Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Cherokee

4 bejegyzést írt és 55 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
automatice testvérek 2013.05.04 10:54:49
s meghalt, miután megszülte gépfiát Előző este érkeztünk meg. A rakodással még egy kicsit várnunk kellett, ugyanis a révkalauznak – ahogy öregedni és óhatatlanul kristályosodni kezdett – egyre több időre volt szüksége, hogy átszivárogjon a teljes rakományon. De éjfélre…..
automatice bbuppa 2012.12.31 13:57:46
kicsi erdő, kis madár,kisfiú nem kiabál,menni kell és enni kellmenni kell és enni kell   Ahogyan a férfi beszállt elegáns, egy kisebb vagyonba került autójába, az őt követő női szemek édességgel, szívek pedig keserűséggel teltek el. Magas, kisportolt test, még így a…..
Eszementségeim 2013.01.16 20:19:48
Eszementségeim 2013.01.16 20:19:28
Eszementségeim 2013.01.16 20:19:23
Eszementségeim 2013.01.16 20:19:13
Úgy tűnik a Magyar Narancs szerkesztőségében kiadták a kilövési engedélyt Schiffer Andrásra. Történt, hogy Schiffer annak a véleményének adott hangot az LMP sajtótájékoztatóján, hogy a Fidesznek ki kellene zárnia Bayer Zsoltot az elhíresült uszító publicisztikája miatt.…..
Cherokee 2013.01.09 17:14:43
@vidékilány: tényleg meg akarod magyarázni, mi a kontextuális összefüggés, neki? Hiszen jó, ha két komplementerpár neuron ázik a liquorkamrájában ott, ahol másnak a nagyagy van...
Cherokee 2013.01.09 17:35:49
@vidékilány: tedd magad túl rajta... (bár én sem tudom) ez egy kompország, katonái menetelnek nagy vidáman. Fentebb valaki Hobót idézte, mondjátok emberek,ez már Európa? A magam részéről annyit szoktam ezen variálni, biztos, hogy ez ,már a 21. sz,ázad és nem a majmok bolygóján vagyunk? Ami elég sértő, belátom - a majmokra nézve...
Cherokee 2013.01.09 17:51:54
@vidékilány: P.s.: Sajnos, a klasszikus liberalizmus eléggé eltávolodott a gyökerektől. Mit eltávolodott, köszönő viszonyban sincs. A szavakon való lovagolás, a szájtépés a lényeg meglátása helyett... Néha, ironikusan azt szoktam mondani, én csak a rasszistákat és a romákat, a szemitákat és az antiszemitákat gyűlölöm...ha nem lennének, én már csak egy capuccinót kérnék.Viccet félretéve: az Unióban nem szalonképes - itt, ahol most rövid ideig vagyok, Párizsban sem - a "néger" szó. Ezt állítólag ők is megértik és ez sértő rájuk nézve... A szalonképes kifejezés: színesbőrű... Szoktam volt kérdezni, és ha a kínaiak ezen megsértődnek? Vagy az arabok? A japcsik? stb. Lehet majd ragozni: egészen sötét színesbőrű; világosbarna színű színesbőrű, sárga színesbőrű stb.
Nemrégiben a fészbükkön, a világmegváltás és kollektív önkifejezés megvalósításának netes fórumán vitatkoztam egy kb. másodéves egyetemistával a homelessekről. Nem tudtam meggyőzni, a világot nem lehet egy bites, azaz fekete-fehér, igen-nem szemlélettel nézni. Szeretném pedig meghívni a fazonkát, itt, Párizsban is vannak hajléktalanok szép számmal. Amelyik olyan, semmiben sem különbözik magyar kollégájától... Dehát, honnan is tudná az ifjú titán, a padlón fekve már más dimenzióban látszik a világ.
A hiénák csak erre vártak. Lesik, szinte scrutinize-olják a híreket - és ahogy történik valami, lecsapnak. Falkában, előre, a tények és a háttér ismerete nélkül - elég, ha a gyanú felmerül -, a feleket meg nem hallgatva, azonnal ítélkeznek. Megmondják, ki a tettes, kik a…..
Cherokee 2013.01.05 11:15:58
Nagyjából végigolvastam és az alábbi konklúzióra jutottam:
Amikor történik egy ilyen szomorú eset, két táborra szakad az ország. Az egyik oldalon a géppuskázzuk le a cigókat, a másik oldalon a tibik.
Két véglet, de ez a nemzet mindig ilyen volt. Végletekben tobzódó. Balhitekben hitt és tajtékzott téveteg. Mert az ilyen esetekkel én is úgy vagyok, mint az a joviális cigányvajda, aki elmondta, 20 bűnesetből 18 elkövető roma; akkor ti ezt minek nevezitek, ha nem cigánybűnözésnek?
Természetesen a radikálisokkal sem értek egyet. Én is szívesen szerveznék demonstrációkat a roma kolóniákba, ahol nekik próbálnám elszónokolni: Mások vagytok genetikailag, mint mi. Hirtelenebbek, meggondolatlanabbak; bizonyos dolgokban indulatosabbak. De próbáljatok meg egy többséggel normálisan együtt élni és erre tanítsátok a gyerekeiteket. Mi segítünk abban, hogy tanuljatok és beilleszkedjetek egy többségi társadalomba: de ti éljetek - és ne visszaéljetek - ezzel a lehetőséggel.Természetesen a segítségnek nem üres lózungoknak kellene lenniük, de nem is túlkompenzált reakcióknak. Nem a többségi társadalom álliberális meghunyászkodásának a sztereotipiákat káráló kisebbség előtt: me eeenyomnak minket, me mi cigók vagyunk, kivagyunk idegi alapon és ezé lógunk ki az általánosan elfogadott társadalmi normákból.
Az arany középút, az az, ami belőlünk hiányzik. Valódi segítség egy leszakadt, hátrányos helyzetű társadalmi rétegnek. Amibe beletartozik az is, hogy aki nem tud, nem akar ezzel a lehetőséggel élni, azt a törvény szigora hátrányos társadalmi helyzetére való tekintet nélkül vágja pofán.
Van egy rossz hírem, Tibi. Az ilyen álliberális, pszeudohumán attitűdökben élvezkedők tartják azt a bizonyost kést a kezükben azokkal karöltve, akik kollektív bűnözést ok nélkül feltételezve minimum koncentrációs táborokat szeretnének... A két véglet, olyan, mint te is, a vad romaellenességgel karöltve, az adja a kezébe az ilyen szerencsétlen hülyéknek a kezébe a kést.
Ugyanis én is egy szomorú kisfiú voltam. Nekem sem jutott Milka csoki meg a franc tudja micsoda a szüleim 10 éves koromban elváltak. Én - szerencsére - apámmal maradhattam. Nagyon korán megtanultam, cseszd meg, hogy mi az, amikor valamire nincs pénz. Amikor azt mondják, kisfiam, most nem tudok kiflire pénzt adni, valahogy bírd ki ebédig... Holnap már kapok fizetést.
Mégsem loptam, mégsem szúrtam meg senkit. Nem kovácsoltam -de nem is kovácsoltattak - tőkét a hátrányos helyzetemből. Nem tudom, felfogod-e, hogy az elkövető kifejezetten a megtámadott szíve irányába döfködött. Nem a combjába, karjába, vagy a vállába szúrt hirtelen dühében. Nem vaktában kaszabolt, milkacsoki hiánytól elhomályosult látásával. Mellkasra ment. Így szocializálódott. Amiről tehet bizonyos aspektusokból a többségi társadalom is, de tehet az az etnikum, ahol csecsemőkora óta szocializálódott. A többségi társadalom pedig nem csak azért tehet róla, mert anno hagyta leszakadni ezt a kisebbséget. Nem csak azért tehet róla, mert előítéletekkel közelít feléjük. Azért is tehet róla, mert átesve a ló túloldalára ilyen baromságokat deklarál, mint például te is. A szegénység sok mindenre magyarázat, de nem lehet indíték. Az emberölési kísérlet - mert ez már az - egyformán büntetendő, akár szomorú, akár vidám kisfiút látsz az elkövetőben. Ne minket, ne engem akarjál arra megtanítani, hogyan és miért legyek elnézőbb a szomorú kisfiúkkal csak azért, mert más a bőrük színe, hanem a szomorú kisfiúkat próbáld meg megtanítani arra,a genetikai, társadalmi adottságuk - még ha utóbbi hátrányos is - nem emeli őket a törvény fölé.
automatice majom-mellhártya 2011.05.25 17:20:17
 „A legkülönbözőbb kísérleteket végeztem el. Az egyik korongra rámetszettem egy keresztet. Visszatettem a többi közé, ám egy-két átváltozás után már hiába kerestem, pedig a korongok száma mindig csak nőtt. Hasonló próbát tettem egy másik koronggal, amelyből…..
Cherokee 2012.11.14 21:34:31
@shadowplay: mármint ő, vagy Günter Grass?
Cherokee 2012.11.14 21:45:48
@shadowplay: csak kérdeztem... mert az írás Günteré...
Cherokee 2012.11.14 21:55:40
@Cherokee: mármint az ő kommentjének a szövege. Én csak kötözködtem, a Majom mellhártyának, vagy a bádogdobnak szól a dicséret... azér' ne hari...
automatice malacka és a másik 2012.05.29 18:44:00
 Agresszív kismalac beül egy taxiba: -„Kérem, nem zavarja, ha magamban beszélek?” – kérdezi. -„Dehogy Uram, csak nyugodtan.” – válaszolja a taxis.-„Hozzád meg ki szólt?” Sokunknak ismerősek ezek a típusú viccek.  Az…..
Cherokee 2012.11.13 15:34:53
@corpusz hiszti: délelőtt már megírtam, de az utolsó karaktereknél elszállt a net... grrrrrrrrrrrrrr.
Szerintem jól értelmezel, néhány dologban egyet értek veled, néhány lényeges ponton azonban különbözik a véleményünk. Részemről a donor-akceptor analógia nyilvánvaló kisarkítása a jelenségmegítéléséről alkotott eltérő véleményünk demonstrálására. Változatlanul nem értek egyet azzal, hogy az írást elkövetőt ugyanúgy a kíváncsiság, a keresés hajtja, az olvasó pedig éppen úgy teremt. Illetve... ahhoz, hogy valamit megírj, ahhoz persze, hogy kell a megismerés. A kíváncsiság, hogy kialakíthass valamiről egy véleményt, egy gondolatsort, elengedetlen ahhoz, hogy nekifogj írni. Meg kell figyelned a világot ahhoz, hogy írni tudj - bár Karl May se töltött egy órát sem indiánok társaságában. Ezért aztán valamiféle ismeret és óriási képzelőerő is kell az íráshoz. Ezért állítom azt, hogy a kíváncsiság elsősorban az olvasás motorja. Az író a művész, az olvasó a műértő. Nem feltétlenül az a szándék vezérli az olvasót, hogy feltétlenül befogadja az írást, lehet, hogy teljesen negálni fogja az író véleményét. De a világbó1l mégis nagyon sokat az írókon keresztül ismerünk meg. Azt írod, mindkét esetben meg akarok tudni valamit... de az író - elvileg - azért akarja megtudni, hogy írni tudjon róla. Az olvasó pedig azért olvas, hogy megtudja. Vagyis az író a pioneer. Vegyük DaVincit. Rengeteg dolgot megfigyelt, tanulmányozott, és - részben ezekből kiindulva - rengeteg dolgot elképzelt. Verne - szerintem - nem kíváncsiságtól hajtva írta az Utazás a holdra c. regényét, mert elsősorban valamiféle kíváncsiság hajtotta. Nem igen volt mit megfigyelnie; a fantáziája hajtotta, a képzelőereje és ezt meg akarta osztani másokkal. Fantázia + alkotóerő. Az utóbbi hiányzik - szerintem az olvasóból, ezért ő nem teremt, nem hajtja az alkotási vágy.Azt írtad, nem azért írsz, hogy átadj egy gondolatsort,hanem meg akarsz tudni valamit. De a "megtudás" (megtapasztalás) már megelőzte az írást, nem? Ha megírod, megtudhatod, vissza tudod-e adni azt, amit tudsz, tudod-e ábrázolni és ez az ábrázolás hatással van-e másra... Nézd, 16 év televíziós tapasztalatából azt mondom: amikor végre összeáll a szerkesztés, montírozás után, amit és ahogy ábrázolni akarsz valamit, elégedetten dőlsz hátra, mert neked tetszik; végre kész van, remélhetőleg úgy, ahogy eredetileg elképzelted, illetve ahogy menet közben még csiszolgattad. De az igazi öröm akkor jön, amikor már adásba is kerül, s amikor megkapod az első pozitív visszajelzéseket. Meséltem neked a Csillag börtönös riportfilmemről? Rettenetesen nyomasztó forgatás után, feszült hangulatú montírozás után, amikor kész lett, félig nyugodtunk meg, mert szerintünk jó lett. Azután akkor, amikor adás után szakma + ismerősök azt mondták: ez kurva jó lett. Mégis, az iazi elismerés, amit jobban jegyzek, mint a MOK-tól kapott média díjamat (remeköl tudok hajgumikat és fejhallgatót tartani a bronz szobrocskán), amikor két nappal az adás után, ahogy a feleségemmel ültünk a sörfeszten, észrevettem, két fiatal ffi nagyon nézeget. Még bosszankodtam is magamban, mi a faszt néztek, nem láttatok ma még fehér embert? Aztán az egyik odaballagott hozzánk és így szólt: Elnézést, de nem te csináltad az a börtön riportfilmet? Felkészültem rá, hogy ebből még akár pofozkodás is kerekedhet, elvállaltam, de igen, én. (Két gyilkossal, + a sajtóreferenssel készítettem interjút.) Kemény volt, ugye? kérdezte, vagy inkább állapította meg a srác. Hát, nagyon kemény... bólintottam. Srác visszaballagott, majd egyszer csak megint odajött, de nem üres kézzel: hozott nekünk két korsó sört, engedjem meg, hogy erre meghívjon.
De vegyük példának a mi esetünket. Ha jól emlékszem, A maszturbáló Kirké kacaja volt az első, amit elolvastam tőled. Véletlenül futottam bele, de onnan kezdve tudatosan kerestem az írásaidat. Vagyis a mi relációnkban te vagy az író, én az olvasó. A legnagyobb hatással rám az Egy város, mon amour c. írásod volt. Valamit élesen felvillantottál bennem, valamit újra éltem, a hófehérre meszelt házak vakító ragyogását, a tenger felé lejtő szűk sikátorokat, ahogy oldalba böknek, egymáshoz szorítanak ... örömöt (boldogságot) éreztem, ahogy a betűk mögött egy képzeletbeli városkában - mon amour - felizzott bennem Hydra, Benitses, Naphlio, Korfu,Dubrovnik, Mlini; örömet és csodálatot éreztem, hogy valaki ezt betűkből így megfestette úgy, ahogyan én sosem tudtam volna megírni, csak nagyon hasonlítottak a gondolataink. Jó érzés volt, hogy dekódoltam az írást, ami nem volt fércmunka, kifejezetten művészetnek éreztem és onnan kezdve már nem egy idegen voltál számomra. De nem gondolom, hogy számodra nem jelentenek - jelentettek - semmit az elismerő visszajelzések, mert ez az író jutalma.
Vagy vegyük példának Kós Károlyt, akinek Varjunemzetség c. könyve a képszerű írás etalonja:
csak nagyon röviden a II. fejezet kezdetéből, mert megint elszállt ez a gyökér és a kezem majd leszakad:
"Halkan koccant a két csupor s az öreg házban, vénülő csendben 16 esztendő és még több, egy egész élet támadott fel újra. Emberek, akik voltak és meghaltak ... örömök és verítékes, véres tusakodások, kicsi és nagy, minden itt él újra, kavarog, beszél, sír és jajgat a két ember szeme előtt a sűrűsödő homályban. És a csendben, mint az előre és csupán előre nyomakodó idő szava, halk hangon, meg-meg szakadozva perceg az őrölő szú és az asztalra hull, hulldogál a fekete tölgygerendák finom, fehér pora."
Nos, ahhoz is kreativitás kell, hogy az olvasóban kirajzolódjon ez a kép, ez az érzés, hogy lássa azt is, ami a szavak mögött van; de ezt így leírni ... arra csak nagyon kevés ember képes.
Moldova egyébként a Gázlámpák alatt c. novelláskötetét azzal kezdi, hogy az irodalom úgy keletkezett, az ősemberek ültek a tűz körül, egy pedig hazudott nekik: ő volt az író.:-))
A 451 fok Fahrenheitet azért hoztam csak fel, mert én a fikció alapján - lehet, teljesen illuzionista voltomban - még mindig bízom abban, hogy a könyvekre mindig szükség lesz. S hogy lesznek-e olyan emberek, akik egész könyveket meg tudnak jegyezni? Ez nyilván csak fikció, de azért valamit megjegyeznék: faterom elejétől végig tudta fejből a Toldit, mind a 12 éneket, de a Toldi estéjéből is elég szép darabokat kihasított emlékezetből. 10 éves voltam, amikor elváltak anyámmal és én szerencsére vele maradhattam. Sokat jártunk nagyanyámékhoz kajálni esténként, s amikor az öregem vitt haza a 28-as bicikli vázán, mindig mesélt, amit otthon is gyakran folytatott. Jó, egy kiskamasznak nyilván nem Stendhalt vagy Faulknert, de pl. rengeteg Jókai novellát. Ezeket természetesen már nem szó szerint fújta, de rengeteg idézetet tudott. Valamennyit én is örököltem ebből a képességéből, csak én már elkorcsosultam :-)
Cherokee 2012.11.13 15:40:58
@shadowplay:
Az őszinteség sohasem szemérmetlen; a hazugság inkább. Az őszinteség lehet kegyetlen, de nem szemérmetlen. Esetleg leplezetlen.
Popperrel kapcsolatban meg annyit: olvasok és már közben gondolkozom. Utána is, de már közben is; akár meg-megállva. (Mint a percegő szú...:-) )
Lelketlen Hontalan frekvencián 2011.11.11 11:50:00
Teát főztem neki, amíg verték. Nem sejthettem. Későn ébredt fel a gyanú bennem, mikor megláttam, hogy fennen hordja orrát, ujja közé szorítva, és mankóján testét. Léptem szaporáztam, ő dolgát, neszemre. Vérbe lábadt szeme riadt tekintetembe. Ráncos arcára var tapadt…..
NÉGYmadár Kísérlet 2010.12.23 06:36:00
Az idősebb Madarak már láttak hasonló kísérletet, amikor bátornak mondható, de kellően át nem gondolt  mutatványt hajtottak végre más kaszkadőrök. Kíváncsisággal vegyes félelemmel (és némi megütközéssel) szemlélik a dolgokat,  ám úgy vannak ezzel, hogy.. hát..…..
Cherokee 2010.12.24 15:34:36
vhjkgfknnlk:
"egy újságíró ne fűzzön véleményt a hírhez" - ebben a formában nincs igazad. A hír - elvileg - szent. Akkor, ha téged egy eseményről hír formájában tájékoztatnak, ahhoz semmiféle szubjektív magyarázatot nem fűzhetnek és nem manipulálhatnak.
Ilyen műfaj pl. a napihír, rövidhír.
A tudósítás már közelebb van a szubjektivitáshoz. A tudósító ott van a helyszínen, kicsit már a műfaj is jelzi, ebben már benne van az újságíró látásmódja.

Aztán van olyan műfaj, hogy hírháttér, hírmagyarázat. Ez, mint a neve is mutatja, az adott médium, a szerkesztő, a riporter stb. szóval az újságíró állásfoglalását is tartalmazza.
Végül, ahogy haladunk a publicisztika felé, a kiveszőben levő műfajok: vezércikk, tárca, jegyzet stb. az újságíró állásfoglalását is tartalmazza. A tényeket nem hamisíthatja meg - 5 tv eltulajdonítása helyett nem írhatja, hogy mindössze 5 narancsot lopott x és ezért tartóztatták le, de hozzáfűzi a véleményét.
Mielőtt még jobban belemélyednénk a sajtóműfajok elemzésébe, legyen az elég: (írott sajtó esetén) amennyiben az újságíró nevének kezdőbetűi (monogram) szerepel a cikkecske alatt, az figyelmeztet téged arra, valamennyi szubjektivitással számolnod kell; ha pedig az újságíró teljes neve szerepel alatta, az azt jelzi, a közlés teljes mértékben tükrözi - és tükrözheti - az újságíró véleményét.
Az azt kaptuk, amit megérdemeltünk jellegű véleményedhez pedig annyit, gondolom, azzal te sem értenél egyet, ha a muzsikusoknak megszabnák, csakis hegedűn játszhatnak, csakis A-moll hangnemben, csakis Mozartot játszhatnak és a kotta is kizárólag az X. kiadónál megjelent lehet.
A sajtószabadság - értelmezésemben - az lenne, ha a híreket - mit közlünk és mit nem - nem az határozná meg, hogy az adott médium "jobbos" vagy balos, liberális vagy konzervatív. A kommentek pedig egy médiumon belül tükröznék több, eltérő világnézetű újságíró állásfoglalását. Az újságíróknak a hír valóban szent lenne, megszólalásaikat pedig nem az determinálná, melyik lapnak, tv-nek stb. dolgoznak. Négymadár rajzai sem tekinthetők csak jobbosnak vagy balosnak: társadalmi anomáliák karikírozásáról szólnak.
A tendencia, a jobbos sajtó - balos sajtó már eddig is rossz volt. Most pedig azt szeretnék, ha minden madár fülemüle hangon csicseregne.
Cseppet sem természetes módon elsőként szeretnék a győztesnek gratulálni. Figyelemre méltó teljesítmény, amit a tegnap éjszaka sokáig fennmaradók láthattak. A Fidesz reálisan a 2/3-os többség elérésének küszöbén áll, köszönhetően az MSZP-SZDSZ koalíció emberfeletti…..
automatice egy város mon amour 2009.03.23 21:30:25
utcákon - melyek lejtenek, oldalba böknek, vágnak és magukba szívnak, ugyanis minden utcának megvan a maga külön gravitációja, és ezeknek az utcáknak nincs végük - korokon, éon-okon keresztül sétálhatsz és mindig új, ezernyi új, pompás és lepusztult részlet fogad, egyesek…..
Cherokee 2009.06.15 09:37:58
A legtalálóbbkifejezés talán az: dilettáns kalandor... Bátor és nyughatatlan, egy lelki perpeetuum mobile. Vukovár és Szentlászló.
A nyugat, amerika és izrael ellenségessége ... na, ez is egy érdekes szituáció. Ugyanis Boliviában jelenleg az elnök amerika ellenes. A szakadárok a későbbi, a fehér telepesek. Találkoztam a lelövésüket követően itt a neten olyan szélsőjobbos cikkel, amelyik logikailag is totál összezavarodva bizonygatta: Edu zsidó volt. Következésképpen cionista ügynök. Miből utazhattak Bolíviába? Miből vásárolhatott magának gépkarabélyt, ami ott se olcsó? Egyértelmű aválasz, csakis úgy, hogy a Moszad pénzelte őket.
Én mellesleg csak egy paradoxonra hívtam fel a figyelmed; amúgy, Walter Scott valami ilyesmivel fejezi be a Rob Roy c. regényét: nem elég jó, hogy beszéljünk róla, nem elég rossz, hogy ócsároljuk: ez Rob Roy.
Teljesen távol áll tőlem,hogy izmusok, pártpreferenciák és ideológiák homályos tükrében szemléljem a világot, de az a telefonbeszélgetés is érdekes volt, amiben közölte az apjával beállt a horvát nemzeti gárdába. Dehát azok fasiszták! Fakadt ki az öreg Rózsa. Én vagyok itt és én látom,mi folyik: a fasiszták most a másik oldalon vannak és vörös csillagot viselnek - ez volt rá a válasz. Én megújra csak azt szűrtem le: nincs abszolút jó vagy rossz, nincsenek kőbe vésett ideológiák, minden változik.
Na, bocs, hogy így elvittem az írásodról a szót. Csak kíváncsi voltam erről a paradoxról alkotott véleményedre.