Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bacsa Attila

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hogy túlságosan ne kényelmesedjetek el, mindaddig, amíg az általatok megszavazott meteós poszt el nem készül, egy újabb vitaanyagot szeretnék a rendelkezésetekre bocsátani, melynek előzményeit egy másik blogból másolom át. A vita központi témája (amit odaát csak egy rövid…..
Bacsa Attila 2010.01.26 20:17:21
Igazi újat nem tudok már írni, de azért kísérletet teszek rá...

1. pont: annyira válik az egyén részévé, amennyire hagyja. Ha potenciális gyilkológép, akkor az akkor is ki fog törni belőle, ha egész nap rózsaszín cuccok veszik körül, és fegyvert még csak képen sem lát (lásd különféle lövöldözések világszerte).

2. pont: a különleges kiképzésnek – ahogy egy-két helyen olvastam – pont az a lényege, hogy létrehozzanak egy professzionális katonát, aki képes extrém körülmények közt is sikerrel tevékenykedni, és a lehető legkevesebb járulékos kárral végrehajtani a feladatot. Fentebb írták is, hogy a „különlegeseknek” az az igazi győzelem, ha fegyverhasználat nélkül el tudják végezni a feladatot. (az viszont, hogy mit kapott feladatul már adott esetben más lapra tartozik, ő a hazája védelmére tett esküt/fogadalmat).

3. pont: a porosz katona-arisztokraták – véleményem szerint – azért szolgálták ki a nácikat, mert egyrészt profi katonák voltak, akiknek nem szokásuk vitatkozni a kapott paranccsal, másrészt a hazájukat szolgálták, és amíg a nácik „ténykedése” használt Németországnak, addig nem volt okuk ellenük tenni (kevés olyan előrelátó volt köztük, mint pl. von Beck tábornok, akit már a háború előtt félretettek, majd aztán Goerdelerrel együtt 1944-ben kivégeztek).
Ettől függetlenül lenézték a nácikat, „hőbörgő csőcselékként” aposztrofálva őket, beleértve magát Adolfot is. Bár amíg nem szólt bele a katonai kérdésekbe túlságosan, addig igazán nem is nagyon foglalkoztak vele. Aztán meg már késő volt (ha jól tudom, a július 20-ai merénylet berlini részét egy Remer nevű őrnagy számolta fel, aki korábban a Grossdeutschland hadosztály tisztje, volt, tehát nem SS).
Amin viszont most elgondolkodtam, hogy így hirtelen nem tudok olyan SS-tábornokot mondani, aki „von” lett volna (igazából most csak egy őrnagy jut most az eszembe – valaki esetleg?).

Bocs, ha nagyon nagy marhaságokat írtam.