Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Yorktown

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Két nagy elemző cég, a Forrester és a DisplaySearch szerint is fel fogják váltani a táblák a netbookokat, mert a kis méretű számítógépek, beleértve természtesen a netbookokat is, ugyanazt a szegmenst célozzák (másodlagos eszközök otthoni és mobil internetezésre,…..
Yorktown 2010.06.27 15:55:50
"Rajtuk kívűl valószínűleg senki se vesz már asztali gépet."

Hát, azért ennyire talán nem egyszerű a helyzet...

Azt gondolom, hogy az asztali gépekben (mint platform) még vannak tartalékok. Talán kevésbé azok számára, akiknek a PC pusztán egy a többi használati tárgy közül odahaza, de az érdeklődők, gondolkodók és mérlegelők másként láthatják ezt. Például gazdasági megfontolásból. Egyrészt olcsóbb a beszerzése, másrészt adott teljesítményhez pláne alacsonyabb befektetéssel juthatunk hozzá.
Aztán sokaknak - nem csak a játékosoknak - komoly előny lehet egy határozottan nagy monitor: például grafikusok, műszaki tervezők, komolyabb Excel-felhasználók, de akár fotók vagy videók nézéséhez is előnyös. Manapság legalább 22-24"-os méretekben gondolkodhatnak ők - mobil készülékeknél még mindig elég nagynak tekinthető a 17" is, amiért ráadásul viszonylag nagy árat kell fizetni: nem csak forintálisan, hanem éppen a mobilitás terén tett kompromisszumok terén (nagyobb, szélesebb, súlyosabb készülék).
Ide tartoznak azok is, akik nem elégednek meg a TN-film rendszerű megjelenítőkkel: számukra is csak az asztali PC az alternatíva.
Ha pedig agyvihar kommentelő társam plusz külső monitor-illesztését veszem alternatívaként, akkor a mobil készülék össz-ára még messzebb lesz az asztaliétól. Kétlem, hogy sokan választják ezt a megoldást - főként nem a fent taglalt átlag-júzerek köre.

...Maradva még a szórakozásnál: laptopok vagy táblagépek tulajdonosai közelítőleg sem várhatnak hasonló hangzást, mint amit egy desktop (főleg komolyabb hangkártyával és 5.1-es hangfalakkal) nyújtani tud. Persze, ez sem HiFi, de sokak számára már igencsak elfogadható kompromisszum - a mobil gépek hangja meg nem; vagy nagyságrendekkel gyengébb.

Gyakori és nagy mennyiségű gépelésnél merül fel a laptopok (és társaik) újabb hátránya: cégünknél kb. 250 adatrögzítő dolgozik, akik újabban már laptopokat kapnak gépcserekor, de mindig szükségük van billentyűzetre (hozzáteszem, egérre is), ami az ő munkaasztaluknál persze megoldható, de lám, itt az újabb kompromisszum és hátrány...

Bővíthetőség és alkatrészek cseréje: az asztali gépek tulajdonosai itt is komoly előnyben vannak. Tönkrement valami? Esetleg elavult és cserélni szeretném, vagy talán bővítésen gondolkodom? Nyilvánvaló és egyszerű a megoldás. És persze sokkal olcsóbb, mint a noteszgépeknél - ha egyáltalán ott felmerülhet efféle. Mert pl. plusz RAM-ot még csak-csak tehetek bele, de egy CPU- vagy alaplapcsere már sokkal drágább, míg egy (belső) HDD-bővítés szóba sem jöhet... hangkártyáról már beszéltem, a VGA-ról meg tulajdonképen nem is érdemes.
Időtállóbb és kisebb az értékcsökkenése tehát az asztali PC-nek, mint a mobil készülékeknek? Azt gondolom, hogy egyértelműen igen a válasz. Félévente-évente - vagy ritkábban - inkább jut egypár ezres a családi kasszából a gépre (hosszú időre használhatóvá téve azt), mint a mobil gép teljes cseréjére (amihez hozzájön még a programok újratelepítése is!).

Számít-e vajon az ergonómia? Ha igen, megint csak előnyben van az asztali gép: tetszőleges helyre, külön-külön helyezhetjük el a kijelzőt és a klaviatúrát - noteszgépeknél a kettő egymástól nem távolítható el. Kivéve persze dokkoló-egység használatakor, ami a fenti felhasználók között szerintem elég ritka (és erősen költséges).

Mindezeket nem a mobil készülékek létjogosultsága ellen írtam le, mert azt nem is vitatom: adott helyzetekben komoly előnyt jelent azok hordozhatósága, kis mérete. Ha erre valóban igény és szükség van, teszem hozzá! Én azonban gyakran inkább egyfajta divatkövetést látok a mobil készülék kiválasztásakor, mintsem racionális gondolkodást vagy valós igényt. Véleményemet tehát ezek fényében írtam, valamint egyfajta "ördög ügyvédje" státuszból, bevallottan asztali-PC pártiként (egyébként napi gyakorlatban használok ezt is, azt is).
Aki ellátogat Csaba testvér erdélyi gyermekotthonaiba, és belenéz a kis lakók szemébe, csillogást, derűt, vidámságot, a boldog gyerekkort véli felfedezni. Miközben legtöbbjük annyi borzalmat élt át, ami egy egész életre is sok volna.   - Amikor gyermek születik, vele egy…..
Yorktown 2010.06.21 17:48:34
@gonosztojás: Nono... reformátusként azért megjegyzem, hogy több út is van ám a keresztyénségen belül. Nálunik pl. az általad említett dolgok teljes egészében hiányoznak.
És a római katolikus testvérek sem mind ebben látják a kereszténységet, úgy gondolom...
Yorktown 2010.06.23 07:20:45
@BundHund: Nagyon köszönöm!!
Be kell ismernem, a szabadba csalogató szép idő és a tévé elé vonzó jégkorong világbajnokság csökkentette valamelyest a blogírási lelkesedésemet. Mindenesetre a politikusok sem igazán segítenek: amennyire meg tudom ítélni, 1990 óta nem volt még olyan választás Magyarországon,…..
Nagyjából 90% a valószínűsége annak, hogy a Fidesz megszerzi a kétharmados többséget a Parlamentben. Korlátlan hatalma még egyetlen magyar pártnak sem volt 1989 óta, nem csoda, hogy a legjellemzőbb hozzáállás a hírhez pártállástól függetlenül a kíváncsi várakozás.Sokan…..
w Antiklimax 2010.04.12 07:00:00
Megvan a győzelem, és valószínűleg megvan a kétharmad. Csak a gólöröm, az maradt el. Ebben jelentős szerepet vállalt az OVB, illetve a választást szervező bürokrácia korszakzáró slusszpoénja. A meghosszabbított kampánycsend szétverte a liturgiát. Elmaradt a szavazatok –…..
Yorktown 2010.04.12 16:52:12
@Subculture: "a Viktor megmondta: tejjel-mézzel folyó kánaán lesz itt"
Furcsa... Egész eddig meg arról szólt a fáma, hogy a FIDESZ-nek nincs is programja - azaz nem ígér semmit. Milyen gyorsan változik a világ...

Ezt szimpla rosszindulatnak érzem, sajnos.
w Ante portas 2010.04.07 07:30:00
  Minden egész eltörött I. Négy-, esetleg háromrészes cikksorozattal, tarkabarka gondolatcsokorral jelentkezik a blog a választások célegyenesében. Bár később egyes elemzők koherens stretégiaként próbálják interpretálni, szerző valójában csapongó, bizonytalan gondolatait…..
Autófília Laci! 2010.04.04 12:40:00
Kedves Laci!Az F1-et szerető emberek (és plüssmedvék) nevében szólítalak meg.Az év harmadik versenye után kissé bizonytalan vagyok. Nehéz szívvel (szivaccsal) várom a negyedik futamot. Vajon ismét hallhatom-e becses szavaidat? A hangod, amelytől borsódzik a hátam, amelytől…..
Köztudott, hogy a politikában a legfontosabb dolgok - a hatást illetően - egy meglehetősen nehezen vizsgálható helyen, a választók fejében dőlnek el. A napi hírek vonzásán kívül élők többsége számára azonban az első lépés, az első szelekció nem a valamiről alkotott…..
Yorktown 2010.04.02 09:42:28
@audi26: Okos ember nem kezd családi összejöveteleken politizálni, mert antagonisztikusak az ellentétek."

Mindenhol, úgy gondolod? Dehogyis... tévedsz: nálunk még a legszélesebb családi kör is egyöntetű ezen a téren.
Ma este Szegeden vettem részt egy gazdasági döntéshozókkal folytatott beszélgetésen. A város a mostani választás egyik legérdekesebb pontja, különösen a harmadik választókerület, ahol az elmúlt két választáson győztes Botka László fideszes ellenfele ezúttal a korábbi kenus…..
Yorktown 2010.04.01 17:54:49
Kicsit OFF, de talán megbocsátjátok:
index.hu/video/2010/04/01/halosztas_a_nyolcadik_keruletben/

Csak erős idegzetűeknek! Én legalábbis nagyon-nagyon szégyelltem magam, amíg néztem. Mindenki helyett... :-(
Yorktown 2010.04.01 18:08:55
@kicsi11: hogyne... Meg lófejet is! :-)
A választási esélyekkel már rengetegszer foglalkoztam, tulajdonképpen a tavaly novemberi indulás óta erről szól ez a blog. Az elején forgatókönyvekről írtam (1-7. bejegyzés), később a kampány eseményei – különösen a meglepően rögös jelöltállítás – kapcsán…..