Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Konnel

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagyon sokszor írt már az Index és a Kötött pálya is az új Traxx mozdonyokról, amelyekből 25-öt vásárol a MÁV (ugyanekkora mennyiségre van még opciója). A gazdasági válság miatt ugyanis nehezen jött össze a járművek finanszírozása, az erről szóló tender egy évvel…..
Konnel 2010.01.23 02:21:54
@Comandante en Jefe:

Egyrészt nincs magyar termék amit jelen esetben előnyben lehetett volna részesíteni, hiszen nincs magyar mozdony. Másrészt ez az előnyben részesítősdni nagyon jól hangzik, csak ha minden ország ezt játszaná, akkor megszűnne a külkereskedelem. Van amit itt tudnak olcsóbban, jobb minőségben gyártani, van amit meg máshol.

Megpróbálom összefoglalni a lényeget:
Nem azt mondom, hogy ne legyen magyar mozdony gyártás, hanem azt, hogy ne az én adómból legyen. Az ugyanis arra való, hogy vasút, út, korház, iskola, stb épüljön belőle mert ez az állam dolga.
Vállalkozni, kockáztatni pedig a piac dolga.

Ha valaki össze tud rakni egy jó üzleti tervet, össze tud szedni jó mérnököket, össze tud szedni pár igen komoly tőkével rendelkező befeketetőt akkor lehet magyar mozdonyt gyártani. Ha jól kalkuláltak és az üzlet sikeres lesz mindenki nyer, ha nem akkor meg veszít. Erről szól a történet, így működik a piacgazdaság.
Viszont biztos receptek nincsenek, ha ez a dolog annyira pofon egyszerű lenne ahogy Kenneth leírta, akkor boldog-boldogtalan mozdonygyár részvényekbe fektetne.
Csakhogy ez nem így megy, minden üzletben van kockázat és pontosan ezért nem az állam feladata ilyen vállalkozásokba belevágni. Főleg nem egy olyan államnak, aminek az adósága GDP arányosan már most is karcolja a 80%-ot és régiós szinten a legtöbb adót nyeli be az emberektől!
Az állam persze támogathat magáncégeket és támogat is, csakhogy amikor mondjuk adókedvezményt nyújt a Mercedes gyárnak, hogy az itt hozzon létre munkahelyeket, az közel sem ugyanaz a kockázati kategória.
Konnel 2010.01.23 14:06:19
@vanek ur:
"Annak nem néztem utána, hogy mindezt állami vagy magánpénzből érték-e el."

Pedig pontosan ez lett volna a LÉNYEG!
De itt az alkalom, most utánanézhetsz:
en.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_Works#After_1989