Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dunai hajós

14 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egészen különleges érzés volt komáromi gyerekeknek, a komáromi Duna-parton, a komáromi bőgőshajókról mesélni. Koppánymonostoron - Komárom különleges, vadregényes városrészében - a Mag-Ház által szerveztt nyári táborban jártam, ahol az esős délelőtt éppen kapóra jött…..
Még az idei Múzeumok Éjszakáján történt: a budapesti Batthyány térnél horgonyzó Debrecen nevű Duna-tengerjáró gyomrában rendezett kiállításon egy tető nélküli bőgőshajó makettjére bukkantam (az első fotón ez látható). Nagyon megörültem, mert eddig bármelyik itthoni…..
Bőgőshajó Manci bemutatkozik 2010.07.06 08:28:00
Engedjétek meg, hogy bemutassam nektek Mancit, az egyik utolsó magyar kavicsos dereglyét. Manci sajnos már nincs közöttünk, többszáz másik bőgőshajóval, dereglyével, lentás ladikkal és más magyar folyami munkahajóval együtt szétrohadt az iszapban. A képen látható 1:10-es…..
Budapesten, a Művészetek Palotája előtti téren festették tovább múlt vasárnap déltől sötétedésig a Dunatekercset. A 35 méter hosszú festővászonnal a különböző nemzetiségű művészek tíz országon át 3000 kilométert eveznek le a Dunán a Fekete-tengerig a Nemzetközi Duna…..
Ha visszaolvassátok az előző posztomat, arról örvendeztem - meghatottságtól sem mentesen -, hogy milyen sokan a szívükbe zárták a bőgőshajókat Óbudán. Talán ennek a kedves fogadtatásnak köszönhetően újra meghívást kaptunk Óbudára - ahol nem mellesleg én otthon is…..
Somogy megye híres a vadállományáról, ezért kirándulni indultam oda. Ajánlották, hogy próbáljam ki a Siófok-Kaposvár között közlekedő kis piros vonatot, igen lassan halad, pont ideális a vadlesre, és rendszeresen lehet őzeket, nyulakat nem kis létszámban látni a járatról.A…..
Nem szeretem a statisztikákat, de most úgy érzem, hogy ezzel, meg néhány fotóval tudnám leginkább igazolni azt az örömteli bejelentésemet, hogy az óbudaiak a szívükbe zárták a bőgőshajót! Vasárnap, az Óbuda napja-rendezvényen - ahol kaptunk egy szép standot, hogy…..
Nem tudom, kedves olvasóim, ti vittétek-e a bőgőshajók reménybeli újjáéledésének jó hírét, vagy az újságokban, internetes portálokon megjelent néhány kedves cikk az oka, de egyre több helyre hívnak. Ráadásul szimpatikus emberek, szimpatikus helyekre, ahol…..
Különleges és számomra különösen kedves fotókat kaptam a bogoshajo@index.hu e-mail címemre néhány napja. A képeken egy bőgőshajó-makett látható, ami - itt a bőgőshajó blogon - még nem is lenne semmi meglepő. Az viszont már érdekesebb, hol készült a fotó. Mint…..
Az alábbi örvendetes hírt közölte nemrégiben a kemma.hu:"Új pályázati lehetőséggel fejlesztenék a komáromi Monostori-erőd Duna-bástyáját. A projekt illeszkedik a Közép-Dunántúli Operatív Program turizmus- és attrakciófejlesztési elképzeléseibe."A Duna-bástya…..
Bőgőshajó Desdemona és Julietta 2010.02.12 12:31:00
A nagybőgő formájú orr-rész, úgy tűnik, nemcsak a polgárosodáskori folyami teherszállító bárkák, a bőgőshajók, de az úriemberek csónakjainak büszke éke is volt. Legalábbis ezt látszik igazolni az a felettébb érdekes tusrajz, amely gróf Széchenyi István - vélhetően…..
Cserpa Kisebb nyeles edény. Szekrény Belül, a fahajó oldalára erősített hosszukás faládácska. Ebbe hányták szapollyal a vizet, amely a hajó oldalába fúrt két lyukon folyt ki a folyóba. Becigliz Fából faragott szöggel bever. Felfeneklés Zátonyra futás. Kukázás A…..
Az elmúlt években összegyűjtöttem a legfontosabb régi magyar folyami hajós szakkifejezéseket, és olyan, a folyami fahajózáshoz kötődő szavakat, amelyek mára kikoptak nyelvünkből - vagy éppen egészen más értelmet kaptak. Természetesen nem kizárólag ősi magyar szavakról van…..
A mi folyóink - a mi hajóink. Ezzel a címmel szeretnék létrehozni egy kiállítást, hogy bemutassuk, milyen volt az európai folyami hajómezőny a XVII., XVIII. és XIX. században, amikor a nagyobb magyar folyókon (Duna, Tisza, Dráva, Maros, Vág, Rába, Bodrog, Kőrösök) fénykorukat…..
Bőgőshajó Folyami hungarikum 2010.01.16 08:20:00
A legnagyobb jóindulattal sem nevezhetjük magunkat, magyarokat hajós népnek. Végül mégis a mi őseink - komáromi, szegedi és más Duna- és Tisza-menti települések hajóácsai - készítették a legszebb folyami áruszállító hajótípust. Úgy hívják: bőgőshajó.Minden úgy…..
dunai hajós 2010.01.17 00:21:13
@czinezine:

bogoshajo@index.hu
dunai hajós 2010.01.17 00:24:46
@Rollende Landstrasse:

Bizony. Talán a legtöbb segítséget és a legszebb anyagokat tőled kaptam. Ezúton is köszönöm.

Üdv.
dunai hajós 2010.01.17 00:26:43
@Űrlény Lajos:

Folyásirányban ereszkedtek, felfelé lovak - néha rabok - húzták. De erről a kérdésről hamarosan részletesen írok.

Üdv.