.28 11:45:01
Kedves Batkaa,
De, Móriczka vagyok a Stabilitás Pénztárszövetségtől. Azért jöttem álnéven, mert nem szerettem volna, hogy kitudódjon a valódi véleményem, de neked elég volt egy elejtett szó a gázkamrákról, és egyből tudtad, hogy hányas a kabát. Gratulálok az éleslátásodhoz.
Rövid leszek, mert sietek. Előrebocsátom, hogy sajnos nem konyítok a közgazdaságtanhoz, nyilván nem sült baromság amiket írsz. De nekem elég a propagandisztikus mellékzönge is ahhoz, hogy irritáljon.

Először is, ha jól vettem ki, te valami olyasmit vizionálsz, hogy ez a tőzsdelufi-buborék vagy minek híják, ami körülvesz minket, egyszer csak kidurran, aminek persze megvan a lehetősége, de egyelőre nem feltétlenül biztos, hogy ez bekövetkezik. Lehet, hogy lesznek más utak is, lehet, hogy csak szép lassan leereszt (valószínű, hogy eresztenie kell magából egyébként). Tény, hogy ha ez megtörténne, mindnyájan mehetnénk a levesbe földet túrni, lenne három iparos meg nyolc kereskedő országszerte, mi, többiek meg abbul élnénk, amit megtermelünk, annak lenne jó, akit öregkorára eltart a kilenc unokája. Az internetnek kampec, a magánnyugdíjról nem is beszélve. De ebben az esetben ne álmodozzunk gondoskodó államról, mert a kevéske, dolgozóktól lesarcolt pénz a saját működési költségeire és a rendfenntartásra megy majd el. A mostani állami nyugdíjbefizetéseket állambácsi addigra feléli, és hitelt sem tud felvenni, mert ugye külföldön se lesz pénz, itthon meg senki nem fekteti a pénzét államkötvénybe, kivéve persze, ha muszáj neki (békekölcsön). Annyi lesz neki, amennyit sarcolni tud egy külvilágtól gyakorlatilag teljesen elzárt gazdasági rendszerben. Akkortájt itten középkor lesz, és nem újraelosztás. Ha valaki ennek okán az utcára merészkedne - jó, ne legyen gázkamra - a várbörtönben fog megrohadni.
Egyszerűbb lesz tehát, ha elvetjük a túlontúl setét jövőképet és azt, hogy nem lesz nekünk külpiac, ahova befektetni tudunk, mert valószínűleg lesz azért. Hogy mi lesz kikényszeríthető húsz-harminc-negyven év múlva, az politikai szándék kérdése is, de nem értem, miért akarnának a magánnyugdíjpénztárak húsz-harminc-negyven évnél tovább is élni, miért ne feltételezhetnénk, hogy ezek hosszú távra tervező vállalkozások, melyeknek mindenkor szükségük lesz a befektetőik bizalmára, és ezért inkább igyekeznek megpörgetni a befektetőktől származó betéteket, hogy mindenki jól járjon.

Nézzük inkább a kedvezőtlen demográfiai folyamatokat, amivel szintén nagy divat riogatni manapság. Természetesen ha nő a nyugdíjasok száma, az kellemetlen bármely államnak, ezért is emelgetik mindig a nyugdíjkorhatárt, tekintet nélkül arra, hogy 45-50 éves kor felett már nem lehet munkát találni (ebben az országban legalábbis biztos nem). Viszont a nyugdíjhelyzeten csak abban az esetben segíthet a javuló demográfiai trend, ha a születendő gyermekek képesek lesznek felnőtt korukban jövedelmet termelni, és nem az inaktívak és munkanélküliek népes táborát szaporítják. Nyugdíjas azonban így is, úgy is több lesz arányaiban még egy jó pár évtizedig. Megoldás: megint csak gázkamra. (Csak vicc, csak viccből mondtam!!!!!) Vagy esetleg eljátszani a jelenlegi befizetésekkel a piacon, mert így legalább esély van rá, hogy jól jövünk ki belőle, ami az állami nyugdíjazás esetében majdnem sansztalan, akár lesz addigra sok gyerek, akár nem.

Azt persze elismerem, hogy az államnak könnyebb, ha a kötvényei után nem fizet kamatot, meg hogy ez kevesebbet von el a befizetett adókból. De mire megyek vele, ha helyette elvonja a megtakarításaimat? Ráadásul azt a nyolc százalékot, amit így még pluszban levesznek a jövedelmünkből, nem kompenzálja az úgynevezett adócsökkentés, ami a lakosság legnagyobb részénél 2%, egyelőre a szuperbruttóból, magyarán egyelőre inkább adóemelésnek tekinthető. Hát hova lesz az a jó kis kamat? Ki örülhet annak, hogy az állam kevesebbet fizet az adóinkból a kötvényei után? Na ki?

A jelenlegi nyugdíjgondokra némi megoldást jelenthetne a jelenlegi nyugdíjkifizetések leszorításával és különböző egyéb trükkökkel elérni, hogy a nyugdíjkassza egyensúlyban maradjon. Ehhez képest 3,8%-kal emelgetik a nyugdíjakat olyan időkben, amikor a dolgozókat az összes létező módon adóztatják, a cafeteria gyakorlatilag megszűnt, és a bérek évek óta nem követik még az inflációt sem. Újabb eszköz a bizalom elmélyítésére.

A magánnyugdíjpénztárak működési költségeiről meg annyit, hogy lehet, hogy százalékosan nagyobb (4,5%), mint az államié (1,14%), de egyrészt ezért ők másfajta szolgáltatást nyújtanak, másrészt az államié meg tömegét tekintve nagyobb, hiszen az államiba országosan több mint hatszor annyi pénzt fizetünk most be, mint a magánba. Az az 1,14% majdnem a duplája annak a 4,5%-nak. Igaz, hogy az állami tevékenysége egyelőre sokkal szélesebb rétegekre terjed ki, de éppen ezért nem is hasonlítható össze a kettő. De ha nagyon zavaró, a működési költségeken lehet faragni. Elvégre a bankadót is be lehetett vezetni.....

De a lényeg mégis az, hogy érthetetlen, hogy miközben te fizetsz a közösbe IS, miért akarja az állam azt a részt is megvonni tőled, amit tényleg csak magadnak szeretnél félretenni, miért akarja büntetni azt, aki biztos ami biztos alapon, a saját jövőjére is szeretne tartalékolni (és nem viheti a bankba a többi pénzét, mert már nem maradt semmi a zsebében!), nem csak a mostani nyugdíjasokra költeni mindent abban bízva, hogy mire odáig jut, lesz még állam, ami gondoskodik róla is (a demográfiai hullámvölgy befizetéseiből, hitelekből, amik nem lesznek, mert nem lesz, aki hitelezzen, és adókból, amik megint nem lesznek, mert nem lesz, aki adózzon, ahogy te is olyan szépen leírtad), és nem fogja ugyanazt mondani nagy önkényesen, hogy én az állam vagyok, azt csinálok, amit akarok, ahogy most is teszi? Mégis, mi kötelezi az államot arra, hogy az igényjogosultságodat figyelembe vegye, őszintén? Hiszen most sem kötelezi semmi: elveszi tőled azt is, amit eddig összegyűjtöttél és ezután össze fogsz, ha nem csinálod, amit ő mond - vagyis aki nem lép vissza az államiba, az ugyan továbbra is fizeti oda a nyugdíjadót, de az állami nyugdíjra már nem lesz jogosult, és ez nem jelent mást, mint hogy a beígért 16%-os adókulcs helyett ezek az emberek 25,5%-kal többet, összesen 41,5%-ot fognak adózni, és ezért a pénzért semmit nem kapnak cserébe, legfeljebb egy szép, új, családbarát stadiont Debrecenben. És EZ nem pénztárpropaganda, ezek tények.
Egyébként nem lettem rövid, de bánom is.
Sok mindent megkérdeznénk. De sok a titok. Az állam szeret legjobban titkolózni: az MSZP- és a Fidesz-kormányok alatt egyaránt: drerossgabor.blog.hu/2010/07/21/lehessen_kozpenzt_lopni#more2165114. Sűrű, egyre sűrűbb a titokerdő: drerossgabor.blog.hu/2010/05/28/titokerdo ...S a…..
Frissítés: 21:30-ig vagyunk az irodában, utána este 10-től a Deák térről jelentkezünk Jávor Benedekkel élő adásban!Nem találod a leadóhelyeinket? Bizonytalan vagy? Kérdeznél? Választ vársz? Akkor itt a lehetőség, hogy kérdezz, és élőben válaszolunk! Kérdéseidet itt a…..
nyúlfejű balambér 2010.08.31 19:59:23
@suveg.anna: szia és köszi! A képviselőjelölt meg gondolom Sági Márton, rá is le lehet adni egyet ;)
A 7 megyei jelölt közül 5 bemutatkozását, az alábbi linkek alatt találjátok:1. evk.: Takács László2. evk.: Fődi Attila5. evk.: Sivák Béla6. evk.: Ortner Endre7. evk.: Zsoldos PéterTovábbi, megyei jelöltek:3. evk.: Dr. Kiss Endre4. evk.: Németh Vladimir ..