Regisztráció Blogot indítok
Adatok
joskarola

0 bejegyzést írt és 42 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hanyatlóban az a trend, mely szerint amerikai családok a harmadik világból „importálnak” gyereket maguknak. Vajon minek köszönhető, hogy egyre kevesebb az örökbefogadott kirgiz gyermek és eddig milyen következményekkel járt az örökbeadás elüzletiesedése? A Time magazin…..
joskarola 2013.01.24 04:10:30
Hihetetlen, hogy olyanok kommentelnek itt, akiknek tényleg fogalma sincs a nemzetközi örökbefogadás világáról! Több barátunk is átment rajta, itt egy random példa: Kanadai barataink másfél éves felkészítés, sorozatos ellenőrzések, hatósági procedúrák után tudtak örökbefogadni egy nyolchónapos kislányt Kínából, akit egynaposan találtak a rizsföldeken. A papírmunka és az utazás költségei forintban milliókra rúgtak. A kínaiak nem engedik be a külföldieket az árvaházakba, de valami papírmunka miatt vissza kellett menni és így véletlenül megláthatták a körülményeket (csak annyit illusztrációnak: ötven kisbaba egy teremben, két gyerek egy rácsos ágyban, matrac nélkül, alattuk is rács, hogy ne kelljen rájuk pelenkát adni, minden kipotyog a földre...Ö a kislány alultáplált, férges, tetves volt és mintha szellemi fogyatékos lett volna, annyira nem érte semmilyen stimuláció. Ma: hat éves, két nyelven beszél, fantasztikus, intelligens iskolás.) Kilenc hónaposan még nem volt foga (megesik az ilyen), a barátnőm egy kérdőívre otthon könnyelműen azt válaszolta: "nem mossuk a fogát" és elmulasztotta ráírni, hogy miért is. Egy héten belül négy ellenőrzés jött: szociális munkás, védőnő, pszichológus, fogorvos. Tavaly fogadtak végre örökbe egy kistestvért Taivanról, farkastorokkal született. És csak úgy megjegyzem: nyilván nem azért mert a mama lusta szülni! Mert meddő, nagyokosok. Az örökbefogadás iszonyatos felelősséggel, költségekkel és kötelezettségekkel jár, a nyugati világban ezt így is kezelik.
A KÖNYV ÍZE Tartsunk jakot! 2013.01.17 07:59:00
      (Kőrősi Csoma Sándor emlékére) Ha ránk tör az ünnepek utáni januári depi vagy épp örömünket leljük a világ legértelmetlenebb dolgában (hólapátolás), merthogy nincs járvány, mégis mindenki havat hány, vagy nem hagy nyugodni minket a gondolat, hogy Tóth Gabi és Voksán Virág ombre lett,…..
Ez itt a reklám helye: ebben a nagyon rövid posztban említve lesz világháború, golf, egy legendás mozifilm, ami hét Oscar-díjat nyert, illetve megpróbáljuk tisztázni a kérdést: golyós volt-e Hitler? Ami ezeket a dolgokat összeköti, az nem más, mint egy ismert dallam.…..
„Alkoholista leszek, fiacskám.” - mondta egykori osztályfőnököm. Pofán vágott ez a három szó. Leírom még egyszer, hogy ti is ízlelgessétek a magyar gyomorkeserűt: „Alkoholista leszek, fiacskám.” - értitek?! Hagyjátok?!Rühelltem az iskolát. Az általánost. A gimit. Minden…..
joskarola 2012.12.24 02:44:47
@kelletlen: Hogy visszajönnék-e? Már nem hiszem. Egy-két évre talán, főleg, hogy a gyerekeimben a magyar öntudatot erősítsük és hogy megtapasztalják a magyar iskolai környezetet. Eredetileg ezt terveztük, de inkább egy harmadik országban kötöttünk ki.
Magyar iskolai és tanári tapasztalataim alapján mondom, hogy ha hazajönnénk és tanári állást vállalnék akkor 1. egy-két év alatt felélnénk minden tartalékunkat az alacsony fizetések miatt 2. valószínűleg jobban le lennénk terhelve és másodállást vagy magántanítványt kéne vállalnunk, ami elvenné az időt a családi élettől és a hobbijain któl 3. a gyerekeink életében túlontúl nagy szerepet kapna a versenyszellem, a különórák, a dolgozatokra való készülés, a - mondjuk ki - stresszes iskolai élet.
Summerhillről: nemrég egy kurzuson alaposan átbeszélgettük, nekem egy kicsit radikális. A teljes önkormányzat a gyerekek által irányítva, a házak, a teljesen önirányított tanulási folyamatok... nekem ez inkább egy filmbeillő utópia. Érdekes átolvasni a vitákat róla. Én inkább olyan Montessoris-Waldorfos vagyok.
A mi sulink egy környezettudatos, buddhista elemekre épülő, tradicionális, praktikus tudást is adó óvoda-iskola (6. osztályig). Integrált csoportokkal, kétnyelvú oktatással. létrehozásában aktívan részt vettem (curriculum development) és a nyitás évétől itt vagyok. Nagyon szeretem, valami hasonlóban Magyarországon is szívesen részt vennék, de nem hinném, hogy meg tudnék élni belőle, hacsak nincs egy kőgazdag házastársam, aki eltart.
(forrás: kdnp.hu) Remélem, mindenki hallotta, hogy Hoffmann Rózsa most éppen azt találta ki, angol helyett az iskolákban tanítsanak németet, mert az úgyis nehezebb, és különben is bizonyos német kutatások szerint, akik először angolul tanulnak meg anyanyelvükön kívül,…..
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint továbbra is tömegintézetekbe kell zárni a fogyatékos embereket, az intézetek megszüntetésére adott EU-forrásokat pedig intézetek építésére kell szánni. Legalábbis erről tanúskodik egy most előkészített törvénycsomag...
joskarola 2012.06.01 16:42:26
Eveket dolgoztam fogyatekosokkal negy kulonbozo orszagban. Magyarorszagon kivul nyugati, fejlett orszagokrol van szo. Magyarorszagon allamilag fenntartott es finanszirozott intezmenyben es szervezetek kozott csak siralmas peldakat lattam. Ahol valamennyire (ertsd: humanus es XXI. szazadi modon mukodott az ellatas fizikai-szellemi-erzelmi tamogatassal) az mind egyhazi, nonprofit kulfoldi- illetve onkentes szervezet altal iranyitott hely volt. Szomoru.
Az ostoban negativ es elkeseritoen primitiv velemenyek (mint fent nehanyan) onnan erednek, hogy Magyarorszagon - eppen a teljesen elhibazott, izolalo, intezmenyesitett ellatas kovetkezteben az emberek nagy tobbsege soha nem talalkozott fogyatekosokkal, nem foglalkozott veluk tobbet, mint annak a kis mozdulatnak a megtetelevel, hogy a fejet elforditsa-szajat elhuzza a villamoson, amikor lat egy Down-korost vagy valakit, aki celebral palsy-ban szenved. A harom nyugati orszagban, ahol dolgoztam a fogyatekosokat mar gyermekkortol beintegraljak az ovodakba, altalanos iskolakba, ahol szakerto segitseggel abban vesznek reszt, amiben tudnak, mig a nehezebb feladatokban es tantargyakban a szintjuknek megfelelo segitseget kapnak. Igy az egeszseges gyerekek tobbbsege nap mint nap talakozik fogyatekosokkal (es segit, toleral, egyutterez). Aki igy no fel, az valoszinuleg sosem fog olyan szellemileg-erzelmileg torz reakciokat produkalni, mint nehany hozzaszolo.
Nagy divat mostanaban mindenfele magyar felsobbrendusegre hivatkozni, a nyugatot gyalazni - talan nem artana neha felretenni a gogot es a kicsinyes onzest es olyan peldakat alaposan szemrevetelezni es eltanulni, amik VITATHATATLANUL jobban mukodnek mas orszagokban, mint itthon. Nagyon nehez lesz bebizonyitani, hogy a fogyatekos helyzet nem ilyen. Mert ha valaki veszi a faradsagot es betekint, mi folyik otthon ezekben a bizonyos intezetekben, akkor azt latja, hogy ha valami mukodik, akkor az csakis a gyogypedagogusok, konduktorok, fejleszto pedagogusok, szulok es onkentesek aldozatos munkajanak koszonheto - de semmikepp sem az allamnak.
Szemlyesen ismerek olyan magyar fogyatekost, aki 18 evesen az intezmenyt elhagyva (ahol mindehova csapatban tereltek oket, mint a birkakat es nagyjabol annyi onallosagot tanultak, hogy egyedul oltoztek, sokakat legyogyszereztek, hogy "konnyebb legyen veluk") par honap alatt barhova eltalalt Budapest tomegkozlekedeseben, munkat kapott egy csomagolouzemben, fizeteset beosztotta es a felretett penzbol sajat magnot vasarolt, fejbol megtanulta baratai telefonszamat, betuk es szamok leirasat sajatitotta el (az intezetben meg se kisereltek olvasni tanitani, "ugyse tudja"), baratokat szerzett, egyedul vasarol es berletet vesz, moziba megy - most eppen mobiltelefonra gyujt.
Az nem igazan vezet jora, amikor olyan emberek hoznak donteseket abarmilyen embercsoport feje felett, akik igazabol meg se kiserelik megismerni oket es joforman semmit se tudnak roluk.
Bocs az ekezetnelkulisegert (gondolom tiz percen belul lehazaaruloz valaki).
Mivel régóta vagyok nyelvvizsgabiztos, szeretnék néhány igen elterjedt tévhitet eloszlatni amelyekkel úton-útfélen találkozom. Az apropót az adta, hogy beol.hu-n ma megjelent,hogy ismét bíróság elé áll egy csaló, aki valaki más személyi igazolványával próbált "segíteni"…..
December 4-ig még látható a Kiscelli Múzeumban a "Korszerű lakás, 1960: Az óbudai kísérlet" c. kiállítás. Pont a lakótelep szó maradt ki a kiállítás címéből, jelezve: itt nem egy dögunalmas panel lakótelepről van szó, hanem egy egyedi építészeti kísérletről. De mi teszi különlegessé ezt a néhány…..
Az egyik leggyakoribb kérdés, amit Bangkok Charlie emailben vagy chaten meg szokott kapni: na most éppen kell-e fizetni a vízumért Thaiföldre és mennyit. A jó hír, hogy rövidesen ez a kérdés nem lesz aktuális, mert Thaiföld vízummentessé teszi a beutazást a magyar turisták…..
Nézzük szépen sorban, mi mindent nem szabad csinálni ezen a hétvégén, merthogy választásokat tartanak vasárnap Thaiföldön. Ritka alkalom: csendes éj szombaton Bangkokban, mert a voksolás hétvégéjét mindig alkohol tilalom övezi (szombat este 6-tól vasárnap éjfélig).…..
Vonatos szerint a Vasúttörténeti Park személyzete már eléggé ki van borulva, hogy a gyerekek mindent összemásznak, ezért az általuk elérhető részeket vastagon bekenték olajjal:Vasárnap a Vasúttörténeti parkba tettünk látogatást a családdal. Végül is hová vigye az ember a…..
A gyerekekkel csak a baj van. Mindenbe belemásznak, mindent letörnek, és közben még mindenféle artikulálatlan hangot is kiadnak. A modellkiállítók rémei. De a szüleik is, akik ezt hagyják, vagy esetleg épp ők próbálják a gyerekre kenni a pusztítást. A Vasúttörténeti Park…..
Egy interneten is keringő orvosi levél szerint akár a rendőrséghez is fordulhat a kórház, hogy visszatartsa a szülés után korábban távozni készülő kismamát. A Zugügyvéd nem talált erre vonatkozó jogszabályi alapot, talán a kollégák már találkoztak ilyen…..
joskarola 2011.04.06 16:21:28
Kosz Felicitasz, mar vartam.

Tenyleg nem az eszt osztani jottem, csak hozzaszolok.

En is Kanadaban elek.Kis varos, kis korhaz. Megis rengeteg babas ismerosom van.(Nalunk nagy a szulokedv, vajh' miert? Nnnna, hagyjuk inkabb, nem errol szol a cikk...)
Elso szulesem elott-utan rengeteget olvastam a neten a magyarorszagi viszonyokrol (forumok, blogok) es egyre jobban orultem, hogy nem ott szulok. Raadasul a ferjem itt egeszsegugyben dolgozik, mar az idegbaj kerulgette, amikor forditgattam neki a magyar hireket, cikkeket, hogy aszongya: kezi mehszajvizsgalatok, allando ultrahangok, agynyugalom faros baba eseten, enni-inni tilos, beontes, gatmetszes, szulesinditas,ujszulott rogtoni furdetese, cukros viz, teaztatas, benntartas napokig...A reakcioi nagyjabol a kovetkezok voltak (valtakozva): 1. "Miert?" "Az meg minek?" (neha pedig:"Mi?!?!Mi a fasznak?")2."Igen, itt is divat volt...harminc-negyven eve, amikor anyam szult." 3. "Na neeee! De hat mindenki tudja, hogy pont az ellenkezoje az igaz!!! A magyar dokik nem olvasnak szakirodalmat?!"
Most a temahoz: Egyetlen egy anyukat ismerek, aki negy (!) napot toltott benn a korhazban, o is joforman bocsanatkeroen mondta: "hat igen, ikrek es csaszarral..."
Reszemrol (orvos ferjjel) az utolso szakaszra erkeztunk be a korhazba (mellesleg ragyogo, kellemes, otthonos koulmenyek koze, doki, nover mind jobarataink, de nem csak ezert volt jo... Itt a doki azert is bocsanatot ker, ha hideg a keze: es nem csak tolem es nem csak az en dokim) es egyik szulesnel se voltam benn tizenket oranal tobbet, mert minek? (Ha a korhazban az osszeverezett kadat ki tudtam mosni magam utan az ulofurdot kovetoen, akkor ugyanez otthon is megy.)

Masnap be kell menni a gyerekkel valami oltasra, ujra megvizsgaljak, tolem is megkerdezik, mi ujsag. Kijon a vedono, megnezi a kisagyat, a mellretetelt, eldumalgatunk, ennyi.
Egyszoval eszrevetelem annyi: itt nalunk a korhaz es az ellatas nagyszeru, megse akar senki sokaig maradni, mert jol vannak es a szulest egy termeszetes dolognak veszik (orvosok es a szulo nok is), miert dekkolnanak a korhazban? Olyat nem is nagyon hallok, hogy valaki ne dolgozna (+sportolna) vegig a terhesseget. (Nekem is penteken volt az utolso munkanapom, szombaton szultem.)Itt tenyleg keves a veszelyeztetett terhesseg es a komplikacio, persze szamokat nem tudok mondani, de az en ismerosi koromben alig tudok csaszarrol vagy koraszulesrol (van egy-ketto, de azert a magyar baratnoim koreben joval tobb) Nem lehet, hogy azert nyugisabbak a terhessegek es a szulesek, mert nyugi van a szules, a korhazak, a dokik, a TB korul? (es a fizetesek, hiteltorlesztesek, munkahelyek stb. korul, sorolhatnam.)

Bocs, abbahagyom onmagam fenyezeset (es az orszaget, ahova onhibamon kivul kerultem) Meg annyi, hogy minden tiszteletem es oszinte elismeresem azoke, akik a magyar korhazi rendszerben, egeszsegugyben kiigazodnak, elegedetten es bizalommal szulnek - engem mar a gondolatatol is kiver a viz, hogy ott allok terhesen egy doki elott es megkerdezzem, mennyi. (Hogy kell azt? Mond egy osszeget? vagy en ajanlok? De honnan tudjam? es meg kinek jar...? Jaaaaj.)
Nekem itt nagyon konnyu, Magyarorszagon meg sokaknak nehez, elismeresem.
Elég szkeptikus voltam a Március 15. tér felújításával kapcsolatban, sőt, igazából arra gondoltam, hogy ebben a formában felesleges az egész: a terület most szinte láthatatlan, a dunai oldalról csak a kocsik járnak arra, aki a korzón sétál, az szinte biztosan nem jut el déli…..
Miután bő egy nap után már minden részlet (teljes szövegkörnyezet, elhangzás időpontja, eredeti forrás és a hírt átvevők további torzításai, az egész összeszedve itt) jól ismert Lázár János megvágva közzé tett, eredeti formájában amúgy közel három éve nyilvános…..
joskarola 2011.03.21 07:02:11
@FeketeLeaves: Teljesen egyetertek!
Kumin ur, on rendkivul nagyvonalu.
Semmilyen kapcsolatban nem allok az ellenzeki partokkal, de on szerint az o muvuk az is, hogy Lazar kepviselot valahogy onkentelenul, rendszeresen osszekeverem Hajdu Peter musorvezetovel?

Nem lepodnek meg, ha megjelennenek a kepek, hogy az Audi keresztbe parkol a mozgasserult-parkolohelyen Hodmezovasarhelyen, vagy vmi ilyesmi. Ertse mar meg, hogy az arrogans, nagykepu, tudatlan pojacakat, akik eletukben ertelmes munkatmeg nem vegeztek, az emberek nagy tobsege kulonosebb propaganda nelkul is utalja.
Kicsit megkésve, de talán még időben tesszük ki ezt a meghívót: 2011. február 11-én, pénteken 17 órakor Hevesi Mihály Lomb Katóra emlékezünk avagy Hogyan tanuljunk nyelveket? címmel tart előadást az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. Lomb Kató 2011-ben lenne 102 éves.…..
joskarola 2011.02.11 12:06:30
@Komavary: Ha ha ha, leforditottam idegen nyelvu ferjemnek, most mar ot perce megy a humorizalas a bokdosessel kapcsolatban... (mozgalmas estenk lesz, azt hiszem...)
Korán kezdjük a véleményes hétvégét, mert vélhetően hosszú lesz. Tamás küldte:Egy apró kis gyöngyszem a magyar iPhone 3GS dobozáról. Az eredeti szöveg le van matricázva ezzel a... na jó, inkább mutatom miről is van szó.A vezeték nélküli szolgáltatás a vezeték nélküli…..
Félrefordítások Újra utolsó 2011.01.31 12:58:00
A cím erre a korábbi posztra utal. Ferenctől kaptuk:Tegnap tudatosult bennem, hogy a TV6-on látható a Seinfeld című amerikai, nálunk kevéssé ismert sikersorozat. Lehet, hogy csak én vagyok lemaradva és ez már a sokadik ismétlés, mindenesetre meg is jegyeztem a feleségemnek, hogy ezt…..
joskarola 2011.02.05 09:17:07
@mediumnasty: Tovabbra is a kedvenc reszem talan masodik-harmadik evad utolso epizodja, amikor keszitik a pilot-ot es szereploket valogatnak, akik oket jatsszak. Ahogy george valami jokepu szineszert lobbizik. Meg ahogy bejon a jovendobeli Kramer... na az besz*ras.
Félrefordítások Florence örök 2010.11.24 07:54:00
Wile E. Coyote-nak sokadik beküldését köszönjük:Friss, ropogós, de igazából nem is félrefordítás, csak nemfordítás, vagy gyaníthatóan inkább nemtudás.Index, mai cikk:"A legkedveltebb 10 város: Bangkok, Chiang Mai, Florence, San Miguel de Allende, Róma, Sidney, Buenos Aires,…..
Gabi második beküldése következik saját számításai szerint. Szép hosszú, és az Alkonyatról van benne szó.Ez már a második beküldésem lesz, és rögtön több is lesz egynél. Nemrég jelent meg Stephenie Meyer utolsó Alkonyat könyve, a Hajnalhasadás, abban találtam néhány…..