Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szszandra

0 bejegyzést írt és 56 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mai utunk Ausztráliába vezet, ahonnan Greg küldött beszámolót. Egy éve él a Föld túlsó oldalán, saját bevallása szerint többé-kevésbé sikerült beilleszkednie, ami viszont nem egyszerű, az az állandó változás. „Úgy illik, hogy először bemutatkozzam, ha már új…..
szszandra 2014.01.08 18:26:12
@mirx: eves fizu alt (99%) brutto, havi alt. netto. havi netto 7000 abszolut realis is lehet vezeto pozicioban. en evi 53000et kerestem (brutto), az 3600 korul volt nettoban. plusz nekem evvegen visszajott egy negyjegyu osszeg tax return neven. a savos adozas, az evente valtozo savok, a mennyit dolgoztal egy evben tobbismeretlenes egyenletek miatt kb. 2012/13ban ez igaz volt, nagyjabol most is ez lehet.
szszandra 2014.01.08 18:55:19
@mirx: a betegbiztositas fokent attol fugg, hogy allando lakos vagy-e vagy ideiglenes. ha allando (PR), akkor kapsz medicaret, ami egy ilyen altalanos betegbiztositast fedez, de extrakat altalaban nem. tehat pl. fogasz, vagy specko mutet etc. ezekre fizethetsz magadnak havi par dollartol parszazig szinte akarmit.
ha ideiglenes vagy, diak vagy munkavallalo, koteles vagy magadnak egy minimum szolgaltatast fizetni, ezt a vizumod mondja meg, h melyik biztositast veheted. egy vizumkategorian belul alt. van 6-7 szolgaltato, abbol lehet valogatni. vannak szorasok meg szintek, nem megyek bele, de eves szinten ez is altalaban negyjegyu egy embernek.

most epp atutazoban vagyunk, nem is irok addig semmit, amig nem maradunk a fenekunkon valahol legalabb 6 honapot. talan azutan... (de jelenleg londonban, jovo hettol new yorkban)
szszandra 2014.01.08 19:26:16
@mirx: hja tudom.
igen elvileg igy van, legjobb tudomasom szerint. de majd vki megcafol ha nem.
Határátkelő Csapdában 2014.01.03 06:47:00
Abból, ami itt van, csak földbeállás lesz – írja mai szerzőnk, a Magányosan Sétáló Macska, aki menne, de nem tud, mert nőként egyedül neveli a gyermekét, szakmája pedig a magyar nyelvhez köti. Pedig úgy látja, előbb vagy utóbb muszáj lenne elindulni – a nagy kérdés a…..
szszandra 2014.01.03 13:58:41
@zöldeketbeszélek: nem tudok :/
szszandra 2014.01.03 14:42:46
@zöldeketbeszélek: meg tudom erteni. legjobb baratnom is igy van vele, nem tud a parjatol kerdezni semmit. de csak meg kell talalni a megfelelo kozosseget. legtobb nagyobb varosban vannak osszejovetelek is (szinten ingyen), olyanok is, amik csak csajoknak. ha alapbol a pasik elott kicsit szegyenlosebb vagy technikai dolgokban, akkor erdemes lehet egy ilyenen egy partnert/tarsat keresni, akivel meg tudjatok beszelni ha elakadtok.
olvastam valahol egy nyitott csajos bandarol, akik minden honapban masnak a konyhajaban ultek ossze, es a sutik es a kave mellett kodoltak. californiaban meg asszem pont egy kismama alapitott ilyesmit a tobbi kismama tarssal, mert "unta a banant". vicces, hogy egy uj zumba edzesre, vagy fitnesz orara sokkal konnyebb elrangatni vmi baratnot, nem?
szszandra 2014.01.03 15:00:56
@geegee: :DD pedig pedig...
Határátkelő Szüksz? It sucks! 2013.08.25 06:50:00
Nagyszerű posztok születtek kedvenc blogjaimon az elmúlt napokban is, úgyhogy van mit ajánlani így vasárnap olvasgatásra. Ott van például Szandra ausztráliai beszámolója arról, hogy jobb híján hogyan kísérletezik egy szórólapos munkával. Ha már munkahely, akkor érdekesek Barna…..
szszandra 2013.08.26 02:39:34
@whale: egyreszt igen, valoban voltak szunetek. masreszt pont a kicsit depresszios posztok alapjan szerintem erheto, mert hogy volt egy jo idoszak aztan minden elromlott, es most az van, ami.
a munkamat szerettem, a munkahelyemrol es a cegemrol pedig nem fogok rosszat irni a vilaghalon, gondolom ez ertheto. sajat dontes alapjan hagytam ott oket, es nem mennek vissza, csak azert, hogy a szakmamban dolgozzak.
a szuk teruletemen egyebkent jelenleg nem dolgozhatok, tagabb korben pedig nem volt visszajelzes a jelentkezeseimre.

mint korabban irtam par kommenttel feljebb, azert csinalom a szorolapozast, hogy ne itthon uljek. mekibe is mehetnek dolgozni. emellett ket sulit csinalok. ha azokkal vegzek, akkor megint mas lesz a helyzet.
szszandra 2013.08.26 02:44:34
@tableno: valasztas pedig mindig van. en azt valasztottam, hogy ilyen aron nem. valoban a katonasagnal nem nagyon volt valasztas, de itt engem senki nem kotelezett arra, hogy mar pedig ha fene fenet eszik, akkor is muszaj.
es kivulrol ez akar feladasnak latszik, akar nem, a kozeli ismerosok, baratok, csalad, oromtancot jartak, amikor elmondtam, hogy ott hagyom a ceget. mert nagyon nem volt jo nekem mar a vegen. es azota lassan kezdek helyrejonni
szszandra 2013.08.26 06:45:09
@Kovermadar: biztos volt benne egy adag kultursokk, de nem lehet mindent annak a szamlajara irni. nekem elotte nem volt sok tapasztalatom, es ami volt, arra se lehetett nagyon alapozni, igy nem nagyon volt viszonyitasi alapom, hogy minek mi a rendje.
egyebkent a kornyezetben van egy ket barat/baratno, tehat valoban elfogadjak az embert, nem errol van szo.
szakmailag neha ugy erzem hogy en is egy olyan filmet nezek amibol kitakarjak a lovoldozos reszeket. neha nem ertem mi van, mintha nagy fekete lyukak lennenek a terben. nem tudom, hogy ez helyi sajatossag-e, de lassan kezdem azt hinni, hogy igen.
Olyan régen jártunk már Ausztráliában, hogy úgy gondoltam, éppen itt az ideje. Ráadásul itt várt Szandra története is, aki merész volt, de bejött neki. Hogy miként, az kiderül a posztból! „Idén áprilisban érkeztem Ausztráliába turista vízummal, attól a vad ötlettől…..
szszandra 2012.10.03 23:33:46
@mojoking77: Igen. Pontosan.
szszandra 2012.10.03 23:37:15
@'it's cool to know nothing': Nekem bejön ez a környék, most nem laknék északon, hiába elitebb. Egyébként kb. 40:60 arânyban vannak ausztrál-bevándorló barátaim, de nem ez alapján válogatok.
szszandra 2013.01.20 12:55:31
@Girela: egyedül a miskolci egyetem képzéseit fogadják el, és azt hiszem, ott is csak bizonyos szakokat. de ezt is csak egy bizonyos vízumfajtához. tehát a válasz: nem, nem fogadják el a magyar képzéseket. legalább három év munkatapasztalat kell ahhoz, hogy a vízumelbírálás során komolyan vegyenek, enélkül nem nagyon megy. ha magas szinten beszélsz angolul, akkor kicsit könnyebb állást találni, de akkor sem egyszerű.
nem kollégám az olajfúrós, csak volt egy északi poszt ebben a témában erre céloztam a posztban.
az ausztrál bányamérnök hirdetések abszolút valósak, de csak akkor fognak oda felvenni, ha több éves tapasztalatod van bányában. az, hogy kit hogy fizetnek meg, az személyes elvárásoktól és rátermettségtől függ. a területemet feljebb leírtam már. bővebb infók a blogon, vagy ha kérdésed van, akkor keress meg emailben ;)
Life down under 43 fok 2013.01.08 12:14:04
Nem mindenkori rekord, de dobogós ez a hőmérséklet. Este 10-kor még mindig 37. Dögmeleg volt ma. Ennek megfelelően, bár nem teljesen világos számomra az ok-okozati összefüggés, de sok helyen erdőtűz. Ha Sydneyben nem is, de Newcastle környékén pl. van tűz. Állítólag holnapra…..
Határátkelő Haza csak egy van? 2013.01.07 11:24:00
Málta, Ausztria, Svájc, Ausztrália, Magyarország mai posztunk színterei, ám a történet máshol ér véget (legalábbis ideiglenesen). Alíz (ezt a nevet kérte, hogy ide írjam) tapasztalata: mindenhol vannak pozitívumok és nehézségek, hol a fizetés, hol a környezet, hol az emberek –…..
Az évvégi konferenciahajtás első állomása Newcastle, matematika vizualizáció a téma. Azaz mindenféle szép képek illetve nyomtatott szobrocskák különféle érdekes matematikai objektumokról. Ízelítő: Mivel az egyetem évvégére kifutott az utazási pénzből, ezt a konferenciát…..
Life down under Takarítás 2012.11.16 12:12:59
Múlt szombaton kitakarítottuk a lakást. Ez akkora esemény, hogy még egy hét után is lehet róla írni. Amikor ideköltöztem, eleinte jól mentek a dolgok. 2-3 hetente rendbe tettem a szobát. Aztán egyszer takarítás után Suzanne benézett a szobába és azt mondta: "Látom ma nem…..
szszandra 2012.11.30 11:26:48
Tegnap a német vendéglátóipart néztük meg egy kicsit közelebbről, ma a spektrum másik vége kerül terítékre. Mai szerzőnk, Er ugyanis egy angliai egyetemen végzi a PhD-jét, onnan küldte el beszámolóját. „Valamikor összevitatkoztam az osztályfőnökömmel a kis falusi…..
szszandra 2012.11.28 10:22:55
@Pistie: sajnos azért a 4000 € és az 1000 € között nem akkora a különbség, amilyennek tűnik, és ezt kb. tapasztalatból mondom. Lehet, hogy pont az ellenkező irányba dől a mérleg nyelve, mint gondolnád.
Ettől függetlenül szomorú, hogy a szakon már senki nem akar maradni, azért ez két éve amikor végeztem a bsc-n még nem volt ennyire így. Bár ne így lenne, de sajnos így van ezek szerint. Nem egyszerű érvényesülni (nem lehetetlen), de azt csinálni, amire tényleg feltetted az egyetemi éveidet, és mellette még gondtalanul is élni... hát, kihívás a javából. Még jó, hogy a mérnökök szeretik a kihívásokat :)

Nekem tetszett a poszt egyébként, szerintem nem volt csapongó, én tudtam követni... szerintem a politikát csak azért említette meg érintőlegesen, mert a mindennapi életét befolyásolta, és ezért részben oka volt a döntésének. Minden benne volt egyébként, ami egy jó kis íráshoz kell, konkrétumok, személyes élmények, kis vitakeltő is :)
Sok kitartást és sok sikert kívánok a posztolónak, élmény volt olvasni az élményeit, és remélem egyszer lesz egy folytatás!
Kisebb csend után ismét jelentkezett egyik legrégibb szerzőnk, Hothead, egyenesen Ausztráliából. Azt gondolom, mai írása kifejezetten nyugtatólag hat majd, és méltó lesz egy nyugodt és kellemes hétvégi naphoz. Ráadásul az is kiderül belőle, le kell-e szállni a bringáról, ha…..
Life down under Félrehallás 2012.10.08 14:20:57
Több vicces párbeszéd is elhangzik itthon a mindennapok során, egyrészt mivel humoros népek vagyunk másrészt mivel nem anyanyelvem az angol, így vannak grandiózus melléhallások. Például az alábbi. A továbbiakban S - Suzanne, A - Attila. Szombat, délutáni alvásból ébredve…..
Life down under Hexaflexagon 2012.09.03 13:08:58
A hétfői ebéd az egyetemen  Matematikai Kutató Ebéd. Azaz a parramatta-i matematikusok délben összegyűlnek, mindenki hozza az ebédjét, aztán egy szerencsétlent kiválasztunk (mivel ő csak később eszik), aki vagy a saját kutatásáról beszél, vagy valami érdekes cikkről, vagy…..
szszandra 2012.09.05 04:57:27
Meglehetősen eredeti írással jelentkezett Peky, még csak azt sem állítom, hogy mindenben egyetértenék a leírtakkal, no de nem ez az első eset, és még csak nem is az utolsó. Kíváncsi vagyok, Ti mit gondoltok. TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj…..
Néha előfordul, hogy olyan történet érkezik, amely mintegy megcsavarja a Határátkelő nézőpontját és azt mutatja meg, milyen külföldiként (vagy külföldivel) élni Magyarországon. Akik hosszabb ideje követik a blogot, azok talán emlékeznek Rg történetére, aki egy afrikai…..
szszandra 2012.08.06 09:37:10
@pappito: akarod mondani most még nem évül el :) ki tudja mi lesz még később.
egyébként anyukám pl. születésekor vesztette el az egyik állampolgárságát (magyar anya bolgár apa) valami béna két ország közötti egyezmény alapján. aztán elég sok utánajárásába került bizonyítania, hogy már pedig ő állampolgár.
szszandra 2012.08.06 10:19:06
@Gondolkodni Próbáló Birca: hmm :) na akkor képben vagy. Ő a magyart vesztette el ez alapján, két éves korában azonban Magyarországra költöztek, felnőtt fejjel eléggé meglepődött azért azon az apróságon, hogy harmincikszéve itt él, magyar az anyukája, magyarok a testvérei, magyar a férje, magyar a gyereke, és neki kell bebizonyítania, hogy magyar.

@pappito: jaaaj az a gyönyörű úúútlevééél :) és az a gyönyörűűű orszáág :) irigylem a kiscsajt. (csajokat)
Először is hétfőn elegem lett az egyetemből. A légkondinkat hibernálásra specializálódott mérnökök fejlesztették. Óránként kijárok melegedni, mint a hüllők, mert odankint, bár augusztus még "téli" hónap, jó idő van. Aztán valamit pakolásztak az épületben és…..
No. Ez lényeges téma. Ugye az olvasás az nálam gyakorlatilag alapvető létfunkció. Azt a pár hónapot kivéve amikor a hajó megvétele után legsűrűbb lett a munka rajta, folyamatosan olvasok. Valamint szeretem a könyvet mint tárgyat. Van is egy pár belőle... Otthon. Erre jött ugye…..
Mivel még nem csúszott bele a napi ritmusom az éjszakába, így hát korán kelek, mindemellett a héten gyönyörű napos reggelek voltak (keddet kivéve, amikor úgy sem megyek az egyetemre). Így kell fel itt a nap. Először ezüst, aztán arany. Ezért elkezdtem nyújtani a reggeli…..
szszandra 2012.07.30 22:44:06
@tchangalo: najó, vedd úgy, h trackbackeltelek. nem boldogulok vele :(
Itt most ugye tél van, de ez továbbra se valami nagy cucc. Nem hogy fűtés nem kell, de néha még az erkélyajtót is kinyitom alváshoz. Ez a vörösben pompázó tazmán gyapjútakaró elég jól adja. Fárasztó viszont mindenkivel megvitatni, hogy a "fagyos" szót csak 0 fok körül lehet…..
Nem mindenki nyugatra megy – kezdte írását Jani haverja, aki első látásra egészen különös helyen keresi a boldogulást: Albániában. Egy olyan országban, ahol (szerzőnk szerint) tejből van a tej, ahol a család szent és ahol a nyugdíjasok a nyugdíjemelés ELLEN tüntettek. Szóval…..
Az út eseménytelen volt. Egyre profibb vagyok repülőn alvásban. Kaja közben filmnézés, aztán fogmosás, aztán alvás. Képet is csak egyet csináltam, már Sydneyben leszállás előtt kivilágította magát a repülő, íme a motorok. A légtérzár feloldása után (reggel 5) rögtön…..
szszandra 2012.07.20 02:14:53
I'M HERE!..
szszandra 2012.07.18 01:07:45
This event was great. Not talking about math, here are the social highlights. The organizers considered me as one of them, this was very kind. It somewhat dampened my being-tourist feeling. Here is my rock'n'roll-algebra friend. First evening. Wine & cheese reception. Due to my alleged…..
szszandra 2012.07.11 05:58:31
:)
I updated 4 computers to Precise Pangolin, the latest Ubuntu release. My mother's, my sister's, my niece's and my friend's (the history teacher who gave me accommodation before moving down under). These 4 computers I left behind to make sure that they can contact me easily. Therefore it is quite…..
London summer is exactly the same as Sydney winter. Hungary's current weather ditto. Just to make travelling easy. No shocking temperature change. The fat Airbus A380 did not loose its wings. The on-board entertainment system had two buttons: one said START and there was a more colourful one…..
szszandra 2012.06.15 15:59:51