Regisztráció Blogot indítok
Adatok
krittyikus

1 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Subba Subba szív iWiW: Apa és fia 2010.02.26 09:08:00
Azt se tudjuk hova nyúljunk hirtelen, micsoda válogatás! Apa és fiaLaci és énPerpatvar a kommentekbenJó ez a piros póló. Nahát, 5:14-nél is egy pont ugyanolyan tök jó piros póló!!Aranyos! Volt.LakásunkSzületési név: اغاني أيهاب توفيق طرب اغانى…..
From: Hegedűs Dezső Date: 2010/02/05 Subject: Szárnypróbálgatás To: foszerk@ifjuirodalmarok.hu Tisztelt Főszerkesztő Asszony! Nem az első a mostani "találkozásunk", hiszen anyám bridzspartnereként többször járt nálunk, ezzel kapcsolatos emlékei bizonyára pontosabbak,…..
Azon nem is olyan kevés Én is azon "szerencsések" közé tartozom akik tegnap este (2010 január 16) a MÜPA-ban testi és lelki egészségüket a kultúra oltárán feláldozva ülhették végig Schönberg: Mózes és Áron című operáját.Abszolut laikusként, egyszerű…..
krittyikus 2010.01.18 19:47:33
@late harvest: Tudtam mire vállalkoztam, azt is, hogy kemény menet lesz (Kurtag se kispályás és már ott is azon gondolkoztam, hogy biztos még csak hangol a zenekar - amikor kiderült, hogy ez már a darab) - de ARRA nem számítottam, hogy ez olyan negatív rezgéseket zúdít az emberre amivel már ölni lehet.

Ez nem zene. Ez egy fos.

Több zeneértővel is konzultáltam azóta, egyetértettek. Kihívásnak kihívás, munkának munka, teljesítménynek meg embertelen - viszont nem zene.

A zenészek, énekesek emberfeletti munkáját abszolute elismerem, de ez nem egyenlő a darabbal.

Nekem egyébként pont a gyönyörű német kiejtés tetszett a legjobban (bár bevallom ez nekem kissé perverznek tűnt de ha egyszer Schönberg németül alkotott...).

Kocsis egyébként tényleg jobbat alkotott mint maga Schönberg.Neki valóban kihívás lehetett a projekt.

Projekt. Mert ez az volt. Szerintem. Emberkísérlet.
krittyikus 2010.01.18 23:49:25
@late harvest: Sejtem mi a lényege a zenének - a 12 fokú kromatikus skála stb.(külön elmagyaráztattam valakivel a lényegét) plusz a darab "történelmi" hátterének is utánaolvastam már korábban - még az interjúkat is elolvastam a nyári bemutatóról. Csak, hogy megértsem mi mehetett végbe a fejében amikor ezt a zajt papírra véste.

Pont ezért is tartom a véleményem. Schönberg szenvedett, dilemmázott - büntetett.

Elgondolkoztató viszont, hogy Schönberg miért nem fejezte be a 3. felvonást.

Ha jól tudom (már nem emlékszem hol olvastam) Schönberg keményen kínlódott a darab miatt, egyszerűen nem tudta összekapni magát, hogy belefogjon a 3. felvonásba. Semmi kedve nem volt hozzá, teljesen bizonytalan volt (megértem - nagyon is - én is mély depresszióba zuhannék ha ilyet kellene írnom). Talán 20 évig is nyűglődött a cuccon, hogy végül aztán teljesen feladja és összesen 2 felvonással plusz a 3. felolvasásával mutassák be? (32-51?)

Nem tűnik sikertörténetnek.

Sokkal inkább egy soha be nem fejezett kísérleti projektnek - ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy a projekt végterméke jó. Sőt.

Lezavarta az elejét, kínkeserves munkával összehozott 2 felvonást - a 3. felvonásra meg annyira tele lett a hócipője, hogy feladta.

Nagy akarásnak nyögés a vége.

Én ezt érzem.