Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hispan

16 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A pestisracok.hu számolt be még áprilisban arról, hogy a fogaskerekű felújításával és bővítésével kapcsolatos tervek már készen állnak, pénz azonban egyelőre nincsen.  A tavaszi egy hónapos - pályakarbantartás miatt szükséges - leállás után ismét közlekednek a szerelvények, de egyelőre minden a…..
épülafogas Hegymenetben 2016.03.20 19:56:37
Végh Benjinek hála a vezetőállásból szemlélhetitek meg, milyen a mostani vonalon a teljes utazás, kb. 15 percig. Érdekes lesz ezt a videót akkor is visszanézni, ha már a korszerűsített vonalon közlekedhetünk. (fotó forrása: MTI)..
A XII. kerület oldalán bukkant fel nemrég egy cikk, melyben már látványterveket is láthatunk a készülő felújításról. Az összesen 20 milliárdos projekt keretein belül 8 milliárdért a járműveket, 12 milliárdért pedig a pályát cserélnék, utóbbit meghosszabbítva a Normafáig, illetve a Széll Kálmán…..
épülafogas 2019 az új dátum? 2015.11.08 16:50:37
Két rövid hír is felbukkant az utóbbi napokban. Az egyik Váczi János blogján, a másik pedig a 12.kerulet.ittlakunk.hu oldalán. a kép forrása: http://vaczijanos.blog.hu/ Ezek alapján a fogaskerekű meghosszabbítása várhatóan 2018-2019-ig kell, hogy befejeződjön. A BKK-val…..
Teherszállításra is használták a 140 éve indult fogaskerekűt címmel olvashattok cikket a Múlt-Kor történelmi portálon. Kép forrása: Múlt-Kor.hu "Száznegyven éve, 1874. június 24-én indult meg a fogaskerekű vasút Budán a Városmajor és a Svábhegy között. Fogaskerekű…..
épülafogas Egy kép 1959-ből 2015.07.21 12:50:43
Az 58-as villamos visszaállítását támogatók Facebook-oldalán a rengeteg érdekes villamosos fotó mellett sokszor bukkannak fel más kapcsolódó archív anyagok is. Most is onnan hoztam nektek ezt a fotót, 1959-ből. kép forrása: 58-as villamos visszaállítását támogató FB-oldala..
A holnapi nap folyamán nosztalgia szerelvénnyel ünneplik a fogaskerekű születésnapját. Bővebben a Nosztalgia villamosozás Facebook-oldalán tájékozódhattok, az alábbi posztban: LINK ..
épülafogas Tudtátok? 2015.06.03 21:41:46
A második világháború után az újjáépítés előrehaladtával végképp megszüntették a teherforgalmat a Fogaskerekű vonalán. A gépkocsi-közlekedés kiszorította a fővárosból a lovaskocsikat, amelyeket korábban – az állatokat kímélendő – szintén a Fogaskerekű Vasúton…..
épülafogas A fogas járművei 2015.05.24 15:28:19
Ebben a posztban igyekeztem összegyűjteni a fogas történetének járműveit, egészen napjainkig. A szöveg dőlt részei a vonatkozó wiki cikk és a hbweb anyagából származnak. A gőzös fogas kora A vasútvonal 1874-es megnyitásakor három gőzmozdony állt rendelkezésre, amelyeket…..
épülafogas Megint Normafás hír 2015.05.15 14:21:11
Ismét egy Normafához kapcsolódó hírrel jövök, bár erről kerületi lakosként mindenki kapott hivatalos értesítőt. 2015. május 17-én lesz a népszavazás a Normafával kapcsolatban, amiről ma levél várt a postaládámban. Aki esetleg nem kapott volna belőle, itt olvashatja,…..
épülafogas Tudtátok? 2015.05.14 20:37:36
A Gyermekvasút építésének idején is fontos szerepet játszott a Fogaskerekű Vasút. Különlegesen átalakított MÁV tulajdonú teherkocsikon, a Fogaskerekű két mozdonya által tolt vonattal szállították az Úttörővasút első járműveit a Széchenyi-hegyre. A Fogaskerekű vasút…..
A Normafa sorsának rendezése bár csak részben kapcsolódik a Fogaskerekű kérdéséhez, mégis igen fontos eleme annak. A HVG közölt ma cikket arról, hogy az összpárti egyetértés ellenére megtartják a szavazást, melynek eredményét a képviselőtestület kötelező érvényűnek…..
Addig is, amíg megejtik az első kapavágásokat a tervezett bővítés kapcsán, összeszedem a fogas múltjával kapcsolatos dolgokat. Elsőnek a történetéről álljon itt egy poszt, mely nagyrészt a vonatkozó wikis összefoglaló és a hbweb.hu anyaga (dőlttel jelölve az…..
épülafogas Tervek a VEKE oldalán 2015.05.09 18:59:05
Kutakodásaim során szedem össze a korábban a témában született  írásokat, és a VEKE oldalán igazán érdekes cikkre leltem. Az írást nem szeretném egy-az-egyben átvenni, a linken bárki elolvashatja. Itt csupán a lényegét emelném ki. A 2007 decemberében megjelent írás eredeti…..
épülafogas Fejlesztési tervek 2015.05.09 16:09:30
Az alábbi írás a BKK oldaláról legyen afféle alapozó arra vonatkozóan, hogy mit is terveznek a szakemberek a vonal bővítése/fejlesztése kapcsán: "A 60-as villamos, vagy ahogyan többen ismerik, a fogaskerekű vasút a XII. kerület hegyvidéki részét – a Svábhegyet és a…..
épülafogas elsőposzt 2015.05.07 16:20:58
Sziasztok, eme apró kis blogcsíra kisarjadása után igyekszik majd összeszedni a Fogaskerekű vasút vonalának meghosszabbításával kapcsolatos kapcsolatos infókat, valamint dokumentálni magát a folyamatot úgy szöveggel, mint képekkel. Gyerekkorom óta nagy szenvedélyem a…..
Előszó: Szeretném leszögezni, hogy minden jelenség alól, minden fotóstípusra nézve vannak kivételek, vannak, akik gyönyörű dolgokat csinálnak, de nem szeretném folyton odaírni, hogy "tisztelet a kivételnek", mert aki ezt az írást érti, aki ismeri a jelenséget, az pontosan tudja, ki kivétel, és ki…..
Örülök, hogy a Köztársasági Elnök posztján marad, és kisdoktori címének visszavonása ellenére sem értek egyet azokkal, akik lemondását követelik jobbról vagy balról. Elsősorban azért, mert egy szisztematikus kilövési kísérletnek voltunk szemtanúi az elmúlt hetekben.…..