Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Skane

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Janó küldte be az alábbi videót az alábbi szöveg kíséretében: "Nem tudom Józsi, ez megvolt-e, vagy ismert sztori-e futóberkekben, de nekem kívülállóként ez nem hősies, hanem downright ijesztő és szánakozásra késztető."Vigyázat, tényleg kemény videó! Az 1997-es…..
Skane 2010.02.18 15:51:34
@szasza75: Szasza és Ivan Grasso.

Persze, "normális esetben" egy izomgörcs csupán némi Ca+ vagy cukor hiány miatt áll be. Ehhez nem kell egy hawaii ironman verseny. Bőven elég, ha kimész egy napi koplalás után futni a szigetre. Szerintem mindenkinek van ilyen élménye. Ebben az esetben ennél sokkal többről van szó. Szerencsére az emberi szervezet alarm funkciókkal van felszerelve. Például a szervezet lecsapja a rendszert „system shut down”, ha már a létfontosságú szerveket, mint az agy vagy a szív, nem képes energiával ellátni. A "hitting the wall" nem csupán cukorhiány, nem arról van szó, hogy kifogyott a benzin az autóból!

Ha nem lenne 'shut down', akkor valószínűleg sokkal többen tudnának könnyedén halálba futni.

Az ilyen helyzetek beszűkült / módosult tudatállapota pedig tény. Régóta ismert pl., hogy hosszútávfutás során iszonyatos mennyiségű MAO enzim termelődik, ami egy az opiátokhoz hasonló vegyület.

Ez az anyag alapvetően befolyásolja az idegsejtek közötti kommunikációt: a MAO rendszer működése kihat az érzelmi állapotra, összefüggésbe hozható neuropszichológiai problémákkal, mint pl. a depresszió, illetve meghatározó szerepe van személyiségjellemzők kialakításában is, mint pl. a szenzoros élménykeresés (lásd extrém sportokat kedvelők).
Ja, ha már az opiátokhoz hasonlít. Gondolom arról már hallottál, hogy ezek módosult tudatállapotot képesek előidézni, na meg igen erős fájdalomcsillapító hatásuk van, ami nem utolsó 8 óra intenzív sportolás közben.

És itt visszajutunk az alarm funkcióhoz. Higgyétek el, nem csupán arról van szó, hogy "nesze, itt van két kocka szőlőcukor és hajrá, mehecc"
Skane 2010.02.18 20:25:01
@Ivan Grasso:

na egy utolsó válasz, aztán azt hiszem, lezárhatjuk, mert a téma kifújt, meg egyébként egyetértünk:

sorrendben:

1, igazad van, annyit írtam, hogy a szervezet is termel droghoz hasonló anyagokat, amik hallucinogének is lehetnek.
Pszichológusok kísérletben pl. DJ-ket dolgoztattak napokig alvás nélkül, figyelve az alvásmegvonás hatását az idegrendszerre, ezek is hallucinációkhoz vezetnek.

2, nem írtam, hogy a MAO opiát, csak hogy szerepe van a hangulat szabályozásban, pl. depresszió, ahogy te is írod.

3, egyetértünk, nem illegális:)) bár teszem hozzá, nem véletlenül termeli a szervezet, nyilván ellensúlyozza a kínokat!

az egész azért működik így, hogy kivédje azt, hogy belehalj.