Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Spalibaba

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kihasználva a hétvégi csapadékmentes időt, ismét kirándulni voltunk a Pilisben. Igaz, hogy a két csemete az ötlet hallatán kicsit nyavalygott, hogy inkább maradjunk otthon és menjünk le az udvarra, de ezennel nem engedtünk a kérésüknek. Miközben ők ébredeztek és reggeliztek én…..
Náray Tamás divattervező D. Tóth Krisztának adott interjút a közelmúltban, éppen aznap készült a beszélgetés, amikor a divattervező bemutatta 2016-os téli kollekcióját a Művészetek Palotájában. Így az ismert tévés a kulisszák mögé nézhetett, s kiderült számára, ki…..
Szemkendőt firkantott Kölcsey Ferencnek énekkar alatt, vagy épp ellenkezőleg, álmából felkeltve is kívülről fújja a Searle-jegyzéket? Tesztelje zenei tudattalanját jubileumi Liszt-totónk segítségével! Az alábbiakban 10 részletet mutatunk Liszt és más szerzők műveiből, a…..
  Vhailor és Agent Ungur sorozata magyarokról-szlovákokról.  A szlovák nemzetépítést gyakorlatilag keletkezése óta olyan narratívák uralják, amelyeknek politikai rendszertől és ideológiától függetlenül a magyarsággal való szembehelyezkedés egyik állandó és stabil…..
Spalibaba 2011.06.11 12:28:07
2004-ben még Genfben éltem és a genfi egyetemre jártam franciát tanulni az intézmény egy olyan iskolájába, ahova külföldiek jártak, javarészt kelet-európaiak (románok, szerbek, szlovákok, oroszok, stb) Mindig nagyon ügyeltem arra, hogy semmilyen értelemben ne keveredjek vitába vagy akár csak kellemetlen szituációba szomszédaink képviselőivel, úgyis csak az jött volna ki belőle, hogy na már megint egy pukkancs magyar, aki nem bír magával. Egyik szemináriumunk témája a nyelvek különbözősége volt, mindenkinek be kellett mutatnia egy irodalmi alkotást, melyet saját népe szülötte követett el, először eredeti nyelven kellett felolvasni, aztán francia fordításban majd kicsit mesélni a műről és a szerzőről. (Én Örkény egyik egypercesét vittem (Egy meghasonlott tulipán), az öngyilkos virágról szólót, nagy sikere volt, többen rendeltek nálam könyvet a francia fordításból.)
Ugyanakkor nagyon megdöbbentem egyik órán, amikor a szlovák lány volt soron (akit egyébként nagyon kedveltem, kedves volt, helyes volt, okos volt). Felolvasott egy verset (Andrej Sladkovic: Marina), ami arról szólt, hogy Szlovákia milyen szép, kedves hazám, stb, majd elmondta, hogy ezt egy XIX. században élt szlovák költő írta, amikor is a „magyarisation” (többször is kimondta ezt a szót) miatt csak titokban írhattak, beszélhettek a nyelvükön, mert a magyarok kötelezővé tették a magyart, a szlovákot betiltották és milyen szörnyű volt.
Bennem már ment föl a puma, minden ott lévő együttérzően bólogatott, a tanár is, majd megkérdezte, hogy úristen és meddig tartott ez az elnyomás? A szlovák lány azt mondta, hogy nem tudja pontosan, de elég sokáig. Na itt jelentkeztem és megpróbáltam nagyon higgadtan elmondani, hogy olyan nagyon sokáig nem tarthatott, mivel 1920-ban elcsatolták tőlünk többek közt a Felvidéket, ahol azóta viszont a mai napig a magyarok nem használhatják úgy a nyelvüket, ahogyan szeretnék. Az óra után odajött hozzám a szlovák lány és azt mondta, hogy nem akart engem megbántani, mondom tudom és oké, csak a pontosítás kedvéért szóltam hozzá a dologhoz.
Két gondolat: 1.elhiszem neki, hogy nem akart bántani és betudom annak, amiről a fenti cikk is ír, ezzel mossák a szlovák gyerekek agyát kiskoruktól kezdve.
2.azon döbbentem inkább meg, hogy nem volt semmilyen más irodalmi alkotás, amit bemutathatott volna és esetleg nem sérti egyik jelenlévőt sem?
Ja, és a szlovák lány egyik nagymamája amúgy magyar volt. 
Még egy rejtvény a hétvégére.  ..
Spalibaba 2011.05.07 07:44:36
A Váci utca 73. szám alatti udvarban dolgozik Kőrösi Ferenc hegedűkészítő. Soha életében nem csinált még egyetlen hegedűt sem, főként csellók születnek a kezei közt, de készített már viola d'amore-t is, amin 14 húr található, mert minden játszós húrnak van egy rezonáns…..
comment:com Baszik az orosz! 2010.09.03 23:16:00
A mai nap már csak ilyen, vicces feliratokon röhögünk alvás helyett, a svédek nem tudják, ki Magyarország miniszterelnöke, az oroszok meg egy igen szerencsétlen nevű játékost neveztek a vízilabdacsapatba, egy bizonyos Baszik nevű csávót, akinek a neve cirill betűkkel leírva biztos…..
Spalibaba 2010.09.04 17:46:43
:-)
Ha igen, itt a helyed, mert Janó olyan provokációt követett el minden jóérzésű ember ellen, amit a jóérzésű emberek csakis egy jóízű licseléssel tehetnek semmissé. Ha azt gondoltad, a kémikus- vagy szobrászviccek jelentik mindennek a legalját értelmiségi területen, hát marha…..
Elég nagy szarban van a Tv2, ha már azzal próbál nézőket gründolni Joshi Barat délutáni beszélgetős műsorához, hogy a bolíviai börtönben raboskodó Tóásó Előddel szerveznek le egy interjút pár karton cigiért, vagy egy féldisznóért (a börtönélet nem habostorta). Az…..
Spalibaba 2009.11.18 08:39:55
@Ibrahim: ott a pont! (július vége felé jelent meg egy három cikkből álló sorozat)
  Akinek esetleg túl sokba kerülne ez a társasház-kinézetű, 1,8 milliárdos kecó a Gellérthegyen, az még mindig vehet magának egy villát Budafokon 1,6-ért. Ráadásul a néhány hónapja még 1,2 millió euróval drágább volt, ami akkori árfolyamon több mint 2.000.000.000 Ft-os…..
Valami hasonló lett volna a táncfilmek non plus ultrája, ha a Twin Peaks rendezője rabol rá. Visszafelebeszélés rulz mellesleg. ..
Spalibaba 2009.08.05 10:43:26
Megint egy koncert, amit nagyon lehetett várni. Szeretem ezt az érzést. Mostanában kissé összetorlódnak a jobbnál jobb programok, de ezek közül minden szempontból kiemelkedik Jon Lord Concerto for Group and Orchestra előadása a MüPá-ban.   Jon Lord-ot mindig megtiszteltetés és…..
Subba Random kínzó kérdés 2007.07.04 12:36:00
Na vajon az alábbi felirat melyik nagy múltú budapesti gimnáziumhoz részben csatlakozó szórakozóhely vécéjének ajtaján jelent meg?UPDATE: A Bartók Béla Zeneművészeti Gimnázium és Szakközépiskola belső udvarán működő szórakozóhelyen. Tehát itt konkrétan arról van…..