Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fleming

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Információink szerint nem mindenki örült felhőtlenül annak, hogy a magyar kereskedelmi rádiózás önjelölt istenei, azaz a Boros-Bochkor kettős ismét hallható az éterben: a Sláger rádió egykori reggeli műsora ugyanis legalább nyolc (más források szerint tíz) korábbi Neo…..
Fleming 2010.01.21 18:03:47
@Der Beste:

Nos, mivel a legnagyobb lefedettséggel bíró országos kereskedelmi rádióként - az ipari mennyiségben kivitt pénzen kívül - a közízlés formálása lett volna a legnagyobb cél.

Mindenki által köztudott, hogy a legszínesebb nyelv a magyar kerek e világon. A nyelvtanunk illetve a magyar nyelvben előforduló és meg-megújúló szójátékok száma végtelen. Mégsem használjuk ki. Régen a gyerekek az általános iskolákban megannyi nyelvtörőt tanultak, ezzel is pallérozva a nyelvi műveltségüket. Ezzel nem azt mondom, hogy a Grétsy tanárúr vezessen műsort, de nyelviság nagyon fontos! Mára mi maradt? Sz@r-fos-k@k@ stb. A vulgaritás nem vicces. Illetve nem a vulgaritástól lesz vicces valami.

Továbbmegyek, a zenei ízlést sem formálták. Hanem játzottak a még "éppen jó slágereket", ami a hallgatóság torkán lemegy. Meg merem kockáztatni, hogy összesen 600(!!!) dalból állt a Sláger teljes zenei kínálata, amiből a napi játszást megoldották 250-300 dalból.

Mert hát milyen műsorok is mentek:
- morning show (bumeráng)
- kívánság műsor
- Lali király végeláthatatlan személyi kultusza
- és ezek között valami meghatározhatatlan maszlag.

Aki ült már egyszer is rádióban, az tudja, hogy a minnél hosszabb a kívánságműsor annál fantáziátlanabbak a szerkesztők. Bezony. Ahhoz nem kell szinte semmi. Még csak élő sem kell legyen! (nem mintha a Slágeren lett volna egyetlen egy élő műsor is!). Szóval az megy magától.

Igenis azt gondolom, hogy egy rádiónak kutya kötelessége utat mutatni! Mind szellmileg, mind pedig zeneileg. A Sláger ilyen lett volna? Aligha...
Fleming 2010.01.22 10:11:29
@Der Beste:

A válasz nagyon egyszerű:
- az ún. format radio-k 90% zenei rádió és a maradék 10% talk radio, ami csak beszélgetéseket, riportokat tartalmaz kb, mint az INFO itthon. A többi rádió (90%) a műsoridejének túlnyomó részében zenéket sugároz. És mivel ők állnak kapcsolatban a különböző lemezkiadókkal, akik az új vagy átdolgozott zenei megjelenésekkel foglalkoznak, a rádió dolga a szelektálás, hogy a saját formátumába milyen zenéket játszik ezek közül. Itt tehát, fontos a megújulás és az út mutatása, hogy akár csak zeneileg is műveltebb legyen a köz.
Ezt nem én döntöm el, vagy az általad említettek közül bárki is. Ez nem személyi kultusz, vagy párt döntés alapján működik. Ezt az embert úgy hívják, hogy zenei műsor igazgató. Neki van olyan zenei ismerete és rálátása a saját rádiójának arculatára, hogy megfelelő döntéseket hozzon.

Ha minden úgy lenne ahogy te gondolod, akkor minden nap LGT, Beatles és még néhány agyonhallgatott őskövület szólna 0-24 a rádiókban. Szerencsére vannak olyan szakemberek, akik ezt egészen másképp gondolják és a rádiózást nem munkának tekintik, hanem hivatásnak...!