Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tyvadar

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rövid leszek: nem. Már nem. Gyakorló tűzifa vásárlóként látom, hogy költségei mennyire felzárkóztak a gázfűtéséhez. Ha a fűtőérték-ár viszonylatot nézzük, még lenne esélye olcsóbban kihozni egy fűtési szezont fával, de az ömlesztett fa kereskedésének nyilvánvaló átverései árnyalják a képet. Kevesen…..
Tyvadar 2018.06.06 10:56:49
8 évea költöztünk családi házba. Az első tél sokkoló volt a havi 100eFt-os gázszámlájával. Tavasszal ablak- és ajtócsere, és radiátorcserék. Plusz azóta is folyamatosan fejlesztjük a szigetelést (nappali túlzó belmagasságának csökkentése, tetősíkok belső hőszigetelése). Sajnos a teljes külső szigetelésig még nem jutottunk el.
A második évben belevágtunk, szereztünk egy vegyes tüzelésű kazánt. Ez így egyszerűen hangzik, de többszörös lett a költség, bélelt kémény, engedélyeztetés, ilyen-olyan szerelők.. 750eFt-nál állt meg a számláló. Reméltem, hogy megtérül a befektetés.
A gázfogyasztás alapján a ház évi energiaigénye 125.000 MJ volt. Ezt nagyon nehéz lefordítani fára. Olyan körtéről almára féle feladat. Meg aztán annyi féle tényező van: kalodás, rakott, méterfa, ömlesztett, víztartalom, szárított, bükk, tölgy, akác, aprófa, vastagfa, konyhakész, fabrikett, papírbrikett, stb...
Közben persze változott a ház energiaigénye: csökkent a szigeteléssel, de nőtt a családdal együtt (babával nincs olyan, hogy jó lesz a 20° is). Illetve minden tél más, így igyekeztem mindent mérni és vezetni. Évekig vezettem a napi minimum és maximum hőmérsékleteket, napi gázfogyasztást, napi becsült kg tüzifa-fogyasztást. Szép kis grafikonokat készítettem, meg ilyenek. Magyarul tanultam a témát, mert húsba vágó volt.
Néhány dolgot forintosítva sohasem vettem bele a számításaimba. Mennyi munkával is jár a fafűtés? Ennek elméletileg munkadíjat is lehetne számolni, ugye 10m3 fa kézi felrakása komoly munka, utána a behordás, begyújtás, kihamuzás, stb.. Vagy hogy mennyi is a fába előre befektetett pénz elveszett kamatnyeresége? Az a pénz 1-2-több évre előre le van kötve, el van költve, nem kamatozik, nem hoz tényleges hasznot.
Az évek során a gáz- és fafűtés közötti rés csökkenését látom, de még mindig a fa a nyerő. 8 évvel ezelőtt kb -35-40%-nak mondtam volna a fa előnyét, de most ezt jó, ha -15-20%-nak mondanám. Nem számolom már olyan részletesen, mint korábban.

A fafűtés mellett nagyon nagy hangsúllyal szól a hulladékfa (bontott épületfa, kerti fahulladék, raklapok, mittudomén) eltüzelésének lehetősége, ami olyan előny, amit a szegény jövedelemmel rendelkezők nem fognak tudni elengedni.

Az idei favásárlásunk alapján tudom mondani, hogy a 10m3 szépen felrakott fához (hasított, konyhakész, beforgatott) 23,78 m3 ömlesztett fa kellett (teherautó platóján mérve - útközben összerázódva értendő, 3 platónyi részből összetéve).
Ugyanez kalodás fa esetén: 10 kaloda fa, ami elméletileg 17m3 (1x1x1,7m), az a valóságban 15,31m3 szépen felrakott (hasított, konyhakész, beforgatott) fát jelent.
BigBag-es tapasztalatom nincs.
Fabriketttel fűtöttem 3 hónapot évekkel ezelőtt - soha többet. Tisztább, de sokkal többször kell megrakni a kazánt, és valahogy a hőérzet is alacsonyabb volt. Emellett összességében jóval drágább, mint a fa.
Mit tudunk a pillanatragasztóról, azon kívül, hogy folyton összekenjük magunkat vele és hogy számtalan csínytevő fantáziáját ragadta már veszélyes távolságokba? Nézzük meg:A pillanatragasztó alapanyaga cianoakrilát (leggyakrabban metil vagy etil társsal: C5H5NO2, C6H7NO2). A…..
Időnként tájékoztatom az én anyámat arról, hogyan vannak a dolgok. Politikai ügyekben ezt sosem én kezdeményezem: tudomásul vettem, hogy ő az előző rendszer terméke, és ha meghallja a kommunista hívószavakat, hátracsapja a fülét, és felnyerít, mint a kiszolgált csataló. A…..
Tyvadar 2011.04.01 09:29:46
@kiskii:

1. Ahogy írtam: "Ha adakozni akarsz, akkor a JÓ megoldás a Kiva pont org." és "Ha tudsz jobbat, szólj.."
Nem mondtam, hogy a legjobb, hanem csak jó és korrekt. smétlem: Ha tudsz jobbat, szólj. Ha nem tudsz, akkor könnyű kritizálni.

2. A hazai "aggyá, aggyá!" rendszer rossz. Mindenki kap, de a legkevésbé az általad felsoroltak. Ők pont azok, akik az erejükhöz mérten még többet is tesznek a túlélésért, mint a képességeik engedik. Erős a hasonlóság a hozzáállásukban a 3. világbeli mikrohiteles vállalkozókhoz.
Nem fogom megváltani a világot a nagy ötleteimmel, de ha te arra
szavazol, hogy a jelenlegi rendszer jó, akkor nagyon távol áll a véleményünk egymástól, és konstruktív kommunikációnak
esélye sincs köztünk.

3. A Kiva csak egy lehetőség jól adakozni. Ne félts engem, ha idehaza is működne, akkor vagyok annyira önző patrióta, hogy a saját környékemen próbálnék segíteni elsőként.
Jelenleg sajna ez nem megy itthon. Voltak próbálkozások, de semmi sem működött az "aggyá, aggyá!" rendszerhez szokottak miatt.
Egy mikrohiteles rendszer működik, de nagyon szkeptikus vagyok. (4 év finanszírozásban eltöltött tapasztalatom mondatja ezt velem.)

4. Az adakozás differenciált. Te nem adnál a 3. világbelieknek, más meg inkább állatmenhelynek ad. Van aki csak nőknek ad, a másik árvákat segít, a harmadik meg csak Afrikára koncentrál. A lényeg akkor is a javak önzetlen megosztása, felelősségvállalás, empátia, stb., és az, hogy a segítő szándék célt érjen.

Amíg idehaza nincs meg a Kiva féle korrekt rendszer, addig - személy szerint - az egyetlen megoldást a szervezetek teljes kihagyásában látom.

+ egy dolog: Rokonságban megesett történet alapján - a jószívű nyugdíjas nénikémet végül kirabolta a megsegített szomszéd - csakis az anonim átadást javaslom.
 Hollandus napokat élünk, fociban pénteken itthon kaptunk tőlük egy négyest (sportlap-stílusban: az Oranje labdamágusai négyszer bűvölték a hálóba a pöttyöst), holnap pedig odakint jön a folytatás. Focit ugyan nem nagyon nézek, minderről azonban eszembe jutott, hogy hoppá,…..
Tyvadar 2011.03.30 12:02:54
@bgakos:
www.drogisterij.net
Európán belül (2 kg-ig) 14,95 EUR a szállítási ktg.