Regisztráció Blogot indítok
Adatok
@JD@

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Örömhír!   Egy elektroniaki berendezéseket gyártó cég zalaegerszegi gyárában 2011.február 1-től „család-és magánéletbarát” 12 órás munkarend kerül bevezetésre! Hurrá! Eddig az igazán jó hír! Mindenki boldog!   Lássuk a tényeket: 12 órás műszakrend,…..
@JD@ 2011.01.28 09:32:07
Nos ez alapján folyamatos megszakítás nélküli munkarend lesz náluk. Személy szerint én dolgoztam 12 órában ugyan így 3/3-as munkarendben 1 évig a legelső munkahelyemen és sokkal jobban szerettem, mint az 5/2-es hétfőtől-péntekig munkarendet. Ledolgozol 4 napot 5 helyett és marad 3 szabadnapod amikor nyugodtan intézkedhetsz. Személy szerint nekem ez a véleményem.

@HáeRes:
Ebben a műszakrendben minden bizonnyal munkaidő keretben lesznek foglalkoztatva, ergó ami a rendes 5/2-es beosztáson felül dolgoznak, az munkaidő kereten felüli munkának minősül amiért ugyebár 50% túlóra pótlék jár amennyiben ez a munkarendből adódik. Tehát amit ezzel kapcsolatban írtál az lényegében konyhanyelven igaz, de nem teljes.

A szabadság: egyáltalán nem bonyolult, bárki kiszámolhatja az arányosítást 8 általánossal is és bevett szokás minden olyan cégnél ahol 12 órás a munkarend... Bár vannak kivételek.
pl. 8 órában az alap 20 nap, 20*8=160 óra
160/12=13,33, kerekítesz a szabályok szerint itt 13 nap szabadságod lesz.
Betegszabi ugyan ez, de mivel itt ugyebár a törvény előírja, hogy a betegszabi csak munkanapra jár, ezért elszámoláskor a munkaidő beosztást kell figyelembe venni, nem az 5/2-es munkarendet.
Ha folyamatos megszakítás nélküli a munkarend, márpedig az, senkinek nem jár vasárnapi pótlék... Ellenben ünnepnapon is dolgozniuk kell, ha a beosztásuk ezt kívánja, természetesen megfelelően kompenzálva. A 3 műszakos munkarendhez képest emelt műszakpótlék jár. (délután: 20%, éjszaka: 40%)
Az én magánvéleményem és eddigi tapasztalatom, hogy mindenki jobban szerette ezt a munkarendet, mint a normál 3 műszakosat, vagy akár a sima 5/2-eset.

Üdv. egy másik HR-es.
@JD@ 2011.01.28 11:01:34
@HáeRes:
Kedves kolléga, ha 4 műszak folyamatosan dolgozik, váltják egymást és ennek hatására a hétvége is beleszámít a munkanapba, akkor ez az én értelmezésem szerint folyamatos, megszakítás szerinti munkarend. A 3/3-ból kifolyólag éjszakás/nappalos műszak is van, folyamatos a termelés, tehát nem szakad meg több mint 6 órán keresztül, illetve a technológia gazdaságos működése is indokolja, hiszem SMT-ről beszélünk a Flex esetén. Tehát véleményem szerint ez folyamatos megszakítás nélkülinek számít.

A szabadság elszámolásánál nem igazán értem, hogy mire gondolsz, ilyen esetekben az időarányosság elvét kell alkalmazni mint pl. a részmunkaidős foglalkoztatás esetén is. Ezért kell, illetve lehet átszámolni a szabadságok számát a fenti módszerrel.
Mind a két eset törvényes, akkor is ha átszámítják 12 órába és akkor is ha nem. Összességében a munkavállalót nem éri kár, ha nem az egyik, hanem a másik számítási módot alkalmazzák, hiszen megkapja órában a teljes "járandóságát". Azonban, ha 8 órában marad, akkor 4 óra fizetetlen lesz, ami viszont kompenzálódik a munkaidő kerettel és kiegyenlítődhet az 5/2-es munkarendhez képest.

Lehet, hogy nem szakmai fórum, de véleményem szerint mindenképpen hasznos megmutatni, hogy van aki igen is ért a szakmájához és a közhiedelemmel ellentétben van értelme annak amit csinálok. Nem kell lenézni a fórumozókat azzal, hogy "ez túl bonyolult". Ha valakit érdekel a mondanivalóm ki fogja bogozni a bonyolult dolgokat is, akit nem az úgyis átsiklik felette. Itt a lehetőség, hogy javíts te is a szakma presztízsén, ragadd meg.

@nyíregyházi betti:
Ez teljesen személy függő, van aki a sima 8 órás műszak után is végigpiheni a hétvégét. :) Nehéz általánosítani.
A családanyákra viszont igaz, hiszen nem dughatja be a bölcsibe a gyereket hajnalban.
A táppénz más mint a betegszabadság, ezt minden esetben 8 órában számolják, viszont naptári napra jár az összeg, tehát nem csak a munkanapokra mint a betegszabi esetében.
Tiszelt Szerkesztő!  Segítségre lenne szükségem, ha lehetséges, kérem, jelentesse meg a munkahelyi terror blog felületén a történetet, név nélkül, hátha okosabb leszek. Hetedik éve dolgozom egy banknál, természetesen munkaerő-kölcsönző cég által…..
@JD@ 2011.01.13 11:32:15
Kedves posztoló!

MT. alapján:

Felmondás:
193/J. § (1) A határozatlan időtartamú munkaviszonyt felmondással mind a kölcsönbeadó, mind a munkavállaló megszüntetheti.
(4) A felmondási idő mértéke tizenöt nap. Ha a munkaviszony időtartama eléri a háromszázhatvanöt napot, a felmondási idő mértéke harminc napra emelkedik.
(5) Ha a kölcsönbeadó és a munkavállaló között a felmondás közlését megelőző két éven belül többször került sor munkaviszony létesítésére, a felmondási idő szempontjából ezek időtartamát össze kell számítani.

Határozott idejű szerződésed nem lehet, ha már 7 éve foglalkoztatnak, hiszen az 5 évet nem haladhatja meg összesen.
A 4-es pontban nincs kikötve, hogy ez a munkáltató vagy munkavállalóira vonatkozik e, így az én értelmezésemben mindkettőre. Ergo, a te felmondási időd 30 nap. Ami attól a naptól ketyeg, hogy te beadtad írásban a felmondásodat. Ha ez még nem történt meg, mihamarabb pótold, itt szintén nem tudnak eltérni, tehát nem tarthatnak még ott +9 napig, ez egy egyoldalú jognyilatkozat, ebbe nekik nincs beleszólásuk, az már közösnek számítana, ha ilyesmibe megegyeznétek.. Ez alól nem tudsz kibújni, ezt le kell tölteni sajnos. A táppénz szintén nem megoldás.
Azonnali hatályú, azaz rendkívüli felmondásra nincs alapod, ez csak szerződés szegéskor, mulasztáskor...etc lehetséges.

Szabadság:
Szabadság megváltás jogcímén ki kell fizetniük az időarányosan járó napokat. Ettől nem térhetnek el. Vagy kiadhatják a Kiora által meghatározva, ez már csak megegyezés kérdése, illetve ugyebár van 3 nap amit 15 napon belül is ki lehet adni, de ez megint csak szubjektív dolog, ami a munkáltatótól függ. De ha betartod a határidőket s bejelented 15 napon belül véleményem szerint ki kell adniuk.

Cafetéria
Ez 2 dologtól függhet, hogy jár e, mivel ugyebár adható. Elsősorban attól, hogy ezt a munkaszerződésben meghatározták e, jár e, illetve, hogy mikor jár, a másik pedig a munkáltató saját erre vonatkozó belső szabályzata. A gyakorlatban időarányosan járni szokott, ha nem ténylegesen cafetériaként ha ez nem lehetséges pl. bérlet, akkor az erre szánt összeget pénzben ki szokták fizetni. Tehát nem a bérletet kapod meg, hanem napra leszámolva az értékét, természetesen mint sima "adózó" jövedelem. De ez mint mondtam a belső szabályzattól és a szerződésedtől függ.

Kilépő papírok:
193/L. § A munkaviszony megszűnésekor, megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött napot követő - ha a munkavállaló a jognyilatkozat közlését, a közös megegyezéssel történő megszüntetésről szóló megállapodás megkötését, a jogviszony megszűnésére vezető ok bekövetkezését megelőzően nem végzett munkát, a jognyilatkozat közlésétől, illetve a munkaviszony megszűnésétől, megszüntetésétől számított - öt napon belül köteles a kölcsönbeadó a munkavállalót megillető munkabért, a 193/J. § (6) bekezdése és a 193/K. § (7) bekezdése szerinti díjazást, egyéb járandóságát kifizetni, valamint kiadni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.

Ez ergo azt jelenti, hogy 5 napon belül kell kiadnia. Tehát "korrekten", törvényesen járt el. A másik cég be tud léptetni ezektől függetlenül is, de a hiányt mihamarabb pótolnod kell, az első számfejtés előtt, hiszen itt szükségesek az adatok amiket a kilépő papír tartalmaz (betegszabi, eddigi adózás és járulékok...etc). A kilépő papírok megléte nem szükséges ahhoz, hogy neked másik munkaviszonyod legyen, de ahhoz, hogy korrektül kapd a fizetésed igen.

Összességében:
Ami tehetsz: beadod írásban a felmondást, megpróbálsz újra egyezkedni a dátumban, kikéred a szabidat a rendes, hivatalos úton, utánajársz a cafetériának, kivárod a felmondási idődet és kezdhetsz a másik cégnél, amint a kezedben a kilépőpapírok pótolod az új helyen.

A véleményem szerint azonban felesleges a munkáltatónak is kihúznia a 30 napot, hiszen egy feldúlt, munkavállaló több "kárt" tehet azzal, hogy ott ül míg le nem telik a felmondási ideje, mintha megegyeznétek mondjuk fele időben. Így mindenki nyer. Erre próbálj meg hivatkozni, tehát arra, hogy oké, de egyezzünk meg egy mindenkinek elfogadható felmondási időben. Win-Win. :

Remélem tudtam segíteni.
Üdv, egy HR-es.
@JD@ 2011.01.13 14:09:03
@tff:
Kedves TFF.

Amit írtál igaz, bár a törvény az a 2003. évi CXII. Tv. az adózás rendjéről, a CXIII az EP képvéselő választásról szól, egy I-t elütöttél. :) Meg is lepődtem amikor ezt dobta ki a jogszabálykereső. :)

Akkor kicsit bonyolódjunk bele:
MT alapján a kiállítandó igazolások nem azok amit azt Art. alapján ki kell adniuk.

Art. esetén ugyebár az adatlapról van szó az évben megszerzett jövedelmekről, levont adóról, tehát konyhanyelven arról a dokumentumról amit majd felhasznál adóbevalláskor.

TB szempontból a munkáltatónak ki kell adnia a járulékigazolást, a járulék alapokról és a levont járulékokról, TBJ: 47. § (3) alapján soron kívül,

Akkor ezek szerint a 3 tv. értelmében több határidőnk is. Van egyszer egy határidőnk az MT-ben meghatározott dokumentumokra(5 nap) és 1 az Art.-ban (utolsó nap) és a 1 Tbj alapján (Soron kívül, de én ezt utolsó napként értelmezném).
Akkor tehát ezek alapján kéne megkapnia a teljes dokumentációt ha teljesen pontosak akarunk lenni és szerintem ebben megegyezhetünk.
Remélem így megfelel a pontosításom. :)
További szép napot.
@JD@ 2011.01.13 14:15:53
@SnakeHB:

Szabi: Ugyan arról beszélünk. :)

Cafetéria: Szintén ugyan arról beszélünk, azért is írtam, hogy ez esetben normál adózandó jövedelemként számolják el, és igen, ha túllépted a keretet azt le szokták vonni, bár erre azért így januárban elég kis esély van. Üdülési csekk rendelésénél kb. 1 hónap az átfutási idő, a többit meg nem szokás ilyen hamar előre megrendelni. De a lényeg, hogy úgyis minden a szerződéstől és a belső szabályzattól függ. Ha ott az van tegyük fel, hogy felmondási időre nem jár, akkor sajnos ez van. Bár ilyennel szerencsére még nem találkoztam.

Üdv és szép napot neked is.