Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ecsetvonás

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
S lőn. Tóth Gabi és Alföldi Róbert, 2-in-1. Szívesen. ..
Ecsetvonás 2013.11.24 12:03:46
Mivel a korábbi (szintén zseniális), vörhenyesekről szóló posztomnál kisebb vita alakult ki a nők szerepéről a mindennapokban, a tisztelt közönség elé tárom következő publicisztikámat, melynek témája a gyengébbik nem. Szigorúan szájbarágó stílusban.Valóban vannak olyan…..
Női szerepeket osztott férfiakra a román Silviu Purcarete a Vidnyánszky Attila-féle megújult Nemzeti Színház jövő februárra tervezett előadásában. Az Ahogy tetszik című Shakespeare-komédiában például a konzervatív színházeszme főideológusának tekintett Eperjes Károly Juci,…..
„Végre újra Nemzeti Színház lett a Nemzeti Színház!” – veti oda a taps végén pink mentét viselő partnernőjének egy szakállas úr. Vidnyánszky kétségtelenül beköltözött, és merőben más színházat csinál, mint elődje. Az első bemutató alapján úgy tűnik, nem…..
Augusztus 20. számomra egy meglepetés-nap volt, mert előző nap este kaptam egy szlovák rendtársamtól egy telefonos kérést, hogy egy Panamából jött jezsuita szeretne Pestre látogatni, tudnék-e segíteni neki az eligazodásban. Őszintén szólva nem voltam túl lelkes a kérésre, mert két napra rá…..
Ecsetvonás 2013.09.04 20:47:28
Megértem a kritikát, ugyanakkor nehezen fogadom. Alföldi Róbert semmi olyat nem mutatott, amit ne láthattunk volna az István, a király 6-7 különböző feldolgozásában. A félrelépő Gizellától kezdve (azt megjegyezném, hogy itt nem beszélhetünk konkrét félrelépésről, hiszen Gizella átöleli, majd ellöki magától a lovagot), az önmagát felőrlő Istvánon át, egészen a kereszt, mint szimbolikus fegyver használatáig (vagy kereszttel díszített fegyver jelenik meg). Lehet, hogy erősebb képeket használ, de korántsem újakat.
Ezeknél az előadásoknál mégsem jelezte senki, hogy sértve érzi magát. Innentől kezdve kérdésessé válik, hogy valóban a darab színrevitelével van e a baj.
Továbbá említik a zsidóságot is. Az elmúlt 10-15 éveben több olyan magyar színházi előadás is készült mi erősen antiszemitának mondható. Nem csak az Újszínházban, hanem több kőszínházban, sőt a liberálisnak mondott függetleneknél is találkozhatunk vele. Volt egy-két kisebb tiltakozás ezek miatt, de nem támadtak meg miatta fizikailag senkit. (mint jelen esetben Alföldi Róbertet).
(A zsidó párhuzamhoz hozzátenném, hogy Alföldi Róbert nem zsidó származású és nem tagja semmilyen zsidó közösségnek.)
Különösen érdekes számomra, hogy hirtelen keresztényellenesnek lett kikiáltva, holott pár éve ugyanígy rendezett, ugyanez volt a véleménye az egyházról, mégis a Fidesz-KDNP támogatta, hogy színházigazgató legye.(az akkor többségben lévő MSZP-SZDSZ koalíció ellen volt). Tehát nem Alföldi Róbert változott hanem a megítélése.
Azt is figyelembe kell venni, hogy Alföldi nem történész. Egy színházi rendező aki kapott egy szövegkönyvet és azt értelmezi. Márpedig ebben a szövegkönyveben István király bizonytalan, aki idegen katonákat, hív a saját népe ellen és a férji kötelességét sem teljesíti. Az egyház pedig egy szervezet ami a saját világlátását akarja ráerőszakolni a magyarságra. ( Ne felejtsük el, hogy a kereszténység azért a világ legelterjedtebb vallása, mert elsősorban fegyverrel terjesztették.)
A papok ábrázolása viszont szíven ütött. Sajnos viszont láttam benne a saját félelmeimet. Több, mint 20 éve vagyok tagja a katolikus egyháznak, de nagyon nem tudok azonosulni azzal az irányvonallal ami pár éve jellemzi. Egyre több az agresszív, egoista vezető, különösen a fiatalok között. Legutóbb a Hungarion szorult össze a szívem, amikor egy katolikus ifjúsági iroda vezetőjét és egy cserkész vezető magánbeszélgetésében részt vettem. A végére arra az álláspontra jutottam, hogy nem szívesen engedném a közelükbe a gondomra bízott fiatalokat. Ezek után megértem, miért látja egy egyházon kívüli személy erőszakosnak és képmutatónak az egyházat. Tényleg nem ártana jobban megválogatni kiket teszünk meg vezetővé.
Ecsetvonás 2013.09.05 00:07:34
@khamul:
Valóban fogalmazhattam volna árnyaltabban is. Kijavítva: a történelmi világvallásokat (a kereszténységtől a buddhizmusig) gyakran erőszakkal is terjesztették. Ez nagyban elősegítette az elterjedésüket.