Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fenektibi

13 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bizonyos körökben nagy vihart kavart, hogy az LMP budakeszi szervezete önkormányzati képviselőjelöltként indította volna Egely Györgyöt egy egyéni körzetben. A lehetőség, hogy a honi fizikustársadalom köreiben általánosan sarlatánnak tartott "feltaláló" valóban…..
fenektibi 2010.08.29 18:21:26
Azt hiszem nem ártana tisztázni egy nagyon fontos különbséget a fizika, az orvostudomány és a közgazdaságtan között. És ez az általuk vizsgált jelenségek bonyolultsága.

A fizika a legegyszerűbb. Amiből egyrészt az következik, hogy viszonylag kevés törvénnyel le lehet írni a működését (nem véletlen, hogy a legtöbb fizikai törvény csak egy képlet). Másrészt az, hogy ezek elég jól működnek. Vagyis ha a fizika azt állítja (értsd: sok-sok kísérlet alapján levonta a következtetést), hogy A-ból következik B, akkor az elég biztos, és nem nagyon várható, hogy cáfolni fogják (ha csak nem speciális körülmények közt, x tizedesjegynél, ez esetben vagy bővítik a rendszert, vagy egy teljesen új modellel állnak elő (paradigmaváltás), ami viszont a régi körülmények között ugyanazt hozza ki, mint a régi modell).

Az élővilág ennél sokkal bonyolultabb, ezért van, hogy a biológia és az orvostudomány is egész más. Ismerünk persze nagyon sok mindent, de ennél még több mindent nem. Még a részek működését sem mind ismerjük, a részek egymáshoz való viszonyát meg talán még kevésbé. És emiatt ugyan igaz lehet, hogy A gyógyszer gyógyítja a B betegséget, de sokszor egyáltalán nem kell nagyon különleges körülményeket keresni, ahol ez nem teljesül.
És éppen ezért egy józan orvos nem is állíthatja biztosan, hogy tudja az okot, és meggyógyít, hanem legtöbbször próbálkozik. Ha nem válik be, próbálkozik tovább. Aztán végül vagy meggyógyul a beteg, vagy meghal. És ezen a téren a kuruzslók (legyen az mainstream vagy alter) fő ismérve, hogy teljes bizonyossággal tudja a megoldást.

A közgazdaságtan meg még ennél is csúszósabb terület. Hiszen itt olyan emberek közösségéről kellene mondani valamit, akiket még egyesével sem tudunk leírni (ld biológia). Nem véletlen, hogy hemzsegnek a különböző iskolák, és kivétel nélkül szánalmasak, amikor nagy hangon előadják, hogy egyedül nekik van igazuk. És ez amúgy nem csak a mainstreamre igaz (már ha lenne ilyen). Nem nagyon van olyan közgazdasági összefüggés, amiről tök komolyan azt gondolhatjuk, hogy biztosan igaz. Vannak országok, idősorok, amikor épp igen, meg mások, amikre nem. Persze vannak tautológiák, mint az Y=C+I+..., de ez elég kevés.

És itt most nem arról van szó, hogy valami pozitivista megközelítésben próbálom alá-fölérendelni a tudományokat, mert nincs jobb meg rosszabb. Számomra például a biológia a legcsodálatosabb tudomány, mert lenyűgöz az a jelenségkör (az élet), amit vizsgál. De ez csak egyéni preferencia. Azt viszont állítom, hogy ha belerepül a WTC-toronyba egy repülő, azt elég jól ki tudjuk számolni, hogy mi történik az épülettel, már csak hozzávetőleg lesz lövésünk arról, hogy a környéken ki, mikor, miben, hogyan fog meghalni (ráeső daraboktól a füstmérgezésen át a hosszútávú pszichológiai hatásokig), és hogy mik lesznek a gazdasági-politikai következmények, azt aztán szinte semennyire sem fogjuk tudni.

Ennek több gyakorlati következménye is van:
- minél bizonytalanabb tudományról van szó, annál nagyobb teret kap a finanszírozás _és_ a politika
- minél bizonytalanabb tudományról van szó, annál kevésbé egyértelmű, hogy mi igaz és mi nem

Úgyhogy óriási különbség van egy Egely, egy Hahnemann és egy Scheiring közt. Ahogy egy Einstein, egy Szent-Györgyi és egy Hayek közt is. Gyengébbek kedvéért: a két sorban a megfelelő párok első tagjáról kb annyira biztosan tudható, hogy nincs igazuk, mint amennyire a másik tagról tudható, hogy igazuk van. És az igazából irreleváns, hogy ki csaló és ki szimplán ostoba.

Az a probléma, hogy eddig minden kommunikációtok két dologról szólt:
1. Hogy Egely-t csak a mainstream fizikusok támadják, és ez a ti Kuhn-t _félre_értő relativista világképetek szerint nem érv ellene (sőt, talán inkább mellette).
2. Hogy Egely mint lokálpatrióta tevékenykedne a budakeszi önkormányzatban, ergó nem számít, hogy esetleg nincs igaza a fizikát illetően.

Egyrészt a 2-esre semmilyen garancia nincs, az Egely-interjú is megmutatta, hogy ő az LMP a saját legitimációjára használja. Mi tiltaná meg, hogy képviselőként ne szóljon bele helyi energiakérdésekbe? Semmi.

Másrészt, és ez a lényeg, ha valóban az az elképzelesétek a fizikáról, mint ami ebből kilátszik, akkor elég nevetséges az energiamegmaradással viccelődnötök, hiszen az is csak egy mainstream "ideológia", amit bárkinek joga van megcáfolni. És ez egyébként igaz is (mármint a cáfolhatóság), csak nem úgy, ahogy ti gondoljátok, hogy jön majd egy az atom- és olajlobbi által elnyomott zseni, akit ti felkaroltok, és akkor végre megdől a lobbik által finanszírozott termodinamika uralma. Szóval tényleg gondoljátok már át egy kicsit, hogy mitől más a fizika, a gyógyszeripar és a pénzvilág! Akar a franc a kétfarkúakra szavazni.
fenektibi 2010.08.30 00:46:02
@hulyeinformatikus: Látom nem megy a szövegértés. Pont nem az a kedvencem, amelyikről azt állítom, hogy kevesebb benne a bizonytalanság, mint a másikban. Szóval ezt ne keverd bele. És főleg olvasd el még párszor, hogy tudd, mivel is nem értesz egyet.
A Mandiner volt olyan kedves, és megosztotta az általuk készített felmérés részletes adatait. Bárki letöltheti, és kedvére elemezheti. Az elsődleges és másodlagos preferenciák összefüggéseiről írnak ők, de számomra még ennél is érdekesebbek a demográfiai adatok. Legutóbb…..
MDF vagy LMP? Hippipárt-e az LMP? 2010.03.31 03:15:00
Stan: A delfin okos, hasznos és szép. Cartman: Jó, hasznos és szép, két szelet kenyér között majonézzel. Stan: A delfinek okosabbak, mint te. Cartman: Ha olyan rohadt okosak, miért laknak igluban? Stan: A delfinek nem laknak igluban, azok az eszkimók. Cartman: Delfin vagy eszkimó, nem…..
w Multiplayer 2010.03.26 06:00:00
Eddig a két új erő mutatkozott be az MTV interjúsorozatában. A köztévé kezdeményezése egyébként megérdemli a biccentést, annál többet csak azért nem, mert ez volna a default elvileg. Kockázatos riporteri feladat, és ahhoz képest eddig egészen ügyesen teljesítették. A…..
fenektibi 2010.03.26 16:19:33
@Tóta W. Árpád: Bocs, bocs, ezt benéztem.
MDF vagy LMP? Kire lehet szavazni? 2010.03.24 13:23:00
Most, hogy nagyjából lezárultak a jelölt- és listaállítások, végre kicsit tisztábban lehet látni az MDF és az LMP esélyeit. Az MDF-nek 17 (Nógrád, Somogy és Vas kiesett), az LMP-nek 20 területi listája van, vagyis a listás szavazáson az MDF-re a válaszópolgárok 92%-a, az…..
A magyar politika egyik leglátványosabb, a látszatra is alig valamit adó nyilvános átverése zajlott az elmúlt napokban; érdekes módon mégis alig érdekelt már valakit. Amikor az SZDSZ megállapodott az MDF-fel arról, hogy a szebb napokat látott párt nem indul önállóan a…..
fenektibi 2010.03.23 00:51:15
@Mr Thompson: Matematikailag semmiképp, max politikailag. Ha kap 5%-ot listán, akkor az egyénitől függetlenül bejut, ha nem, akkor az egyénitől függetlenül nem.

Az LMP némileg a '90-es rendszerváltó "kicsikre" hajaz, amennyiben minimális politikai múlttal rendelkező "amatőrökkel" próbál bekerülni a politikába, és megváltoztatni azt. Így az sem kizárható, hogy a 20 éve után ők lesznek a második párt, akik ilyen kevés egyéni jelölttel mégis bejutnak.

"Mindössze" meg kell győzniük az otthonmaradás-MSZP-MDF-LMP-vonalon mozgó bizonytalanokat, hogy listán az LMP-re, egyéniben pedig, ha nincs, akkor senkire (így az országos listán nem csökkentik az LMP arányait).
Már 16 képviselőjelöltünknek összegyűlt Budapesten az induláshoz szükséges ajánlószelvény. Ez hatalmas eredmény számunkra, és még mindig nem áll meg a budapesti csapat, még mindig motiváltak, és jelentős erőforrás átcsoportosítások zajlanak éppen.A 6., 7., és 8.…..
fenektibi 2010.03.12 12:40:13
@Karcolt lendület: Épp ellenkezőleg, a Fidesznek az lett volna az érdeke, hogy jóval hamarabb és lazábban sikerüljön az LMP-nek a gyűjtés. Gondolj bele. Azok az emberek, akikben egyáltalán még felmerül, hogy "befogott orral, halkan anyázva" az MSZP-re szavazzanak, azok attól félnek, hogy az LMP-vel "elveszik" a szavazatuk. Őket csak azzal lehetett volna meggyőzni, ha az LMP simán veszi az akadályokat. Azzal, hogy az utolsó pillanatban jön össze az LMP-nek az országos lista, és remélhetőleg a területi listák nagy része, ezeket a szavazókat elriasztják, és mennek az MSZP-hez.

Szóval ha lett volna esze a Fidesznek (és hál' Istennek nem volt!), akkor folyamatosan adagolta volna a cetliket az LMP-nek, így az kellő erőt mutatva elszívhatott volna szavazatokat az MSZP-től. Így most csak azok fognak az LMP-re szavazni, akik
- eleve rájuk szavaztak volna
- otthon maradnának helyette
- esetleg az MDF-re szavaztak volna

Tehát újfent kiderült, hogy az LMP-t se nem finanszírozzák más pártok, se nem támogatják más módon.
fenektibi 2010.03.12 12:43:26
@fenektibi: Az, hogy a Népszabiban ennek az ellenkezőjéről írnak, az meg nem meglepő. Ott a befogott orrúak vannak többségben.

Külön vicces érve annak a cikknek, hogy az LMP sose ment neki a Fidesznek, mikor épp most voltak az MFB előbb MSZP-Fidesz-mutyikoalíció táblákkal:
index.hu/belfold/2010/03/11/az_lmp_a_parlamenti_partokon_keri_szamon_a_35_milliardot/

Nyilván így hálálják meg a segítséget.
Elérkezett az a pillanat, amikor mindenkinek meg kell mozgatnia minden kapcsolatát ahhoz, hogy az LMP teljes vértben (értsd 20 megyei listával) tudjon kiállni április 11-én.Már megvan a budapesti, Bács-Kiskun, Borsod, Baranya, és a Tolna megyei listánk. Ez önmagában már hatalmas…..
fenektibi 2010.03.12 00:20:10
@Melkor24: Itt van egy naprakész számláló, ami az OVB-től veszi az adatot:
lehetmas.hu/jeloltek
"Eddig 26 egyéni jelöltünk adta le az ajánlócéduláit az OVB-nek, közülük 18 már nyilvántartásba van véve (ők a lenti listában félkövéren jelennek meg), 8 még döntésre vár (ők kurzívan). Amelyik megyében már biztosan lesz területi listánk, azt a megye neve mellett jelezzük."
Abban a jelenleg messze nem elképzelhetetlen esetben, ha az MDF-nek és/vagy az LMP-nek nem lesz meg az összes (azaz húsz) területi listája, ezen pártok szavazóinak egy része április 11-én nem fogja megtalálni kedvencét a szavazólapon. Mindez – a választói csalódáson…..
Ez most Tóta W legújabb cikkének "retwittelése". Ha már egyszer ő megírta, és ha már egyszer egyetértek vele, akkor ez a leghatékonyabb megoldás. A tanulság az itt idézett utolsó bekezdésben van, de érdemes az egészet elolvasni (nem hosszú): "Adományozzuk ezért…..
Jelen leírás sértheti a választási eljárásról szóló törvény 89. §-át ("Az igazoláskérés célja nem lehet a választás eredményének a joggal való visszaélést megvalósító befolyásolása"), így annak gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos kockázatok és…..
fenektibi 2010.03.04 10:31:25
Mandiner blog Befogott orrok 2010.03.02 15:01:00
Döbbenetes, mennyire képtelenek szembenézni azzal, hogy mennyire demokrácia-rombolók voltak és mennyire hiteltelenek. Döbbenetes, hogy számukra még ma is meghatározóbb a népi-urbánus ellentét, mint minden más. Döbbenetes, hogy ez az értelmiségi réteg mennyire nem méri fel saját…..
fenektibi 2010.03.03 04:21:12
@Diocles: Akkor lehet, hogy te sem olvastad elég figyelmesen Kis Jánost. Ergé akkorát csúsztat, hogy csak na.

KJ először leírja, hogy mit mondanak a Mihancsik-félék:

"Vannak, akik azt mondják: nos igen, az MSZP velejéig korrupt, de hát Chirac is az volt, a francia baloldal mégis rá szavazott, amikor Le Pent kellett megállítani. Igaz, befogták az orrukat. Majd mi is befogjuk. Most ugyanis nem arról van szó, hogy korrupt-e az MSZP. Tudjuk, hogy az. Arról van szó, hogy lesz-e kétharmada a Fidesznek, mely szintén korrupt, de azon túl a demokráciára is veszélyes."

Érted? A "majd mi is befogjuk" nem a saját véleménye, hanem idézet.

És ekkor mondja el, hogy ezzel szemben mit gondol ő:

"Szerintem ez túl könnyű válasz. Egyrészt az ellenzéknek képesnek kell lennie arra, hogy felsorakoztassa a közvéleményt maga mellett, és amíg az MSZP a Zuschlagok és Hagyók pártja, addig erre nem lesz képes. Másrészt ha rá szavazunk, ezt azért tesszük, hogy kétharmados ügyekben tárgyalási helyzetbe hozzuk. Az a párt, mely nem szabadul meg vád alá helyezhető embereitől, megzsarolható. Azt mondhatják neki: futni hagyjuk XY-t, de csak akkor, ha megszavazod ezt vagy azt. Ahhoz, hogy nyugodt lélekkel szavazzak az MSZP-re, bíznom kell benne, hogy a választások után megtisztítja a sorait."

KJ mindössze annyiban ért egyet a többi ballibbel, hogy nem örül a Fidesz kétharmadnak. A fenti bekezdés viszont pont arról szól, hogy az MSZP-t nem tartja alkalmas ellenszernek. Mert korrupciós ügyei révén zsarolható, vagyis "kapitulálni" fog, ahogy eddig is tette bizonyos kérdésekben.

Abban igazad van, hogy az MDF-et és az LMP-t sem tartja megfelelő ellenszernek. Nem véletlen, hogy végülis "kitér" a válasz elől, nem mondja meg, kire szavazzunk, hanem:

"Amikor a liberálisoknak csupa nem liberális párt közül kell választaniuk, mindenki maga kell eldöntse, hogy számára – az adott helyzetben – melyik a leginkább vállalható vagy a legkevésbé vállalhatatlan. Aki ez ügyben nyilvánosan megszólal, szerintem csak szempontokat ajánlhat a mérlegeléshez, magát a mérlegelést mindenkinek személyesen kell elvégeznie."

Lehet, hogy befogott orral az MSZP-re fog szavazni. Lehet, hogy nem. De hogy ezt nem tanácsolja senkinek, az fix.
MDF vagy LMP? Come on! 2010.03.02 23:04:00
Bokros az MDF programját megcsodálhattuk már balról, jobbról. De mi a helyzet az LMP-vel? Folyamatosan derülnek ki részletek, hiszen a Fenntarthatóság jegyében született meg a Zöld költségvetési élénkítés, az Igazságosság jegyében a Roma kiáltvány, a Részvétel jegyében az…..
Sokan írtak már az SZDSZ bűneiről, én kettőt tartok a legfontosabbnak. Egyrészt, hogy borzalmasan lejárattak minden elvet és gondolatot, ami a liberalizmushoz kötődik. Másrészt, hogy a magyar politikai elit nagy részével kézenfogva nyakig megmártóztak a mocsokban. A múltkor…..
A Népszabadság értesülései szerint Bozóki András, Cserhalmi György, Elek István, Fleck Zoltán, Hankiss Elemér, Lovasi András, Novák Péter és Szabó Győző is szerepel majd az LMP országos listáján, méghozzá a szimbolikus-támogató részben, azaz nem befutó(nak gondolt)…..
  Annak, hogy a Lehet Más a Politika pontosan mit is akar, még nem volt időnk részletesebben utánanézni. Mindenesetre az általuk választott zöld-fehér szín nyugtatólag hat a Nyakó–Szijjártó  csörtékben megfáradt lelkünkre – nem véletlenül festik ilyenre a…..
Bár most még csak az ajánlócédulák gyűjtésénél tartunk, már van olyan barátom, akiben felmerült, hogy jó, jó ez az LMP, de mi van, ha nem lesz meg az 5%, akkor ő inkább az MSZP-re szavaz. Lehet ezen szörnyülködni, de hátha (biztos, hogy) nincs egyedül. (Azt a barátomat most…..
Eltelt egy újabb hét az ajánlószelvények összegyűjtésére rendelkezésre álló időből, s bár még négy hétig vadászhatnak a jelöltek, a korábbi bejegyzés folytatásaként talán nem érdektelen ránézni már a hivatalos adatokra is:  …..
fenektibi 2010.02.21 12:19:18
@Surko: Ismerős dilemma:
mdfvagylmp.blog.hu/
Sejtettem, hogy előbb-utóbb az MDF-fel kapcsolatban valamit már el kell találnom. Miután az utóbbi időben többször tévedtem az előrejelzésben, hiszen a párt 2004 óta rendre átbillent a küszöb felett, ezúttal a szokásosnál is óvatosabbnak kellett volna lennem. Ennek ellenére egy…..
fenektibi 2010.02.18 00:52:46
@Surko: "Nem írom le őket, de egyelőre több a lelkesedés, mint a felkészültség. De ez persze így természetes az elején." Ebben van valami. Bokrosnál viszont az a kérdés, hogy ha ez a szedett-vedett népség bejut a Parlamentbe, miért képviselné bármelyikük is Bokros programját? Nem véletlenül kezd darabokra hullani a párt, ezek az emberek (beleértve a még most is Bokros mögött állókat) nem született "bokrosisták".
Miért szavazzak az MDF-re? Miért ne szavazzak az MDF-re? A válasz (mindkét kérdésre) az alábbi videóban található: Tehát a PRO oldalon ott van Lajos, aki érthetően, értelmesen, nyíltan beszél a "kormányzás művészetéről", a "főosztályharcokról", az…..
Aki nem tud folyamatábrát olvasni: a START-nál kell kezdeni, a nyilak irányába haladni, és a STOP-ig eljutni a sárga rombuszoknál válaszolni kell a kérdésre, és a megfelelő IGEN vagy NEM nyíl irányába továbbhaladni a türkiz paralelogrammánál adatot kell beolvasni…..
Szeretném azt a tévhitet eloszlatni, hogy szerintem a politikusok mind egy szálig  "mocskos gecik" volnának. Ezért most elindítom a kedvenc politikusaim más pártokból sorozatot.A sorozat első részében a kedvenc fideszesem mutatom be:Orbán AnitaMár mások is felkapták…..
fenektibi 2010.02.08 02:00:30
MDF vagy LMP? Három világkép 2010.02.05 02:47:00
Miután kilőttük a többi lehetőséget, marad az MDF és az LMP. Első körben nézzük meg, hogy milyen a világképe ennek a két pártnak, és hogy viszonyul ez a ballib értelmiség világképéhez. Most ne menjünk bele abba a kérdésbe, hogy mi alapján választ az ember pártot, vagy mi…..