Regisztráció Blogot indítok
Adatok
trobroy

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyre több minden marad meg a régi jó dolgokból. Megint egy pártállami múltat idéző hagyomány elevenedik fel a középiskoláknak tantervileg most frissiben előírt katonai alapismeretek tantárgy bevezetésével.  Magyarországon először a dualizmus idején próbálkoztak…..
trobroy 2012.04.24 10:59:01
@HEL Blog: "Egyébként szerinted most Don-kanyarnál is messzebb lévő országokban mi keresni valója van a Magyar Haderőnek? Majd jól bepipulnak ott egyes hazafiak és arra is rábasszintunk. Mint Erdélyre. " Egyetértek. De mégis, kik küldték ezeket a kontingenseket? Ez ellen nem tiltakozott/ tiltakozik a HEL?

Tisztelt HEL Blog, és Posztoló. A történelmi ismereteikért nem irigylem Önöket.

Egyetértek abban, hogy békeidőben a katonásdi hasztalan és felesleges dolognak tűnik. Ám szerintem (tartós) (világ)békében, folyamatosan fejlődő gazdasági-társadalmi átalakulásban hinni, emberi jogokra hivatkozni szimplán csacsiság. Az emberiség történelme mindig is egyes csoportok erőforrások megszerzése felett, különböző eszközökkel folytatott küzdelméről szól. Melyben ciklikusan visszatérnek, vissza is fognak térni erőszakos eszközökhöz. Az ember már csak ilyen. És akkor már számítanak az ilyen ismeretek...
Pelsológia Kiszárad a Balaton? 2012.03.15 10:27:00
Számomra kezd kissé unalmas lenni ez a téma, a néhány okoskodó, aggódó, rémképeket felfestő szakértő megjelenésével együtt. Minden alkalommal előjön, amikor az év eleji vízszint kisebb az adott egyén – jelen esetben a horgász – által elvártnál. Hogy pontosabb…..
A nyár végi dögletes melegben megpezsdül a szegedi biciklis élet, játék, buli és készülődés a szeptemberi CM-re, aki nem akar, az nem unatkozik az elkövetkező néhány napban.Ma kezdődik a Szegedi Ifjúsági Napok, aminek apropóján a Magyar Kerékpárosklub idén is ingyenes,…..
A Népszabadság mellett a HVG a másik olyan nagy mestere a magyar sajtópiacnak, ahol egy erős és saját múltjába szilárdan, bár egyre kényelmetlenebb arccal kapaszkodó szerkesztőség fekszik mindenféle érdemi váltás útjában (és a jövő bevételei szempontjából mindkét esetben…..
Akárhogy is nézzük, a svájci frank alapú lakáshitelek többségének a THM-je 6 és 8 százalék között mozog. Az euró hitelek THM-je valahol 8 százalék körül kezdődik, forintalapú piaci lakáshitel pedig nemigen létezik 10 százalékos TMH alatt, de még 11 százalék alatt is…..
trobroy 2010.08.10 20:07:48
@Magyarnaba: csatlakoznék. A közgazdaságtan különböző misztikus számaitól eltekintve józan paraszti ésszel nem látom a fellendülés jeleit. Éppenséggel, az elmúlt évtizedek termelésbeli leépítéseinek, az exportra épülő fogyasztás fellendülésének most kezd el beérni a gyümölcse. Az újabban erőltetett "szolgáltatás-alapú" , "idegenforgalom" és "szilícium ipar" maszlagokra épülő gazdasági berendezkedés egyenes kiszolgáltatottságot eredményez a potenciális megrendelő gazdaságoktól.
Érdemes lenne ezt a hitelezési mizériát makrogazdasági oldalról is megvizsgálni. Mely államokra is jellemző még a CHF alapú lakossági hitelek elszaporodása? Hogy lehet h a közgazdasági tanításával ellentétben, a svájci kamatvágással nem tudták ellensúlyozni a CHF árfolyam erősödését? És hogy ilyen hamar belenyugodtak ebbe?
Olvasónk már megbánta, hogy annak idején diákhitelt vett fel.Még 2002-ben vettem igénybe diákhitelt, mert egyedülálló anyaként nappali tagozatos hallgató voltam, így szükségem volt rá, s igen megörültem ennek a lehetőségnek. Nem kellett volna.A szerződésben amit aláírtam,…..
trobroy 2010.07.02 16:09:26
A problémáról tényleg sokat hallottam én is.

A kialakult helyzet szvsz nem a kormány hanem a bankok hibája (információelhallgatás).

@P75: ez a kereskedelmi hiteleknél van elsősorban így, a diákhitel ebből a szempontból korrekt. Diákhitelnél a törlesztőrészletből elsősorban az időarányosan fennálló kamatot, majd a törlesztőrészlet maradékból a tőkét törlesztik automatikusan.

A nagy trükk abban rejlik, hogy a bankok által beállított, kötelezően előírt, a fizetés viszonylag kis százalékát kitevő törlesztőrészlet általában NEM ELEGENDŐ még az időarányos kamat fizetésére sem, ezért nő folyamatosan a hátralék. (A évente így felhalmozott hátrakékot évfordulókor tőkésítik.) Persze ez a fizetés mértékétől függ.

Egy jellemző példa hasból:
pl a szükséges kamat törlesztő részlet 22 ezer Ft lenne, ám a delikvens fizetése olyan alacsony, hogy az abból a minimálisan fizetendő (és persze automatikusan felajánlott) részlet csak 18 ezer Ft. Azaz havi 4 ezer Ft val fog delikvensünk tovább adósodni. Pedig ha utána néz a dolognak, és beállíttat 25 ezer Ft törlesztőrészletet, akkor máris fizeti a kamatot és a tőketartozását is törlesztené havi 3000 Ft-tal.

A bankok azért "szemetek" mert erre nem figyelmeztetik az ügyfeleket. Egyébként ez a birkisztáni bankrendszer működésének lényege.

Noha diákhitel esetében bármikor beállítható egy nagyobb összeg amellyel az szükséges mértékű kamattörlesztés már elérhető, erről nagyon sokan elfeledkeznek.

További információ, hogy tudtommal a diákhitel esetében díjmentes az előtörlesztés (amit kereskedelmi hiteleknél szintén "büntetnek") tehát a havi beállított törlesztőrészleten felül utalható bármekkora összeg, mely a tőkét törleszti. Ennek 2 feltétele van:
1. A havi szükséges kamattörlesztésen felül legyen az összeg.
2. Közleméyn rovatba beírni hogy előtörlesztés.