Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tükörfúró

0 bejegyzést írt és 1544 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Többnyire ártalmatlan bosszantásokkal indul, de a vége súlyos agresszió vagy szív- és érrendszeri betegség is lehet...
tükörfúró 2022.04.05 16:05:20
Mert a 3millió/nm lakóparki lakásokban, vagy a pesti bérházakban nincs ugyanez?
Végtelenbe nézni..pont bármelyik agyig szíjtelkekre parcellázott magyar falu portáján lehet ilyet, pontosan a szomszéd óljának a hátuljáig.
Hagyjuk már.

Egyébként meg lakótelepen a tévét hallod, és a kajaszagot érzed, vidéken meg az égetett szemét vagy zöld bűzét, a füstöt, a fűnyírót, a flexet és a folyamatos nem szünő kutyaugatást, esetleges hajnali több szólamú kakaskukorákolást hallod.

Egyébként én valamiért szeretettem a lakótelepet, talán mert a belvárosban nőttem fel, ahol a szomszéd ház kormos tetejére nézett a kicsike bérház stílusú redőnyös ablak.
Amíg a lakótelepen általában széles kis forgalmú utcákra, parkolókra, parkokra, játszóterekre, iskolákra néztek a teljes felületen ablakkal üvegajtóval ellátott világos nappali szobák.

Gyerekként a közösségi élmény is egészen más volt az akkor nagyon sok gyerekkel telített lakótelepi dühöngőkben, mint a belvárosi kutyaszaros kisebbséggel tömött játszótereken.

Tény, vidéken lenni szerettem legjobban, ott tényleg a tornácról kiláttál a határba, és a földes utcákon az autóforgalom ismeretlen volt, bicikliztünk, csatangoltunk, azt csináltunk, amit akarunk.

De már egészen kisgyerekként megtapasztaltam ,hogy vidéken semmi nincs, mindent nagy böröndökkel, vonattal kellett levinni, vagy pl. kakaóért a szomszéd nagyvárosba kellett menni hajnalban motorral, mert ilyen luxus mint zacskós kakaó akkoiban egy alföldi faluban elképzelhetetlen volt...

Amig pesten minden második sarkon lévő ABCben volt általában még este is pár zacskóval, legfeljebb megsavanyodva, merthogy az még tehéntejből volt, szemben a mai szintetikus élelmiszeripari valamikkel.
Egy év után újra azt MTI Archívumának fotóiból készítettem a Napi érdekes válogatást! Az 1945-1990 közötti időszakból hoztam érdekes, ritkán látott képeket, mindjárt két tucatot! 1982. Kőszeg Ferenc tanár és szamizdat-szerkesztő, személyi követői elől fut Budapesten. A négy felvételből álló…..
tükörfúró 2022.02.20 20:41:03
@fareszjó: Nem, akkoriban a hatalom már inkább ezt a macskaegér játékot játszotta, nem végeztek ki embereket, meg tüntettek el, sőt az volt az operatív mondás, amíg tudjuk kik, és figyeljük őket, addig sem csinálnak semmit. Nagyon nem is csináltak ,a rendszer nálunk magától dőlt össze, ennek isszuk ma a levét, de ez már messzire vezet.
A szervezkedő ellenzék persze kihasználta ezt, és ilyen tréfás jelentek születtek. Egy idő után ők is névről ,arcról ismerték az állambiztonságiakat.
A nyomós kutak, mivel ma eszméletlen drága a víz, és csak a baj van velük, téliesítés, stb, lassan eltűnedeztek, azért én még tudok parkos területet budapesten, ahol megmaradt és működik is ;) méghozzá nem a modern kivitel, hanem ez a régi öntöttvas.
Elemzés 2093 karakterben Óriási várakozással néztem meg Frank Herbert 1965-ös fantasy regényének legújabb megfilmesítését, a Dűnét, mivel többször láttam David Lynch 1984-es rendezését és a téma is nagyon érdekelt. A Star Warsnál is régebbi Dűne-világ ugyanis szerintem nagyon különleges. Elmerülhet…..
A mai emlékezés kicsit rendhagyó a korábbiakhoz képest. Csapongó lesz, felvillanás szerű élményeket, gondolatokat írnék le. Lesznek, akik igazat adnak magukban, lesznek akik nem. Nos, az élelmiszer árak, lévén az élelmiszerek zömében kötött árasak voltak, hosszú időn át nem emelkedtek. Aztán a…..
    Egy hete jelent meg Vági Márton Miért nekem kell fizetnem azt, ha te gyereket akarsz? című véleménycikke az Azonnalin. A jobboldali sajtó azóta is epét hány. Vajon mennyire jogos ez a felháborodás?   "Biztos, hogy a partnerem a megfelelő személy erre a célra? Nem csak azért akarunk…..
 „Tapasztalatom ezt a keserédes gyümölcsöt teremte… Szerintem, a legfőbb büntetés a bosszún kívül semmi mást nem szolgál.” - Albert Pierrepoint Egy legendás karrier vége 1976-ban egy BBC által készített interjúban Albert Pierrepointnak szegezték a kérdést, miként vélekedett általában az…..
tükörfúró 2020.11.02 22:23:27
Nagyrészt egy propagandára épített összegzés ez, az állam gyilkosáról, ami ebből következően szükségszerűen igyekszik elhitetni, hogy aki kisebb nagyobb rendszerességgel öl állami parancsra embereket, egyébként lehet lelkileg ép ember, és teljesen jókedéjű megnyerő személyiség. Ami a felszínen természetesen igaz is egy a legsúlyosabb pszichopata minden jellemzőjét szükségszerűen hordozó személyre.
Könnyű és már-már szinte filozófikus magasságokba emelő, az elítéltek meggyilkolását valamiféle gyors és szinte szertartásos aktusnak beállító leírásnak bedőlni, csakhogy sajnos a valóságban ebből szinte semmi nem igaz.
Az emberi lény szinte bármit megtesz, hogy tovább élhessen, kivéltképp azok, kik saját problémáik okán másokat pusztítottak el, majd nem önmaguk ellen fordultak, hanem az utolsó percig az életbe kapaszkodva mentek végig az elítéltetés és bitófa alá vezetés hosszú és lelkileg közel elviselhetetlen iszonyatán.
A csendben és megadóan a halálba sétáló elítélt képe éppen olyan kevéssé igaz, mint a gyors, képzeletünkben szinte fájdalommentes halál elképzelése.
Több helyütt le is bukik a story, pl ahol azt feszegetik, a végrehajtó nem beszélhet a történtekről (na vajh miért) avagy a már nyaka törött és "szinte már meg is halt" lógó elítélt szíven szúrása órisási dózisú méreginjekcióval.
Ami egyébként önmaga (is) biztosan halálos, sőt tkp önmaga vezet direkt a klinikai halálhoz itt, nem az akasztás.
Tehát felveti, az egész számításos, csapóajtós, nyaktöréses móka mennyire barbár, felesleges és szadisztikus, mikor a végső "kegyelemdöfést" úgyis a méreg adja meg, akárcsak a "modern" kivégzések esetében.
Azt nem kétlem, egy egyszerű lelkületű embert nem visel meg túlzottan, ha meg is tudja, hogy effektív gyilkos, mert egy ártatlant ölt meg, végül is nem ő ítélte el.
Mert ezért kell egyfajta lelki beállítottság embereket sorozatban felkötni, szíven injekciózni, majd tovább várni, végül a hullát meztelenre vetkőztetni, leslagozni, és egy másik hurokkal a bitóról mezítelenül leemelni, majd boncasztalra fektetni.
tükörfúró 2020.11.03 00:43:57
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szó sem volt kesergésről, olvasd újra. Mindez a dühös litánia akkor lenne helytálló, ha akit kivégeznek, kivégeztek, kétséget kizáróan ölt volna.
A saját kezével. Mert miben különbözik hóhérunk egy ártatlanon végrehajtott ítélete annak a cselekedeténél, aki "háborús bűnös, a gyilos gáz kifejlesztője"...s saját kezével sosem ölt...sőt feltehetőleg nem kisebb hivatástudattal fejlesztgette az eszközt azok végzetéül, akiket akkor, hatóságilag, parancsra "irtani" kellett, mint hóhérúr számolta a kötél hosszát. Alázattal..persze.Pénzért..jó pénzért.
  Klímaváltozás és környezetszennyezés Sokan egyenlőségjelet tesznek a két fogalom közé – helytelenül, bár van kapcsolat a kettő között. A nem lebomló műanyagok és veszélyes hulladékok, anyagok kikerülése a természetbe – környezetszennyezés. Az ásványi- és nyersanyagok kitermelése –…..
tükörfúró 2019.07.06 13:09:12
A klímaváltozás problémája elsősoran az emberiség problémája. A bolygó és a természei környezet legfeljeb átmenetileg változik meg, az éle pedig szinte a semmiből reprodukálja magát.

Mi viszont megszoktunk egy természeti környezetet, felépítettünk egy bolygó szintű társadalmi rendet, rendszert.

A klímaváltozás elsődleges fenyegetése kétféle, illetve vannak sokfelől, de összességében súlyosan támadó mellékhetások, amik egy része öngerjeztő, nem tudni mikor indítanak mellékvágányon valami robbanásszerű lavinát.

Első fő probléma a tengerszint emelkedése, ami az alapvetően észeki, mérsékelt égővi technikai civilizáció ősbástyáit jelentő országokat életveszélyesen fenyegeti. Ha pár nagyobb vezető ország összeomlik, apokaliptikus állapotokba sűllyed a nagyrésze, mert elöntötte a víz, ert összedőltek a városok, mert alámosta az óceán az erőműveket, stb, hiába megy tovább minden, hiába lesz globálisan továbbra is pénz, internet, áram, stb, a világgazdaság olyan sokkot kap, totális nemzetközi súlyponteltolódás jön létre, aminek a hatásai ma megjósohatatlanok.

Akár újabb világháború is lehet, a korábbinál sokkal súlyosabb következményekkel, még 1-2 kóbor atombomba is elképzelhető, ami aztán többszéz évre végleg hazavágná a globális civilizáció jelenlegi bástyáit.

Van egy lassabb hatás, ami más hatásokkal együtt a délen megszaporodott kissé elmaradott kultúrájú térségekből történő menekülés, egyfajta népándorlás a meleg elől, a szintén egyre melegebb északra.

Ez kevésbé fenyegető kérdés, ha tudnánk kezelni, viszont már jelei vannak, hogy az északi civilizációkba egyfajta allergiás politikai túlreakciót és belső "betegégeket" vált ki az idegenek érkezése. A történelemben minden féle-fajta "birodalom" szétesett, előbb vagy utóbb, nem gondolnám ,hogy a mostani világrend és vezető hatalmak státusza örök és megingathatatlan.
Altalában a nagy népvándorlások körül megszünik a rend és stabilitás, az addig volt kultúrák,értékek, hatalmi központok elpusztulnak, káosz és visszamaradottság uralodik el.

A harmadik hatás belülről támadja a feljett északi társadalmakat, miközben egyre zajlik egy urbanizáció, mert ezekbn az országokban a tevékenység súlypontja már nem nagy földterületez, ipartelepekhez, a vidéki tájhoz, hanem irodákhoz és a városias életmódhoz kötődik, a városok és a körülöttük álvidékies körülmények közt élő agglomeráció mindennapjai egyre elviselhetetlenebbek, a zsúfoltság és az éghajlat hatásai miatt.

Ezek hatalmas fogyasztó és gondolkodógépek, emberek rohangálnak napi többzíz km-eket irodákba ki-be, városmagba ki-be, plázába ki-be, miközben ezeknek a fenntartása, hűtése, fűtése, közekedése, stb elképesztő lokális energiát igényel.

Maga az éghajlatváltozás, akár mi okozzuk, akár nem, nagyon messze van attól, hogy bolygó szinten akárcsak fenyegess, nemhogy elpusztítsa az emberi fajt.

Hogy a társdalmainkat, amik maguk okozzák ezeket a problmákat, képesek leszünk-e legalább kis mértékben átalakítani, az a fő kérdés, ami nagyon úgytűnik, sosem kerül napirendre.
Masszív tagadásban vagyunk, mint egy elhízott ember, mindig van egy stemény, egy keksz, amire rámutatunk, na ebből kell kevesebb és már fogyunk is. Mindig van egy csodaszer, egy norma, egy megállapodás, eg akcióterv, amivel elmegy újabb 10-20 év,közben a valós problémát okozó folyamatok zajlanak, dehát gondolkodást és életmódot váltani nehéz.

Sokkal egyszerűbb még 0.01mg-al csökkenteni a CO2-t a kipufogóban, elképesztő eurótízmilliárdok ráfordításával, és újabb pár tized %-al a globális kibocsájtást. Miközben a CO2 egy hatalmas medence, amibe ömlik a víz, és folyik lefelé is, két cseppel kevesebbet cseppentett bele észak európa, hurrá, nem is került sokba, dehogy.
A technológiai innovációkkal járó társadalmi változások és a minden eddiginél erőteljesebben érezhető generációs szakadék meghozta a hatását úgy globálisan, mint Magyarországon. Gyakori tapasztalat, hogy az internet és a különféle influencerek által informálódó tinik szülei képtelenek felvenni a…..
tükörfúró 2019.06.23 21:25:08
Akik nem születtek bele? Miben vagyok én más akit 40 valahány évesen ér ez a dolog, mint akit tizenvalahány évesen? Esetleg kevésbé vagyok befolyásolható? Reálisabb szilárdabb az önképem, a világlátásom, és megértem már pár dolgot, az interneten a világban és az IT szakmában?

Na pont ezért talán van súlya annak amit írok:

1. Abba kellene már ezeket a nagyiszövegeket hagyni, hogy digitális írástudatalnok meg öregek, meg bevándorlók, meg kívülállók, meg stb.
Aki nem tudja a SAJÁT gyereke mit-kit néz, mivel foglalkozik, miről álmodozik, mi érdekli, mivel tölti az idejét, mit gondol a világról, stb,stb ott nem a tévével, youtube-val, számítógéppel, internettel, stb,stb,stb van a baj. Nagyon nem.

2. Akik köpködik ezeket az embereket, meg nullázzák, lehet végülis...
...de ez mindigis így volt, sokan akik nem jutnak semmire, terjesztik ezeket a dumákat ,hogy hollywood-i sztárcsinálás meg mittudomén.
Tény ami tény, ezek a srácok az első generáció, akik mögött (legalábbis eleinte) semmiféle válogató, zsűri, szereposztó dívány, nagytőke, álomgyár, semmi nincsen és nem volt.
Bekapcsoltak egy telefont, és elkezdtek videókat csinálni. Valamiről. És az emberek, fitalok és kevésbé fiatalok nézni kezdték, ismertek lettek, minden háttér nálkül.

Mert tudtak valamit, jókat mondtak, viccesek voltak, szórakoztatóak voltak, érdekes volt a téma, jól játszottak, mindegy, mutattak valamit, valami újat, valami mást, és képesek voltak tartani a lépés, mindig megújulni, fenntartani az érdeklődést.

3. A cégeknek és a tőkének ez idegen, hogy nem ők irányítanak, nem ők castingolnak, nem ők írják a forgatókönyvet...de hamar felismerték ,hogy egy hatalmas piac, hatalmas reklámlehetőség.

Aztán ki mit vállal be, mit reklámoz, mit nem, megint egyéni döntés kérdése. Az igazán jók úgysem a reklámpénzen azok akik, az csak kiegészíti az egyéb bevételeket, amit a rajongóik, nézőik önként adnak össze nekik fillérenként.

4. A hót közönséges reklám egy újabb formája ez, nem tudom miért kell most épp erről sírni,vilévégézni, mintha mittudomén fegyvert, tömeggyilkosságot, drogot, valami borzalmat "reklámoznának".
Itt is ugyanazok a multik vannak, ugyanazok a globál egyen termékek ömlenek a képenyőről min mindehol máshol. Kilépsz a lakásból, bekapcsolod a tévét, szól a kocsiban a rádió, akármi, és ugyanezek ömlenek rád.
Akkor az influencer mit számít, milyen telefonja van, milyen italt iszik, milyen ruhában van? Ez majd megöli az egyéniséget?

Vannak sokan, sokfélék, mindenki mást néz, más lát, a termékek mások, de mégis kb ugyanazok, akkor mi a gond? Csak a tévében, a film közben, a rádióban, az óriásplakáton lehet reklám?

Az interneten amióta eszemet tudom van reklám, minimum banner, egy időben olyan volt a net, alig lehetett a reklám közt megtalálni a kontentet, egy csík blogot szinte körbenőtt a 600féle villogó érdektelen akármi, nabumm, ilyen az internet, még mindig jobb, mint a tévé, ahol 20perc film, 20perc reklám, vagy a rádió, ami lassan szintén hallgathatatlan.

5. Vélemény...ne ez az, ami már a blogok és fórumok sőt a web kezdetei(!) óta parázs téma, jajj ez meg az azt terjeszti, leírta, világégés, agybutítás, pornó, laposföld, mileszmost.
Megondom mi, semmi.
Az a fiatal, aki befolyásolt egy adott videós véleménye által, leht pont olyan befolyásolt a besavanyodott, szakbarbár, tudatlan, ostba, kiégett, stb tanára véleménye által. Vagy akárki által is, mindegy. A világ már csak ilyen, majd kialakul az önképe és a saját véleménye, és nem 5-10- 20 de újabban azt látom, 2-3 év múlva már kiröhögi egykori önmagát és nézeteit.

6. A net az olyan, van fent sok baromság, sok értelmes dolog, rengeteg tudás, motiváció, információ, mindennek megvan az előnye és a hátánya, a túlzott függés sosem jó, de ez már nem mai dolog, felnőtt több tévé generáció, és nem pusztult ki az ország, fenőtt már 1-2 internet generáció, már gyerekeik vannak, akik anno akár "neten jöttek össze", most sem fog történni semmi szokatlan és rettenetes, a világ változik, mostantól ilyen is van, nem kell tehetségkutató előválogató, zsűri, makeup, stúdió, adásidő, meg mitúró, bekapcslod a mobilt, nekiállsz gitározni, viccet mondani, valamit,...
... aztán ha holnapra félmillióan néznek, akkor tudsz valamit. Ennyi.
Öt film, három könyv, egy sorozat, egy musical és számos dal ihletői. Ha felvetődik a bűnözőpárosok témaköre, az első két ember, akikre gondolunk, szinte biztosan Bonnie és Clyde. De kik is voltak ők, és hogyan váltak ilyen híressé?..
tükörfúró 2019.06.17 17:23:59
@Frady Endre: Ruzsa Sándortól Ludas Matyi-ig a szegény rétegek körében a hatalommal szembenálló, szegénysorból származó törvnyen klívüli, mindig is kicsit a hős, a lázadó.
Ez annál inkább tettenérhető, minnél szélsőségesebbek a társadalmi különbségek, és minnél nagyobb az elviselhetetlen szegénység.
Minden jogrend, a korai ókor óta, fáraók törvényeitől az önmagát a Nép rendszerének kikáltó kommunista államrendig a(z állam) rend fenntartása mellett mindig elsősorban a fennálló rendszer kiváltságosainak előjogait, vagyoni, családi, társadalmi helyzetét legitimálja, stbilizálja.
Természetesen ezek a szabályok minnél inkább kikerülhetetlenül vonatkoznak mindekire (vö: "joguralom") és minnél nagyobb a társadalmi mobilitás, annál kevésbé népszerűek azok a kemény bűnözők, akik a nép egyszerű fiaiként a felsőbb rétegek pénzére, vagyonára, életére törnek.
Rengeteg variánsa és torzulása ismetes ennek a fajta legenáriumnak, idehaza is van, de főleg a rendszerváltás utáni évtizedekben volt egyfajta "genszterkultusz", mint az közismert..
Vagy az amerikai könnyűzene hasonló elemekkel feldíszített, vagy hasonló közegből származó(!) sztárjai is bizony ebbe a kategóriába esnek, holott összességében nézve látszólag az USA társadalma a világon az egyik legmobilisabb társadalom, egy szegény fekete fiu gyermeke pár évtized múva az állam elnöke lehet.Akár.
Ez azonban nem vígasztalja azokat a hatalmas, x*10milliós leszakadó rétegeket, aki a kapitalizmus első számú szentélyében megfelelő oktatáshoz, egészségügyi alapellátáshoz, az emberhez méltó élet, és kitöréshez szükséges minimális kapaszkodók alapvetéseihez sem jutnak hozzá, így nem sok esélyük van kijutni, abból a társadalmi helyztből és közegből ahol a bűnözés norma, az élet rövid és kegyetlen, drog a mindennapok része, stb,stb.
Amikor terveztem az utamat Malmöbe, hamar világossá vált, hogy a közeli dán fővárost, Koppenhágát sem hagyhatom ki. A busz kb 40 perc alatt vitt át Európa második leghosszabb hídján az Öresund-on. A városba érve feltűnt a rengeteg kerékpár. Tényleg szinte mindehol a letámasztott bringákat és a…..
1982-ben született egy rajzfilm, amely sokunk gondolkodását megváltoztatta. Van, aki szerette, van, aki gyűlölte, sokan nem értették, hogy mire is akar kilyukadni, sőt, akad olyan is, aki logikátlannak, erőltetettnek tartja a befejezését. Azonban semmiképpen sem lehet megfeledkezni róla. Nem csak…..
tükörfúró 2019.04.23 08:14:16
Az idő urai ma már legenda, talán ilyen kamasz-rajzfilm (gyerekfilmnek túl sötét és hátborzongató, felnőtteknek túl sekélyes és sablonos) , aminek akkoriban nyugaton nem igen volt divatja.
Itt persze más volt az ingerszegény vasfüggöny mögött, mindent zabáltunk ami kicsit is scifi, tech, vagy hasonló fanatasy, még a tulajdonképpen eléggé bugyuta elsüllyedt világokat is annyian néztük nagy kamaszként is, hogy ihajj.
Mondjuk a krtitika sokszor túloz, nincsenek itt olyan mély meggondolások, minden szereplő egy típus, van benne egy azaz egy darab időhurok, némi erkölcsi társadalmi kritika, scifibe csomagolva, ennyi.
Sokáig nem értettem, a "gonosz" herceg miért és hogyan törte meg tette tönkre az arctalanokat, talán ez az egyetlen nagyon mély és sokáig boncolgatható végtelenségig továbbfűzhető szál, illetve az időhurkon is el lehet polemizálni, hogy most az idő urai kellenek-e ide vagy nem .
Feltehetően azért kellettek, mert valamiféle "istenkép" nélkül az akkori közönség nagy része teljes zagyvaságnak minősítette volna, holott az időutazás csak részben scifi, ha feltesszük ,hogy tudunk fénysebességgel mozogni a térben, azonnal időt is utazunk, igazából a csillagok háborúja, az alapítvány, meg ezek az irreálisak ,ahol mindenhol "ma" van az egész galaxisban(!), és ide-oda lehet "ugrálni", ugyanabban az időpontban a térbe nagyon messze be és kilépve.
De akkor ezt kevesen tudták vagy fogták fel, hogy a téridő igazából micsoda, így kellettek valami csodalények, akik meghajlítják az időt.
Mondjuk, akik olvasta az időspirál című, szerintem erősen szovjet-szocialista beütésű rohadt jó kis képregényt, az már ismerte ezt a fajta megközelítést, ami egyébként az összes SCIfi ötlet közül jelen tudásunk szerint az idővel kapcsolatos egyik legreálisabb modell.
Mondjuk felnőtt fejjel imádom a rengeteg kikacsintást, ugye a galaktikus rendőrség, ami lényegében egy maffia terrorszervezet, ostoba átejthető nagy tokájú főparnacsnokokkal...khm.
Reggel munkába menet, a gúnyhatár szélén eső koszos kisvárosom vasútállomásán találkoztam Zsuzsával. Róla azt érdemes tudni, hogy mikor még a NER-nek gályáztam aprópénzért, akkor ő az egyik kiemelt aktivistája volt a körzetemnek, de olyan szintű elvakultságot még nem láttal, ahogy Zsuzsa nincstelen…..
Több híresztelés is arra utal, hogy nem minden úgy történt a fogolyszökéssel kapcsolatban, ahogy azt eddig elmondták nekünk. A Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnoksága konkrét kérdéseinkre előbb egy semmit mondó közleménnyel próbálta kiszúrni a szemünket, majd szolidan megfenyegetett és…..
A magyar média idén ősszel kapta fel a „Sétáló Budapest” gondolatát, mikor Puzsér Róbert publicista bejelentette, hogy indul a főpolgármesteri székért. A sétáló város víziójáról, egy élhetőbb, emberi léptékű Budapestről és a területben lévő lehetőségekről beszélgettünk Balogh Samu Márton…..
tükörfúró 2019.01.05 11:33:46
Ennyi sötétzöld bulshit fasságot régen nem olvastam.

Mesterséges dugók, 30-ra korlátozások, csupa olyan fasság, ami nem kerül pénzbe, de el sütni a szokásos "jajbaleset" meg "élhetetlen" stb paneleket.

Aztán amikor már a mentő is 20perce bőgő szirénával áll a dugóban, mellette a bűnesethez széguldó rendőr meg a politikus is, akkor újragpondolják, ahogy a tarlós-vitézy korszak legsötétebb közlekedés ellehetetlenítő korszakának vége is egy mindehol szétóbégatott "autóspárti" "konszolidáció" lett.

Mikor rájöttek, baszki ez nem reform, ez egy politikai öngyilkosság, hogy a sétálónak kikátott belvárosi utcákban 7-11 és 14-19 áll a zakatoló, CO okádó, lépésnél lasabban haladó dugó az év 365napjából 280on.

Amig P+R parkoló nincs (igen, ez milliárdos ráfordítás lenne, jóreggelt!) amíg a bkv a máv fővárosi mini megfelelője, vagy jön busz, vagy nem, vagy van épp metro, vagy nincs, vagy felférek vagy nem, addig bizonyos réteg akkor is autózni fog, ha a fene fenét eszik.

Egyébként meg nem a politikai szándék, hanem a különböző kenőpénz mafiák mozgatják ezt is, mint idehaza mindent, mg lehet nézni mi az ami mindehol azonnal a terület 30-40%-t elfoglalja, ha sétáló ha nem.
Ja a vendéglátós maffia és tereszaik, fel nem tudom fogni, olyan helyek a belvárosban, ahol májustól deceberig soha 3 embert nem látok kint ülni, mi alapján tartanak fent dupla pótkocsis kamion alapterületű teraszokat.

VAGY, minden p+r és könnyen közlekedhető ingyenprkoló fő megfúrója, a parkoló maffia. Ahol az állami területen álló autós éves szinten százmilliárdot fizet, ja nagyrézse nyilván haveri maffia magánzsebbe megy, kenőpénzekért cserébe, okosba.

Azután nincs min meglepődni, hogy a jobb közlekedés és a p+r egy álom. Ez is a gyökerétől rohad, ami azt a szuvasodást ki nem szedik, lehet fényezni meg csillogóra álmodni, soha nem lesz semmi érdemleges.

A hajléktalan kérdés is egy huzdmeg-ereszdmeg téma, a gyökernél 100milliárdos maffia húzza hasznait amikor az emberek alól kiszedik a lakást, az állam meg olyankor nagyon liberális, jaj hát igen, elvesztette lakását, felnőtt ember, mit is tehetnénk, ez kapitalizmus.

Aztán amikor eleven hullaként még 25évet az utcán rohad, és 2222drága problémát okoz, ja az ne legyen, de ugye nem tudunk mit kezdeni vele, mert akinek már minden mindegy, oda jutott, azzal mit lehetne kezdeni.
tükörfúró 2019.01.05 15:11:43
@akakukk: Van adó a benzinben, és még annak tetején áfa, van adó az autóra, fizet az autós az autópályért, fizeti az illetéket az átírásért, a műszaki vizsgáért, melynek jórésze megintcsak egy hatósági díj néven szereplő adó, ha kicsit gyorsan megy fizeti a gyorhajtás adót, fizet, fizet, fizet. Fizet a kötelezője(!) után nemhogy áfát, hanem un "baleseti adót". Ha vesz egy kínai, gyagyi jégkaparót, az első benzinkuton, jódrágán, máris 27% horror áfát... fizet.

De a P+R-re "nincs pénz", másra meg van. Fizettethetsz te dugódíjat, amennyit akarsz, pont azon a lefolyón megy le, mint a többi, elköltik mielőtt beszednék. KItalálható egy új adónem (vagy megemelik valamelyiket, illetve úgyis időről időre mindet, már csak az inflációt követve is) attól még nem lesz pénz arra, amit valójában mindenki leszar, akinek a dolga lenne, milyen budapesten élni.
A rendes ember, mikor még nyílnak a völgyben a kerti virágok, még zöldell a nyárfa az ablak előtt, látja amottan a téli világot, és karácsonyra készít költségvetést. Ez a művelet arra is jó, hogy sorra vegyük a rokonokat eldöntve, akarunk-e ajándékozni, avagy örüljön a delikvens, ha nem keressük fel…..
tükörfúró 2018.12.06 09:00:56
@mindbender2: SZétszedsz egy ilyet, ugyanaz van benne, mint a LG-ben, Samsungban. 10x-es áron lesz hozzá alkatrész, ha mégis elromlik.
Olyan ez mint a mai merci, mai bmw, audi, stb.
Semmiben nem különbözik egy opeltől vagy toyotától, csak más az alkatérszek ára.
Aki szakmunkáról meg stb-ről beszél, az el van tévedve, egy szivattyút, panelt, motort 3 csavarral vagy 2 fület kipattintva kiszerelni nem kell 4éves mély és részletes szakmai képzés. Mást meg egy mosógéppel ma nem igen lehet csinálni, kicserétlni valami nagy drága részegységet, egyben, aztán vagy megéri, vagy nem.A legtöbbször nem.
Egyébként a régi mosógépekben nem nagyon van mi elromoljon, nekem is egy 20éves gépem van, csak épp olyan ez mint zsigulival járni manapság, komfort, zaj, szolgáltatások, fogyasztás, mind teljesen más, mint egy modernebb mosógépnél.
Egyébként a legtöbb modern gép panelja egy vicc (inkuld milliós csodák) átalában az adja fel, a mosógép többi részének semmi baja, csak éppen az agyhalál után cseszheted.
Vagy csak a hipiszupi kijelző megy szét, tehát megy a mosógép csak nem látod mi van, mit állítassz, stb.. (pont a miele ismert erről) aztán veheted egy alap mosógép áráért az egy darab LCD-t.
A Roncsok című sorozat legújabb részében egy igen különleges autóroncsot fogunk szemügyre venni...
tükörfúró 2018.11.01 22:02:29
@lutria: Pl a -valamelyik- hídról, amikor még nem nagytáblás sűllyesztett pályával voltak a villamosok megoldva.
Hajón-uszályon-úszódarun, stb szintén használhattak ilyen leselejtezett kész betonkoloncokat, alátétnek, súlynak, akárminek, onnan is a folyóba kerülhetett, ami azután kidobta, most ott fekszik a parton.
  Ahhoz, hogy a globális hőmérsékletemelkedés ne menjen másfél Celsius fok fölé, számos egyéb intézkedés mellett a lehető leggyorsabban át kell állítani a közlekedést a robbanómotorról a villanymotoros járművekre. Az még kérdés, hogy nulla kibocsátású járművek zömmel milyen formában jutnak hozzá…..
tükörfúró 2018.10.31 23:30:54
Majd, ha a hebegő munkacsoport éjjelnappal tüntet a rendőrpalota és a parlament, illetve az önkormányzatok előtt, amikor DŐL a vizes, redves, ki nem száradt, hetekig esőn ázott, talán idén ősszel vágott, lopott(?) fa kénes keserű fojtó füstje, elkeveredve a tűzre dobott bútorlap, szemét, műanyag, festék, rongy, kerti hulladék stb rákkeltő bűzével, akkor majd képes leszek egyetlen karaktert is komolyan venni ebből a pótcsalekvésnek is harmatos szánalmasan gyenge, kabaré jellegű síránkozásból.

Természetesen a nem zöld matricás (LOLL, vicc) autó közlekedésést tiltja majd be tarlós bácsi akkor is, mert a fűtést és a tömegközlekedést meg az ipart, hű hú... hát, azt "nem lehet betiltani".

A levegő ugyan ettől egy dekával nem lesz jobb, pár noszatlagikus pofa és nagyon-nagyon csóró "balek" szív majd, hiszen már huszonéves benzineseken, sőt a karburátoros 2001es magyar suzukin zöld matrica van(!)... de nembaj, értelme semmi, azért amikor már mindenki fuldoklik, elmondhatjaa politika, hogy látszatra "csináltunk valamit".

Na azért a végére mégis egy pár érvet, a globális európai kibocsájtás elenyésző részét adják a személyautók jelenleg, ilyen 10-15% lehet, mert az egész közlekedés repülőstül, kamionostul, diesel mozdonyostul 35-40% ha jól rémlenek a számok.

Na a 15% ból talán ha 2%-ot (kettőt!) meg lehetne mindenféle személyautók fele villany legyen, egyébként teljesen irreális mókával spórolni.

A cikk írónak meg _nem_ kivánom ,hogy ő és családja üljön a 600kilós kis környezetbarát autóban, mikor szemben egy két tonnásban elalszanak és telibe kapja szemből.

Dehát nyilván nem fog egy környezetvédő azon kampányolni ,hogy sávelválasztót, autópályát mindenhova, pedig lehetne..
... nem fog azon kampányolni, hogy korlátozzuk az ingázást, kötelezzük a cégeket, hogy X % távmunkást dolgoztassanak, tiltsuk meg a várostól pár km-re zergecsapások, kirándulóutak mellé épített 21.századi lakótelepek, ún lakóparkok építéést.

Dehogyis, ezt tudja a környezetvédő, hogy nem lehet, nem szabad, ő nem szólhat bele ebbe, kit épít vagy hol dolgozik és hogyan ,dehogyis.

Járjon mindenki vellanyautóval, vagy tömegközlekedjen napi 3-4-6 órát, és jó lesz. A levegő. Vagy nem. De legalább csinált "valamit".
Nem értetted, miért nincs villanykapcsoló a fürdőszobában, csak egy zsinór? Hogy miért jön a víz a mosdóba két külön csapból, egy hidegből és egy melegből? Miért szükséges élesztőt enni? És egyáltalán, mire fel a sok sorbanállás? Most megtudhatod, ha kattintasz!..
tükörfúró 2018.10.21 15:06:47
Ott van a képen, mi van ma majdnem az összes brit háztartásban két csap helyett.
Egy ilyen doboz a falon. ÉS slussz.

Mivel gáz jellemzően nincsen a lakásokban, a hőtárolós bojler pedig valamiért gyakorlatilag ismeretlen, ilyen átfolyós cuccok vannak, amiknél a max beállítás áltlalában az igen meleg (de nem forró!) víz, a zuhanyból pedig csak permetezik a cucc, kipróbáltuk, majd fél perc alatt tölt meg egy 3 decis poharat, valami 20+x mp volt.

A mosdónál, és a konyhában pedig egy karos csap van, igen kizárólag hidegvízzel.
Felhördülés, de hogyan mosogatnak? ?!?

Természetesen mosogatógéppel.
Ha egyáltlaán, mert a különféle előregyártott ételek, (nem egyszer mellécsomagolva a papírtányér és műanyag evőeszköz), még az USA legelfajzottabb tertületeinél is népszerűbbek.

Nem is csoda, az alapanyag nagyon drága, tűzhely gáz nélkül nincs, mikró vagy elektromos grill, esetleg elektromos főzőlapok,.. de azok már akkor kb. nem tőzsgyökeres angolok lesznek....
...a készétel viszont olcsó, ha mindenáron frissen főttet akar valaki, akkor már megéri étterembe menni.

Általában ez is a módi, asszonka otthon a gyerekekkel eszi a szemetet, abbol sem sokat, ő vigyáz a vonalakra, a gyerekek meg még kicsik, a ház ura meg este későn jön meg, remélhetőleg nem túl részegen valami pubbol, ami előtt még a munkahelyi kantinban is megtömte a hasát.

A nagyobb gyerekek az iskolában esznek a mi üzemi kosztunkhoz hasonló minőséget, és ennyi a jelenlegi modern angol táplálkozás.

Mi folyton éhesek voltunk mikor cserediákként kicsit kint voltam, nagybelű magyar kamaszok nem bírták az angol kosztot, hol a nagy parasztkenyér, a kilós csirke vasárnap, előtte a kondér leves, mi ez a sovány műkaja, a pubban az ajtóban kiírva(!) olyan árak voltak, mi az akkori forintunkból váltott maréknyi fonttal bemenni nem mertünk, el voltunk hűlve, mikor átszámolgattuk az árakat és a kereseteket.