Regisztráció Blogot indítok
Adatok
láng orsolya

9 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat Búvárrégészeti Szakosztálya tisztelettel meghívja Önt Tóth J. Attila   Anjou kori hajólelet Dunaföldvárról című előadására A rendezvény időpontja: 2012. április…..
Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeuma és a Kulturális Örökségvédelmi Alapítvány tisztelettel meghívják Önt a RÓMAI EMLÉKEK A KÖZÉP-DUNA VIDÉKEN VINDOBONÁTÓL AQUINCUMIG c. kiadvány könyvbemutatójára 2012. április 20-án (péntek) 11.00 órakor az Aquincumi Múzeum…..
A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat tisztelettel meghívja Önt  2011. évi közgyűlésére, amelynek   időpontja:  2012. március 26. hétfő, 13.30, szavazatképtelenség esetén:   2012. március 26.  hétfő,  14.00 óra  …..
Tisztelt Társulati Tagtárs!              Az év első két hónapjában tervezett rendezvényeink mellett néhány további programra, eseményre és időpontra szeretnénk felhívni figyelmüket: - Fiatal régészek számára a…..
A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat tisztelettel meghívja Önt   a MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE   alkalmából az alábbi rendezvényekre   NEM MÚLT EL NYOMTALANUL Honfoglalás kori leletek Pest megyében   című ideiglenes kiállítás…..
Dr. Réthelyi Miklósminiszter úrnakNemzeti Erőforrás Minisztérium Tisztelt Miniszter Úr!Mint az bizonyára Ön előtt is ismeretes, szeptember 27-én az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága A kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi 64. törvényhez…..
Major Balázs         A szíriai magyar régészeti expedíció Margat várának kutatása                        A rendezvény időpontja: 2011. október 5. szerda, 15.00 óra   helyszíne:…..
A Magyar Nemzeti Galéria tisztelettel meghívja Önta 2011. szeptember 29-én tartandóMarkó-konferenciára és szakmai vitanapraa Magyar Nemzeti Galéria nagyelőadójába(Szent György tér 1. B épület)9.00 Köszöntő9.10–10.30 – Elnök: Dragon ZoltánBoncz Hajnalka: Id. Markó…..
A Pilis-Visegrádi-hegységben számos helyen találkozhatunk olyan utakkal, melyek eredete az idők homályába vész. Közöttük néhányról azt tartják, hogy még a római korban készültek. Bár ezek egy részét a Második Világháború idején régészek is dokumentálták, pontos korukat…..
láng orsolya 2010.04.16 07:01:58
@buvarkund: Pár éve (2002-2003) sikerült lokalizálnunk a Brigetio - Aquincum diagonális út részleteit a Bécsi út mentén (a pilisi utak közül is jópár ennek leágazásai). Az út rétegenkénti bontásánál (7 rétege volt: Kr.u. 2.sz. eleje - 18.sz.) 1.2 - 1.3m széles római kori nyomtávokat mértünk a keréknyomok alapján.
Ahogy arról már röviden beszámoltunk, tavaly tavasszal több római kori díszes sírépítményelem került elő furcsa körülmények között, egy munkagödörben, a XI. kerületben, a Rupphegy déli oldalában.A kövek az Aquincumi Múzeumba kerültek és aprólékos megtisztításuk,…..
láng orsolya 2010.05.10 06:45:53
@csik jenő:

A síremlék egyik eleme (az áldozó alakos) most is megtekinthető az Aquincumi Múzeum "Van új a föld alatt..." c. kiállításán (A többi sajnos túl nehéz és körülményes lett volna kiállítani). Ugyanitt nagyméretű rekonstrukciós rajz is látható. Szabadtérre nem lenne szerencsés kiállítani a darabokat, mivel jó pár darabon van festéknyom!
2007 nyarán egy nagy méretű római kőépület, egy útállomást maradványait tártuk fel Győrtől nyugatra, Gönyűn. Az épülő E.On erőmű területén folyó ásatás különösen jelentős volt abból a szempontból, hogy a környéken az elmúlt időszakban ez volt az egyetlen római…..
Ha az ember Rómára gondol, vagy akár a birodalom provinciáira, általában a Colosseum, templomok, és fényes paloták jutnak eszébe. De hogyan, milyen körülmények között élt az átlagpolgár? Alsó- Pannonia fővárosát, Aquincum település-együttesét a fénykorában, a Kr. u. 2- 3.…..
láng orsolya 2010.02.01 08:19:33
@csik jenő:
regeszet.btm.hu/cikk.php?cikkid=104
Az előkészületben lévő kötetekhez ld. a könyvismertető végét
Tavaly tavasszal hívtuk fel olvasóink figyelmét a Múltunk jövőjéről - Régészeti örökségünk sorsáról című írásra, amely a magyar régészet teljesen új finanszírozási modelljére tett javaslatot. A két szerző, Raczky Pál, az ELTE Régészettudományi Intézetének…..
láng orsolya 2010.01.28 16:17:39
@kissvirag: A fotó egy Aquincum környéki villa feltárásán készült, 2 éve a kiállításon is látható volt.
2002 és 2003 nyarán a Vas megyei Zsennyén a település kavicsbányájában egy nem túl nagy, de annál izgalmasabb középső bronzkori temetőt tártunk fel. A sírok az i. e. 1900 – 1600 közé keltezhető úgynevezett Gáta-Wieselburg kultúrához tartoznak. Az ásatás vezetője Ilon…..
láng orsolya 2010.01.23 21:26:15
@csik jenő: Hát én ezzel mindenesetre nem dicsekednék...Szomorú ezt hallani...Régészeti leletnek múzeumban a helye, ott, ahol a szakértők restaurálhatják, megvizsgálhatják, és ahol BÁRKI megnézheti. Külön öröm (és követendő példa) hogy a fémkeresős kolléga bejelentette és így múzeumba került.
láng orsolya 2010.01.28 11:42:00
@csik jenő:

1. Szerintem ne keverjük ide a "kortárs művészetet" (akármit jelent is ez) mert van akinek ez is tetszik:)

2. Valóban nagy probléma a múzeumok számára JELENLEG, hogy nincsenek olyan anyagi helyzetben, hogy minden leletet AZONNAL feldolgozzanak, DE ez finanszírozási és egyéb problémákra vezethető vissza, ami nagyrészt NEM a múzeumok hibája. Azonban: a DOKUMENTÁLT és SZAKSZERŰ feltárásokból származó leletanyag feldolgozása, kiértékelése és BEMUTATÁSA A NAGYKÖZÖNSÉGNEK folyamatos (pl. Aquincumban MINDEN évben megrendezésre kerülő ún. "Van új a föld alatt...válogatás az előző év legszebb ásatási leleteiből" c. kiállítása, de más múzeumok is megteszik ugyanezt). Ezt a feladatot erőnkhöz és lehetőségeinkhez mérten mindig végezzük!!!
3. A probléma a magángyűjteményekkel alapvetően szerintem az, hogy az ott fellelhető tárgyakról NEM jut információ azokhoz a kutatókhoz, akik meg tudnák fejteni a tárgy jelentőségét, korát és végső soron (némi túlzással) de történelmet tudnánk írni belőle az Ön számára is. Márpedig a régészeti lelet, egy nép múltjának hagyatéka, azaz JOGA VAN BÁRKINEK megnézni azt, olvasni róla, tanulni róla. Ez az, amit a magánygyűjtemények NEM tesznek lehetővé (tisztelet a kivételnek). Mi van, ha pont egy magánygyűjteményben lapuló tárgy a hiányzó láncszem egy régészeti/történeti folyamat megismerésében??
4. A magángyűjtők pedig - megint csak tisztelet a kevés kivételnek - tényleg csak a MAGUK ÖRÖMÉRE gyűjtenek, márpedig ehhez - régészeti lelet esetén - nincs joguk. Megbecsülni csak akkor lehet és kell őket, ha anyagukat a köz javára fordítják!!!!! Nagy részük pedig ugye nem ezért gyűjt.....
5. Pont a fentiek miatt írtam, hogy RITKA ÖRÖM, hogy valaki végre NEM A SAJÁT ÖRÖMÉRE (és a megélhetésére) gyűjtöget (pl. szatírszobrocska megtalálója), hanem a múzeumnak bejelentette a leadta a tárgyat. Ez teszi lehetővé, kedves Jenő, hogy a közeljövőben (feltehetően április közepétől) Ön is - aki saját bevallása szerint rajong ugyan a római művészetért, de NEM adna le egy ilyen tárgyat - megcsodálhassa a szatírszobrot és nem tűnik el örökre egy magánygyűjtő vitrinében...