Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Doctor Proctor

66 bejegyzést írt és 52 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Rajongók, Követők, Olvasók! Könnyen lehet, hogy ez a Szumpapu blog utolsó bejegyzése. Már a 2018-as pápuásat is annak szántam, de aztán úgy döntöttem az elmúlt év és hetek zanzibári és kardiológiai kalandjai még egy posztot megérnek. Nagyobb utazásokra ezek után nagy valószínűséggel úgysem…..
Pápua miért is olyan nagy szám? Nagy szám-e egyáltalán? Méretét tekintve mindenképpen, hiszen a mégiscsak a világ második legnagyobb szigetéről beszélünk (Grönland után). Pápua szigetének háromnegyedét még mindig összefüggő esőerdő borítja, ami ma már szintén elég nagy szó (gondoljunk csak az…..
A magam részéről soha nem vágytam arra, hogy hosszabb ideig Ázsiában éljek (a látogatás más kérdés, de még az sem valósult meg), pedig a hatalmas földrész különböző országaiban elég sok magyar él. Hogy miből, az megint más kérdés. Tényleg, miből és hogyan tud megélni…..
„A tudomány művelése mégis kifizetődő lehet?” – igaz a képet jelentősen árnyalja, hogy nem Dan Bilzerian Las Vegasba tartó magángépén tettem fel magamnak a kérdést, nem is Snoop Dogg egyik medencés partyján – hanem a yogyakartai tömegközlekedés zászlóshajójának számító városi buszon, szállásomról a…..
  Kínával kapcsolatosan egy ötnapos pekingi tartózkodás alapján kerülnénk a nagyívű konklúziók levonását. Mindenestre Szibéria és pláne Mongólia után a Pekingbe való megérkezés hozta azt „Yeah! Back to the capitalism!” feelinget amit a nyolcvanas években a bécsi bevásárlótúrákon, vagy napjainkban…..
Bár utazásunk spirituális csúcspontját alighanem az irkutszki megapáré és a bajkál tavi vadkempingezés jelentette, legtöbbünknek nem ért itt véget a móka. sőt bizonyos értelemben ezután következett csak a java – már ami a fizikai megpróbáltatásokat illeti egészen biztosan. A nyári egyetem…..
Kazany után a következő jelentősebb város útvonalunkon a Szibéria kapujának is tartott Jekatyerinburg volt. A Nagy Katalin cárnő által alapított település a szovjet időkben a Szverdlovszk nevet viselte az egyik legelvetemültebb bolsevik Jakov Szverdlov után, aki 1918-ban lemészároltatta az őrizetére…..
SZENTPÉTERVÁR   Bár eredetileg a transszibériai vasút tulajdonképpeni kezdőpontja Moszkva, a mi kis nyári egyetemünk Szentpétervárról indult, ami Moszkvánál sok szempontból egy barátibb belépőt jelent Oroszországba. Szentpétervár oroszhon alighanem legnyugatibb városa, nem csak földrajzi, hanem…..
Régi adósságát törleszti blogunk az alábbi transszib útibeszámolóval. A „transszibériai vasút” kifejezés tapasztalataim szerint még az egzotikus utazások iránt legkevésbé sem érdeklődő elmékben is hajlamos felpiszkálni valamiféle kicsit olyan XIX. századi romantikus érdeklődést. A feltámadó…..
A tudomány művelése mégis kifizetődő lehet? – tettem fel magamnak a kérdést. Igaz a képet jelentősen árnyalja, hogy ez nem Dan Bilzerian Las Vegasba tartó magángépén merült fel bennem és nem is Snoop Dogg egyik medencés partyján miután közösen szippantottunk egy-egy utcát a…..
Doctor Proctor 2015.07.03 16:18:56
@szil_: Na már vártam a polkorrektséget számonkérő első kommentet :-) Kedves Szil! Merőben szubjektív - ám tapasztalatom szerint az európai heteroszexuális férfiak 90%-nak véleményével egybecsengő - meglátásom szerint a kelet-európai/szláv (kinek hogy tetszik) nők, nagy átlagban jobban néznek ki mint mondjuk a mongolok (persze lehet h neked épp a thai gyermekprostituáltak a gyengéid). Mivel Biskek lakosságának közel fele orosz, ezért vannak jó nők is (itt a "jó nő" alatt persze nem szigorúan tudományos, antroplógiai paraméterek alapján definiált kategóriát értek, hanem egy szubjektív benyomást- csak hát reméltem h egy egyszerű blogban mégsem kell mindehhez féloldalas lábjegyzeteket fűzni). Attól tartok elég szomorú világ felé haladunk ahol egy ilyen v ehhez hasonló - mindennapi társalgásokban számtalanszor elhangzó - kijelentést már le sem lehet írni anélkül h a polkorrektség felkent lovagjai el ne kezdenék osztogatni a rasszista, meg szexista jelzőket.
Mint ahogy az előző posztból is kitűnik Iránban – mindenfajta nyugati értelemben vett szórakozási lehetőség hiányában – igazából nem is lehet mást csinálni, mint végiglátogatni a nevezetességeket. Kezdjük az elején!   Teherán: rosszabb indítást aligha lehetne elképzelni egy országban, mint amilyet…..
Dinamó Műhely Lesz másnap 2015.02.08 17:50:32
Lehet, hogy rajongásunk ódivatú, álláspontunk tradicionalista, hovatovább provinciális, de hát nem engedünk belőle. A kocsmában ugyanis nincs mainstream, nincs uralom, nincs dominancia. Vannak viszont csattanó korsók, egymás melletti asztalok, követhetetlenné váló beszélgetések,…..
Blogunk kollektívája régi adósságát törleszti az augusztusi iráni tripről végre-valahára elkészült útibeszámolóval. Nem túlzás azt állítani, hogy összes úticélunk közül Iránnak vágtunk neki a leginkább felfokozott várakozásokkal. Elutazásunk előtt Iránról alapvetően kétféle véleményt lehetett…..
Hát eljött ez is. Néhány órája Kijevben Klicsko a Majdan színpadán állva megkérte a nőket és a gyerekeket, hogy hagyják el a teret. Az utolsó nagy csata következik. A térről közvetítők szerint a rendőrség gépfegyverekkel és páncélozott járművekkel érkezik a térre,…..
Előre figyelmezetünk mindenkit! A most következő élménybeszámoló erősen szubjektív és a Kazantipet illetően biztosan nem reprezentatív: azt ugyanis gyakorlatilag lekéstük. Mielőtt kedves Olvasóink kajánul felröhögnének magukban, hogy mekkora lúzerek vagyunk, azért…..
„Hamarosan megnyitja kapuit Európa egyik legnagyobb fertőjének számító fesztiválja, az ukrán Kazantip, ahol a nyilvános szexuális közösülés nem csak, hogy nem bűn, de még kötelező is. Az olcsó vodkától lerészegedett, erkölcsi normákkal egyáltalán nem rendelkező libsi…..
Kommenteken kiakadni az majdnem annyira kettőezerhat, mint emberek szemét kilövetni. Vagy az mégsem 2006? Hanem 2013 és Taksim tér, Törökország? A tegnap esti ügyeletben összeraktam egy nagyon minimál hírt a török helyzetről, amire persze megérkezett a Mandiner hírhedt…..
Doctor Proctor 2013.06.27 11:02:03
@Kopó: „A történelem során mindig a pluralisztikusabb államok voltak a sikeresebbek (görögök vs. perzsák, Velencei Köztársaság vs. Magyar Királyság, pl. Zsigmond alatt, angol alkotmányos monarchia vs. francia abszolutizmus, USA vs SzU), innentől kezdve széles látókörű ember a demokráciát tartja kívánatosnak.”

Ezt sokan evidenciaként kezelik pedig korántsem egyértelmű, hogy a pluralisztikusabb, nyitott társadalmak lettek gazdaságilag sikeresebbek vagy épp fordítva a gazdag és sikeres államok engedhetik meg maguknak a pluralizmus és demokrácia luxusát. Szvsz a gazdasági meghatározottság erősebb voltát mutatja, hogy azok az államok ahol a a piacgazdaságra való áttérés korábban következett be mint demokratizálás (pl. Dél-Korea, Malajzia), általában jóval sikeresebbnek bizonyultak, mint ahol a gazdasági és politikai átmenet egymással párhuzamosan zajlott (pl. Oroszország) vagy ahol a megfelelő gazdasági és társadalmi alapok nélkül erőltetik a demokrácia bevezetését (pl. Afganisztán).

Az a gondolat pedig h a török népet antidemokratikusan a hadsereg által kellene "kötelezni" a demokráciára teljesen paradox...A gondolati megbicsaklás itt szvsz abból ered h sokan bizonyos liberális jogelvek érvényesülését összekeverik a demokrácia fogalmával. Holott a demokráciának önmagában két posztulátuma van: az "egy ember-egy szavazat" elve és a többségi döntés elve. Ilyen alapon ha mindenkinek a szavazata ugyanannyit ér, akkor minden olyan döntés demokratikus, melyet a többség támogat. Valamilyen kisebbség által a többségre kényszerített döntések pedig antidemokratikusak. Bizonyos szabadságjogok (pl. sajtószabadság) érvényesülését egy diktatúra is tudja garantálni (lásd Hong-Kong, Szingapúr) még egy demokráciában is születhetnek a kisebbséget elnyomó antiliberális döntések. Óriási tévedés azt gondolni, hogy a demokrácia szükségszerűen liberális demokrácia is egyben....
comment:com A nap képe 2 2012.10.29 14:00:00
Hamarosan bemutatkozik a Ripper Street című brit minisorozat, amiben Hasfelmetsző Jack után nyomoznak olyan szigorú arcú színészek, mint Matthew Macfadyen (Spooks), Jerome Flynn (Trónok harca) és Adam Rothenberg (The Ex-List). Nyolc résznyi nyomozás London East End nevű negyedében,…..
Mandiner blog Megfizet a nyomorult! 2011.11.15 11:01:00
  Csurkáék a zsidókat inkább csak szóban, esetleg újságcikkekben baszkurálták, a Jobbik a cigókkal már terepen, face-to-face keménykedett, a nagy közös ellenségkép-keresési küzdelemben végül, erős hajrával a kétharmad vitte el az arany szatyor díjat, amikor a…..
Doctor Proctor 2011.11.15 11:39:53
@Viktus: Ok, nyilván lehetne rosszabb is, mindenesetre a közép-európai fővárosok közül messze nálunk a leggázosabb a hajléktalan helyzet. Az orosz laktanyák jó ötlet, szvsz meg lehetne ezt oldani aránylag nem is olyan drágán...Ehhez mindenekelőtt viszont azzal az attitűddel kéne végre szakítani amely egyfajta humanizmusként próbálja láttatni, hogy hagyjuk h néhány szerencsétlen leépült széthugyozza a belvárosi tereket, táborozásra használja a parkokat és egyáltalán használhatatlanná tegyen minden közterületet...
Doctor Proctor 2011.11.15 15:10:27
@Steerio: Önmagában az h nins saját lakásod nem bűn...az lesz ezentúl tilos (nagyon helyesen) h emberek az utcán aludjanak. Persze sokan nem a saját hibájukból kerülnek az utcára, de ez kb. olyan hogy sorozatgyilkosokat sem engedünk az utcán rohangálni, csak mert szegények nem tehetnek róla h elmebetegnek születtek...Egy dolog megérteni a hajléktalanság, mint társadalmi jelenség komplex okait és egy teljesen másik dolog kezelni a problémát - méghozzá nem csak hosszú hanem rövidtávon. Rövidtávon pedig a probléma kezelése nem más mint a hajléktalan ellátó kapacitások bővítése ill. ezzel párhuzamosan az utcán alvás szankcionálása. A kettő együtt lehet csak hatékony.
Drága Olvasók! Mint tudjátok, a Szumpapu blogot a Szigorú Keleti Csapatásnak szenteljük. Ennek jegyében alapvetően csak politikai diktatúra, drogkereskedelem, szexturizmus, gyermekprostitúció és polgárháború sújtotta vidékekre vagyunk hajlandóak utazni. Olyan civilizált és…..
Miután megjártuk Florest és Sumba törzsi falvait,  Jakarta egyik közepesen lepukkant bádogvárosában is laktunk jó darabig és még Srí Lankán is átcsúsztunk a katonai ellenőrzőpontokon úgy gondoltuk azért Ázsia olyan túl nagy meglepetésekkel már nem szolgálhat. Eme…..
A következő kulturális hipertérugrást, immár szerencsére nem marsrutkában, hanem busszal, az azeri határátkelés során valósítottuk meg. Itt sajnos már nem engedik előre az európaiakat, sőt több mint három órát várakoztattak minket a senki földjén. Már ez alatt három dolog…..
Két dolgot nem szeretnék még egyszer átélni az életben: 1. Marsrutkában végigzötykölődni a Jereván és Tbiliszi közötti utat. 2. Marsrutkában végigzötykölődni a Jereván és Tbiliszi közötti utat. A marsrutka a harmadik világban széleskörben elterjedt „iránytaxik”…..
Tavaly nyáron Törökországban konkrétan karnyújtásnyira álltunk az örmény határtól, de Grúziától sem jártunk sokkal messzebb. Mégis skippelnünk kellett az útitervből mind2 országot – többek között mivel pl. a török-örmény határ mind a mai napig le van zárva –…..