Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ekogreg

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  http://bit.ly/aDsr1f Egyre inkább úgy néz ki hogy sírni fogunk, mert megvalósul a Clark Ádám téren az utoljára nyilvánosságra került bénaság - pittyegte a Városképp bloggere a Nol linkjét, ugyanis eldőlt: ez a bal oldali képen látható épület fog megvalósulni…..
ekogreg 2010.01.28 00:14:26
ugyan nem akartam én úgy tűnni, mintha azt gondolnám, hogy "azátlagember" nem alkothat véleményt, sőt. tisztában vagyok vele, hogy azok az emberek akik a házakat nézik, a legkevesebb esetben értenek többet a dologból, mint amennyit látnak, és ez hihetelenül nagy felelősség egy tervezőnek. kellően nagy baj, hogy ezt sokan nem érzik át. ugyanakkor tény az, hogy sokkal több mindenről szól egy ház mint arról, hogy a homlokzaton van-e stukkó vagy nincs, és ezt, akik nem csináltak soha házat hajlamosak elfelejteni, és bele sem gondolni. az hogy itthon középszerű az építészet, az tény. ugyanakkor kérdem én, ha megkapnánk a nemeztközi építészeti szinvonalat, amiért sír mindenki, az jó lenne?
pl tessék, lehet nézeget, egy hasonló eset Párizsból, kis különbség hogy a régi ház még megvolt:
www.archdaily.com/24801/hotel-fouquet-barrier-eduard-fanchanc/
az a baj, hogy amíg minden más területén az életnek elhisszük, hogy haladni kell, sőt elvárjuk a haladást, addig nem vagyunk hajlandóak tudomást venni arról, hogy igenis az építészet is halad a korral. most itt sokan kardoskodnak az Ybl féle palotáért, miért ne lehetne azt vissza rakni? egyrészt mert nincs hely rá. másrészt mert nincs létjogosultsága az elképzelésnek. az akkor a saját korában érthető és jogos volt. ma már nem az. a háznak mondanivalója van arról az egész közegről amiben épült. és lehet hogy ez építészeti sznobizmus, de basszus, ki sír a régi kedves pesti barokk belvárosért? valamiért a jóízléssel megáldott nagy elődök szinte maradék nélkül tűntették el az egészet, csak azért, hogy műreneszánsz hodályokkal nyomják tele a helyüket, mert akkor az volt a divat.
azt érdekes módon még mindenki megérti...
szerintem kérjük vissza az eredeti gótikus Mátyástemplomot, és csákányozzuk le a csúnya rózsavölgyi házat, mert csóri Lajta nem tett rá egy darab stukkót sem, pedig az aztán csak a belváros szíve, de a rohadék nem illeszkedik bele.