Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bértollnok

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Foglalod a kurvanyádat 2007.06.11 06:00:00
Aggaszt már régóta egy dolog, vagyis egy fogalom, pontosabban egy imaginárius fogalom. A nemzeti oldal. Meg minden egyéb megnyilvánulás, amikor a nemzeti kifejezés alatt olyasmi értetik, amiben én nem vagyok benne. Ugyanis egy pillanatig sem éreztem magam soha kevésbé magyarnak, mint az…..
Bértollnok 2007.06.11 20:44:52
Sziasztok!

Nem szoktam ide írni, nyilván nem ismertek, de rendszeresen olvasom Wé írásait, és a hozzászólásokat is. Szeretnék bocsánatot kérni mindenkitől, aki belemerült az anyázásba, de ez a hozzászólás kivételesen az eredeti cikkel lenne kapcsolatos, és kevésbé "mocskos ballib" "hülye turull"-os, és javaslom, ti is térjetek vissza ebbe a mederbe, mert a fenti vita -nyilván ti is érzitek- meglehetősen haszontalan.

Tehát én azt gondolom, hogy fél évszázad diktatúra után nem meglepő egyáltalán, hogy vannak az előző rendszernek "sértettjei". Akinek a családját igazán nem érintette a dolog - ilyen lennék én is - érthetően nehezebb megérteni, hogy milyen az, amikor valakinek az édesapját/nagypapáját begyömöszölik a fekete autóba, vagy 56'-ban lelövik az oroszok. Vagy az államosítás útján veszíti el családi vagyonának nagy részét. Ráadásul ha valakit egyszer ilyen csapás ért, valószínűleg több is éri, hiszen onnét kezdve a rendszer ellenségeként sokkal nehezebb dolga volt.
Szerintem egyáltalán nem furcsa, hogy az ilyen ember egyezerűen leidegenszívűzi, nem is nézi igazi magyarnak azt, aki mindezt ölbetett kézzel nézte ötven éven át, esetleg lassan még gyarapodott is.
Szerintem ezeket az embereket gyűjti össze a már sokat emlegetett "nemzeti oldal". Persze, akadnak más "divatmagyarok" is, de talán ez lehet a hardcore.

Számukra az a fél évszázad maga lehetett a pokol, nem csoda, hogy ilyan zavarodott összeesküvéselméletek kapnak lábra közöttük, és a gyülöletüket kivetítik másokra. A mostani szocialistákra, akik persze magyarázhatják, hogy utódpártként nem azonosak az egykori MSZMP-vel, nehéz lesz a nemzetiekkel elhitetni. Meg persze a liberálisokra, mert túlságosan idegenszerű a nemzetiek számára ez a gondolkodás. Túl új, túl gazdasági szemléletá, túl... szívtelen.
Megjegyzem, szerintem nem jogos kijelenteni akárkire is, hogy idegenszívű, csak azért, mert meghúzta magát a szocializmus évei alatt, vagy mert most olyan politikai vonalat képvisel, amely korábban nem volt jellemző. Egyszerűen nem működik az, hogy a személyes tragédiáink miatt egy nemzet felét bűnösnek bélyegezzük, ahogyan az sem működik, hogy minden újszerű dolgot zsigerből elutasítunk. Én úgy gondolom, hogy a egy nemzet fennmaradásának feltétele az alkalmazkodás, hogy minden új, idegen kihívásra megadjuk a saját válaszunkat.

Köszönöm, aki végigolvasott, további jó anyázást. :)
Bértollnok 2007.06.11 22:03:16
bs395 2007.06.11. 21:25:11

"Olyan igazi fundamentalista utánérzés: úgy van a világ, ahogy mondom, mivel nálam a végső igazság, ám mivel a végső igazság tévedhetetlen, ezért a világnak mindazon részei, melyeket a végső igazság tévesen ír le, nem léteznek." [...]
"Ja, és igen, végigpörgettem az ő hipotéziseiket is, volt pozitív eredmény, de több volt a negatív :-(."

Úgy gondolom, hogy a másik végighallgatása nem csak abból áll, hogy az a hipotézis, amit mond helyes-e, vagy sem. Az itteni viták nagy része éppen ezért meddő, mert abban merül ki, hogy egy adott hipotézis most helyes-e.
Kissé szájbarágós, és ha jól sejtem neked pont nem kell elmagyaráznom, de a viták akkor vezetnek eredményre - például nálunk abba, hogy megértetjük a nemzetiekkel, hogy nem attól magyar valaki, mert ők azt mondják.
Egyrészt meg kéne érteni - és ez volt az első hozzászólásom célja - hogy hogyan lehet az, hogy a vitapartnerünk ennyire eltérő véleményen van, abszolút triviálisnak tűnő kérdésekben.
Aztán párbeszédre épülő vitát kellene folytatni, amely során leásunk a probléma gyökeréhez. Ez úgy nem megy, ha végig se olvassuk a másikat, hanem vérbe fordult tekintettel már írjuk a cáfolatot, hogy most akkor miért is volt értelme megszavazni/nem megszavazni az állampolgárságot a határon túliaknak.
Fel kell fogni a másik álláspontját, és rákérdezni a gyenge pontjaira, hátha értelmesen válaszol rá. És tisztelni kell a másikat, legalább minimális szinten, különben tényleg kocsmai vita az egész.
Fundamentalista gondolkodással szemben egyébként tényleg nem lehet észérvekkel győzni, de tennék egy próbát, hátha valaki - a nemzeti oldalról - vesz legalább emberszámba, hogy megválaszoljon néhány kérdést.

Kérdezem én attól, a legnagyobb tisztelettel és jószándékkal, aki Wéről, rólam, vagy akárkiről ki meri jelenteni, hogy nem magyar: Ha én nem vagyok magyar, akkor mi vagyok? Mit gondoltok, mi jogosít fel éppen titeket arra, hogy másokat bíráljatok, hogy magyarok-e vagy sem?
Tulajdonképpen ha valaki magyar állampolgár, magyarnak vallja magát, akkor mi teszi őt nem magyarrá?