Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TuriGábor

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Immáron tizenhárom testvérvárosa van Debrecennek, csak az nem világos, mi a neve a legújabbnak. Cívishon közgyűlése ma úgy döntött, hogy egy görög várossal létesít testvéri kapcsolatot – erről az országos sajtó is beszámolt Kósa Lajosra hivatkozva. Konkrétan…..
Van egyszer, hol nem van, van egy város, aminek a lakói nagyban szeretnek gondolkodni. Van templomuk a város közepén, amit nagynak tisztelnek. Van vasútállomásuk, az is nagy, meg az erdő a város szélén, de még a piac is nagy, bár új épülete jóval kisebb, mint a lerombolt régi…..
TuriGábor 2010.01.10 12:13:46
A sors úgy hozta, hogy a három munkahelyből kettőben részem volt, bár nem személyes ambícióból. Ezért elmondom, hogy Washingtonban diplomataként dolgozni izgalmas, de nagyon felelősségteljes vállalás. A magyar nagykövetségen nincs sajtófőnök, hanem sajtóattasé - magam egy idő után a jobban hangzó kommunikációs igazgató titulust használtam -, aki beosztott diplomata. Főnöke a nagykövet és annak helyettese, az első beosztott. A diplomata köztisztviselő, aki munkáját a mindenkori kormány iránti lojalitással köteles végezni, betartva a szolgálati és az államtitkokkal kapcsolatos rendelkezéseket. A washingtoni sajtóattasé feladatköre szerteágazó: naponta kell szemléznie és a Külügyminisztérium számára kivonatolnia a mérvadó amerikai orgánumok magyar vonatkozású cikkeit és eseményeit, információkkal kell ellátnia az amerikai médiumokat, személyes kapcsolatokat kell ápolnia az újságíró szakmával, sajtótájékoztatókat kell szerveznie, szerkesztenie a követség honlapját stb. Széles körű tájékozottságot, szakmai jártasságot, magas szintű nyelvtudást, kapcsolatteremtő képességet, pontosságot, rendszerességet, megbízhatóságot igénylő munka - nem protokoll-jellegű tevékenység. Fontos, de a nagykövetség egész feladatrendszerét tekintve nem meghatározó munkakör. Elláthatják karrierdiplomaták (akik nem ezt tekintik pályájuk csúcsának), de van arra is példa - mint az én esetemben -, amikor szakmai háttérrel rendelkező külsős egy adott, azaz négyéves ciklusra kapja a megbizatást. A washingtoni sajtóattasé munkájának sajátosságát és kiemelt felelősségét az adja, hogy a világpolitika központjában dolgozik, magasan kvalifikált, Magyarországon nem ismert, rendkívül professzionális közegben.
Mozgástérben, önállóságban a sajtóattaséi munkánál nagyobb lehetőségeket kínál egy Debrecen méretű város alpolgármesteri tisztsége (ami politikai funkció). Külszolgálatom letelte után a külügyminisztériumi státusz helyett többek között ezért választottam ezt a folytatást - de ez a négy év már a helyi nyilvánosság előtt zajlott.
Én mindenesetre mindkettőt közszolgálatnak tekintettem.