Regisztráció Blogot indítok
Adatok
marczy

0 bejegyzést írt és 635 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kollektív bűnösség témája nem új, azonban manapság végtelenül aktuális kérdés. Oroszország Ukrajna elleni agressziója komoly humanitárius és társadalmi problémák mellett újra felszínre hozta a kollektív bűnösség létjogosultságának a kérdését. A hazájukat védelmező, illetve otthonukból menekülni…..
Az Ukrajnában február 24 óta zajló háború esetleges eszkalálódása ma a legjelentősebb biztonságpolitikai kérdés (és kockázat) a világon. Jelenleg senki nem ismeri ugyanis Vlagyimir Putyin (vagy kiszemelt utódja) terveit. Az sem világos (még a katonai szakértők számára sem), hogy legyőzheti e…..
marczy 2022.05.29 23:30:35
A 3 millió mozgósítható orosz: mese habbal. Nem teheti meg Putyin sem, hogy az amúgy sem túl nagy létszámú fiatal korosztályt tömegesen rukkolja be, vagy ellenszegülés esetén börtönbe záratja, mert ezzel végképp lenullázná a saját jövőjét politikailag. Ha pedig generációváltás következne be az orosz vezetésben, az biztosan a békét szolgálná. Emlékeztek, a Kádár-rendszer is azért omlott össze, mert képtelen volt megújulni, Giovanni Czermanik elaggott vezetőtársai már nem tudták tartani a pozícióikat.
Lengyelországban elképesztő mennyiségű NATO-haderő állomásozik jelenleg, a lengyel hadsereg se kicsi, ugye, Baltikum? És ha Erdogan előbányássza a nem létező gerincét valahonnan a bányászbéka segge alól, akkor az első, NATO-tagállam elleni orosz támadás az orosz fekete-tengeri flotta azonnali elsüllyesztésével járna török részről. A törökök az USA utáni második legerősebb hadsereggel rendelkeznek a NATO-ban.

Az ukránok sem annyira hülyék, hogy betámadjanak NATO-területre, mert abban a pillanatban ugyanúgy életbe lépne az 5. cikkely, és Zelenszkij számára pedig azonnali politikai öngyilkosságot jelentene (a Nyugat biztosan ellene fordulna, már sokaknak kezd elegük lenni belőle, csak erről kevesen beszélnek!), bármilyen nacionalista is az ukrán jobboldal. Ezért a Magyarország elleni fenyegetőzéstől is tartózkodnia kellene az ukrán félnek. A 128. hegyivadász dandár emlegetése meg öngól, mert tudjuk, hogy éppen elég magyar van benne, akik tudtommal ugyanúgy a Donbaszban harcolnak jelenleg, mint ukrán bajtársaik.
Mintegy 48 órával ezelőtt, február 24-én Oroszország hadserege hadüzenet nélkül megtámadta Ukrajnát és több irányból (északról, ÉK-ről, keletről és délről) földön, vízen, levegőben behatolt a szuverén Ukrajna területére. Az első 24 órában az orosz katonai erők szinte teljesen megsemmisítették az…..
marczy 2022.02.27 12:52:30
Tudnának győzni az oroszok, DE:
- hány százezer katonát kell a határhoz, majd a frontra vezényelni?
- hogy fogadja az esetlegesen elhúzódó háborút az orosz közvélemény?
- milyen gazdasági ára lesz/lenne a győzelemnek?
- ha győznek is, mekkora erő kellene egy ekkora ország megszállva tartásához, 30 milliós lakossággal?
Nem véletlen, hogy NINCS olyan ország, amelyik Oroszországot valaha is meg merné támadni a saját területén. A NATO soha nem fog támadni Ukrajnában sem. Nem fog fellépni, főleg agresszorként vagy beavatkozó félként nem egy atomhatalommal - Oroszország - szemben. Ezt Putyinnak is meg kell értenie, még akkor is, ha pl. az ukrán kérdés erőltetésével a Nyugat is súlyos stratégiai hibákat követett el.
Magyarul Oroszország területi épsége, ha csak a NATO-n múlik, nincs és nem is lesz veszélyben.

A finnek a második világháborúban az ún. téli háborút elvesztették ugyan, de súlyos veszteségeket okoztak a szovjeteknek/oroszoknak. Azóta ők sem csesztetik őket egy ponton túl, az oroszok megkapták Petsamót, megkapták Kelet-Karéliát, Finnország katonailag semleges, de nyugati orientációjú. Ennyi. Ukrajna semlegességét azonnal el kellett volna fogadni. A NATO kivonása Közép-Kelet-Európából vállalhatatlan követelés, de fegyverzetkorlátozó intézkedéseket el lehetett volna fogadni, meghatározott számú orosz fegyverzetellenőr beengedésével az országba. A harmadik követelés - a NATO bővítésének leállítása - a legnehezebb kérdés, Finnország és Svédország esetében, amelyek nem NATO-tagok, talán működött volna egy szerződés a NATO-val, orosz fegyverzetellenőrzés mellett.
Ma szembejött velem egy hír, egy főcím az egyik hírportálon: a pedagógusok sztrájkot terveznek, azt akarják, hogy a gyerekek ne menjenek iskolába, vagy valami hasonló. Nem olvastam el és a közösségi oldalon sem hagytam, hogy szembejöjjön és véletlenül beleolvassak a habzó szájú kommentekbe. Helyette…..
marczy 2022.01.15 15:59:57
A "régen minden jobb volt" legalább olyan elcsépelt, mint bármelyik konteó. A cikkíró összekeveri a tekintélyt a tekintélyelvvel, a tiszteletet a félelemmel. A kettő nem ugyanaz, és a pár második tagja súlyos károkat okoz a társadalomban.
Minden fél hibás sajnos. Politikai és tanári részről: az értelem nélküli bifláztatás ideje végleg lejárt, a kicsit is értelmes szülő is rációt keres a tananyag mögött. Gyakorlatorientált, az életben használható tudást adó oktatásra van szükség. Minden szinten. Olyanra, amely nem fojtja meg a kreatív gondolkodást sem.
A tanároknak meg ott van igazuk, hogy amilyen a szülő, olyan a gyerek, mert ha a gyerek azt látja, hogy az apja veri az anyját, ugyanúgy sérül, mintha őt magát vernék.
Vagy az otthoni feszültségek az iskolában csapódnak le. Az ilyen dolgokat meg kell próbálni feltárni, és ha kell, a családot elirányítani terápiába. Az egész családot, igen, mert a gyerek issza meg a legjobban a levét annak, ha a szülők veszekednek, esetleg válnak, vagy csak szimplán nem tudnak egymással kommunikálni ember módjára.

Summa summarum: a tanári szerep nem merülhet ki abban, hogy ismeretekkel tömi tele a gyerek fejét, mert nem szemeteskukák járnak az iskolába, hanem emberek, akik még gyerekek. Azok, akik még így gondolkodnak, azoknak a fejében a pedagógiáról egy végletekig leegyszerűsítő, idejétmúlt megközelítés van. A magyar társadalom pedig Európában az egyik legnehézkesebb, legkevésbé mobil, mert az oktatási rendszerünk tesz arról, hogy önbecsülés nélküli droidok kerüljenek ki belőle.
Az összes tanárt elküldeném valamely normális országba hospitálni, azokat is, akik már 30 éve tanítanak, de hát ez is kevés, mert a megalázóan alacsony bérek miatt kontraszelektált az egész pálya, zárt gondolkodású, agy nélküli robotok kerülnek be sok iskolába. Tisztelet a kivételnek, de sajnos már az alternatív iskolák is érzik a krónikus hiánytüneteket.
Milli Vanilliék esetét sokan ismerik, de nem csak ők „tátikáztak”. Hosszú a sor a Spice Girlstől Paula Abdulig...
marczy 2021.10.15 16:46:19
@Örömhernyó: "Manapság meg már teljesen mindegy milyen szar hangja van valakinek, autotune-nal olyanra gyúrják, amilyenre akarják."

A szarul használt autotune-t nyolc kilométerről meghallom, és vélhetően rajtam kívül még sok ezren és még hangmérnöknek sem kell lenni hozzá.
Egy jó digitális módosítás viszont sokat adhat az albumhoz, ami lehet másmilyen, mint az élő produkció, de másért is hallgatom. Ezért van rengeteg bootleg-felvételem, mert az az élő produkció emléke, de a lemezt ugyanúgy megveszem, ahogy a következő koncertjegyet is.

Sok kedvencemnek régóta ismerem a hangját, aztán persze lehet himihumizni, de kérdés, érdemes-e.

Alapvetően szólhat az egész album az elektronikáról, az is lehet jó. Előfordult, hogy ugyanazt a bandát jó volt élőben is hallanom, de úgy, hogy a hangász csávó szám közben egyszercsak rátolta az effektet, a közönség meg őrjöngött a szám végén, velem együtt.

Igazából nehéz megmondani, milyen a jó pop, mert mindenki mást ért alatta. Azért számomra is létezik, főleg akkor, ha a banda tagjait ismerve tudom, hogy micsoda zenei alaptudás húzódik meg a produkció mögött. Szart viszont nem szívesen hallgatok.
Az öregedésről: ha van, aki annyira jó meg jól menedzselt, hogy meg tudja szedni magát a popiparból, ám tegye, de tudjon kiszállni is, ha már nem tudja azt a szintet hozni.
  Minden arab terrorista. Minden pap pedofil. Minden politikus korrupt. Ismerősek ezek? És persze ismerjük a zsidó, a skót, a szőke nős és a rendőrvicceket is. Sztereotípiáink javarészt negatívak, így értelemszerűen bántóak is lehetnek. No de mit lehet ezzel kezdeni?   A baloldali válasz mindig…..
marczy 2021.07.07 22:34:05
@6.Lenin: Melegfronton azért ezzel vitába szállnék. Sok meleg ember nagyon is pozitív jellemvonásokkal rendelkezik, ami a közösség fennmaradását más módon segítheti. És csak azért, mert valaki meleg, én nem mennék ily módon neki, hogy hát így nem lesz gyereke meg satöbbi. Szerintem ezzel a problémával ők maguk is tisztában vannak. Az meg más kérdés, hogy a melegek örökbefogadása nem pusztán melegjogi, de gyermekjogi probléma is, mert a meleg párok esetén 100%, hogy a párnak legalább az egyik tagja nem a vér szerinti szülő, míg a heteroszexuálisok esetén ennél lényegesen kevesebb, ezért ez a kérdés nem teljesen triviális. A gyerek ugyanis előbb-utóbb meg fogja kérdezni, hol az anyja, ha pl. két férfi neveli, még ha az egyik ténylegesen is az apja, akkor is. De attól még, hogy valaki meleg, biológiailag képes marad arra, hogy gyereket nemzzen, és amúgy egészséges emberként élhet.

A transzneműek egy más tészta, ott egy amúgy egészséges és nemző-/szülőképes férfinak/nőnek a szaporodóképessége elvész, ami orvosi szempontból a hippokratészi eskü határait feszegeti.
A transzszexualitás kapcsán én úgy látom, hogy a problémát inkább a megkövesedett társadalmi nemi szerepek okozzák: érthető, ha valaki egy adott társadalom által determinált nemi szerepek valamelyikével nem tud azonosulni (ld. pl. Malála Júszafzai esetét, aki majdnem az életével fizetett ezért). És mi van, ha mondjuk Marcsit, aki fiús ruhákat hord, és Józsi akarna lenni, Petike mégis lányként szereti?
Ráadásul a súlyemelő Lauren Hubbard a pubertáson még férfiként esett át, és ebből előnyt kovácsol. De ha én ezt Hegyeshalomtól nyugatra leírom nyilvánosan, kivégeznek. Ébresztő, meine Herren! EZ A NŐI SPORT HALÁLA! Száz év múlva csak tranyók fognak versenyezni?
Úgy tudom, hogy már létezett olyan kerékpáros csapat, amelybe csak cukorbetegeket vettek fel, mert ha orvosilag igazoltan súlyos cukorbetegként inzulint kapsz, az egyben izomépítő hatású is, tehát kvázi dopping, vagyis ez esetben mégsem az. De elfogadom, mert cukorbetegnek lenni nem játék és nem mese.

Caster Semenya egy határeset, de ha valakinek annyira magas a tesztoszteronszintje, hogy nem működik a petefészke, vagy ha Y kromoszómája és heréi vannak, akkor nem engedném a nők között versenyezni, vagy ahogy az IAAF is tette korábban, gyógyszerek szedésére kötelezném - a genetikailag igazolható Morris-szindróma esetét kivéve (teljes tesztoszteron-rezisztencia). A Morris-szindrómás nőnek Y kromoszómája, sőt heréi is vannak, de mivel a szervezete nem reagál a tesztoszteronra, nővé fejlődik, sőt még doppingolni se nagyon lehet ezen a módon, mert nem reagál rá.
  Sarah Halimi 65 éves volt. Még nem készült a halálra, különösen nem arra a kegyetlen kivégzésre, melyet elszenvedni kényszerült. Amikor gyilkosa "Allahu Akbar" kiáltással kihajította a harmadik emeleti lakásból, már alig volt benne élet. Kobili Traoré előzőleg egy szalafista mecsetben imádkozott.…..
Pénteken a brit fővárosban járt a magyar miniszterelnök. Találkozott brit kollégájával, majd „spontán módon” beugrott egy pubba, ahol mit ád isten, találkozott egy ott dolgozó magyarral. A találkozóról videó is készült, nézzük, mit akart üzenni vele Orbán Viktor...
Miközben Magyarország és Európa nagy része éppen a járvány harmadik hullámával küzd, Japánban teljesen más a helyzet. Csak éppen azt nem tudja senki, hogy már túl vannak rajta vagy még csak most jön a neheze. Ami már csak azért nem mindegy, mert nyáron ugye elvileg holmi olimpiát rendeznének…..
Az oltások többségét a vállat lefedő delta izomba adják be. Tulajdonképpen nem a vállba, hanem a felkar felső részére kapjuk ezen oltásokat. Miért éppen ide? Röviden: könnyen hozzáférhető, kevés vetkőzést igényel, nem túl nagy és nem túl kicsi ez az izmunk, túlsúlyosaknál sincs sok zsírszövet rajta.…..
Vajon annak kell beilleszkednie egy országba, aki odaköltözik, vagy a befogadó társadalomnak is alkalmazkodnia kell? A kérdés elég régóta vita tárgya, miként az is, milyen elvárásoknak kelljen megfelelni annak, akik állampolgárságért folyamodnak...
marczy 2021.02.21 07:46:13
@Hari Seldon 2: A dán Btk.-t nem ismerem, de a német Btk.-ban a házasságra kényszerítés önálló büntetőjogi tényállás.
Ahhoz viszont, hogy ennek ténylegesen érvényt lehessen szerezni, egyrészt nagyon erős bizalom kell a hatóságok irányába a kényszerített fél részéről (ez mindenhol nagyban múlik a hatóságok hozzáállásán), másrészt bizonyítani is kell, ami nem egyszerű, de pl. ha erőszakkal, bántalmazással történt a kényszerítés, és azt orvosi látlelet alátámasztja, az felhasználható.
Az osztrák egészségügy egyike azon témáknak, melyek kifejezetten megmozgatják az olvasókat, a vélemények és a tapasztalatok szerencsére kifejezetten sokszínűek. Lívia minapi posztja is hozzászólásra ragadtatott sokakat Facebookon és emailben is, ezekből válogattunk, már csak azért is, mert kiderül,…..
    Egy hete jelent meg Vági Márton Miért nekem kell fizetnem azt, ha te gyereket akarsz? című véleménycikke az Azonnalin. A jobboldali sajtó azóta is epét hány. Vajon mennyire jogos ez a felháborodás?   "Biztos, hogy a partnerem a megfelelő személy erre a célra? Nem csak azért akarunk…..
Háziorvos, kórház – nem feltétlenül azok a dolgok, amelyeket az ember olyan szívesen megtapasztalna, de néha muszáj. Lívia (aki korábban már írt posztot ausztriai kiköltözésükről) saját és családja tapasztalatából írta meg, hogyan élik meg ők az ausztriai egészségügyet. Neked milyen tapasztalataid…..
Februártól öt éven keresztül települhetnek át a volt brit gyarmatról a lakosok a szigetországba...
Az állatok hosszú időn keresztül részesei voltak az emberi sportoknak, s számos sportág van, ahol mind a mai napig kihagyhatatlan elemei a shownak a leggyakrabban négylábú vagy éppen szárnyas társaink (ha másról nem, lóversenyekről biztos hallott már mindenki). Milliók számára jelent szórakozást:…..
Nincs jobb, amikor reggelente egy gőzölgő, friss csésze kávéval indíthatjuk a napot. Van, akinek elég napi egy adag, de van, aki többet is fogyaszt, hogy szinten tartsa az aktivitását. Az instant kávék igen népszerűek, mert az elkészítésükhöz nincs szükség kávéfőzőre, csak forró vízre. Természetesen…..
A vírus hatására virágzásnak indulhat az éjszakai vonatozás? Vajon az angliai magyarok is élvezhetik? Hajlandóak vagyunk-e egyáltalán átszállni?..
Bár idén ősszel a Magyar Orvosi Kamara javaslatára a kormány döntött a hálapénz kriminalizálásáról, a legfrissebb hírek szerint “népesedéspolitikai okokból” a szülész-nőgyógyász szakma kivételt képez majd az új jogszabály alól. Ebben a blogbejegyzésben az új szabályozás mellett azt is megvizsgáljuk,…..
marczy 2020.12.14 01:00:52
A kisembernek nem becsülik meg a munkáját, nem kap rendes fizetést, örülhet, hogy egyáltalán nem patkol el. Ez van. Vagy fizessék meg rendesen, vagy úgy húz el a francba ebből az országból, hogy öröm nézni.
Állandóan mindenki szívességek özönét kéri, kihasználja a másikat. Ez Magyarország.

A szülészeti hálapénzt meg, ha lehet, még szigorúbban kellene büntetni. Végre látom, hogy mernek lépni ebben az ügyben, erre tessék... A lényeget herélik ki!
De lehet, hogy azért merik ezt meglépni, mert a koronavírus miatt most nem lehet nőtüntetést szervezni.
"Népesedéspolitikai" okból? Annál inkább. Sokan inkább nem szülnek, ha az orvos visszaélésszerűen durván bánik a nőkkel. A traumatikus szülésélmény egy csomó más dologra is kihathat később! Ugye, kedves doktor urak, nem tanultatok pszichológiát?
Akkor ideje!!! Az Orbán Viktor kislányától kezdve az utolsó cigányputriból szalajtott Kolompár Eszmeraldáig mindenkinek kijár bizonyos alapvető, emberhez méltó bánásmód, ha szül!

Aki hálapénzt fogad el, az a kiszolgáltatottság vámszedője: az orvosi eskünek ugyanis szelleme is van, és azzal sem illik szembe menni. Ha nem tetszik, ne menj orvosnak. Végre, akkor, amikor átfogó bérrendezés van az egészségügyben...

Menjen már el a jogalkotó bármelyik normális országba, pl. Ausztria, Belgium, Hollandia. Kérem szépen...
Ja, a magyar nők gyakran Bécsbe járnak abortuszra!