Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tottone

0 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
“Kár, hogy a régi jó dolgokból már nem maradt semmi” - kellett neked panaszkodni, nagyapus, most nézz csak a filmes, TV-s vagy zenei felhozatalra. Minden a másolat másolatának másolata, vagy jobb esetben folytatás, előzmény, spin-off, esetleg crossover, mert manapság már nem dívik egyedi filmekre…..
Tottone 2019.08.09 15:15:22
@body_andras: hmmm...azért a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregény szinkronja elég erős lett, szállóigévé váltak egyes részletek. Persze ez anno a magyar szinkron fénykora volt, az újabbakat már én sem szinkronnal nézném, ezt is eredeti nyelven fogom.
Tottone 2019.08.09 15:15:23
@body_andras: hmmm...azért a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregény szinkronja elég erős lett, szállóigévé váltak egyes részletek. Persze ez anno a magyar szinkron fénykora volt, az újabbakat már én sem szinkronnal nézném, ezt is eredeti nyelven fogom.
A paksi bővítésnek sok értelme nincs, magyarázata is kevés, de ezek közül az egyik legfontosabb a projektből kilopható pénz. Korábban is jól látszott, hogyan áramlanak a milliárdok a Fidesz holdudvara felé. A projektcég 2017-es szerződéseinek elemzése ugyanennek a folyamatnak a továbbélését…..
Tottone 2019.04.17 21:49:09
@Tottone: 30% villamos energiát... a teljes energia import lényegesen nagyobb.
Tottone 2019.04.17 21:55:27
@Alick: Németek 30% ról: ha levonnom a biomasszát és a vizet (egyiket sem tudom "valódi" megújolónak tekinteni a felhasználásuk környezet terhelése miatt) akkor a fennmaradó nap+szél kb. nagyságrendileg annyi, amennyit a németek exportálnak. Ezt 2-3 éves adatokat böngészve számoltam ki egyszer. Miért érdekes ez? Mert az látszik belőle, hogy a németek sem mernek egy az egyben ezekre támaszkodni, persze jó ha fúj a szél meg süt a nap de a kórház meg a gyár azért ne arról menjen még. Persze jó azért hogy németek tolják be kell vállalni.
Három héttel ezelőtt foglalkoztunk egy Gallup-felméréssel, amelyben a közvéleménykutató-intézet munkatársai 66 ország lakosságát reprezentáló mintát kérdeztek meg arról, hogy a hat legnagyobb katonai hatalom közül melyiket választanák katonai szövetségesnek egy fegyveres konfliktus esetén. Most egy…..
Tottone 2018.09.16 22:13:39
@agarik: kedves hozzászóló! Nagyon is figyeltem történelem órán, és tudod mit vettem észre? Hogy nagyon szar a háború, rengetegen meghalnak, gyakran értelmetlenül, jómagam a világért sem akarnék részt venni egyben, de időről-időre sajnos bekövetkezik, ez objektív tény, szóval valamit kezdeni kell ezzel.

Amúgy én nem tudok egyértelmű válaszokat, csak felvetek dolgokat. Eszembe jut, hogy a II. vh. alatt mennyien áldozták fel magukat, hogy legyőzzék a nácikat. Vajon ma mit csinálnának? Persze az is lehet, hogy többet már nem lesznek "hagyományos háborúk". Erről nagyon érdekes 1910-14 közötti írásokat lehet olvasni. Nem jöttek be.
Tottone 2018.09.16 22:31:56
@Almandin: sokban egyetértünk.

Egyébként már a II. vh. előjátéka is hasonló moralitás alapján játszódott le, a szégyenletes müncheni egyezmény és társai.

Aztán jött Hitler és meg sem állt az Atlanti óceánig. A lengyelekkel és a jugókkal több gondja volt mint ny és é-európával. Churchill keménysége, meg a fanatizált-terrorizált szovjet-oroszok kellettek ahhoz hogy 41-ben ne dőljön el minden.
Tottone 2018.09.16 22:53:11
@tiboru: a sebesség tényleg elképesztő volt, de néhány dolgot vegyél figyelembe:

1) Ez volt a Wehrmacht első bevetése a világháborúban, frissen, egy irányba, teljes hadosztályokkal támadtak, nem kellett megosztani haderejüket.

2) Szeptember közepén a szovjetek hátba támadták a lengyeleket.

3) Nyilván relatív, amit írtam a lengyelekről, de é és ny-európában gyakran kevesebb haderővel még ennyi ideig sem tartott lerohanni országokat.

Összegezve a lengyelek esélytelenek voltak, de keményen küzdöttek, van egy-két sztori legendás ellenállási gócpontokról. Ha nem jönnek a szovjetek, simán lehet, hogy több ideig tartott volna mint Franciao. (az mennyi is volt 5-6 hét?)
Power kritikáját itt olvashatjátok Az ébredő Erő után azzal mentegetőztek a legtöbben és ütötték el a negatív kritikákat, hogy J.J. Abrams filmjének hatalmas feladata volt azzal, hogy újjáélessze a Star Wars-univerzumot, kielégítse a mindenért az asztalt verő rajongókat, és maga a rendező is…..
Tottone 2017.12.16 18:07:43
@urga: Kimondtad, sajnos ez lehet. Becsomagolnak valami SW feelinget, de ennyi. A jó sztorihoz idő kell, az nem fér bele 2 évbe forgatással vágással mindennel. Azt ki kellene találni.

Amit látunk sztoriban, az egy hétről-hétre sorozat esetén elmegy első két résznek, majd beindul felkiáltással. Aztán a végén majd beindul. Kb. Trónok harca, első részben bemutatnak valakit, másodikba lefejezik, nem baj, csak mellészereplő volt. lesz még 8 rész. (mondjuk a GoT-on is érződik, hogy már nincs könyv alatta - nem kicsit)

Persze itt már elhangzott, hogy ha 100 évig mennek rá a moziba, akkor 100 évig lesz folytatás. Elfelejtették, hogy hogyan lehet 2 órában filmet csinálni, Elejével végével, jelenetekkel.
Tottone 2017.12.16 19:32:32
@osborne: Igaz, főleg ami a Disney-t illeti.

Azt a részt viszont, hogy elfogytak az eredeti ötletek valamennyire vitatnám. Persze minden könyvet megírtak már, nagyon új nincs a nap alatt. De azért annál több igen, hogy az eredeti széria kelléktárából válogassanak folyamatosan.

Ez egy óriási univerzum elvileg. Ehhez képest űrkocsma, meg űrkaszinó van mindenhol, meg sivatagos bolygók. OK ez így túlzás, de sok az ismétlődés. Ennél azért többet ki lehetne találni. És talán lehetne kicsit több érzelmi mélység. Egy szerelmi szál (nyilván SW-nek megfelelően, nem klónos) pl. olyan bonyolult? Ez a Rey pl. olyan mint egy robot, nehéz ebben a részben azonosulni vele. De a főbb szereplők kb. mind ilyenek, semmi mélység, sivárak, mindegyik a küldetésével van elfoglalva. Kylo Ren értékelhető egyedül a kamaszos érzelmi zavaraival.
Tottone 2017.12.17 11:21:10
@Filmes Harper: itt válaszolnék neked, és nem az "elfogulatlan" blogodon ami a lenti hozzászólást már nem viselte el.

Az a helyzet, hogy ezzel a filmmel rengeteg olyan probléma van, ami túlnő az apró kis botorságok és a bagatell nüasznyi hibákon. Ettől még persze tetszhet valakinek, de amikor a kritikák nagyrésze általános ömlengésben ír a filmről, némelyike odáig megy, hogy akinek nem tetszik az nem elég nyitott (!) stb. akkor csak megakadunk azon páran, hogy a film végén bárhogy is mantrázzuk, azt érezzünk, hogy ez bizony nem volt jó. De semmiképpen sem annyira. Meg nem "messze jobb" meg nem "37 éve"

És ahogy urga is írja, "kicsit" kilóg a lóláb ezeknél a kritikáknál, mert tényleg szinte mindegyik átfordul a film propagandájából egy kényszeres magyarázkodásba, hogy igen, vannak gagyiságok, meg furcsaságok, dehát nyitottnak kell lenni ezekre...hmmm. Én nem hiszem hogy velünk van a baj, nem nekünk kell a filmhez idomulnunk. Vagy tetszik vagy nem. Ennyi. Ha az emberek nagy többségének tetszik, akkor valószínűleg jó. Itt most nem ez látszik. Semmiképpen sem elsöprően. Meg 9/10 meg 94%.

A pozitív kritikák egy része megfoghatatlanul általános, én ideírnék párat méltányosságból:

- a kezdő csatajelenet (IMAX-ben látva főleg!) tényleg látványos! A közeliek, a követő kameramozgás mind jó.
- Luke ill. Mark Hamill jó volt. Külön tetszettek azok a részek, amik a remete életet mutatták be, nekem a fejéssel sem volt gondom. Menő volt a halfogás. Lehetett volna több ilyen.
- Nem volt gondom a porgokkal, jópofák voltak, az ewok-okkal szemben itt nem alakították szerencsére a történetet, ez így ok.
- Kylo Ren és Dameron karakterei is rendben vannak, két jó színész egyébként.
- Az önfeláldozó Holdo is OK.

Viszont a negatívumokat ugyanígy tényszerűen kiemeltük korábban, nem valami megfoghatatlan ellenérzés vagy fröcsögés ez. Azt meg nem tudom elfogadni, hogy ha lázadó, lézerkard, lépegető szerepel benne, akkor az mind koppintás, ne érveljünk ezzel. Persze hogy nem. Ennek a világnak ezek az elemei. De ha ezeket visszatérően kísértetiesen hasonló helyzetben látjuk viszont, akkor az csak furcsa. Pl. a lépegetőket a Zsivány egyesben a lagúnában vetették be szuper volt, látványos, szokatlan. Ezer helyszínt (kanyon, város, dzsungel stb.) tudnék elképzelni, ahol még nem láttunk lépegetőket akcióban, vagy nem így csatárláncban. És ez csak egy botegyszerű példa, de sok ilyen van.
A Falcon TFA-s bevetése remek volt a Jakku roncsai között, változatos, dinamikus. Most megint szűk barlangban / járatban TIE-ok üldözik szitut látok. Ugyanaz csak pepitában. Volt már aszteroida, volt már halálcsillag.

Az igazi gond az "elmegyek a sötét oldalhoz, feladom magam, majd megpróbálom a mestere előtt átállítani" típus ismétlésekkel van.

Egyébként ezt minősítetted vizuális és mentális környezetszennyezésnek:
"
"Szokásos magyar fikázási dömping" (korábbi hozzászólás a film kritikáira)

Nézz rá néhány amerikai youtube csatornára, ahol a kommentek egy igen jelentős részében Rian Johnson meg Kathleen Kennedy fejét követelik.

A rotten tomatoes-on 57(!)%-on áll a film nézők általi értékelése.

Néhány apróbb baki, "apró kis botorságok", mint pl. az V. és VI. rész jeleneteinek módszeres újrahasznosítása.

Messze jobb mint a Zsivány egyes? Valószínűleg nem ugyanazt a filmet néztük.
"
  Tévedésben vannak azok, akik szerint a demokrácia azt jelenti, hogy pár évenként a szavazólapon egy x-et húzunk az egyik rubrikába, akár választásokról, akár népszavazásról van szó. Ha ez így lenne, akkor Azerbajdzsán vagy Oroszország ugyanolyan demokratikus ország lenne mint Németország vagy…..
Tottone 2016.06.26 12:50:20
A poszt első része az elitizmus és egyenlőtlenség jogos kritikája, ezzel egyetértek.

De onnantól, hogy a demokratikus alapértékekről beszélünk jönnek a problémák. Fontos a vita, fontos a kritika, fontos a véleményszabadság, kölcsönös tisztelet, egyenlőség....stb. stb. Csak éppen amikor fontos ügyekben vannak különböző vélemények, valahogy mindig lesz egy "jó" és egy "rossz" vélemény.

Kicsit olyan érzésem van, hogy játsszuk itt ezt a demokrácia nevű dolgot, csak éppen mindig "jól" kéne szavazni. Nem biztos, hogy így működik a dolog. Először is mindig jól dönteni nem lehet, ez bizonyos. Másodszor is nem biztos, hogy mindig van "jó" és "rossz". Harmadrészt a jó és rossz indoklása még inkább sántítani szokott.

Az, hogy egy demokratikus választáson születhet váratlan, ha úgy tetszik "rossz" döntés éppen azt igazolhatja, hogy nincs lejátszott meccs, nem fogja senki a szavazók kezét (persze manipulálják a véleményüket, de ez mindig része a politikának), tehát van demokrácia!
Egyrészt nem hiszem, hogy a szavazók egyszerűen csak hülyék. Ennél mélyebben vannak a valódi okok. De ha hülyék is a demokráciában joguk van hozzá (és majd tanulnak a kárukon!). Jobb ha a nép a hülyeségét demokráciában gyakorolja, mintha diktatúrában "okosodik".

"....a demokrácia...sosem lehet a többség diktatúrája a kisebbség felett" - jó lenne kicsit pontosítani, mit értesz diktatúra alatt, mert a demokrácia az egyértelműen igen / nem jellegű kérdések esetében deklaráltan diktatúra. Nem lehet más. A fordítottja ("a kisebbség diktatúrája a többség felett") egyszerűen nem lehet igaz. A demokráciában hozott döntések alapvetően nem mindenkinek jók: a szavazó állampolgárok többségének véleményét tükrözik.

Hosszú folyamat és többszöri demokratikus döntések eredménye lehet az, hogy hosszú távon mindenki jól jár. De egyszeri kérdéseknél ez nem teljesül.

Persze nem muszáj egyetérteni, szélsőséges esetben ott a szeparatizmus: nem értek egyet, ki akarok válni. Ezzel sincs feltétlenül gond, csak látni kell, hogy a döntéshozatali életterek így gyakorlatilag az egyén szintjéig darabolódhatnak (hiszen még két ember közösségében is vannak eltérő vélemények....házasság)

Ez persze már korjelenség is, individualizmus: más döntése miatt nem akarunk mást csinálni, mint amit akarunk. Kérdés, hogy így mennyire működhetnek közösségek?
Tottone 2016.06.27 23:22:02
@Tamáspatrik: köszi, így azt hiszem jobban értem mire gondolsz. Mert ugye van az egyszerű többségi demokráciának (és egy ilyen igen/nem népszavazás ennek az esete) egy számbeli törvénye, amit nehéz másként értelmezni, mint a "többség diktatúráját", tehát így nézve értelmetlen a kritika, illetve önkényesnek tűnik mást várni. Ez viszont csak a számokról szól.

Te viszont minőségi jellemzőkkel is felruháztad már a demokráciát "a demokrácia képes finomítani a kérdésfeltevéseket és kompromisszumokra törekszik". A véleményedből arra következtetek, hogy mindketten elkötelezett demokraták lehetünk, csak éppen te ezzel a minőségi kiegészítéssel érveltél én viszont a demokrácia időnkénti "rossz" működését sem látom feltétlenül a demokrácia bukásának, illetve úgy látom a demokrácia nem mindig (nem minden döntésnél) rendelkezik a fenti pozitív jellemzőkkel. Ez egyszerűen része annak a tanulási folyamatnak, amit a demokrácia történelmi távlatokban befut. Ez az a fajta evolúciós lehetőség, amit az autokrácia, diktatúra nem mondhat el magáról.

Ettől még egyébként nem örülök a Brexit-nek: elhamarkodott, meggondolatlan szavazás, és jól írod, én is szívesen megnézném, mennyire is volt valójában "kilátástalan" Nagy-Britannia viszonya az EU-val, teljesületlen követelés pontok stb. inkább fel volt ez fújva.

A szavazókat valóban nem nevezted hülyének csak szinte minden ilyen vitában-posztban benne lóg ez a levegőben, inkább leírtam a véleményem előre. (kicsit filozófiai jellegű vita, de ki is a hülye: aki megvezet, vagy aki hagyja hogy megvezessék..?...lehet hogy egyik se...? lehet hogy mindkettő? hehe...)
A magyar csapat győzelme Ausztria fölött normális körülmények között egy örömteli sportsiker lenne. Egy sportsiker, aminek rossz szájíz nélkül örülhet bárki, akinek épp az a hobbija, hogy túlfizetett szórakoztatóipari munkásoknak drukkol szabadidejében. De ebben az országban már régóta nincsenek…..
Tottone 2016.06.15 23:05:28
Félelmetes az az éjsötét gyűlölet ami ebben a posztban kiszakadt egy egyszerű focimeccs kapcsán. Ha egy ilyen poszt a 20. stadion építése vagy a 10. kórház bezárásakor születik, akkor megértem a felháborodást, bár az általánosításai visszataszítóak.

De egy olyan helyzetben, amikor már adott egy meccs és csak az a kérdés hogy győzelem vagy vereség, akkor valami hihetetlen alantas ez a stílus.

Különösen a végletes kijelentések:

"Orbán mindent a focira tett fel, így annak minden eredménye az ő politikáját igazolja (..) .ezek tények".

"Tények" - tényleg? objektív tények? Itt esetleg az igaz lehet, hogy a politikája igazolásaként próbálhatja meg beállítani, aztán majd eldöntjük, hiszünk-e neki (nyilván nem), de hogy ezt így kijelentő módban leírjuk kicsit sok.

Én és sok ismerősőm, sőt a sajtó gyakorlatilag egésze (ahogy olvasom) politikai oldaltól függetlenül ünnepelte ezt a győzelmet, úgy, hogy közben nem hülyült bele (a posztolóval ellentétben): felnőtt emberek vagyunk, tudjuk kezelni, és azt is tudjuk, hogy ettől még a korrupció korrupció, a szegénység szegénység, a probléma (eü. okt) probléma marad. Nem kezeljük tényként, hogy ez bármilyen politikát igazolna.

Nem gondolom, hogy +20 stadion és pénzszórás szükséges ahhoz, hogy a válogatott így játsszon, de azt sem, hogy egy ilyen eredmény az szükségszerűen azt kell jelentse nem jut pénz az egészségügyre vagy oktatásra.

24 óra sem telt el, de itt már tébolyult vizíót olvasunk 2-0 győzelemtől zombivá vált emberekről, akiknek legnagyobb bűne jelenleg, hogy örülnek egy győzelemnek, és a játékról meg az élményről beszélnek mindenkivel. Nyugodj meg barátom: nem fogjuk megnyerni az EB-t, minden csoda 3 napig tart, az élet pedig megy majd tovább. Ami itt kibukik az tulajdonképpen egy elvárt viselkedés:

Ne merj örülni semminek 2016-ban Magyarországon, mert Orbán majd önigazolásként fogja használni. Mindenki gyanús aki örülni mer. Akár egy focimeccsnek, akár egy esetleges fizetésemelésnek, akár annak ha véletlenül meggyógyult a kórházban, vagy akár gyereke született. Aki mégis örül az bérenc.

A népesség politika kiemelt a kormány számára. Gyereket se vállaljon senki (főleg ne hármat), igaz, mert akkor azt fogja igazolni?

Az utolsó bekezdés 2.vh végi hitleri magasságokba emelkedik: ha a magyar nép örülni mer a győzelemnek, akkor megérdemli Orbánt, hát vesszen.

Teljesen beteg. És nem a kritikai tartalom. A stílus. Az időzítés. A gyűlölet.
Tottone 2016.06.15 23:27:27
@Halálbüntetést a korrupt politikusokra!:

pontosan megírtam te ökör, hogy számomra ez a győzelem SEMMILYEN közpénzlopást, korrupciót vagy értelmetlen stadionépítést nem igazolhat, és SENKIT sem menthet fel. És ezt nem csak én tudom, hanem sokan mások is, sőt még te is. Csak éppen a poszt abba őrül bele, hogy akkor ha itt mégis örül valaki egy qrva focimeccsnek, az zombi idióta hülye, vesszen.

Persze tudom, mindenkinek fel kéne gyújtania magát a Kossuth téren és obégatva rohangálni.

De a te kedvedért nem teszem. Sőt. Ha holnap hallok egy jó viccet, még nevetni is fogok rajta. Pedig Orbán van. Meg közpénzlopás. Csak hát beleőrülni nem lehet.
Az ember- és polgárjogi mozgalom lényege, hogy az emberek minden körülmények között egyenlők emberi voltukban -- éppen csak az vitatott máig, az ember voltunk pontosan mit jelent ebben a kontextusban, azaz milyen mély és átfogó legyen a társadalomnak előírandó egyenlőség koncepció. Volt, amikor…..
Tottone 2016.05.19 23:10:38
@Khonsu: tetszik a logikus érvelés, bár nem sokan reagáltak rá.

Szerintem is ez a helyzet: ha a WC-k nemi felosztására gondolok, az alapvetően biológiai, elsődleges nemi jellegek szerinti bontás. Lásd piszoár. A kitett férfi / női jel nem annak szól, hogy ide akkor gyere, ha férfinek / nőnek érzed magad, hanem ha a tested ilyen / olyan. Márpedig az utóbbi objektíve megállapítható tény. Ennek megfelelően ha van külön férfi-női WC akkor ez az irányadó, ez nem identitási kérdés (illetve az identitási fraktál problémájának kifejtése illik ide).

Persze egyéb ("történeti") okai is vannak az ilyen jellegű szétválasztásnak, de ha ezeken a társadalom megfelelő érettség esetén túllép, akkor felőlem jöhetnek uniszex wc-k pl. mindkét nem tagjai egyformán higiénikusan használják, illetve fel sem merül szexuális jellegű közeledés, vagy zaklatás lehetősége. (ezekben azért van némi kockázat jelenleg a társadalmak jó részében). De én voltam fesztivál wc-n / zuhanyzóban, viszonylag koedukált viszonyok voltak.
Nem tisztem eldönteni, van-e gyönyörűbb két, élő adásban puszilkodó taxisnál; viszont kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor egyesek puszta haszonszerzés céljából visszaélnek kiváltságos helyzetükkel − az eszköz nélküli fogyasztók kárára. A sajtóban már…..
Tottone 2016.05.19 22:10:41
Számomra ebben az Uber vs taxi témában két fontos kérdés merül fel:

1. Milyen szintű lenne szabályozása szükséges az ilyen jellegű személyszállításnak?
2. Miként lehet a taxis lobbinak ilyen fojtogató befolyása és miként lehetne ezt felszámolni?

A nálunk küszöbön álló betiltás miatt nyilván elverik az ilyen post-ok a port a kormányon, de a dolog nem igazán magyar-specifikus: nézze meg bárki a Wiki-n a legal status of Ubert, nem egyszerű történet, és alapvetően a fenti két kérdés problémája látszik belőle.

Egyrészt továbbra sem látom világosan, hogy milyen szintű szabályozás lenne elegendő a személyszállításra (legalábbis az ilyen személyautós jellegűre), a jelenleg (vagy korábban) érvényes pontokat sem láttam elmagyarázva sehol.

Valószínűleg nehéz is ezek egy részét védeni, mert olyan időkből származnak, ahol az autóvezetés illetve navigációs tudás némileg privilégium volt, nem olyan általánosan hozzáférhető mint most. Pl. Londonban városismereti vizsgát kell tennie a taxisnak. Miért is? Egy címre kell eljutni, GPS (ha lemerülne/elromlana akkor tartalékba papír térkép, mielőtt valaki kérdezni) és ennyi. A szolgáltatást igénybe vevőnek alapvetően egy kocsira illetve egy azt vezető emberre van igénye egy fuvar erejéig. Minden más extra.

Az utasra érvényes biztosítást meg tudom érteni. De pl. fix ár. Tényleg nem piac és versenybarát. De pl. úgy látom a neten New Yorkban is van. NYC-ben, a szabad versenyes kapitalizmus fővárosában! Miért pontosan? Mi az oka? Valami csak van! Ennyire erős ott is a taxis lobbi?

Jó, hogy a cikkben megjelent az Uber adótrükközési előnye, mert nem vagyok elájulva ettől a cégtől, és az indexen is jelentek meg cikkek, amik jól leírják hogy miért nem.

Leginkább az a téves rajongás zavar, ami az Uber-ben rejlő technikai innovációt már-már a lovaskocsi-autó illetve papír levél-email ugráshoz hasonlítja (lásd a népszerű email ellen tiltakozó postás hasonlat). Ha az Uber feltalálta volna a teleportálást ez még akár igaz is lehetne. Csakhogy a lényeg továbbra is ugyanaz: beülök egy autóba és valaki elvisz valahova, amiért én fizetek. Még az app tudásában sincs semmi elképesztően új vagy megismételhetetlen: már van olyan taxi társaság, amit hasonlót tud, miért is ne? A BKK alkalmazáson is látok már minden buszt, ez se sokkal bonyolultabb.

Ami itt igazán innovatív lenne az kizárólag a fuvar szervezés módja. Csakhogy. Eddig is lehetett volna magánsofőrökből telefonos / email hálózaton hasonló szervezésére, diszpécser központtal, anélkül hogy ilyen app lett volna. Nyilván nem ennyire hatékonyan, de kb. ugyanezzel a modellel. Ez tulajdonképpen erősen hasonlít egy taxitársaságra, csak éppen illegális fuvarszervezésnek minősülne. Nem tudom mennyien próbálták, de nyilván féltek a szabályozásoktól, meg a taxisoktól.

Most, hogy egy távoli cég adja a technológiát és a szervezés felelősségét úgymond bevállalja ezzel, hirtelen sokan úgy érzik, hogy na akkor így már mehet. De én nem látom a lényegi pontban a különbséget. Magyarán tényleg mehetne így, csak akkor át kell gondolni az 1. kérdést: mennyire van értelme szabályozni a személyautós személyszállítást.

De ez a kérdés már létezett az Uber nélkül is, csak az Uber fokozottan rávilágít.
Egy beszélgetésben szóba került az UNICEF reklámja körüli botrány. Az egyenjogúságot, alapjogokat érintő viták mentek a maguk útján, pontosan lehetett tudni ki és mit mond. Az egyik lány viszont hallgatott. Legalábbis egy darabig. Amit utána mondott azt nem szívesen idézném, a TVben is sípolás…..
Tottone 2016.05.18 20:13:21
Csak ámulunk és bámulunk, no és persze szörnyülködünk azon, ami az utóbbi napokban történik a magyar határ két oldalán. A nemzeti együttműködés rendszere vagy vízágyúkkal veri vissza a hazánkon keresztül nyugatra igyekvő migránsok rohamát, vagy a tranzitzónákba csalogatva…..
Tottone 2015.09.19 16:22:03
Csak tudnám mennyit lehet ezzel (bérblogger) keresni...de tényleg, most őszintén, jól fizet? Mert akkor lehet hogy én is...

Az ilyen posztoknál nagyon kilóg a lóláb...az utóbbi napokban még az kvázi elismerten "balliberális" blogok is tettek egy-egy "korrekciós" kerülőt, és egyre-másra írták le, hogy tényleg vannak bizonyos problémák ezzel a migráns/menekült áradattal, amit korábban sem ők és sem Európa országainak jelentős része nem vett komolyan, illetve kissé rózsaszínben néztek.

Szóval sokaknak sikerült (egészen magas szinten is) a szájukból másik testrészüket kialakítani, de legalább sokan elismerték (igen, még az Indexen is volt ilyesmi írás).

Erre itt ez a poszt, ami még mindig a heroizált rózsaszín menekült képpel operál. Máshol is leírtam már: attól, hogy valaki menekült még nem lesz jó/rossz/szép/kedves/gonosz/erős/kedves stb. Ember: nem több nem kevesebb. Úgy is tűnt, hogy ezen a blogoszféra jó része túllépett. Sőt a pol-korr "menekült" megnevezést is ritkábban használja, mert érzi, hogy messze nem igaz ez itt mindenkire.

Ennek fényében ez a poszt annyira idejétmúlt, annyira augusztus-végi. Annyira hamis. Akárcsak a fenti képek közül az, ahol az egyébként egészséges, divatos, baseball sapkás márkás ruhás fiatal "menekült" férfiak (fiúk, srácok?) vigyorogva tartják fel a humanity-lost táblát. Micsoda cinizmus. És persze ha megkérdezi valaki, hova menne: "hmmm...Dánia, Hollandia esetleg Norvégia...nem,nem Németország talán már nem is annyira, Ausztria biztosan nem.."...ejj a válogatós mindenit. Nem kétlem: tényleg vannak itt valódi menekültek is, de messze nem olyan arányban, mint amit az ilyen posztok sugallnak.

És ami igazán fontos: ez az egész szabadon tovább engedés fenn tarthatatlan! Nyilván lélek-melengetően liberális elgondolás, hogy emberek a zöld határon jönnek-mennek mosolygva, ahova tetszik. Valódi liberális-utópia. Még az is lehet, hogy egyszer tényleg így lesz. De nem most. Jelenleg ez már rövid távon is a törvényes állapotok fenntartása, biztonságpolitikai és szociális szempontból is horror.

Tényleg az a vicc, hogy cinikus, néma tétlenség szállta meg Európát: ül a Balkán a babérjain és szabadon tol tovább mindenkit. Értem én, hogy háborognak: nyilván nekik az a legkényelmesebb, ha nem kell tenni semmit, csak vonatoztatni, aztán Magyarország majd szívjon. Arról meg mindenki hallgat, mit is jelent a schengeni határok határozott védelme. Azt gondolom egy ilyen helyzetben ennél sokkal kevesebbet biztosan nem. De ahogy valaki megteszi, jön a képmutató felháborodás. Egész addig, amíg az arcukba nem kapnak napi 8-10.000-et. Ennek az egésznek vissza kell terjednie Görögországig, ahol először sz*rnak erre az egészre.

Az olyan "liberális mintaállamok" mint az USA, Kanada, Ausztrália erre már rég rájöttek: szigorú kontroll alatt tartják a beérkezőket, amit földrajzi fekvésük is jelentősen segít. Repülőket, hajókat fordítanak vissza ha kell. 3000 km kerítést építenek a déli határon ha kell (finom szólva is brutálisan védve azt, és még így sem működik...). És szigorú pontozásos bevándorlási rendszert, ha kell. De jól tudják, hogy az egész jogállam, törvényesség, szabadság jogok fenntarthatatlanná válnak a területükön belül, ha nem tudják a résztvevőket kontroll alatt tartani.

Persze törvényesség, kontroll csúnya fémízű szavak...csak más ábrándozva posztot írni és más országokat irányítani.

U.I.:
ez az egész futball huligán - migráns összehasonlítás annyira erőltetett, annyira értelmetlen. Nyilván amíg bűnöző magyar van, addig minden migráns áradat indokolt, jogos, szép, hasznos...
A fene enné meg, de a végére belém beszéltétek, hogy én egy baloldali liberális blogger, megmondóember vagyok. Holott a kezdetektől fogja állítom, hogy függetlenként függetlenül gondolkodom és írom meg a véleményemet. Ezek a vélemények állítólag néha balra, néha jobbra,…..
Tottone 2015.09.06 11:34:33
Tetszett az írás, és az előző is.

Je suis menekült - ez történik most a sajtóban, a közvéleményben. A menekült hajók miatt máshol megtörtént korábban, nálunk ez a megfelelője, nálunk most történik. És a rengeteg önkéntes segítő mellett - akiket dicséret és támogatás illet - nem kevés képmutató is meglovagolja a helyzetet, és aki nem zengi kánonban a menekültek / migránsok dicséretet, hanem problémákról mer beszélni ünneplés helyett az embertelen. Az önző. Az nem európai. És most egyáltalán nem a nyíltan migránsok ellen gyűlölködőkről beszélek, akik jogosan kapják meg a magukét.

Pedig a pillanat hevén túl felmerül az egyszerű józan emberben a fenntarthatóság kérdése: rendben, de hogyan tovább? Meddig fog ez még tartani? Ha hihetünk az előrejelzéseknek igen sokáig (évek). Túl sokáig ahhoz, hogy a vasút és az autópályák szinte használhatatlanok legyenek, és ahhoz is sokáig, hogy az egyszerű ember kijárjon segíteni. Esetleg befogadjon magához valakit. (tényleg, ha nem teszem rossz ember vagyok?) Egy katasztrófa esetén ez pár napig-hétig szokott működni, aztán az életnek mennie kell tovább. A sajtó sem fog percről-percet írni hónapokig. Szokták mondani: minden csoda 3 napig tart.

Először az a blőd, szemellenzős, popularista "szenvedő menekült-tündér mese" fog elkopni, amit pl. az index sző éppen most is. Egyszerűen azért, mert sem a szenvedés sem a menekült státusz ÖNMAGÁBAN NEM ÉRTÉK, bármennyire is ezt akarják elhitetni - szerintem káros módon. A szenvedőn segíteni kell, a menekültnek vannak jogai. De azért mert valaki szenved, azért mert menekült nem lesz jó, rossz, okos, buta, barát, szép, csúnya, önző, kedves stb. Ember: nem több nem kevesebb. És az élet ezt igazolni fogja, az emberekkel felmerülő problémák itt is fel fognak merülni. Sajnos az, hogy ekkor számban, ennyire messziről és ennyien jönnek komoly rizikót rejt, bárki állít bármit, senki nem tud semmit valójában.

És különleges, törvény feletti jogosultságokat sem kaphat évekre, nem mehet csak úgy szabályokat megszegve akármerre, ahova akar. Az itt élők ehhez vannak szokva: lehetek rákos, kirabolt, megerőszakolt, megvert vannak jogaim bizonyos ellátásra jogosult vagyok, de extra jogaim nincsenek, túl sok könnycseppre nem számíthatok, és ettől még nem lesznek rosszak az emberek. Ha valaki, egy idegen személyesen segít, annak örülök, az plusz. Nem a rendkívül helyzetekben szükséges összefogásról beszélek, hanem a hosszútávú, élhető fenntarthatóságról.

Ehhez az állapothoz hosszú távon viszont alapvetően központi kezelés lesz szükséges: az európai jogállamok, társadalmak alapvetően erre van beállva. Ezzel azonban elérkezünk lassan a jelenlegi helyzethez: központi megegyezés és szolidaritás hiányában ez nem fog menni. Jelenleg a komolyabb rendőri fellépést sem merik kockáztatni.

Szituáció: arab család, apa batyuval, két gyerek lábnál egy az anyja karjában. Mennek Németországba, pedig szigorúan véve a törvények szerint nem lehet. Rendőr szemben, közös nyelvet nem beszélnek. És a család jön. Menni akar. Sajtó ott van. Kamerák, vakuk, CNN, hisztéria. A gyerek sírni kezd. Minden európai hunyja le a szemét, és képzelje el, mert sokszor elő fog fordulni. A kérdés: mi történjen? Tudnunk kell a választ, ha valamit kezdeni akarunk a helyzettel. Ha nem történik semmi, akkor ott tartunk, mint a hétvégén. De ez hosszútávon nem működik, ez anarchia. Erről szól most a játék: hol intézkedjen először a rendőr. Hol készüljenek az első fotók? Még ha szakszerű, túlkapás mentes intézkedés történik, a fotókat majd lehet magyarázni sokféle képen. És fogják is. Félek nekünk fog jutni a "rossz ember szerepe". Ausztria veri az asztalt, hogy állítsuk meg a hullámot: de ne legyen kerítés, ne legyen rendőri intézkedés erő alkalmazásával, ne legyen semmi, csak úgy szavakkal. Aha. Zöld mezőn legelészős humánusság, de törvényes rend is. Nem fog menni. Az USA ezt már rég tudja is. Az eu töréspontra fog jutni: kérdés, hogy lesz-e szolidaritás a "piszkos" munkát végző állammal szemben? Vagy dobjuk be a gyeplőt (menjen aki akar) mint az olaszok-görögök és akkor jobban megússzuk a kritikát?

A post-ra: ez egy populista reagálás volt a polgármestertől. Nyilván ne legyenek problémáink, mert másoknak nagyobbak vannak. Akkor születésem óta rossz ember vagyok. És a legproblémásabb 1-től eltekintve a Föld összes lakója az.
A napsütésben gazdag országokban ma már 5 cent, vagyis kevesebb mint 15 forint a napenergia kilowattóránkénti ára, ami a napelemek és a hozzájuk kapcsolt új típusú akkumulátorok fejlődése révén hamarosan már az átlagos adottsággal rendelkező államok esetében is lekörözi a…..
Tottone 2015.08.04 23:06:11
Valószínű, hogy a megújuló energiaforrásoké a jövő (legalábbis remélem a környezet megóvása miatt is), de hogy milyen hosszú távon, az szerintem kérdéses.

A posztolóhoz hasonlóan sokan már rövid / közép távon a megújulók dominanciáját, mi több, a hagyományos energiaforrások leváltását látják. De mit jelent a "rövid / közép táv"? 5-10-20 év?

Őszintén szólva nem érzem reálisnak azt, hogy ezek az óriási ipari országok (nagyrészt) napelemről menjek 20-30 éven belül. Dinamikus fejlődés persze várhatóan lesz, és ez mind szükséges is a későbbi nagyobb léptékű átálláshoz.

Viszont egy dolog a dinamikus fejlődés egy "szexi" energia ágazatban, és megint egy másik nagy megbízhatósággal, nagy fokú rendelkezésre állással áramot biztosítani - gyáraknak, vasútnak, kórházaknak. Hogy ezek napelemről menjenek szerintem akár 50-60-80 év távlata.

Persze mindig ott a példa a számítástechnika robbanásszerű fejlődésével kapcsolatban, csakhogy a technológiáknak nem sok ága tud számszerűleg olyan mértékben fejlődni; az autó ipar több mint 100 éves, de gyakran emlegetik, hogy ha az IT szektor sebességével fejlődött volna, akkor az autók 1 kg súlyúak lennének, és 1 csepp benzinnel 1000 km tennének meg (vagy valami hasonló)...de máshol húzódnak a határok, és ott most minden egyes g CO2-ért kg-okat faragnak le.

Ráadásul bizonyos problémák csak a tömeges terjedéssel jöhetnek elő. Például, hogy honnan lesz lítium ennyi akkumulátorhoz.

Mindenesetre Németország most ott tart, hogy a leállított atomerőművek kieső kapacitását a megújulók mellett szénerőművekkel kell pótolnia.

Szép szám a kiépített kapacitás, csak azt is tegyük gyorsan hozzá, hogy míg egy hagyományos erőmű a kapacitása 90-100%-át is hozza éves távlatban, addig ez napenergiánál Németországban 10-20% körül van (felhő, tél, éjszaka stb.)

Nem vagyok elég tájékozott ahhoz, hogy eldöntsem, Paks bővítése, illetve az atomenergia a következő 50-60 év távlatában szakmailag feltétlenül rossz döntés-e, de ha a negatív ítéletet arra alapozzuk, hogy 20-30 év múlva már úgyis minden napelemről megy, akkor az lehet hogy fals érvelés. (Persze a feltűnően sietős döntés, a korrupt környezet más lapra tartozik, az politika és mint ilyen csúnya dolog).

Fejlődjön csak addig a megújuló és persze terjedjen nálunk is, de bőven van olyan kapacitás (pl. szén erőmű), amit kiválthat még, mire eljutunk odáig, hogy azt mondjuk: OK, most már erről mehety az alapellátás is.
Nemzetközi kitekintés rovatunkban egy portugál autókölcsönzőről próbáljuk lebeszélni az arra járókat. A portugál polip avagy NO drive on holiday! Történetünk okulásul szolgáljon minden gyanútlan Portugáliába készülő turistának. Kálváriánk első állomása a…..
Tottone 2015.06.26 04:59:08
@hagyma: lehet, hogy banktól is függ. Itthon is néha bérelek kocsit, szintén kaució dombornyomott kártyáról. Fizetéskor az ár a kaución felüli részből jön le, a kaucióra meg mindig igéretet kapok, hogy már másnap szabad lesz...sosem volt még az. Sokkal inkább 30 nap, amit nagyjából a bankban is megerősítettek (mert egyszer utána jártam), de ez már lehet, hogy inkább egy bankos homár story :-) Motelekben tényleg nincs kaució, de nagyobb hotelekben néhány nap szállást óvatosságból van ahol lefoglalnak. Egy ismerős keleti parton járt így, elfogyott a cash, mert 1-2 naponta új szállása volt és a kauciók nem szabadultak fel a számlán elég gyorsan. Személyesen Vegasban jártam úgy, hogy foglalva, kauciót is rátettek, de bizony nem volt elérhető a pénz kicsekkolás után, de talán még 1-2 hét múlva itthon sem...mondom lehet hogy bank.
Megnéztük az Évtized Filmjét. A hihetetlen képi világ, az akcióban gazdag cselekmény, a fordulatos történetvezetés, a nézőt órákon át a székhez szögező grafika elevensége, a plasztikus kidolgozottság, a film világának egyedisége és a lélegzetelállító kamerakezelés teszi…..
Tottone 2010.01.27 22:42:25
Láttam a filmet (IMAX3D), és feltűnt ez a poszt...sejtettem, hogy a sok ömlengő kritika mellett ilyen is meg fog jelenni, méghozzá nem is alaptalanul.
Néhány gondolat tartalomról és formáról...

Szóval történet: voltaképpen nem is lenne rossz (persze nem eredeti), de a karaktereket gyengének érzem és a párbeszédeken is nagyon érződik ez a gyengeség...és most nem művészfilmes mélységeket keresek...sőt nem is Tarantino vagy Keresztapa szintet követelek...egyszerűen nézzük a korábbi Cameron filmeket! Akár aliens, terminátor vagy titanic stb. szerintem többet nyújtott ennél...hol van már Ripley hadnagy, Sarah Connor stb? Számomra vitán felül áll, hogy az Avatar ezen a téren alulteljesít...pedig 15 évbe (vagy akármennyi) ennek azért bele kellett volna férnie: mégis hiányoznak a Cameron féle kicsit "tökös" karakterek, akik mellett még az érzelmi szálak sem teszik zavaróan szentimentálissá a filmet...az avatarnál ez nem jön össze és a film vége felé egyértelműen cikinek éreztem a lapos figurákat-dialógusokat.

És a látvány? Élveztem de nem éreztem forradalminak...mondjak forradalmit?
Terminátor 2 (1991) : T1000 jön és átmegy a rácsokon...ez az egy rövid jelenet maga a forradalom, ilyet azelőtt NEM LEHETETT LÁTNI...ez a számítógépes trükkök teljes áttörése volt. Az Avatarban nincs meg ez a 10 mp...van ellenben majdnem három óra trükkorgia, csakhogy a 2000-es évek nézője megedződött már a Mátrix I-III, Gyűrük ura , Star Wars I-III stb látványfilmeken...ha figyelembe veszem hogy ezek az évtized első felében lefutottak, azt kell mondjam: James Cameron mintha kicsit elkésett volna. Persze az Avatar 3d-re van kihegyezve, és kétségtelenül magas szinten hozza...de sajnos "csak" a korábban látottakat.

Azt azért be kell ismernem, hogy valamiért engem is megfogott a film (pedig amikor kijöttem inkább csalódott voltam)...azt hiszem Cameron jól hozta össze a látvány/zene/mesetörténet elegyét; az alaptörténet végső soron működik: a lebénult, lenézett katona "álmaiban" megtalálja a boldogságot: futást, repülést, elismerést, a na'vi lány szerelmét...szóval fel sem akar "ébredni" a többé. El tudom képzelni, hogy az elmúlt 20-30 év filmtermését kevésbé ismerő fiatal generációt még jobban megfogja.