Regisztráció Blogot indítok
Adatok
leonidasz88

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
- SPOILERMENTES -  George Miller a jobban vagy a kevésbé sikerült kitérőkként megkülönböztethető malackodás (Babe és folytatása), valamint egyéb állatságok (a Táncoló talpak mindkét része) után végre tető alá hozta az év(tized) legjobb (akció)filmjét. Pont. Nem is,…..
leonidasz88 2015.05.25 22:06:11
Ha nem probléma leírnám én is a kissé terjengős, és SPOILERES kritikámat. :)

MAD MAX: Fury Road
Nos, először is még így 3 órával a film megtekintése után is nehéz össze szednem a gondolataimat. Még mindig az államat keresem, mint a filmben egy bizonyos karakter. Életemben csak pár mozi volt olyan hatással rám, mint ez.

És akkor most jöjjön egy nagyon SPOILERES részletes kritika arról a filmről, amire már lassan egy éve várok.
Először is egyet kell értenem azzal a kritikussal, aki azt írta, hogy durván 10 percbe olyan részletesen építette fel a rendező / író a film saját kis világát, hogy arra tényleg más filmek két órája sem elég, vagy több részen át képtelenek, vagy csak nagy nehézségek árán sikerül nekik. Itt semmi túlmagyarázás nincs. Nem tolják az ember arcába hogy mi miért van. Az embernek apró kis infó morzsákat szórnak el, és már is kirajzolódnak előtte a részletek. És a legdurvább az egészben, hogy itt nem csak a globálisan az atomháború utáni világról kapunk infókat, hanem a legkisebb szerepet betöltő mellékarakterekről is. És ez nem túlzás. Szinte minden mellékszereplő, vagy akár még egy egyszerű statiszta is olyan jellemmel van felruházva, amivel kis túlzással a mostani akciófilmek főszereplői is alig rendelkeznek. Ki is térnék picit a mellékszereplőkre: Az első számú kedvencem NUX. A film elején ő a legjobb példája annak, hogy az úgynevezett "War boy" ok egy olyan szintű agymosáson mentek át, hogy szinte nehéz rossz szemmel tekinteni rájuk. Ők egyszerű, megtévesztett fiatalok, akiket egy őrült vezet pórázon. NUX karaktere a film során olyan jellemfejlődésen megy keresztül, amire egy egyszerű mellékszereplőnél más filmben az életben nem kerülne sor. Hozzá és az egyik megszöktetett "feleséghez" köthető a film kis érzelmi szála is. Amit megint úgy találtak el, hogy pont annyira érzelmes, hogy ne menjen át nyáladzásba, és mindezt úgy, hogy egyszer sem csattan el egy csók sem. De ott vannak még a feleségek, akik egytől egyig mind egyéniségek. De a motoros amazonok is mind kapnak egy két percet, hogy pont annyira megszeressük őket, hogy a film során való elhullásuk nem hagyja hidegen a nézőt. A negatív karakterek élükön Immortan Joe-val pedig azt hiszem méltó helyet foglalnak el a filmek gonoszai között. És az a poén, hogy még Immortan Joe, aki a film fő gonosza, hiába undorító mocsok, de még ő is kap egy olyan jelenetet a filmben, ahol megmutatkozik egy nagyon, de nagyon kis emberség benne. A film univerzumába beletartozik még a vallás is, amit Immortan alkotott meg. És ez is olyan részletesen van felépítve, hogy az ember látja maga előtt a fő gonoszt, ahogy felhasznált mindenfélét a saját maga kreált valláshoz, amivel majd meghülyítheti mentális amúgy is sérült, torz gyermekeit, férfiait. Gondolok itt pl a Valhallára, ahol majd big mac-et fognak enni a warboyok. Vagy az autófetisizmusra , ahol a V8 mint szó, az "imájuk" részét képezi ezeknek a harcosoknak. A "króm" szó pedig amolyan szlengként működik.
A jó oldal két fő karaktere: Max és Furiosa. Mindketten uralják a filmet. Mindezt úgy, hogy a Max-et alakító Hardynak konkrétan alig van szövege a filmben. De itt mutatkozik meg az igazi nagy színészi tehetség: Minden az arcára van írva. A tekintetével úgy játszik, mint a legnagyobbak. Theron karaktere viszi főleg a filmbe az érzelmi szálat. Összeomlása a hír hallatára, hogy a hőn áhított "világ" már nem létezik, bizony az egyik legszívszorítóbb jelenet ,( a másik számomra még NUX és a "szerelme" búcsúja ) köszönhetően a színésznőnek, aki remekül játsza a kiábrándult amazonnőt.

És akkor írnék a film központi eleméről: Az akciójelenetekről.
Konkrétan a moziteremben több alkalommal is elhangzott jó pér néző szájából az "Aztarohadt" és társai. Mert a film akciójelenetei tényleg szó szerint LEHENGERLŐEK, LENYŰGÖZŐEK és a FÖLDBE DÖNGÖLNEK. Brutális adrenalin bombák. Az egész annyira kézzelfogható. És nem véletlenül: Ezeket az autókat TÉNYLEG megépítették, és nem valamiféle számítógépes utómunka részei mint a túlértékelt halálosiramban mű CGI járgányai. A robbanások is tényleg ott helyben fel lettek felvéve és tényleg valódi emberek, kaszkadőrök lógnak, repkednek, ugranak mindenfelé. És ahogy Dani barátom fogalmazott "Ezért bizony már kijár az Oscar díj." És ez nem túlzás. Az egész annyira élő, kézzelfogható, és a klasszikus akciófilmek érzését hozza vissza. És igen, kitérek a legfontosabb pozitívumra: Ez a film végre VISSZAHOZTA a régivágású 80-as 90-es évek akcifóilmjeinek hangulatát. Nem csak akciójeleneteiben, hanem minden egyes részletében. Repkednek a frappáns beszólások, egyszavas mondatok. Semmi sincs túldumálva. Minden úgy van, ahogy az a jó öreg klasszikusoknál. És a legjobb, hogy mégis van valamiféle frissesség az egészben. Ez több, mint egyszerű fejhajtás.
Egyet kell értsek azokkal, akik azt írták, hogy ez a remekmű bizony az évtized legjobb akciófilmje.
leonidasz88 2015.05.27 01:43:10
@Mr Falafel: A 8. utas a halál, a Predator, a Cápa, és más klasszikusok sztoriját egy mondatban le lehet írni... Mint ahogy a Mad Max-ét is. És ez baj? Nem. Mert mi szükség egy látványorientált akciófilmnél csavaros, keszekusza történetre. És amúgy nekem senki ne mondja, hogy nem volt a filmnek sztorija. SPOILER Egy kiábrándult harcos Nő úgy dönt, hogy megszökteti a vezérének feleségeit, és célul tűzi ki, hogy eljuttatja őket egy jobb helyre, ahonnan ő is jött. Majd az út során csatlakozik hozzájuk egy kissé zakkant férfi, és a rosszak táborát a film feléig erősítő, majd szép lassan átpártoló fiatal harcos. A későbbiek folyamán rátalálnak pár "amazonra", akik szintén hozzájuk verődnek, és így együtt próbálnak meg tovább menekülni. Ez nagy vonalakban a film sztorija. Úgy gondolom, egy posztapok akcifóilmnek tökéletesen elég. Mert az pl az Alien története nagyjából fele ennyire sincs túlbonyolítva. Mégsem mondja senki sem azt, hogy "Hát ez egy szar. Hol volt itt sztori? Az űrben utaznak aztán találnak egy idegen lényt ami szépen kicsinálja a legénységet, majd a végén a főszereplő nő nagy nehezen elintézi." ENNYI. Mégis egy zseniális alkotás. Szóval nem értem a fanyalgókat....