Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pepita Zebra

2 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
ras2 Brecht, lázadás 2013.11.04 21:13:19
"Ha egy városban jogtalanságok történnek, akkor a város lázadjon fel! Ha nem lázad, akkor pusztuljon el a város!" Emlékezetből idézem, lehet, hogy pontatlanul, a Vígszínház Jóembert keresünk (Jó embert keresünk/ Szecsuáni jólélek) című, tegnap látott, nagyszerű…..
Pepita Zebra 2013.11.06 11:12:27
@rás: Ezt most kivételesen nem pesszimizmusból mondtam :) Inkább csak egyszerűen ez megy. Az eldobó társadalommal sem lehet érdemben harcolni (most próbáltuk megcsináltatni a printert... esélytelen). Egyébként sztem nem elképzelhetetlen, hogy ez a létező világok között egy elég jó, ugyanis nincs ránk zárva... (De most komolyan. Barátnőmék 4 évig képviselték kis hazánkat diplomataként valahol, nemrég jöttek vissza. Azzal mentek ki, hogy ha hazajönnek, lakáscsere (2 kisgyerek), autócsere. A lakáscsere még menet közben elúszott, mert a beígért bér töredékét kapták (munkáltató: magyar állam, nem gonoszmulti), az autót már Pesten lopták el, az ablakuk alól. Ehhez a vircsafthoz azért mindenki élete rövid.)
Pepita Zebra 2013.11.07 10:44:12
@rás: Szervízt speciel találtunk, de a javítás 3 új printer árába kerülne, a printer eredeti árának is a duplájába. De azért köszönöm :) (Gyanítom, hogy az itteni élet megjavításának is hasonlóak a költségei...)
Pepita Zebra 2013.11.07 17:50:23
@rás: :) Hát igen, ez pont a dilemma. (A Mérő László könyvekben van asszem ez a 'pózolás játék', hogy ha túl sok időt fektet az ember valaminek az elérésébe, már csak azért se ereszti, még ha így irreálisan magas is lesz végül az ára. A 'fiatalok' még kevesebbet fektettek az itteni vircsaftba, könnyebben is eresztik. De ezért nem szabad haragudni, itt tényleg nem jó...)
ras2 Vita az antiszemitizmusról 2013.10.29 11:49:49
Mégpedig a magyar antiszemitizmusról, annak okairól -- a Die Welt c. német hetilapban. Úgy kezdődött, hogy a lap (illetve annak online változata) "Nem Hitler volt, mi voltunk" címmel interjút közölt Ungváry Krisztián történésszel. (Az interjú magyarul „Nagyon nehéz volt nem…..
Pepita Zebra 2013.10.30 13:43:56
@rás: én arra írtam, h Scmied azt kritizálja, h egyáltalán miért vesz át bizonyos terminológiákat. Én úgy értettem, a kritikának pont az is a része, hogy nem tekinti eléggé széles összefüggéseiben a dolgot - vagyis amit Te általános/konkrét különbségnek mondasz. Az sztem nem egyszerűen annyi, h két ember kicsit éppen másról beszél, hanem h más az inerciarendszerük. De lehet, h nincs igazam :)
A borostyánszemű nyulat olvastad? Nagyon érdekes és idevágó családtörténet.
Pepita Zebra 2013.10.30 19:21:23
@rás: Mondom, a történelemismeretem egyszerűen sajnos nem elég hozzá, hogy érdemben vitatkozni tudjak. Véleményem attól még van, és az Ungváryhoz áll közel. Én speciel egy csomó mindent nem értek az antiszemitizmussal kapcsolatban, de az más kérdés.
Bekezdések Alföldi Róbertnek a bécsi Burgtheater 125. születésnapján elhangzott beszédéből: "Manapság Magyarországon a független értelmiségiként való létezés lassan egyet jelent a hazaárulással, más szemszögből, ami talán még rosszabb, az elkárhozással. A kritikai…..
Pepita Zebra 2013.10.16 21:59:37
@rás: Sztem az. Az a fajta hűlt helye is, ahol a hatos megállt, meg a Gödör is. Már az épület is olyan kalandosan lett, és olyan árulkodóan csúnya, hogy az nem egyszerűen "csak" egy színház. És ez a Nemzeti, akárhogy is, de új, egy bizonyos kor szülötte, nincs rajta olyan patina, nem élt meg annyi ilyen-olyan kort, mint egy Katona vagy egy Víg. A Nemzetit megépíteni, vagy a Nemzetit birtokolni, az a hatalom szimbóluma. Más kérdés, hogy miért akar valaki a művészet, az ízlés, a kultúra, vagy simán csak a szabadidő fölött hatalmat. (Ne akarjon.) De ha valaki ilyet akar, akkor ahhoz sztem birtokolni kell a Nemzetit. De abban teljesen egyetértünk, hogy nem kéne ilyesfajta szimbólumnak lennie, sőt, inkább kéne a függetlenség szimbólumának lennie, a korokon átívelő folytonosságé és összetartozásé. Egyébként meg, ha az MTA tagságnál se csak a tudományos teljesítmény számít már, és ezt nem is ciki kimondani, akkor mit várunk a Nemzetinél. (goo. gl/DzJwRI)
ras2 Olvasónapló: Kertész Imre 2013.09.22 18:33:03
„Ahol Auschwitz kezdődik, ott véget ér a logika. De előtérbe lép valami gondolkodásbeli kényszer, ami nagyon hasonlít a logikához, mert vezeti az embert, csak éppen nem a logika útján. Mármost én ezt a fonalat keresem, a meghasonlottságnak ezt a gondolatmenetét, ami a…..
ras2 Tanévnyitó iskolasirató 2013.08.31 22:48:26
Pusztuljatok bilincses iskolák! - mondta a költő (igaz, felkiáltójel nélkül), s most úgy néz ki, felerészben teljesül ifjúkori kívánsága: az iskola pusztul, a bilincsek maradnak. Orbánék sok gazemberséget követtek el, de a legnagyobb gaztett valószínűleg ez, amit az iskolával…..
Pepita Zebra 2013.09.02 19:35:34
@rás: "Felhasználói' szintű ismeretem van, pedagógus nem vagyok :) És elismerem, hogy attól még, hogy tudom, jó-e egy rántotta, még nem tudok tojást tojni :) 1982 és 94 között jártam általános és középiskolába, volt ebben ugye puha diktatúra, meg valami zavaros dolog. Mi is 35-40-en (vagy többen) voltunk mindig. Végig ugyanaz volt az igazgatónk. Sose volt valami nagy mozgalmi élet, 1989-ben pedig tragikus hirtelenséggel nem lett több beszéd, ünnepély, évnyitó, bizonyítványosztás csak az osztályban. A tanárok között volt, aki politizált, de sokfélék voltak. Nem hiányzott a szervezett világképformálás, jó volt így. Igaz, hogy ekkor már nagyobbak voltunk, és máshonnan szedtük az információinkat a világról, de a kicsiknek meg pláne nem kell. (Az ötéves, háttértévézés közben, most kérdezte meg, hogy anya, ugye mi mindig magyar terméket veszünk? Ugye az a legjobb? - Na, ezekhez a beszélgetésekhez nincs egyelőre kedvem, még vagy öt évig egyszerűen nem lehet erre érdemben válaszolni, csak kínlódik az ember, mit mondjon annak a pici gyereknek, nem fair, mért kell ezt nekem.)
Pepita Zebra 2013.09.03 09:29:47
@rás: Nem. Azt a választ kapta, hogy a kedvenc Kinder csokija pl. Németországból jön. A reklám (meg bármi, amit a tévében lát) számára sokkal valóságosabb (és lesz is még sokáig), mint amit akár mi, akár a pedagógusai mondanak. (Másik visszatérő vitánk, hogy miért nem szed ő multivitamint, amikor attól egészségesek és boldogok lesznek a gyerekek, ő látta a tévében...)
Pepita Zebra 2013.09.03 09:50:43
@rás: Azt mondta: Hm. Egyébként nevetni fogsz, mindkettő rendszeresen téma, ugyanis a gyerekműsorok tele vannak nyomva reklámokkal, és ha rajta múlna, térdig járnánk a beszélő pónikban, amit én nem annyira szeretnék. Mint tudjuk, gonosz, elnyomó és korlátozó típusú szülő vagyok :)
Nem néztem A Dalt, mert nem érdekel; most a youtube-on megnéztem/hallgattam a "Kedvesem"-et, de nincs róla véleményem, nem érdekel. Viszont: olvasom az újságban, hogy Márta Alex filozófiából diplomázott, és erről az jutott eszembe, hogy ha majd életbe lép a "röghöz kötési…..
Pepita Zebra 2013.03.11 08:00:50
@Hegyi Zsolt: A hallgatói szerződés mintája pl az eduline-ról letölthető. Az elképzelés annyiban nem tisztázatlan, hogy sokezer aláírt ilyen szerződés már van. (Jogászismerős szerint formailag ez ugyan valós szerződés, de tartalma miatt komolyanvehetetlen, és ha majd be akarják váltani, emiatt támadható is lesz - úgy legyen.) Az a "deal", hogy pillanatnyilag ugyanolyan feltételekkel tanulhatnak, mint eddig, de a hallgató kötelezettségvállalásokat tesz, egyrészt hogy a minimális képzési idő másfélszerese alatt megszerzi a záróoklevelet, másrészt, hogy a képzés utáni 20 évben a képzési idő dupláját magyar járulékfizekőként tölti. Alapesetben ilyenkor az állam kezdi "törleszteni" saját magának az illető korábbi "tandíját" - vagyis virtuális pénzeket rakogat a sehonnan sehova. Ha a hallgató valamelyik feltételt nem teljesíti, ez a fizetési kötelezettség a hallgatóra hárul, a jegybanki alapkamattal természetesen megnövelt, később meghatározandó összeget kell fizetni. Vannak bizonyos pontok, amik alapján haladékot lehet nyerni, illetve mentesülni, de ebben pl egy rokkantságot nem eredményező tartós betegség nincs benne szerintem. "Röghöz kötés" a szó feudális értelmében tehát nincs, simán csak aláíratnak egy papírt (engem kicsit a rosszemlékű váltókra emlékeztet), hogy majd, valamikor, valaki kérhet tőlük nagyon sok pénzt. OK, nálunk ez még egy darabig nem esedékes, de én konkrétan megtiltanám a gyerekemnek, hogy egy ilyen bizonytalan papírt aláírjon, és valószínűleg korbáccsal fogok a hátuk mögött állni a következő tizenegypár évben, hogy esélyesek legyen a Trinity College-ba vagy a Humboltra - ezek ugyanis ingyen vannak...
Pepita Zebra 2013.03.11 12:22:31
@egy nagyi: Persze, megélhetési költségek vannak külföldön is. (Meg itthon is.) Nagyobb tandíj-hagyománnyal rendelkező egyetemeken az ösztöndíjak rendszere is kidolgozottabb egyébként. De ami sztem fontos, ha már egy csomó pénzt kell az iskolázásukba ölni (mert kell, akárhogy is), akkor a végén kapjanak olyan diplomát, ami szabadságot és lehetőségeket ad nekik - akár arra is, hogy Magyarországon éljenek, azért, mert úgy jó nekik, és ne muszájból. Nyilván ez nem megoldás mindenkinek, és a (nagyon kívánatos és hiányzó) társadalmi mobilitást nem pótolja, "csak" egyéni megoldás.
"A Fradiban nem történt semmi más, mint ami az egész országban: a politikai és a gazdasági maffia megszerezte a totális uralmat." Bartus László döbbenetes írása. A szerző szokás szerint túlpörgeti, de az általa sorolt tényeken - ha nem tények, akkor az érintettek majd nyilván…..
Iszonyatos szakadék tátong a leggazdagabbak és a legszegényebbek között, a jövedelemkülönbségek ráadásul egyre nagyobbak – erről Ferge Zsuzsa szociológus beszélt a társadalmi egyenlőtlenségekről és annak politikai veszélyeiről tartott előadásában, a Politikatörténeti…..
Pepita Zebra 2013.01.21 09:25:13
Most olyat fogok csinálni, amit nem szabad. De elolvastam (sajnos) a kommenteket, és nem bírom megállni. Mindnyájunk szégyene, szégyenkezzetek ti is.
Egészen friss történet, az úgynevezett "munka" világából. Negyvenes férfi, az ungarische nehézipar egyik (ex) fellegvárából, ahol 'egy nagyi' is lakik. Szakképzettség van, pechjére kohóhoz kötődő, munka nincs. Bár a magyar állítólag nem mobil, ő az, végre van egy munka Tatabánya környékén. Odamegy, dolgozik, de - hogy, hogy nem, megint egy kedves hungaricum - nem fizetik ki. Pénze nincs, elindul haza. Gyalog. Tudjátok, mint a népmesében, csak itt nem a matyóminta jön a madár torkából, hanem más. Négy napja gyalogol, amikor Budapesten összeesik egy reformprogramról nem rég átnevezett téren. (Ugye, milyen szépen esett a hó a hétvégén?) Vasárnap, ügyeleti időben roppant illetlen dolog. Mentő, kórház. Itt tartunk most.
De most tényleg, fog szerintetek ez az ember még egyszer más városba menni dolgozni? Vagy elengedi a fiát/öccsét/szomszédját? Mennyivel olcsóbb ennek a nyomorultnak a bére (akár még járulékokkal is!), mint a mentő és kórházi ellátás? (Nyilván az alvállalkozó alvállalkozó alvállalkozójának dolgozott, és már hárommal fölötte se fizették ki őket.) Azt ugye ne vegyük, hogy a szociális katasztrófa egy része megint az egészségügybe csapódik bele, mintha ott lenne kapacitás az ilyesmire. Csoda, hogy oda nem halt szerencsétlen. Vagy? Hagyjuk odafagyni Széll Kálmánhoz, mert ha nincs pénze, annyit is ér, szabaduljunk a ballaszttól? Mária országában?
Munka? Kitörési lehetőség? Itt????
Olvassatok Illyés Gyulát, a Puszták népét, de tényleg. Nagyanyám történetei jutnak csak eszembe, a 30-as évek válságáról, és a szemét közt kotorászó gyerekekről. És nagyon szégyellem magam.
ras2 Orbán úton Moszkvába 2013.01.09 10:14:49
Állítólag nem igaz, hogy a hónap végén azért megy Moszkvába, hogy Putyintól átvegye orosz útlevelét. Bár, ha meggondolom, miket mondott, amikor Medgyessy vagy Gyurcsány tárgyalt Oroszországban, s hogy 2010 előtt mekkora hazaárulásnak számított a Déli Áramlat gázvezeték...…..
Pepita Zebra 2013.01.09 19:42:42
Pepita Zebra 2013.01.09 20:24:35
"...azzal mégsem tömhetem a derék orosz alattvaló fejét, hogy a zsidók a Messiást várják, ez sem a muzsikot, sem a földesurat nem érdekli. Várni várhatják, de akkor ezt úgy kell beadni nekik, hogy a zsebükbe vágjon.    – És miért éppen a zsidókat veszi…..
Nem szeretek költözni, konzervatív - vagy csak lusta, kényelmes - ember vagyok, ragaszkodom a megszokott környezethez. Plusz a stressz minden új géptől, rendszertől. Néha viszont muszáj. Hat éve vendégként kezdtem, négy és fél éve már önálló blogom van a Freeblogon. A Freeblog…..
Pepita Zebra 2012.11.27 09:24:12
Azért ebbe is be tudsz szerintem csatlakozni... - bíztatott Tamás nagyon aranyosan. Sajnos nagyon is be. Ugyan a kocsmák jellemzően nem gyerekekkel vannak tele, sőt, elvileg mintha törvény is védené a gyerekeket, hogy tilos kiskorúnak alkoholt eladni (elvileg), a gyerekeink - velünk…..
Idén is megrendezik a Ritka betegségek világnapját a Vajdahunyadvárban február 28-án! Színvonalas előadások lesznek, kiállítás a témában érintettek képeiből, egész napos családi program, bohócok, arcfestés, zene! Ha sorstársakkal szeretne találkozni, vagy egyszerűen csak…..
A Házipatika blogja is írt arról, hogy angol blogom, a Scienceroll, szerepel az orvosi blogok világversenyén. Itt lehet szavazni. Köszönet a Házipatikának! A Konzíliumnak, az új magyar orvosi blogkarneválnak, saját blogja van.    A Mikron a tudományról, mint…..
Pepita Zebra 2010.01.31 23:28:41
Az orrmandulaműtét egy rutinbeavatkozás, nagyon régóta végezzük kisgyermekeken a gátolt orrlégzés, gyakori fül- és arcüregproblémák megoldása céljából. Most kijött két cikk is, ami az evidenciákat kutatja az orrmandulaműtét és azok javallatát illetően.Érdekes módon az…..