Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bigapples

0 bejegyzést írt és 1550 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokan nem értik, megint nem értik. Tapasztalataim szerint még az elkötelezett jobboldaliaknak sem teljesen világos, hogy miért kellett Orbán Viktornak legnépszerűtlenebb, legtöbbet támadott, időnként gúnyolt miniszterét hat évre a Magyar Nemzeti Bank elnöki székébe juttatni. Nem…..
bigapples 2013.03.08 17:37:47
@s: Semmi baj nincs az álláspontoddal, Matolcsy kinevezése nyilvánvalóan kockázatokat hordoz magában. Nekem azzal az állítással volt gondom, miszerint szinte teljes körű konszenzus van, mi a nemzeti érdek és Matolcsy kinevezése a nemzeti érdek ellen van. Utálom az ilyen fekete-fehér gondolkodást és szerintem nem is vezet sehova.

@A pöttyös az igazi dbeata:

"Annál többet tett gazdasági miniszterként. Ha ő szoci oldalon tette volna amit tett, már rég felgyújtották volna rá a minisztériumot."

Matolcsy messze nem volt hibátlan és ráadásul komolyan rombolta a saját képet a médiaszerepléseivel, de azért az állításod még így is nagyon messze van a valóságtól.

Komolyan azt gondolod, hogy Draskovics Tibor és Veres János tevékenysége jobb volt, mint Matolcsyé?

Amikor az ő áldásos tevékenységük nyomán 80% fölé ment a GDP arányos államadósság, rendszeresek voltak a 6-9%-os költségvetési hiányok, az egekbe ment a külső adósság és a végén 2008-ra még Simor bevallása szerint is napokban mérhető közelségben voltunk a pénzügyi csődtől? És mindezt 2008 őszéig prosperáló világgazdasági környezetben érték el...
bigapples 2013.03.08 23:11:21
@inreallife: "magyarországon aki az inflációnál nagyobb nyereséget ér el, attól elveszi a kormány trükkös adókkal. mert pofátlan dolog 20%-os éves hasznot húzni, szerinte. ez azért gáz, mertha a hitel és a hasznon közötti rést leszűkíti, akkor hirtelen az 5 éves megtérülési idő könnyedén 20 év fölé kerül. ergó nem éri meg beruházni."

A trükkös szektorális adók jellemzően olyan területeket érintettek, ahol az állami tulajdont megvásárló monopol vagy oligopol helyzetbe került, biztos megtérüléssel. Az ilyen területeken nem 5 éves megtérüléssel számolnak normális esetben, hanem hosszabbal.

Elég gáz, hogy a különadók érintettjei között van olyan, akinek már többszörösen megtérült a befektetés, annyira előnytelen módon privatizáltuk az állami vagyont a 90-es évek közepén.

"200 milliárdos minuszban van a költségvetés"

0,25% és 0,4% túllépést jósolnak (IMF, EU), honnan ez a 200 milliárdos adatod így március elején? A szocik programjába bedolgozó GKI a forrásod?
bigapples 2013.03.08 23:52:45
@inreallife: Az OECD adatokból ennél több látszik. Például a magyar jövedelmi egyenlőtlenségek kisebbek a németországinál és semmivel sem lógunk ki a visegrádi országok közül, nincs itthon az az egyedi szintű egyenlőtlenség, amit baloldalról sugallnak.

A vizsgált időszakban a legjobban a baloldalról oly előszeretettel hivatkozott skandináv országokban nőttek a jövedelem eloszlási egyenlőtlenségek, de Németországban is jelentősen nőttek.

Egyetlen országban csökkentek az elmúlt 20 évben, és ez Görögország. Nagyon nem véletlenül van a görög gazdaság ekkora bajban és nagyon nem véletlenül vészelte át a svéd vagy a német könnyebben a válságot.

Gyurcsány mindig azzal védekezett, amikor a baloldali értékek feladásával, neoliberalista gazdaságpolitikával vádolták, hogy az ő kormányai csökkentették a jövedelmi különbségeket.

Ez igaz, de ennek az ára az államadósság növekedéséből finanszírozott osztogatás, az EU-s források efemer módon történt eltékozlása és a középosztály, a vállalkozások szétadóztatása volt, ami miatt esélye sem volt felépülnie egy erős magyar KKV szektornak, pedig itt foglalkoztatják a magyar munkavállalók többségét.

Nem mi voltunk az egyetlenek, akik eltékozoltuk a 2000-esévek kedvező gazdasági környezete nyújtotta lehetőségeket, számos PIGS ország is elkövette a hibát.

Ami hátborzongató, hogy a baloldal nem egyszerűen követni akarja a Fideszt, amely az EU országok gazdasági válságának kiteljesedését látva nem vállalta a kiadáscsökkentő- újraelosztást csökkentő szerkezetátalakító lépések politikai-társadalmi-gazdasági kockázatát 2011 ősze után. A szocik és a többi baloldali párt programjában egyenesen megint a jövedelemeloszlási különbségek csökkentését és újraelosztásnövelő lépéseket ígér és ettől várják a gazdaság beindulását.

Ez nagyon nem ment akkor sem, amikor a külső gazdasági környezet nagyságrendekkel kedvezőbb volt a számunkra.
Komolyan szólva tragikomikus, amikor a fidesz gazdaságpolitikájának dilettantizmusát, kontárságát emlegetik és ezt ajánlják helyette.
Újságíró: - A médiában a hétvége nem ismert fogalom. ByeAlex: - Nálam igen. Akit érdekel, hogy milyen a világok találkozása, nézze meg ezt a felvételt. Azon a sajtótájékoztatón készült, ahol a nézők szavazatával nagy meglepetésre dalversenyt nyert antisztárt – akinek…..
bigapples 2013.03.07 20:52:20
@hoplita: A vagyonnyilatkozatok igazából nem érnek semmit. Lángnak egy nemzetközi szállítmányozási cége volt, lehet hogy még most is tulajdonos. Ő sem a képviselői fizetésből épít házat, már a képviselőség előtt is vagyonos ember volt.
Most kaptuk a hírt, hogy szimpatizánsok tömege jelent meg az állampárt Lendvay utcai székházánál, hogy kifejezzék szolidaritásukat és támogatásukat az Alaptörvény újabb gránitbavésése mellett. A köztévé élő egyenes adásban közvetít: A CÖF, Selmeczi Gabriella, Rogán…..
bigapples 2013.03.07 17:22:07
@én már a fény gyermeke vagyok:

Meg a bejáratok "befoglalásával", ablak kitörésével, erkélyek elfoglalásával, ajtó betörésével.

Különösen vicces korábban miket írtak itt a Vincenten a most az egyik parlamenti párt működését erőszakos eszközökkel akadályozó HAHA aktivistákról:

"A HaHa-s gyerekek közben kiáltványokat fogalmaznak, kisokosokat írnak, számokat próbálnak meg értelmezni, és mániákusan el akarják játszani nekünk, hogyan is kellene viselkednünk."

Hát szépen eljátszották nekünk, mit kellene csinálni, ez lesz a jövő, az anarchia? Vörös sarokban a HAHA, kék sarokban a Magyar Gárda a futballszurkolókkal, aztán az nyer, aki nagyobb cirkuszt tud okozni, aki több hivatalt, közintézményt, parlamenti párt tud befoglalni?
Néhány alkalommal már jeleztem a „nagy politikusi beszédek” elemezésével kapcsolatos szkepszisemet. Téved, aki azt hiszi, hogy ezek a beszédek önmagukban bármit is eldöntenek, meghatároznak, hogy elhangzásuk után bármi is egy csapásra megváltozna. Ugyanakkor arra…..
bigapples 2013.02.23 05:16:44
@szoja122: Tudod inkább az derült ki, hogy amit Mesterházy vagy az E14 képzel el a gazdaságról, az lényegesen rosszabb Matolcsy minden tévedésénél.

Baloldalon megint elővették azt a teljesen működésképtelen modellt, hogy vegyünk el az aktív rétegektől, a munkavállalóktól, csoportosítsuk át jóléti, szociális kiadásokká és a multikhoz, aztán majd az osztogatásoktól beindul a gazdaság... Mesterházy legalább direkt módon megfogalmazta a gazdasági képtelenséget, Bajnai alamuszi módon a 40-es nyugdíjas szakszervezetisével soroltatta fel, hogy hol osztogatnának, Oszkó meg elkezdte a hátrálást, aminek a vége az lesz, hogy a szocik elharmonikáztatják vele az internacionálét.

Ezen kívül még játszik az LMP zöld eurokommunizmusa és a Jobbik nacionalista felütésű "rogyjunk be mint Argentína" programja.

Az a nagy helyzet, hogy a valósággal összemérve még Orbán mondja-tervezi a legkevesebb hazugságot és képtelenséget.
bigapples 2013.02.26 22:14:04
@Khal Drogo:

"másrészt a válság kitörésekor azt találta mondani, hogy Magyarországot elkerüli a válság. "

Ezt éppen Bajnai (György) Gordon mondta akkor, csak hogy teljes legyen a kép politikusaink valóságérzékeléséről.
bigapples 2013.02.26 22:47:08
@Hepci: Vagyonadó? A felső 1-2% vagyona kimentve külföldre. A középosztálytól kezdve a létminimum alatt élőkig az emberek jelentős része be van szorulva az ingatlanjaiba, mert a rendszerváltás után olyan lakástulajdon-szerkezet alakult ki Magyarországon, hogy gyakorlatilag mindenki saját ingatlanba lakik, sokszor kemény devizakölcsön teherrel.

Most akkor vagy felső 5-6%-nak az ingatlanvagyonát adóztatod meg, akik tudnak fizetni, és a költségvetés szempontjából kis jelentőségű bevételt generálsz, vagy szélesebbre veszed a szórást a középosztály ill a középosztály alatti emberekre és akkor családokat versz ki az ingatlanjaikból. Ennek a politikai-gazdasági következményei szerintem súlyosabb mint a manyup rendszer kvázi felszámolásánál.

Persze lehet alacsonyra venni a vagyonadót, de akkor megint csak tízmilliárdos bevételszintekről beszélünk. A manyupok felszámolás éves szinten jóval több mint 300 milliárddal javítja a költségvetés helyzetét. Ilyen mértékű vagyonadó kivetése nehezen vállalható társadalmi konfliktusokat szülne, mert ehhez nem csak a "gazdagok" ingatlanvagyonát kellene szétadóztatnia egy kormánynak, hanem mindenki másét is.
   Ki tartja blokád alatt az egyetemeket? Az a pár száz diák, akik tegnap bementek az egyetemi előadásokra tüntetni, vagy azok, akik miatt nem lehet kifizetni az előadó tanárokat?     Az ELTE kétségbeejtő helyzetbe került. Borzalmas pénzügyi gondjaik vannak,…..
bigapples 2013.02.12 16:09:15
"A HaHa-s gyerekek közben kiáltványokat fogalmaznak, kisokosokat írnak, számokat próbálnak meg értelmezni, és mániákusan el akarják játszani nekünk, hogyan is kellene viselkednünk."

Hát igen, ez a baloldali romantikus olvasata a dolognak. Ez meg, ahogy a gyakorlatban történnek a dolgok egy átlagegyetemista szemszögéből:

jobbegyenes.blog.hu/2013/02/12/bazisdiktatura_avagy_cicero_sztalinka_es_a_haha

Ezért legyintenek a Haha-ra maguk az egyetemisták is. Nem véletlen, hogy a ~350ezer felsőoktatásban tanuló hallgatóból csak 100-200 játssza velük a diákforradalmat, akik ráadásul a egyetemisták egy nagyon szűk rétegét képviselik csak. Döntő többségük társadalomtudományt tanul az ELTE-n , vagy TEK-es a Corvinuson.

Értem én, hogy ők érdeklődési körüknél fogva vonzódnak az ilyen 68-as romantikákhoz, de az akcióik csak cirkuszkeltésre jók és ezáltal inkább ártanak a magyar felsőoktatás és általában az közoktatás ügyének, mintsem használnának.
bigapples 2013.02.12 16:33:03
@jotunder: Félek, homokba dugod a fejed jótündér. A belinkelt index cikkben szereplő dékán és a cikk szerzője is a rezsim embere? Ők is arról beszélnek, hogy negatívan vagy legalábbis közönyösen fogadja a hallgatók jó része a Haha akciózását.
bigapples 2013.02.12 22:40:24
@jotunder:

Ők is nyilasok?

www.facebook.com/notes/elte-btk-h%C3%B6k/az-elte-btk-hallgat%C3%B3i-%C3%B6nkorm%C3%A1nyzat%C3%A1nak-k%C3%B6zlem%C3%A9nye/559812417371735

"Mint a karon működő egyetlen legitim hallgatói érdekképviseleti szervezet kötelességünknek érezzük, hogy az elmúlt napokban hozzánk érkezett több száz hallgatói panasz miatt reagáljunk ezen történésekre.

Elítélendőnek tartjuk a HaHa által alkalmazott véleménydiktatúrát. Ha egy önjelölt, szűk csoport az általa meghozott döntéseket legitimnek tekinti, és ezt az akaratát ráerőlteti mindenkire, az a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető demokratikusnak. Az órák megzavarása nem lehet eszköze a felsőoktatást érintő átalakítások elleni tiltakozásnak, hiszen így pont azokat a célokat ássák alá, melyekért küzdenek. Felháborítónak tartjuk, hogy azoknak a jogait sértik meg ezekkel a módszerekkel, akik mellett – saját bevallásuk szerint – kiállnak.

Az a stílus és hangnem, melyet a fórum és blokád résztvevői számos kari oktatóval és hallgatóval szemben tanúsítottak nem méltó egy magát felelős, értelmiséginek valló fiatalhoz, függetlenül attól, hogy karunk hallgatója-e vagy sem.

Tiszteletben tartjuk céljaikat, sőt a közös megmozdulásokon, mind szervezőként, mind résztvevőként jelen voltunk. Az effajta együttműködéstől a továbbiakban sem zárkózunk el, amennyiben ezzel senkinek a jogait nem sértjük, és nem azok ellen irányulnak, akikért harcolunk."
A kutatások ugyanazt mutatják, igaz, jelentős eltérésekkel: a teljes népességben az Ipsosnál 3, a Tárkinál 6, a Századvégnél 8, a Mediánnál pedig 11 százalékponttal vezet a Fidesz az MSZP előtt. A képet árnyalja, a választási kilátásokat módosíthatja, hogy a szocialisták…..
bigapples 2013.02.01 23:01:42
@ob.szerver: rosszul emlékeztem, 55%-volt az adat:

Közbeszerzések Tanácsa 2009 beszámolóból:

"A Tanács által végzett elemzés azt mutatta ki, hogy a 2009. évi magyar közbeszerzések értékének mintegy 55 %-át külföldi, 45 %-át pedig magyar tulajdonosi hátterű vállalatok nyerték el."

www.parlament.hu/irom39/00354/00354.pdf

A probléma elég régi, itt a link, hogy a Fidesz már 2009-ben is kereste az EU-s jog határait, hogy a magyar KKV cégeket hozhassa kedvezőbb helyzetbe közelítve a hazai viszonyokat a nyugati arányokhoz:

www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2009-5101+0+DOC+XML+V0//HU

Különben a közgépezés kapcsán is kiderült, hogy 2004-től az uniós forrásokból támogatott közlekedési és energetikai (KEOP) beruházások 60 százalékát külföldi tulajdonú cégek valósították meg, a projektek 40 százalékában pedig magyar szereplők vettek részt.

index.hu/belfold/2012/05/16/legiforgalmi_iranyito_kozpontot_epit_a_kozgep/

Nem tudom mi a helyzet a cseheknél, de ilyesmi elképzelhetetlen Ausztriában, Németországban vagy más fejlett nyugati EU-s országban.
bigapples 2013.02.02 00:25:10
@SünBalázs: Eltűnt a válaszom a blogmotornak köszönhetően. namég1x:

privatbankar.hu/ado/egykulcsos-ado-mi-lehet-a-regios-orulet-mogott-247425

Nézd meg a cikk közepén az ábrát, gyakorlatilag mindenhol egykulcsos van. Nem csodaszer, nem is állítottam, de hatásos fegyver a gazdaság kifehérítésében és az itthon elenyésző méretű középosztály megerősítésében, mert soha nem lesz Magyarországon rendes működő gazdaság szétadóztatva a gyenge középosztályt és a KKV szektor megerősödő szereplőit .

A lengyel gazdasági "csoda" elég csalóka dolog, 2010 óta náluk 7,4 - 7,9 - 5 % a költségvetési hiány évente, 5,5 %ponttal nőtt az államadósság, erősen megugrott a külső adósság, negatív a folyó fizetési mérleg.

Magyarán kiköltekezéssel és adósságnöveléssel sikerült jó növekedési adatokat elérni. Nem túl biztató...

Költségvetési hiány terhére, az állam és a lakosság eladósításával még Gyurcsánynak is sikerült növekedést produkálnia, aztán ennek a vége 2008 telére az államcsőd közeli helyzet lett. Nem mondom, hogy a lengyelek ide jutnak, csak azt, hogy olyan módon élénkítették a gazdaságukat, ami hosszútávon nem fenntartható és amit mi most nem tehetünk meg.

Sajnos nálunk a szocik 82%-os államadóssággal és közel 150%-os külső adósságszinttel adták át az országot, egyetlen évben sem tudták 3% alatt tartani a hiányt.

Nekünk határozottan meg kellett fognunk az államadósságot, a külső adósságot, és 3% alá kellett szorítanunk a hiányt.

Ilyen körülmények között nem csoda, hogy nincs lengyel növekedés. Ha mi is pluszban 600-1200 milliárd Ft-ot elszórhatnánk fogyasztásra évente, hidd el, itt is lenne érezhető GDP növekedés.

Nálunk a lengyelekkel szemben a folyó fizetési mérleg és a külkereskedelmi mérleg is jelentős többletet mutat, nem nőtt az államadósság és jelentősen csökkent a külső adósságunk.

Különben a lengyel csoda is érzi az eurózóna válságát, 2012 végére a növekedési adatok elindultak a zéró szint irányába és a munkanélküliség is megugrott, ami lényegesen magasabb a magyar adatnál.

Itt nézegetheted a jobboldali menüből a lengyel adatokat, ha te is linket vársz:

www.tradingeconomics.com/poland/government-budget
bigapples 2013.02.02 00:45:40
@Khal Drogo: Nem a Fidesz nyírta ki a Vegyépszert, nem ő futtatott fel olyan magyar ál-útépítő céget, ami már a szoci kormányzás végére behalt, és nem ő futtatta fel a Közgépet milliárdos beruházásokkal. Nyilván a Közgép szocik alatti sokmilliárdos megrendeléseiben ott volt a Fidesz pártpénztárnokok lobbizása, de ez ettől még tény.

A cikket csak arra hoztam példának, hogy még az EU-s pénzekből megvalósuló közlekedési és energetikai beruházások majd kétharmadát is a külföldiek vitték el.

Nem vitatom, hogy nem véletlenül nyeri el a Fidesz-közeli cég nagy beruházásokat. A Közgéppel kapcsolatban egy dolog biztosan nem igaz, most nincsenek olyan beruházások, mint a M6-os építése, amikor egy kb 70-80 milliárdból felépíthető pályaszakaszt a végén 280 milliárdból építettek fel értelmetlen alagutakkal, völgyhidakkal gyalázatos minőségben, hogy többet lehessen ellopni.

Ha a Fidesz eljut ilyen szintig, majd elkezdek én is visítani, de egy dolgot 2001-2002-es ezüsthajós cirkusz kapcsán megtanultam a szocik választási győzelme után.

Akármennyire ellenszenves amikor a Fidesz közeli emberek nyomulnak állami megrendelésekre, amikor a szocik átveszik a hatalmat nagyságrendileg megnő az állami lenyúlás és közben alapvető magyar gazdasági érdekeket is beáldoznak a lopás oltárán.
Nem tartom okos ötletnek, ha akár hatásvadászat céljából, akár vágyvezérelt gondolkodás alapján olyasmit akarunk belelátni egy eseménybe, ami nincs, nem lehet benne. Nem hiszem, hogy helyesen mérték fel a decemberi diáktüntetések súlyát azok a megmondóemberek, akik jelentős…..
bigapples 2013.01.27 20:07:13
@nyünyüge: Az átlagbér 220 ezer volt az egykulcsos bevezetésekor, 270 ezer Ft-os fizetés már profitált az egykulcsos szja rendszerből.

Aki az átlagbérnél ~20%-kal többet keres, az már a te definíciód szerint a felső-középosztály. A kevesebb mint 1000 eurós fizetés? Nettó 170 ezer forintból lehetséges felső- középosztálybeli életvitel? Nonszensz...

Fekete Afrikában 100 milliók élnek napi 1 dollárból. Szerinted aki ott például napi 3-4 dollárt keres, az már felső-középosztálybeli életet él? Mert napi egy marék rizs helyett jut neki 2 marék és még mellé még valami kis hús is?
Gery Greyhound (a Mi éveink, és a Best of Gyurcsány videók készítője) egy hiánypótló és egészen elképesztő videót osztott meg a tumblr oldalán.Ez egy "egy szigorúan belső felhasználásra szánt dokumentumfilmecske" a 2009-es pécsi időközi polgármester -választásról, ahol…..
bigapples 2012.12.16 17:57:14
Hát ebben mi a disznóság? Egy szervezet kampánycsapat mindennapos kampánymunkája van megörökítve, egyetlen necces lépés az EU-s választások kapcsán a saját választóik megkeresése kampánycsend idején, amire esetleg ráhúzható a kampánycsendsértés.

A videó ráadásul cáfolja/erősen gyengíti azokat a korábbi vádakat, hogy valami titkos trükkel szoci és jobbikos szimpatizánsokról gyűjtöttek volna anyagot. Többször elhangzik, hogy azokat keresték meg személyesen és telefonon, akik korábban Fidesz szimpátiáról tettek tanúbizonyságot és hozzájárultak az adatkezeléshez. Ezekről a emberekről frissítették az adatbázisukat és őket kapacitálták a részvételre.

És az adatbázisba a választói közlés alapján felvehetik azt is, hogy elmegy-e szavazni, vagy hogy nem vesz részt, vagy hogy már nem Fidesz-támogató. Az egyes állampolgárnak kell észnél lenni, hogy ne adjon felhatalmazást a pártoknak adatkezelésre, ha nem akar pártok adatbázisában szerepelni.

Ami a legmocskosabb ebben a videós dologban, hogy Greyhound valószínűleg egyes szereplőket azok felhatalmazása nélkül jeleníti meg az internetre kirakott videóban. Kétlem, hogy minden egyes, a pártszámpátijáról nyilatkozó választópolgár hozzájárult, hogy nyilvánossá tegyék az arcát és a politikai nézeteit a nagyvilág számára.

Ha ez nem így van, akkor elnézést a felvetésért, de ha az arckitakarás nélkül látható szereplőket azok engedélye nélkül szerepeltette G. az internetre kirakott videóban, miközben azok szenzitív információkat közölnek, akkor remélem valamelyik bepereli, mert ez egyszerűen aljasság és törvénytelen is.
bigapples 2012.12.16 18:20:02
@épészmérnök: "Nem figyeltél. Kubatov megemlíti, hogy valamennyi választópolgárról van kartonjuk. Ez a törvénytelen adatkezelés, amely ellen fel kellett volna lépni."

Szerintem nem így van. Valamennyi választópolgárról lehet adatuk, mert ezt minden párt megkaphatja. Az egyes választópolgár letilthatja, hogy az ő adatai is benne legyenek a pártok által megkapott adatbázisban. Ez alapján tudnak például a pártok ajánlószelvényt gyűjteni.

A direkt és telefonos megkeresésekkel a nyilatkozók szerint azokat keresték meg, akik külön (nemzeti konzultációk, egyéb fideszes aláírásgyűjtések során) felhatalmazást adtak a Fidesznek adatkezelésre, azaz a Fidesz szimpatizánsokat. Ez egy külön adatbázis.

Lehet, hogy nem mondtak igazat a videóban, de ami elhangzott az gyengíti a korábbi szoci, jobbikos vádakat.

az osztjónapot meg, talán emlékszel, annak kapcsán hangzott el, hogy a szocik elkezdték a kampánycsendsértést az automatikus telefonhívásokkal 2006-ban és a Fidesz erre maga is nekiállt a hívogatásnak Orbán rögzített üzenetével . Ekkor mondta Orbán, hogy ha ők csinálják, akkor mi is, és a jogászok majd megvédenek osztjónapot.

A kampánycsendsértés sem a szocikat sem a Fideszt nem feszélyeztette eddig sem. Az internet korában különben is betarthatatlan a kampánycsendsértés szabálya, most még inkább, mint 2006-ban. El kellene törölni, mert semmi értelme.
Szombaton éjjel 84:77 arányban döntött az LMP kongresszusa a párt szövetségi politikájáról. Miközben az alternatívák - taktikai okokból - szépen be voltak csomagolva,  az eredmény valójában a baloldali ellenzéki pártokkal való választási együttműködés elutasítását…..
bigapples 2012.11.20 16:56:11
@It’s the economy, stupid: Olvasd már el a Dunasolar történetét.

Nem lehet céget csődbe vinni? Ha például minden megmaradt céges vagyont eladod valami thaiföldi cégnek majd a hatalmas tartozással rendelkező cég részvénycsomagját rá néhány napra eladod egy ciprusi off-shore cégnek, amihez semmi közöd, csak egy fatális véletlen, hogy te vagy a ciprusi cég kézbesítési meghatalmazottja.

Aztán husss... az adóhatóság és a többi cég, akinek még tartozol, nézhetnek bele a naplementébe, mert egy forintot nem tudnak behajtani se az eladott cégtől, se az új tulajdonos ciprusi off-shore-tól.

Te meg vidáman pisloghatsz, hogy neked semmi közöd az egészhez.

Hogy ez az eljárás részben emlékeztet a Hajdú-Bétnél látott eseményekre, részben meg Joszif Tot és Kaya Ibrahim esetére, az aztán csak rosszindulatú felvetés lehet, mert oligarchák csak jobboldalon vannak plusz van ugye még egyedüliként Puch László, de az biztos csak egy Fideszes suhogó melegítőben.
bigapples 2012.11.20 20:08:03
@Blogger Géza: A mai magyar baloldalról mindig ez jut eszembe:

www.youtube.com/watch?v=ZgNGTlmIapI
„Jelenleg a párt csak egy rossz és egy rosszabb megoldás, a szinte biztos és a lehetséges politikai megsemmisülés között választhat” – mondja kollégám az LMP jövőjét latolgatva a mai Népszabadságban. Nem vitatkozni akarok, inkább csak átgondolni szeretném, hogy miért…..
bigapples 2012.11.18 11:39:06
@Balt: Bizony. Tiszta SZDSZ utánérzés. Karácsony és követői eljátsszák majd azt a játékot, amit Tölgyessy alatt Pető és Magyar Bálint köre csinált, azaz belülről szétzilálják a pártot amíg ők nem kerülnek irányítói helyzetbe.

Elég tisztán felállt a keménymag: Karácsony, Jávor, a két Szabó, Scheiring, Vágó, Dorosz, Szilágyi P. személyében, akik majd félreállítják Schifferéket, hogy a szoci akolba vezethessék ennek a furcsa zöldbal pártnak a szavazóit.

Karácsony virtigli SZDSZ-es figura, tőle nem meglepő, hogy kész felszámolni az LMP-t, hogy Bajnai és az MSZP mögé rendezze a LMP szavazótábor jó részét. Mert a végeredménye Karácsony irányvonalának biztosan ez lenne 2018-ra, láttunk már ilyet (kisgazdák, KDNP, MSZDP, SZDSZ)

Ami számomra kevésbé érthető, az Jávor személye. Hogyan beszélhet morálisan vállalhatatlan döntésről, amikor éppen ő kész az LMP alapértékeit zárójelbe tenni, hogy azt tegye meg az LMP fő céljának: a jobboldalt leváltani szinte bármi áron.

Ez így a legtisztább SZDSZ-es logika, a morálisan legvállalhatatlanabb döntések meglépése egészen akár az önfeladásig is, csak hogy ne Orbán legyen. Úgy látszik az egyházi középfokú oktatás időről időre kitermel ilyen típusú embereket, mint Kóka, Kuncze vagy Jávor, akik morális lépésnek érzik amikor immorálisan cselekednek.

Persze Schifferék iránya is könnyen a Parlamentből kieséshez vezethet, ahogy a ciklus félidejében vezető Fidesz is éppen csak becsúszott 1994-ben, amikor megtagadta, hogy felesküdjön Horn Gyulának. Az LMP-nek nincs jó döntése, ilyenkor lehet, hogy jobb kicsit kivárni, hogyan alakul a helyzet az ellenzéki oldalon.
bigapples 2012.11.18 11:51:37
@Diocles: Igen, Karácsony nagyhangon nyilatkozta a kongresszus előtt, hogy nem teszik meg Orbánnak (!!!) azt a szívességet, hogy megosztottnak mutassák magukat. Majd amikor vesztett a Kongresszuson, akkor a facebookon kezdi el gyalulni a pártját.

A legviccesebb, hogy már a látszatra sem ad, az ő agyában már minden csak az Orbán leváltásáról szól, azért kell a pártnak egységesnek mutatkoznia, hogy Orbánnak ne tegyenek a kedvére- lehet más a politika Karácsony szerint:)))

Persze a szokott módon megint Scheiring csinált a a leginkább kloákát a szájából, amikor a Bajnai Oszkó, Urbán féle gazdaságpolitikához való csatlakozásban ő az önazonosságának megőrzését látja. Akkor az egész szélsőbalos irracionalitás, amit az LMP gazdaságpolitikájaként akar Sch. eladni nem más, csak üres szerepjáték? Vagy Sch. ennyire korlátolt?
A frissen létrejött Együtt 2014 mozgalom nyilvánvalóvá tette, hogy működésének sikertelenségét jelentené, ha az MSZP-vel nem sikerülne megegyeznie a részvételről. Ráadásul mindkét szereplő hangsúlyozta, hogy csak a programalapú együttműködésben hisz. Nos, eddig csak az…..
bigapples 2012.10.26 13:40:55
@makronom: Akkor olvasgasd Oszkó érveit:

www.mfor.hu/cikkek/Oszko_Peter__az_egykulcsos_adorendszer_azonnali_megoldast_nyujtana.html

Különben 2009-ben a szocialisták gyakorlatilag megszavazták az egykulcsos adórendszert az adózók több mint 95%-a számára.

Mindenki, akinek a fizetése havi 1.250.000 Ft-ot nem haladta meg, az 2011-től 17%-kal adózott volna. A törvénymódosítást a Reformszövetség javaslata alapján Kóka terjesztette be és a teljes MSZP és SZDSZ frakció megszavazta, közte Mesterházy, Gyurcsány, Vadai, Molnár Cs. Kiss P., Lendvai I., Botka, Tóbiás, Józsa, Korózs.

www.parlament.hu/irom38/09817/09817-0027.pdf
www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_madat?p_ckl=38&p_izon=9817&p_alsz=27

Arra az érvelésre, hogy egykulcsos adó egyenlő recesszió nehéz mit mondani. Tudod van ez a Magyarország nevű hely a valóságban is, nem csak a szoci pártanyagokban.
bigapples 2012.10.26 13:44:04
@balage_81 reloaded: Ez az állítás méretes őszödölésnek tűnik:

privatbankar.hu/ado/az-oecd-orszagok-tobbsegeben-nottek-az-adobevetelek-nalunk-csokkentek-251837

"A vizsgált országok közül húszban nőtt az adóteher, és mindössze hatban csökkent. Magyarország mellett Svédországban és Észtországban csökkentek a legnagyobb mértékben az adók tavaly az előző évhez viszonyítva"
bigapples 2012.10.26 13:55:38
@makronom: Mégis a teljes szoci frakció megszavazta a válság tetőpontján Oszkó Reformszövetségének a javaslatát, ami kvázi egykulcsos adórendszert teremtett volna 2011-re.
A politikusi beszédek nem annyira fontosak, mint amennyire a média szűrőjén keresztül látszanak. Politikusi törekvéseket, politikai folyamatokat erősítenek (vagy gyengítenek), így önmagukban értelmetlen is elemezgetni őket.  Az elmúlt időszakban igyekeztem ehhez tartani…..
bigapples 2012.10.24 10:06:55
@Könnyen elkaptuk, uram!: 2011 decemberben voltak 9% fölötti kibocsájtások, az egész tartott jó egy hónapig, néhány 10 milliárd forint értékben adtunk el állampapírt. Az elmúlt két évben döntően a 6-7% körül voltak a hozamszintek.

Mi jobb 4,5%-on euróban hitelt felvenni, vagy ha az államadósságunk forintban van? Szerinted hogyan alakítja a versenyképességünket és a magyar exportot a viszonylag erős forint?

Nem olyan egyszerű ám a kép, mint ahogy gondolod.

"Tatha Ghose, a Commerzbank senior elemzője -Két út:

Két út áll Magyarország előtt. Az egyik az egységnyi munkaerőköltség csökkentése a lengyelországi szint közelébe, a másik a GDP-növekedés beindítása és gyorsítása. Az első az exportszektorban adhatna lendületet a beruházásoknak, a második a belső piacra termelő ágazatokban. Az elsővel kapcsolatban a legnagyobb probléma az erősen túlértékelt forint, mely csökkenti a magyar munkaerő versenyképességét. A helyzet az államadósság egyszeri csökkentésével lehet javítható, ami után egy 350 forint körüli euróárfolyamot kellene megcélozni. A második úton, melyre csak az első után lehet rálépni, olyan szabályozási környezetre lenne szükség, amely megkönnyíti az olcsó kelet-európai munkaerő beáramlását.”
bigapples 2012.10.24 19:30:13
@nyünyüge: Azért gondolom te is tudod, hogy mi volt a korrupciós szál a Dataplex ügyben? Nyilván nem az, hogy megvette a Magyar Telekom. Előtte történtek az érdekes dolgok:

index.hu/gazdasag/magyar/2012/09/24/koka_janost_hutlen_kezelessel_gyanusitjak/

Bajnai üzletemberi ténykedése finoman szólva kérdéseket vet fel. Ahogy Bajnai kormányzati szerepvállalása során a Wallis csoport kormánnyal lebonyolított üzletei is.
bigapples 2012.10.26 01:23:15
@inreallife: Felteszem készségszinten képes vagy a leírt szöveg megértésére, ezért csak arra tudok gondolni, hogy szándékosan nem akarod megérteni a cikkben foglaltakat.

A két csomag tényleg 764 milliárd, de minden megszorító csomag kisebb vagy nagyobb mértékben fékezi a fogyasztást, negatívan hat a GDP növekedésre, ezért NETTO hatását tekintve kisebb egyensúlyjavítást jelent. Ez trivialitás, ezért tervezett a kormány 764 milliárdos csomagot.

Eleve 500-600 milliárdos lyukról beszélt mindenki korábban, a baloldal házi gazdasági szakértői is. A tervezett csomag a KT szerint is netto 453 milliárdot jelent és emellett a kormány 0,5 százalékponttal emelte a hiánycélt, ami így még mindig 3% alatt lesz (ez a kritérium), de ez a 0,5% is jelent még 130-140 milliárdot.

A KT is azt mondja, amit majd minden elemző a politikai érdekek miatt elégedetlenkedő finn pénzügyi biztost kivéve, hogy :

"a kormány által elfogadott intézkedésekkel teljesíthető a jövő évi 3 százalék alatti GDP-arányos hiánycél "

Ráadásul:

"az elmúlt években az európai intézményekkel való vitának "végig az volt a lényege, hogy ne egyszeri bevételekből tartsuk a költségvetési egyensúlyt, még akkor is, ha az éppen szabályos, hanem próbáljuk meg a folyó kiadásokat folyó bevételekkel fedezni". Ebben a tekintetben a kormány óriási lépéseket tett, és erről szólnak a mostani kiigazítások is"

Ha nov. 7.-én mégis 3% feletti hiányról beszél az EU, az döntően politikai okokból történhet, hogy így gyakoroljanak nyomást a magyar kormányra,

1, amely sérti a nyugati cégek magyarországi gazdasági érdekeit,
2, amely élesen szembemegy az európai baloldali és balliberális értékekkel,
3, és amely nem támogatja/ellenzi az Európai Egyesült Államok felé vivő központosító törekvéseket.

Elég csak megnézni, hogyan szívatták az utóbbi időben Csehországot az EU pénzek visszatartásával. Nem nehéz felfedezni ebben a politikai szálat. Az EU keménykedésének oka jelentős részben az, hogy a csehek az angolokhoz, magyarokhoz, svédekhez hasonlóan akadékoskodnak azokkal a központosító gazdasági törekvésekkel szemben, amelyek az EU központi államait hoznák kedvező helyzetbe az akadékoskodó államok rovására.
Tizenkilenc hónap hosszú idő. Mégis meglepő átgondolni, hogy mindössze ennyi, bő másfél év van már csak hátra a következő választásig. Az világos, hogy a józan észt, a tárgyilagosságot és a dolgokat helyükön kezelő gondolkozást erősen próbára tevő időszak vár ránk,…..
Talán akad olyan, aki észrevette: hosszú kihagyás után egy kicsit visszatértem a nyomtatott sajtóba. Persze, csak óvatosan: a nyár végétől havi egy alkalommal írok cikkeket a Heti Válasz számára. 2004 és 2006 között egyszer már kipróbáltam ezt, akkor minden héten Giró-Szász…..
bigapples 2012.09.28 13:55:22
@inreallife:
Aszófő:

Rang község
Polgármester Bors János

Népesség:

Teljes népesség 403 fő (2010. jan.)
Választópolgárok száma: 364 (2010. okt.)
Ellenzéki összefogás nélkül aláírták a halálos ítéletüket – idéztem már egy január végi bejegyzésben is a köztévé műsorvezetőjének sommás véleményét, amelyet az LMP akkor megválasztott frakcióvezetőjének mondott.  A magabiztos verdikt számtalan formában ma is…..
bigapples 2012.09.25 16:21:11
@It’s the economy, stupid: Ugyanez a Népszabadság tudósításában Kovács Árpádtól:

"hitelek fejében feltételeket – és nem diktátumokat – fogalmaz meg, hiszen biztonságban szeretné látni a pénzét. "

Eddig azt magyarázta az összes baloldali megszólaló, hogy nincsenek feltételek. Most akkor mi a bréking nyúz? Hogy az IMF feltételek nem diktátumok? Ez csak lovaglás a szavakon.
bigapples 2012.09.26 16:28:01
@NYJetsTD: Nézd, 2009 előtt az átlagnyugdíj az átlagbér 80%-a fölött volt itthon, most is jóval 70% fölött van, pedig Bajnain keresztülverte az IMF a nyugdíjcsökkentést.

Az OECD országok átlaga 60%, Szlovákiában is hasonló szinten van, miközben sokkal jobb állapotban van a költségvetési helyzetük. Adja magát, hogy nekünk is le kellene menni valahova a 60%-os szintre.

Ennek ellenére nem lesz a mostani nyugdíjasokat érintő közvetlen megszorítás, mert az politikai öngyilkosság lenne. Az MSZP csak a nyugdíjasok között előzi a Fideszt, ez a választói réteg szent tehén mind a jobboldalon, mind a baloldalon.

Persze a ma 30-40 évesek nyugdíja más kérdés, ők felkészülhetnek az élethosszig tartó munkára vagy hogy a gyerekeik támogatásából és a félrerakott megtakarításaikból lesz csak megélhetésük nyugdíjasként.
bigapples 2012.09.26 16:30:01
@NYJetsTD: ez a NYJetsTD ritka ironikus felhasználónév
„Az pedig pusztán hit kérdése lesz, hogy hazudott-e a kormány, vagy megvédte ismét az embereket az IMF-től. A beszélő bot náluk van” – írta tegnap egy olvasóm, aki szerint elkapkodott volt azt gondolnom, hogy Orbán Viktor sárvári videózása után csak két kimenet lehetséges.…..
bigapples 2012.09.19 19:56:33
@Putyilov gyári melós: Nem érted :)

Volt a 20 milliárd euros hitelkeret: IMF+EU+Világbank, de a Világbankkal nem állapodtunk meg, azaz a valós keret 19 milliárd alatt volt. Ebből az IMF-re eső hitelkeret 12,5 milliárd.

A Gyurcsány-Bajnai kettős lehívott 14,2 milliárdot. Ez 270-es árfolyamon olyan 3830 milliárd Ft. Az IMF keretből 9 milliárdot vettek fel, a többi az EU-tól jött.

A 14 milliárd egy része ment a MNB-hez devizatartaléknak, mert a szoci gazdaságpolitikának hála minimálisra csökkent a tartalék. A másik részt használta fel GYF és Bajnai kormánya.

Bajnaiék a lehívott 14 milliárdból meghagytak valamivel 2 milliárd fölött tartaléknak a következő kormány számára, ebből vette meg a Fidesz a MOL orosz kézen lévő részvényeit 1,9 milliárdért. Ennyit költött összesen IMF-EU pénzből a Fidesz kormány.

A Fidesz semennyit sem hívott le a maradék hitelkeretből, mert egyrészt elküldte az IMF-t Kenyába, másrészt csak úgy hívhatott volna le, ha arra a hiteladók rábólintanak. Az IMF EU kettős viszont nem lelkesedett (lelkesedik) a külföldi tulajdonú bankok és multik megadóztatásáért, amikor lehet helyette a nyugdíjasokat és a közalkalmazottakat is megszorítani.

Az általad berakott grafikon két dolgot mutat, egyrészt a forint árfolyammozgását. Különösen jól látható 2011 ősze-2012 január között, amikor a forint elindult 310 forintos euróárfolyam irányába, akkor nőtt meg emiatt a forintban számolt IMF kölcsön értéke. Hasonlóan 2009-ben is 300-ról ment vissza az árfolyam 270 alá, ezért látod a csökkenést a forintban számolt értékben.

Másrészt azt mutatja a grafikon, hogy elkezdtük visszaadni az IMF-nek a felvett pénzt. Az utolsó részlet kivételével ez a kormány fogja visszaadni az IMF-nek a 9 milliárdot (az EU-nak is döntően ez a kormány fogja visszafizetni az onnan felvett több mint 5 milliárdot.

Rejtély, hogy a Fabius nevű blogger miről ír, szerintem nem is érti, hogy mit mutat a grafikon, ha olyan hülyeséget állít, hogy az IMF-EU-tól felvett kölcsönt ez a kormány költötte el. Nyilván akit az indulatai vezérelnek, az minden ábrába-grafikonba a legképtelenebb hülyeséget is képes belelátni.
bigapples 2012.09.21 17:21:45
@inreallife:
Én az SDR-ben való számolással elő sem jöttem, mert féltem, hogy Putyilov harakirit követ el, ha ilyet olvas :)

Nyilván nem vagyok tisztában, hogy pontosan mikor milyen lépeseket tettek meg 2009 első félévében, csak azt akartam neki jelezni, hogy a grafikonon látható változások mögött nem egyszerűen az van, hogy az adott időszakban hirtelen visszafizettünk vagy felvettünk pénzt az IMF hitelkeretből.

A devizatartalék más kérdés. 2000-ben ~7000 milliárd forint volt az államadósság, 2008-ra meg 16 000 ezer milliárd fölött. A magyar GDP pedig ~50 milliárdról ment fel ~140 milliárd USD-ra 2008-ra. Gyurcsányék alatt a devizatartalékok relatíve csökkentek az államadóssághoz és a magyar gazdaság volumenéhez képest. Értelemzavaró, ha nem nézzük, hogy milyen államadósság szinthez képest akkora, amekkora az ország devizatartaléka.
bigapples 2012.09.21 17:38:25
@inreallife: Nem egyszerű dolog ez az olcsó IMF devizahitel vs drága forinthitel kérdés sem. AZ IMF-EU-tól lehívott részletek kamata 3-5% között van. Most 6,75% kamatszint mellett nagyjából ezen az áron tudjuk megújítani a forinthiteleket.

Bár baloldalon sokan károgják, hogy olcsó IMF hitelt kell felvennünk, valójában gazdasági öngyilkosság devizában eladósodni, miközben saját fizetőeszközzel rendelkezünk. Az IMF megállapodás elsősorban arra lehet jó, hogy olcsóbban tudjuk megújítani a forinthiteleket, mert várhatóan esne a kamatszint.

Eddig az IMf hazaküldése tette lehetővé az éves 100-120 milliárd forint "luxusprofit" kifizetése árán, hogy nagyságrenddel nagyobb összeget szedjen be az állam a külföldi multiktól és bankoktól különadók és más intézkedések révén. Nem üres a mérleg másik serpenyője, ha a kamatfelár negatív hatásait számítod.

Különben, ha devizahitelünk van, akkor a legfontosabb fegyverét veszti el az ország, a pénznyomtatás, a forintleértékelés lehetőségét. Én nem bánnám, ha az államadósságunkból a kb 10 ezer milliárd forintnyi devizahitelt hétfő reggel átváltanánk 6,75%-os forinthitelre és a lakossági devizahitelek is forinthitelekké lennének átalakítva.

Tudod mit csináltak Oli Rehn-ék Finnországban a 90-es évek elején amikor válságba került Finnország? Nem olyan durva, a gazdaságot megfojtó lakossági megszorításokat és adóemeléseket, amiket Oli Rehn most elszántan javasol EU biztosként. Egy éjszaka alatt 40%-al leértékelték a valutájukat és a külföldi hitelnyújtó befektetők ehették a kefét.

A közkeletű legendáriummal szemben nem a Bokros csomag megszorításai tették a válságból kivezető útra a magyar gazdaságot a 90-es évek közepén, hanem elsősorban a forint csúszó leértékelése.

Rónától Demjánon át külföldi elemzőkig többen mondogatják, hogy magyar gazdaság számára a mostani megrekedt helyzetünkben egy legalább 320-330 Ft-os euroárfolyam lenne a leghasznosabb. Esélyünk sincs ezt meglépni, ha devizában adósodunk el.

A spekulációhoz. A 2008-as válságnál Gyurcsányék pénzügyi és titkosszolgálati vizsgálódással megállapították, hogy a hirtelen forintgyengülésben komoly szerepet játszott a Deutsche Bank londoni alegységének spekulációja:

www.origo.hu/archivum/20091203-elmarasztalhatjak-a-deutsche-bankot-forint-elleni-spekulacio-miatt.html

idézet Verestől:

"Ez egy barátságtalan lépés volt Magyarországgal szemben" - mondta Veres. Szerinte erre akkor a kormány úgy felelt, hogy megkeresték az említett bankot, és világossá tették számára, hogy ha nem fejezi be a tevékenységét, akkor kormányzati oldalról nem fogják partnernek tekinteni. Közölték továbbá azt is, hogy a PSZÁF vizsgálatot indít ellene. Veres szerint az ügy súlyát jelzi az is, hogy még a német kancellárt is megkeresték, aki közölte, hogy szintén nem tartja a "normális működés részének" a bank tevékenységét."

Az OTP-ra pedig Soros cége mászott rá. Őket is megbüntették. Naivitás azt hinni, hogy a külföldi spekulánsok nem járulhatnak keményen hozzá egy ország meggyengítéséhez. És elég egy-egy fajsúlyosabb szereplő is.

Persze az is igaz, hogy kell a vérszag, ami a pénzügyi hiénákat egy adott ország valutája, CDS árazása elleni spekulációra vonzza.
..
bigapples 2012.09.04 23:45:36
@Balt: Ráadásul az az örmény elnök vádolja Magyarországot az európai normákat emlegetve, akinek minden európai norma szerint a hágai Nemzetközi Törvényszék által kiszabott életfogytiglani börtönbüntetését kellene töltenie a karabahi konfliktus során a parancsnoksága alatt álló csapatok által elkövetett emberiség elleni bűncselekmények, az azeri civil lakosság ellen elkövetett népirtás miatt.

@panelburzsuj:
Rá kellett gugliznom, hogy ezt honnan vetted és nem csalódtam. Méltatlan tőled, hogy egy ilyen nyíltan lejáratási szándékkal megkonstruált cikk-első hozzászólás kettőst komolyan veszel és ide idézed.

Persze, persze, 2 másodperces vágókép alapján konkrét diagnózis felállítása. Ez már olyan mint a távgyógyítás, "rakja a kezét a tv képernyője és koncentráljon az energiákra".

Tudod, akkor inkább az opportunista Berecz elvtárs, mint komolyan venni az MSZP KB agitációs-propaganda osztálya által kiötlött lejárató újságcikket. Ugyanez az ócska játék ment 2001-ben Ron Werber irányításával.
bigapples 2012.09.06 22:47:43
@Putyilov gyári melós: 3% alatt lesz, ezt biztosan tartják, különben az EU megint zsarolhatna EU-s pénzek befagyasztásával.
bigapples 2012.09.06 22:51:37
@livengood: "A többség meg sose jön rá, hogy megszívta"

A többség akkor szívja meg, ha van olyan ellenzéki alternatíva, amely jobb gazdaságpolitikát folytatna. Nincs ugyan magasan a léc, de szerinted van ma olyan valós választói támogatottsággal (5+ %) rendelkező párt, amely gazdaságpolitikailag jobb alternatívát kínál?
törökgáborelemez 470. Balta 2012.09.01 13:28:14
Magyar zászló szakad Jerevánban, Örményország megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat, az amerikai külügyminisztérium magyarázatot vár, a világlapok címoldalán fut az ügy, a közösségi oldalak felrobbannak az egészen szélsőséges megnyilvánulásoktól. Mindenki magyaráz:…..
bigapples 2012.09.03 18:53:43
@szoja122: Lol, ne viccelj. Csak a Népszabadság tudósítójának kérdésére beszélt a témáról a szóvivő.

nol.hu//kulfold/az_azeri_kiadassal_unios_szintu_testulet_is_foglalkozhat

"Európai Bizottság abból indul ki, hogy Magyarország jóhiszeműen járt el, és az azeri fél nem teljesítette az általa vállaltakat" ...

"Azt, hogy a magyar kormány esetleg várható azeri kölcsönért cserébe adta volna ki az elítéltet, egy bizottsági forrás spekulációnak nevezte."

Látod, maga az újság is elismeri a tudósításában, hogy Magyarország szempontjából vihar egy kanál vízben a történet.

Szegény baloldali ellenzék egész armadát indítana ebben a egykanálnyi folyadékban a kormány ellen, de az azeri elítélt hazaküldésének Magyarország szempontjából káros külső hatása az örményekkel sajnálatosan megromló viszonyon kívül nem lesz.

Javaslom olvas el az amerikai hivatalos reagálást, ennyi szól csak Magyarországról:

"The United States is also requesting an explanation from Hungary regarding its decision to transfer Safarov to Azerbaijan."

Sorry, elment a hajó, ezzel az üggyel a magyar ellenzék nem tudja végigházalni a nyugati sajtót. Azért sok siker a pár IQ- halott Millás celebrity szerepléshez a tüntetésen, remélhetőleg Bartos Cs. István és Dopeman majd megmondja a tutit az üggyel kapcsolatban :)
bigapples 2012.09.03 19:25:29
@concret: Nem az a kérdés, hogy morálisan helyes volt-e a magyar lépés, elég nyilvánvaló, hogy ilyet nem lehet állítani. A blogbejegyzés is arról szól, hogy a morális kérdésen túl mik voltak az okok, mik a következmények, hogyan alakul az ország és a kormány számára a mérleg a várható előnyök és hátrányok számbavétele után.

Jobboldali polgárként sok mindent nehéz lenyelni. Azt, hogy az 50-es években emberiség elleni bűntetteket elkövető kommunista bűnösei háborítatlanul éltek, élhettek 90 után, hogy a kormányzatok végigasszisztálták ezt a 90 utáni vadkeleti rendszerváltást a gazdasági bűncselekmények sorozatával, sokszor kormányzati, jogalkotási szinten mentve a bűnösöket.

Nagyon sokszor történt meg az elmúlt 20 évben, hogy úgy lépett az aktuális kormányzat, amivel az igazságszolgáltatást akadályozta és nagyon sokszor nem lépett az igazságszolgáltatás, amikor lépnie kellett volna. Ezért tűnik számomra nagyon sok tekintetben álságosnak, képmutatónak a hisztéria, ami a több mint 8 évet leült gyilkos hazaküldésének ügyét itthon kíséri.
bigapples 2012.09.04 09:23:16
@Khal Drogo: Azerbajdzsán csak az Állami Olajalapján keresztül és csak közvetlenül tud magyar államkötvényeket vásárolni, ha úgy dönt, hogy vásárolni akar?

A magyar gazdaság számára egyetlen előnyös következménye lehet a magyar-azeri gazdasági kapcsolatoknak: az azeriek államkötvény vásárlása?
Önök kérték: az volt a szándékom, hogy megvárom, amíg kiderülnek az előzetes regisztráció (=feliratkozás) pontos szabályai, de a hozzászólók nem is annyira finom nyomására (lásd írástudók felelőssége és társai) úgy döntöttem, már ezen a ponton is elmondom, amit…..
bigapples 2012.08.03 15:27:34
@jjulie: a szocialista megfogalmazás szerint a gazdagok csoportja a bruttó 280 ezer forintos fizetéssel rendelkezőknél kezdődik, akiket a legszívesebben szétadóztatnának, gondolom megint 40.5%-os szja-val, mert így "igazságos". Csak tájékoztatásul, hogy a pályakezdő mérnökök frissen a felsőoktatásból kikerülve 280k feletti átlagfizetéssel kezdenek, esetlegesen albérletben lakva, diákkölcsönnel a hátuk mögött.

Közülük például elég kevesen rendelkeznek bekamerázott tengerparti villával.
bigapples 2012.08.03 15:40:19
@It’s the economy, stupid: Te nem akarod megérteni :)

első állítás: a minimálbéresek 80%-át alapból nem érintette kedvezőtlenül a minimálbér adómentességének megszüntetése, mert nem alkalmazottak voltak, hanem olyan vállalkozók, akik a 2010 előtti adórendszerben (a maga egészében) így tudták a legjobb elkerülni az adófizetést.

második állítás: a maradék 20%-ban is jelentős számban voltak olyan munkavállalók, jellemzően a szolgáltató és építőipari szektorban, akiknek a munkabérénél az adójóváírást kihasználva a kisvállalkozó munkaadó adót tudott elkerülni, és a dolgozók fizetésének egy részét feketén fizette ki.

harmadik állítás: A ténylegesen minimálbért kereső alkalmazottak, ahogy te egyszerűsíted, a szalag mellett dolgozók közül is azok a gyermektelen, a magánszektorban dolgozó munkavállalók jártak rosszabbul, akiknél a munkaadó nem kompenzálta béremeléssel a szja rendszer változásának negatív hatását. Ezek száma lényegesen kisebb volt a baloldali pártok által demagóg módon bedobott számoknál.
bigapples 2012.08.03 16:07:31
@concret: "Az adójóváírástól meg kellett szabadulni, de a kivezetése igen rossz pillanatban, abszolút átgondolatlanul történt. Első "remek" példáját mutatta, milyen kapkodó improvizálásokkal oltja a Matolcsy-vezette gazdasági kormányzat a maga előkészítetlensége, tervezetlensége miatt lángra kapó tüzeket"

Ebben sok igazság van. A kormány kész tervekkel állt neki a kormányzásnak, de az adórendszer változtatás rossz időpontban történt, majd kapkodva korrigáltak bele. Persze kérdés, hogy 2010 közepén lehetett-e prognosztizálni, hogy ilyen egyre romló külső gazdasági környezet vesz körül bennünket még 2012 őszén is.

Orbánék azzal számoltak, hogy túl vagyunk a válság fő hullámán, és a javuló európai gazdasági környezetben ezekkel a változtatásokkal lehet beindítani a gazdaságot. Erre azért voltak korábbi pozitív példák, elég a Duna északi partja felé tekintenünk.

Aztán az egyre romló külső helyzetben, amikor már belekezdtek a változtatásba, az eredeti elképzeléseket csak kapkodó barkácsolással lehetett kivitelezni. Ilyenkor már a kényszerek viszik a kapkodásba a szereplőket. Félúton megállni, visszafordulni tényleg rosszabb, mint gázt adni és megpróbálni keresztülvergődni a mocsáron. Nekem sem tetszik, ahogy ezt megcsinálták, de talán megértőbb vagyok a kényszerek láttán.
Nem lesz népszerű, amit mondok: az a javaslat, hogy a pártok a következő két évben ne kapjanak állami támogatást, a mostani kabinet időszakában az egyik legdurvább, a demokratikus versenyt leginkább korlátozó ötlet. Tudom, hogy a tömegdemokrácia korában megnyerhetetlen az a vita,…..
bigapples 2012.05.18 01:12:28
"mostani kabinet időszakában az egyik legdurvább, a demokratikus versenyt leginkább korlátozó ötlet"

Nehéz lenne ezzel nem egyetérteni. Ha tényleg meglépik, akkor ez tényegesen versenyhátrányt jelentene, nem úgy, mint a Karácsony-féle nyavalygás a körzethatárokról. Ahogy elnézem az origo hozzászólóinak a reakciót, a választók többségének valószínűleg tetszene ez a húzás, akkora a politikával és a politikusokkal szemben ellenszenv.

A két kis párt működését nehézzé tenné, különösen a Budapesten kívül nemlétező LMP vidéki szervezeti kiépülését, de ez a két párt főleg a fiatalok fele nyit, akiket interneten könnyen elérnek. Valószínűleg nem lesz drámai a hatása rájuk nézve a pénzcsapok elzárásának. A szociknak jobban fog fájni a dolog, sokkal jobban hozzá vannak szokva az állami forrásokhoz. Különösen fájni fog nekik, hiszen az önkormányzatokban is csak nagyon kevés helyen vannak pénzosztó pozícióban.

A fő veszélye az állami támogatás beszüntetésének TG (3)-as pontja. Különösen az, hogy külföldről vásárolják fel a magyar pártokat. Már a 2010-es választásokra is a két kisebb párt zavaros külföldi (USA, Irán) forrásokra támaszkodott.

A szocikról meg lehet tudni a MÁV-Cargo privatizáció, az M7, M6 autópályák építésének odaítélése vagy a MOL elleni külföldi felvásárlási próbálkozások kapcsán, hogy külföldi érdekcsoportok által nagyon könnyen megvásárolhatóak a magyar állam alapvető érdekeivel ellentétes lépések megtételére.

Szerintem ha a Fidesz elzárja a pártok állami támogatását, akkor pár tízmillió dollárért meg lehetne vásárolni a 30% körüli választási eredményre képes MSZP-t, hogy úgy ugassanak, ahogy a külföldi érdekkör szeretné.

Ez olyan mérvű nemzetbiztonsági kockázat, amit nem szabadna hagyni, akármekkorát nyerne is a pártellenes hangulatot kihasználva a Fidesz a párfinanszírozás átalakításával. Épp elég baj, hogy ilyen erkölcsiségű a nemzeti érdekek vonatkozásában a magyar baloldal, nem kellene még inkább olyan helyzetet teremteni, hogy aztán a szocik 30 ezüstért eladják az országot.
bigapples 2012.05.18 01:15:08
Sok példán megtanulhattuk már: jól teszi az elemző, ha óvatosan bánik a jövőre vonatkozó hangzatos kijelentésekkel. A sejtésekből, jelekből, eseményekből egy idő után mégis összeáll a kép, amit nem lehet nem észrevenni. Körülbelül háromnegyed éve mondogatom bizonytalanul,…..
bigapples 2012.04.23 17:42:02
@takács bálint: lol, amit a Fidesz csinál leszámítva a bankok elleni unortodox lépéseket az maga a nekon ortodoxia egy jó adag protekcionizmussal megfejelve. Munkavállalói jogok visszanyesése, segélyezés visszanyesése, a korkedvezményes, rokkantnyugdíjas réteg csökkentése, állam kiadásainak visszavágása, miközben a bevételeket úgy csoportosítja át, hogy a középosztályt és a családokat támogatja, a jövedelemadóktól a fogyasztási adók felé viszi el az adórendszert.

Róna magát keresztény baloldalinak tartja, nem volt ő soha Fideszes, Mellár pedig az egykulcsos adó tekintetében klasszikus baloldali álláspontot képvisel. Az általad kedvelt Oszkó féle neolibek elkötelezett pártolói az egykulcsos SZJA rendszernek, nekik csak a bevezetés időzítésével és módjával van bajuk.

Bajnainak nem lenne egyszerű pártot csinálni a semmiből, most 2014-ben csak a szocikra tudna támaszkodni, akiknek kiütésük van a neoliberalizmustól és a jól bevált "mindenkinek osztogatunk" programmal akarnak nekiindulni a választásoknak. És akkor még nem is beszéltünk az estleges Olajfa szövetség fura oldalhajtásáról, a Parlament leginkább piacgazdaság ellenes csoportulásáról, amely eurokommunista gazdasági képtelenségekkel operál = LMP
bigapples 2012.04.23 18:45:06
@Szimba: A választások után láttam valamelyik újságban egy részletes lebontást korcsoport szerint, de nem találom az interneten. A Nézőpont csinált mostanában felmérést arról, hogy az egyes pártok szavazótáborán belül az kül. korcsoportok milyen súllyal szerepelnek.

zipp.hu/belfold/2012/03/30/nezopont_intezet_a_fidesz_a_centralis_eroter_partja

A mostani mérések viszonylag kis mintán történnek nagyobb hibahatárral, csak a tudósításokban lévő
félmondatok alapján ismertek a számok. Talán TG ismer pontosabb méréseket, mert a pártok méretnek nagyobb mintán is. A gugli csak ilyen cikkeket dob ki:

hvg.hu/itthon/20100425_valasztoi_demografia

www.origo.hu/itthon/20110707-szazadveg-az-mszp-karara-erosodik-az-lmp-a-fovarosban-es.html
2
nol.hu/belfold/ipsos__kevesebb_bizonytalan__tobb_fideszes_es_mszp-s

@Mária: Arra nem tudok mit mondani, ha nem hiszel a közvéleménykutatási eredményekben. Mindenesetre az utóbbi választásokon viszonylag pontosan eltalálták az eredményt a magyar cégek, különösen ha mondjuk az idei szlovák választásra készült kutatási eredmények pontosságával vetjük össze. 2
bigapples 2012.04.25 12:33:54
@graycivil: Igen, plusz egy hazugság- a baloldalról.
Tele a nemzetközi sajtó a MOL véleményével:

" The consortium implementing the Nabucco natural-gas pipeline isn't sustainable in its current state, the Hungarian member of the group, MOL Nyrt. (MOL.BU), told Dow Jones Newswires in an emailed statement Tuesday."

"MOL Group confirms that these concerns still exist and there hasn't been any satisfactory solution from Nabucco International Company so far," MOL said. "Therefore MOL has indicated towards NIC shareholders, and to the Hungarian government, that it doesn't consider the further financing of Nabucco International Company sustainable and therefore it did not approve the 2012 annual budget of NIC."

A magyar politikai lapok általában erősen partközeliek, de a Népszava túltesz mindegyiken. Nem véletlen, közvetlenül MSZP tulajdonú pártlap. Nem érdemes olvasnod...
„A Véleményvezér azt viszont már nehezen tudja értelmezni, hogy ebbe a sorba hogyan lenne beilleszthető egy Kövér László, egy Áder János vagy egy Szájer József. Ezen emberek önéletrajzában ugyanis az egyetlen kiemelkedő tétel, hogy az első szabadon választott…..
bigapples 2012.04.16 20:34:47
@Akitlosz: Igen, természetesen Magyarországon. A valaholt a körülbelül szó helyett használtam. Ha 2,7-2,8% a hiány, akkor van egyensúlyban az állam működtetésére fordított kiadás a bevétellel, és csak az adósságtörlesztés miatt van hiány. Ha ezalatt a szint alatt alakul a költségvetési hiány, akkor csökken az államadósság, mert kevesebb új hitelt kell felvenni, mint amennyi lejár.

Ha idén 2,5% alá megyünk ill. jövőre még kisebb hiányszintet érünk el, akkor csökkenni fog az államadósság (persze az árfolyammozgásokat nem számítva).
bigapples 2012.04.17 08:27:18
@Hepci: Nem Orbán álmodta meg a számot, az NGM számolta ki. Nyilván nem ennyire egyszerű a helyzet, mert hiába több a bevétel, mint az adósságtörlesztés nélkül a kiadás, ha nincs IMF megállapodás és nyár végére a spanyolok vagy a portugálok bedőlnek a tavalyi olasz példához hasonlóan, akkor nem csökken a magyar csődkockázat, a reálkamatszint, és a forint megint elindul 320-as árfolyam felé, azaz növekvő pályán lesz az államadósság.

Ahogy egy német gazdasági recesszió vagy pl. kedvezőtlen időjárás miatt az átlagnál rosszabb mezőgazdasági teljesítmény is betehet a magyar adósságpályának. Ettől függetlenül alacsony költségvetési hiánnyal is csökkenhet a GDP arányos államadósság, ha csak az adósságtörlesztés felelős a hiányért.
bigapples 2012.04.17 08:52:43
@Lord Kilburn: A magyar politikusok népszerű(tlen)sége a 35%-25%-os range-ben mozog, ezen egy Vizi vagy Pálinkás sem használt volna a kormánynak. Áderrel tévedsz, a Schmitt-Áder cserével javult a kormánypárt pozíciója.

Hozni nem nagyon hoz népszerűségben a Fidesznek, de kiesett az ellenzék számára egy könnyen támadható célpont Schmitt távozásával és ÁJ olyan elnök lesz, aki nem fog asszisztálni ahhoz, hogy olajfákkal még jobban gallyra vágják az országot. Azt hiszem a szocik politikailag öngólt lőttek azzal, hogy eltávolíttatták Schmittet, Áder szerintem lényegesen jobb, elfogadottabb köztársasági elnök lesz, mint Schmitt volt.
Schmitt Pál lemondott, a kormánypártok hamarosan megnevezik és megválasztják az utódját. Messziről nézve végül minden úgy történt, ahogy ilyen esetekben szokott. Az elmúlt napok fordulatos, önellentmondásoktól hemzsegő eseményei – amelyek átgondoltságukban leginkább a…..
bigapples 2012.04.02 18:35:46
@Akitlosz: Ez igaz, de alkotmányt és a 2/3-os törvényeket azért ne lehessen alkotmányellenesen sima feles többséggel módosítani. Az LMP-től a DK-ig többen nyíltan vállalták, hogy alkotmányellenes lépésekre is hajlandóak. Ilyen esetben a köztársasági elnök az utolsó védelmi vonal, aki az alkotmányt és 2/3-os törvényeket védeni tudja a nyíltan törvénysértőkkel szemben.
bigapples 2012.04.02 18:57:55
@Diocles: Gazdaságilag nyilván valamivel nagyobb lenne a mozgástér, de politikailag a nyakunkra akarnának lépni. Most volt itt az egyik vezető francia szoci a Milla tüntetésen, aztán ilyeneket nyilatkozott Magyarországról:

gondola.hu/cikkek/80374-Orban_iranyitja_a_felkatonai_szervezeteket__.html

A Bundestagban mindent megtesz a német baloldal, hogy Magyarországot elítéljék. Szerintem erős nyomás lesz rajtunk, ha Németországban Merkeléket leváltja egy vörös-zöld koalíció. Szerencsére csak a magyar kormány utolsó fél évére jöhet létre ez a helyzet. Addigra, nincs mese, le kell zárni minden komolyabb vitát az EU-val és nem ártana, ha a külső nyomás ellen sokkal ellenállóbb lenne a magyar gazdaság is.
bigapples 2012.04.02 23:10:21
@Ordnassac: Karácsonynak meglett a 120-140 ezres adatbázis
a potenciális LMP támogatókról. Vágó a kampány során sikeresen leküzdötte magát Nyakó és Molnár Csaba szintjére. Tényleg nem látják az LMP-ben, hogy nem szerencsés a párt számára, ha Vágóval árasztják el a magyar elektronikus médiát?
Mást mond híveinek, mást a tárgyalópartnereinek – itthon és a világban is egyre többen vetik ezt Orbán Viktor szemére. Tagadhatatlan, azaz legfeljebb egy hivatásos szóvivő tagadhatja, hogy nehezen összeegyeztethető az, amit a kormányfő – például…..
Annak az embernek a neve, akivel kapcsolatban ilyen-olyan beszélgetésekben az elmúlt időszakban gyakran csak „az ember, akinek nem szabad kimondani a nevét” megfogalmazás hangzott el, egyre többet szerepel a hírekben. Simicska Lajos és a sajátos "szerzőpárosává"…..
bigapples 2012.03.15 16:56:09
@dimitrij: Amit itt leírsz, az hamis állítások és a tényleges helyzetet durván torzító csúsztatások halmaza. Ha viscerális ellenérzéseid vannak a kormánnyal, nem értem miért kell ilyen hosszú csúsztató és hamis fejtegetésbe fogni, akkor már inkább zsüli, aki orbántraktorosivadékozik egyet és azzal letudja a dolgot.