Regisztráció Blogot indítok
Adatok
L.á.

67 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Közeledik a 2018. április 8-ai országgyűlési választás napja, érezhetően egyre többen - olyanok is, akiket évekig nem foglalkoztat - gondolkodnak hogyan szavazzanak. A XXI. század embere pár szóban, esetleg egy-egy fotóval fejezi ki is magát, s régen nem olvas részletesebb elemzéseket, még akkor…..
Számos választás utáni elemzésben elhangzik az a hipotézis, hogy a választási rendszer változása jelentősen befolyásolta a végeredményt, ezért - ha nem is részletesen - megpróbáljuk kiszámolni milyen országgyűlés alakult volna a "régi", korábbi országgyűlési választási…..
Ma van az aláírásgyűjtés végső határideje: akik indulni kívánnak egyéni jelöltként az egyéni választókerületekben, azoknak ma 16 óráig kell leadniuk az összegyűjtött aláírásaikat. Idén kifejezetten sok a jelölt, nem véletlen, jóval egyszerűbb összegyűjteni az…..
Forum Politicum Rajtvonal 2014-ben 2014.02.26 14:12:04
Többen kérték pár szóban foglaljam össze hogyan állnak az egyes pártok az aláírásaik gyűjtésével. Az alábbiakban összefoglalom a leglényegesebb dolgokat, kiemelve, hogy a következő 100 órában megszaporodhatnak a nyilvántartásba vett jelöltek és az országos listát állító…..
Az alábbi elemzésünk két jól elhatárolható részből áll: elsőként szokásainknak megfelelően elemezzük az időközit, másodikként pedig foglalkozunk a kampánycsend megsértésének helyzetével, amit politikai idealistáknak már nem ajánlhatunk. A bajai 3. számú egyéni…..
A szolnoki 07. ÖEVK-ban 2012. december 9-én időközi önkormányzati választást tartottak, mivel a mandátum birtokosa Kállai Mária 2012. október 1-eje óta a megyei kormányhivatal vezetője, s e két tisztség összeférhetetlen. (Elérhető egy rövid kis videó a Helyi Választási…..
A Pest megyei Kosdon 2012. november 25-én időközi önkormányzati választást tartottak. Ezen a napon szavaztak még Kardoskút, Pácin, Szilsárkány, Tárkány  és Vámosszabadi lakosai is, de csak Kosdon találunk párt jelölteket (az, hogy a Demokratikus Koalíció utólag bejelenti,…..
Forum Politicum Tiszavasvári pont 2012.10.25 23:24:52
Tiszavasvári Ma még csak egy 13 000 lakosú város az M3-as és a Tisza között, de vasárnap az ország közepe. Úgy vonulhat be a magyar politika történelmébe, mint a város, mely álmokat és terveket tör ketté. Még nem tudjuk kiét, még nem tudjuk - lehet nem is fogjuk tudni - hogy…..
Időközit kellett tartani Sopron 12-es önkormányzati egyéni választókerületében, miután a mandátum birtokosa - Rádonyi László - összeférhetetlenség miatt lemondott. Az eredmény "szokatlansága" (?) miatt, s főleg a legutóbbi dunaföldvári időközi eredményének hasonlósága…..
A 2010-es őszi, önkormányzati választások után 2012-ben időközit kellett tartani Dunaföldváron, mivel Keresztes Lajos polgármester a nyár folyamán elhunyt. A szeptember 30-án megtartott időközin két jelölt indult: a függetlenként induló MSZP-s kötődésű Horváth Zsolt és a…..
A 2010-es általános országgyűlési választások után két évvel (a II. forduló április 25-én volt, így majdnem pont) s a várhatóan 2014-ben megtartandó következő választások előtt két évvel időközi önkormányzati választások megtartására került sor Magyarországon öt…..
A 2012. esztendőben Szentendrén tartották az első olyan időközi önkormányzati választást, ahol megfelelő nagyságú választókerület állt rendelkezésre ahhoz, hogy az eredményeket pártpolitikai szempontból is vizsgáljuk. A több, mint 25 000 lakosú Szentendrén a 07-es számú…..
 Balsai István Alkotmánybíróvá választása következtében időközit tartottak Budán, a budapesti 02-es egyéni országgyűlési választókerületben. A kerület mindig a jobboldalé volt, így nem meglepő módon a Fidesz jelöltje, Láng Zsolt nyerte a választást. A mostani…..
 Korábban már foglalkoztam a püspökladányi egyéni országgyűlési választókerület eredményeivel, múltjával. Most az októberi eredményekkel bővíteném az ott leírtakat, valamint folytatnám a gondolatmenetet.Püspökladány - október, I. forduló2011.I.…..
 Dunaújváros nem a jobboldal fellegvára. Sőt! Még 2006-ban, Balatonőszöd után is kényelmesen a szocialisták kezén maradt a város polgármestersége (a testületben már fej-fej mellett voltak a Fidesszel). A 2010-es önkormányzati választások előtt borítékolható volt a Fidesz…..
 Debrecen 9-es egyéni önkormányzati választókerületében azért kellett időközit kiírni, mert Győri Gyula a Nemzeti Közlekedési Hatóság légügyi elnökhelyettesévé nevezték ki, ami összeférhetetlen képviselőségével. A kerület határainak meghatározása ismét…..
Arnóth Sándor halála miatt időközit kellett kiírni Püspökladány polgármesteri helyéért valamint a Püspökladány központú Hajdú-Bihar megye 06-os egyéni országgyűlési választókerületéért (OEVK). Most az országgyűlési választókerülettel foglalkozunk, amit 13 település…..
Forum Politicum Változás, Budán 2011.06.16 17:48:00
Balsai István 2011. nyarán mellékszereplőből főszereplővé vált, így Láng Zsolt nem várhat 2014-ig. A Balsai és Lázár János által benyújott és azóta elfogadott javaslat értelmében az Alkotmánybíróság létszáma az eddigi 11 főről 15 főre növekszik 2011. július…..
 Az idei második zuglói időközit azért kellett kiírni, mert Pusztai Péter önkormányzati képviselő az önkormányzat tulajdonában álló Társasházkezelő vezetője lett, s így összeférhetetlenség alakult ki, ezért lemondott mandátumáról.Az önkormányzati egyéni…..
 Az időközit Velich Katalin lemondása miatt kellett kiírni, mivel kormánytisztviselői megbízatást kapott, ami összeférhetetlenséget okozott.A Vár hagyományosan a magyar jobboldal fellegvára, 1990 óta az országgyűlési egyénit és a polgármesterséget csak jobboldali…..
 A XVI. kerület 04-es egyéni önkormányzati választókerületében Szatmáry Kristóf lemondása miatt kellett kitűzni az időközi választást, aki államtitkárként folytatja politikai pályáját, s az összeférhetetlenség miatt kényszerült távozni a…..
 A pilisi 02-es önkormányzati egyéni választókerületben azért kellett időközi választást tartani, mert a Fidesz képviselője, Kerepeszki Mónika lemondott mandátumáról. Az így képviselet nélkül maradó választópolgárok 2011. május 15-én választhatták meg új…..
Igen izgalmasan alakulnak 2011. május-június hónapjai időközik szempontjából: összesen 7 településen tartanak olyan önkormányzati időközit amire érdemes külön figyelnünk. Ezek eredményei külön-külön is alkalmasak arra, hogy értékeljük a kormány egy éves…..
 Az Alkotmány elfogadásával új pontra érkezett a kormány: megkezdődik a sarkalatos törvények megalkotása. Ennek következtében az év végéig az Alkotmányhoz szorosan kapcsolódó kétharmados törvények benyújtása, vitája valamint elfogadása fogja meghatározni a magyar…..
Időközi önkormányzati választást tartottak vasárnap Győrött a 4-es egyéni önkormányzati választókerületben, mivel a "mandátum gazdája", Ottófi Rudolf Fideszes alpolgármester februárben elhunyt. A választás eredményeként Bárány István, a Pro Urbe Egyesület…..