Regisztráció Blogot indítok
Adatok
scaruso

9 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sikeres falunapokat tudhat maga mögött Cserépfalu. Talán az eddigi legsikeresebbet? Valamennyi rendezvény igényes és szórakoztató volt, van, ami még felfedezésszámba is ment (mint például Koltai László gitárjátéka), a látogatók száma pedig mindenkit meggyőzhetett. Ne…..
Kedves Cserépiek! Engedjék/tek meg, hogy röviden beszámoljak múlt heti észak-magyarországi kistúrámról. Április 17-én ugyanis a Miskolc vonzáskörzetében szerkesztett, Spanyolnátha című internetes irodalmi-művészeti folyóirat Kertfesztiválján voltam – Hernádkakon. Vass…..
Megjelent a negyedik sorszámú Cserépiek Újságja 2010-ben: Kósik Polgi még mindig az októberi eseményekkel foglalkozik, talán érdemes kiemelni kedves sorait az újságból: Nehéz egy végérvényesen kinyomtatott, a reagálás, a vita, a korrigálás lehetőségét már…..
Nemrég örömmel tudósíthattunk arról, hogy a Társulás Cserépfalu Jövőjéért egyesület megtartotta első nyilvános közgyűlését, amelyet sokan tiszteltek meg érdeklődésükkel és jelenlétükkel, s az utólagos visszajelzések is arról tanúskodtak, hogy van helye és értelme a…..
   Cserépfalu választott. A kampányidőszaknak vége. Ne sajnáljuk a vélemények és álláspontok ütközését - mozgalmasabb, izgalmasabb. színesebb lett a falu élete, a korábbinál többen barátkoztak meg a gondolattal, hogy véleményt nyilvánítsanak, hogy átgondolják a…..
VIGYÁZAT!!! VÁLASZTÁSI KAMPÁNY CSERÉPFALUBAN! TUDNIVALÓK ITT! Tisztelt Választópolgárok! Rudinszky Tamás vagyok, 44 éves, nős, két gyermek édesapja. Feleségem, Dr. Nyerges Ágnes ügyvéd Egerben, fiaim az egri Dobó István Gimnázium diákjai, kitűnően tanulnak, kiemelkedően…..
scaruso 2010.09.11 23:27:00
@abrakadabra0101: Tisztelt Abrakadabra!
Az utóbbi időben örvendetesen megélénkült a közélet Cserépfalun - bár még korántsem eléggé. Sokat okosodtunk az elmúlt hónapokban - ideje tehát néhány fogalmat tisztáznunk.
Az Ön által - érdekes módon leginkább Rudinszky Tamáson - számon kért "KÖZIGAZGATÁSI" tapasztalat leginkább a JEGYZŐI munkakör betöltésével kapcsolatban támasztható jogos igényként. A KÖZIGAZGATÁS jelentős része ugyanis jellegzetesen ÁLLAMI tevékenység és feladat, amely az ÁLLAM törvényi és végrehajtási hatalmát jeleníti meg és érvényesíti az ország egész területén.
Az ÖNKORMÁNYZAT a helyi társadalom érdekeit kifejező, független szervezet. Helyi önkormányzáson a helyi közügyek önálló, demokratikus intézését, a helyi közhatalomnak a lakosság érdekében való gyakorlását értjük, teljes nyilvánosság mellett. Az ÖNKORMÁNYZATISÁG (így következésképpen az önkormányzatok) alulról - közvetlen választások útján szerveződve - jönnek létre, és az embereknek, a helyi közösségeknek az ÖNIGAZGATÁSÁT jelenítik meg a választott képviselőtestület és a választott polgármester személyében.
Az állami közigazgatást helyi szinten a JEGYZŐ jeleníti meg. A POLGÁRMESTER (és a képviselőtestület) a helyi választói akaratot és az ehhez kapcsolódó döntési kompetenciákat jeleníti meg, amelyek jogszerű VÉGREHAJTÁSÁÉRT a jegyző - és az ő beosztottjai - felelősek.
A polgármesternek így nem annyira speciális igazgatási szaktudásra, mint inkább - természetesen más tulajdonságok mellett - felelősségérzetre, szervezőkészségre, döntési képességre és ehhez kapcsolódó intelligenciára, kapcsolatteremtő és kapcsolatkezelő (!) képességre, továbbá a demokratikus és nyilvános döntéshozatal és végrehajtás iránti FOGÉKONYSÁGRA van szüksége. (Amely az Ön által minden további nélkül lezárni kívánt múltat kevéssé jellemzi.)
Egy másik lényegesnek tűnő tévedésének látom, hogy úgy ítéli meg, Rudinszky Tamás "túl sokat foglalkozik azzal, milyen hibákat vét a jelenlegi vezetés (mert valóban nem hibátlan), folyamatosan az átvilágításról, monitoringról esik szó, mintha a helytelen - vagy Ön által helytelennek vélt - gazdálkodás felelősének pellengérre állítása lenne a cél. De az a MÚLT."
Ez sajnos még egyáltalán nem a múlt! Ez a jelenleg még alig ismert JELEN, amelynek feltárása és megfelelő kezelése nélkül a JÖVŐ egy sötét, reménytelen lyuk. Kérem, ne keressen ott jövőt, ahol a jelenről beszélni terhes vagy tilos.
A közélet éppen arra való, hogy ott minderről - ütközésektől sem megijedve - beszélni lehessen. Éppen a jövő érdekében.
scaruso 2010.09.13 07:27:42
@abrakadabra0101: Kedves Abrakadabra!
Szakszerű válaszát köszönöm. Ha már azonban ennyire szívünkön viseljük a polgármesterek és a helyi képviselők iskolázottságának és szakirányú képzettségének kérdését, tisztáznunk kell, hogy jelenleg az ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐK, sőt, A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK megválasztása sincsen iskolázottsághoz, képzettséghez kötve – furcsa igény Öntől, hogy a “rendteremtést” a falusi képviselőknél és kistelepülési polgármestereknél óhajtja elkezdeni. Az is kérdés még, hogy a nagyobbik kormányzó párt által “helyi jelöltjei körében” kezdeményezett “örvendetes rostálás” mely szakma alapján történik? Tartok tőle, hogy a politikai hűség szakmája alapján.
Engedjen meg még egy utolsó gondolatot. A falu közügyeinek, az önkormányzatiságnak “szakszerű és jogszerű” gyakorlása jogos igénye minden településnek, így a cserépfalui lakosoknak is - de mint ahogy ezt volt és jelenlegi képviselőktől, a testületi ülések jegyzőkönyveiből, a hivatali dokumentumokból tudjuk, és személyesen is tapasztaltuk, az efféle igény a korábbi és jelenlegi önkormányzati vezetésben is inkább jeges borzongást keltett. Érdekes, hogy eddig ez nem tűnt fel Önnek.
VIGYÁZAT!! VÁLASZTÁSI KAMPÁNY CSERÉPFALUBAN!!! TUDNIVALÓK ITT! 1974. december 13-án születtem, közel 30 éve élek Cserépfaluban feleségemmel és 10 éves kislányommal. 12 éve dolgozom a Magyar Telekom Nyrt. mezőkövesdi üzletében közgazdasági végzettséggel, mint…..
scaruso 2010.09.12 15:54:13
@SpongyaBob: Kedves Spongyabob! Amit igényel, hogy az emberek tegyenek le az asztalra ezt-azt, az folyamatosan történik többünkkel évek óta - az utóbbi egy évben különösen. Ha erről nemigen tud, az - gondolom - azért lehet, mert eddig nemigen érdeklődött a helyi közélet iránt. Azért csak gondolom, mert nem tudom, kicsoda Ön - ennélfogva az is lehet, hogy találkoztunk már testületi ülésen, cserépi programon - még az is lehet, hogy azt együtt szerveztük.
Este hat órától a cserepfalu.tumblr.com oldalon, a blog kistestvérén közvetítjük, képpel, szöveggel mozgóképekkel @iigee-vel a 2010. évi Közmeghallgatást. A harmadik napirendi pontra figyelünk oda:3. A Berezdtető eladásáról és a létesítendő Lakóparkról…..
scaruso 2010.06.06 00:29:07
@darvas: Hát ez volt a bogácsi autósmozis téma, amit nem tettél be, mert más a véleményed az autósmoziról, mint a barátomé. Erre válaszoltál, a többire nem, úgyhogy biztos megvan az a levél. Persze előkereshetem én is.
scaruso 2010.06.06 22:34:31
@darvas: Ami meg az autósmozit illeti:
1. Barátom a magyarországi mozilátogatási adatokról egészen biztosan többet tud, mint te, mert éppen ez a szakmája, véletlenül. Írása így nem az ő, hanem a Te tévedésedet jelzi. Te összekevered a személyes emlékeidet a valóságban érvényesülő tendenciákkal. Kicenzúrázni emiatt, megbocsáss, cezaromán gesztus, és megint csak arra utal, hogy szerepet kezdesz téveszteni. Szerintem egyébként ez nem a személyiségedből következik, csak azért van, mert nem teljesen találod a helyed az újonnan kialakult és emberpróbáló konfliktusmezőben, és ezekben az esetekben egyszerre akarsz kívül és belül egeret fogni. De ne ragaszkodj a tévedéseidhez csak azért, mert azok a tieid!
2. A bogácsi autósmozi, mint egy kihűlt, lepukkant mementó emlékeztet arra, hogy egy rövid távon mégoly indokoltnak látszó KISberuházás is gajra mehet évek alatt, ha a döntéshozók nem képesek hosszútávon felmérni és megítélni a beruházás hatásait.
Lehet persze, hogy a beruházás már anyagi értelemben megtérült, de rég le kellett volna bontani, hogy ne rontsa a Hintóvölgy arculatát.
3. Mi lesz akkor a Látogatóközpont 280. milliós tervével? Ki mérte fel annak perspektíváit, megtérülését, üzemeltetésének és hozamának arányait, és aki felmérte, visel-e véleményéért felelősséget, vagy csak - mint annyian ebben az ügyben - csak Cserépfalu eszközkészletével verték a csalánt? Mi fog ott maradni a Bükk kapujában torzó-mementóként arra, hogy a gigantikus pályázati tervekben a belül levők egy része csak a százalékokra gondol, a kibicek meg a megbízási díjra?
És ez nem egy autósmozi! Sem pénzügyi, sem környezetbefolyásoló hatásaiban!
scaruso 2010.06.28 00:33:09
@darvas: Jó, de akkor mit támogatott 2006. decemberében a KT? Hogy csinálj, amit akarsz, Cserépfalunak semmi közük hozzá?
A Berezdtetőt Féltők Társasága Kósik Polgi szövegére írt válasza: Elhangzott a szerdai közmeghallgatáson: (Kékben a BFT, feketében Polgi Pista) Nyílt levél Cserépfalu lakosságához! És arra válasz! Tisztelt Cserépiek és  Üdülőtulajdonosok! Tisztelt Cserépiek,…..
scaruso 2010.06.05 21:35:37
Fokózódik a drámai feszültség. Kedden névtelen E-mail címről - ami nettó bunkóság - köremailt kaptak Cserépfalu környéki települések polgármesteri hivatalai. Kéri a levélíró, hogy ne jöjjenek el a jövő heti cserépi közmeghallgatásra. Provokációnak tűnik.…..
scaruso 2010.05.23 21:43:03
Tisztelt Jegyző úr!

Hangvétele és főként mondanivalója döbbenetes: ilyen állásfoglalásokat utoljára a Szovjetúnió Kommunista Pártjának Központi Bizottságától, illetve a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságától olvastunk – amikor is a belügyekbe való beavatkozás igényét a szocialista tábor közös érdekeire, a kommunizmus építésének, illetve a szocialista fejlődés biztosításának szükségességére hivatkozva vélték megalapozni, például 1968-ban Csehszlovákia esetében. (Hogy 1956-ról ne is beszéljünk.)
Nem tudom, miből gondolja, hogy az állítólagos levelet a Berezdtetőt Féltők Társasága írta volna. Szeretném tájékoztatni, hogy egészen bizonyosan nem így van.
Kénytelen vagyok közölni Önnel, hogy a Berezdtető eladásának vagy megtartásának, beépítésének vagy esetleges rekultiválásának ügye kizárólag Cserépfalu belügye, amihez Önnek nincsen köze. Hogy a „kőkultúra-projekt” önrészt Cserépfalu miből fizeti meg, azt szintén Cserépfalu dolga eldönteni – ám ha ezt mégis közös ügynek tekinti, várjuk az Ön és az említett konzociumi tagok finanszírozási felajánlásait.
Egyébként, szemben azzal, amit Ön állít, a konzorcium nem tartozik közös, egyetemleges felelősséggel az egyes tagok befizetéseiért. Ezt tudomásunk szerint éppen Bogács bölcs polgármestere vétózta meg, aki eleve összesen egy kb. 12 milliós projektet vállalt be a Bükkalja-projektben, mert tudta, hogy ez a realitás. Önök, azaz Szomolya is megállt 40 milliónál – s lám, nem intették bölcsebb belátásra a 280 milliós vállalással ésszerűtlen kockázatot magára vállaló Cserépfalut, hanem még zászlóshajónak is nevezi. Vagyis az Ön által olyannyira hőn emlegetett megaberuházás kockázatának mintegy 60%-át vállalja Cserépfalu, és Ön tapsol hozzá. Úgy gondolom, Szomolyán is kellő számban akad sarló, kasza és egyéb szerszám a csalán veréséhez, nem kéne ebben Cserépfalu eszközkészletéhez ragaszkodnia.
Ha a „kőkultúra-projekt” cserépfalui önrészét a bükkaljai kistérség közügyének tekinti, akkor javaslom, hogy dolgozzon azon, miként szedhetné össze ezt az önrészt a bükkaljai kistérség községeitől, így például Szomolyától. Ésszerűtlen kockázatokba hajszolni másokat, miközben azokban mi jóval kevesebb részt vállalunk, nem korrekt magatartás.
Megható ugyanakkor, ahogy meleg szavakkal méltatja Cserépfalu polgármesterének és önkormányzati testületének a cserépfaluiak képviseletében kifejtett erőfeszítéseit – de remélem, nem vitatja el, hogy a cserépfaluiaknak maguknak is van joguk saját magukat képviselni, saját, közös ügyeikben saját maguknak, közösségként dönteniük. Ha nem venné ezt komolyan, Ön tudja a legjobban, hogy ez a lehetőség – például népszavazáson - mindig nyitva áll egy közösség előtt.

Első kézből szeretném tájékoztatni Önt, hogy a budai hegyek tönkre vannak téve – és elsősorban a mértéktelen beépítés által! A beépítés rontott a város meteorológiai viszonyain, jelentős mértékben rontott a levegő minőségén, a város közlekedési viszonyain, a városképen, és még sokáig sorolhatnám.
Amennyiben a Berezdtető beépítését tekinti fejlesztésnek, rossz úton jár. Az nem fejlesztés, hanem visszafejlesztés, rombolás lenne.
De ez valóban Cserépfalu belügye, így nem traktálom e kérdés részleteivel.
Azt viszont határozottan kérem Öntől, Szomolya község tisztelt jegyzőjétől – és ezúttal valóban a Berezdtetőt Féltők Társaságának nevében -, hogy ne akarja Ön felépíteni Cserépfalut! Ne akarja felépíteni Cserépfalut, mert már megvan! Cserépfalu gondozása, fenntartható fejlődésének meggondolt biztosítása, kultúrájának ápolása és építése Cserépfalu lakosainak, tulajdonosainak és adófizetőinek, továbbá itt székelő civil szervezeteinek a dolga, nem az Öné, és nem az Önöké.
Építse Ön Szomolyát!

Üdvözlettel
Szkárosi Endre
a Berezdtetőt Féltők Társaságának
alapító tagja
scaruso 2010.05.23 21:48:05
Tisztelt Polgármester úr, kedves Pista!

Őszintén meg vagyok rökönyödve kissé mesterkéltnek tűnő indulatodon, amellyel egy olyan állítólagos levélre reagálsz, amelynek eredetét senki nem ismeri.
Nem tudjuk, ki írta – te sem, én sem. Éppen ki lehetne nyomozni kis internetes kereséssel, és ez előbb-utóbb meg is fog történni.
Egy ismeretlen eredetű levél azonban semmiképpen nem elegendő ok arra, hogy a kölcsönös segítségnyújtás rossz emlékű jegyében külső erőket hívjál be Cserépfalura a magad oldalán. Ilyesmire régebben is találtak ürügyet (az imperialista erők felforgatótevékenysége, a nemzetközi munkásmozgalom érdekei stb., újabban az orosz kisebbség helyzete a szovjet utódállamokban stb.), most te a Bükkalja-projektet ajánlod ilyenként szövetségeseidnek.
Ne tedd, kérlek, rossz emlékeket ébreszt ez mindenkiben. A Bükkalja-projektben pedig Cserépfalunak aránytalanul nagy a részesedése (egymagában többet kockáztat, mint a maradék hat község együttesen) – úgyhogy ebben a kérdésben mégsem külső, lényegében a kibic helyzetében levő erőkre kéne támaszkodnod (már amennyiben azt vállalná valaki közülük), hanem éppen a Cserépfalu sorsában és jelenében itt, helyben közreműködő emberekre – ezt kezdhetnéd azzal, hogy alaposan, írásos dokumentumok előzetes hozzáférhetővé tételével tájékoztatod őket.
És itt található megrökönyödésem második oka.
Úgy állítod be, mintha Cserépfalu sorsát a “hétvégi házzal” rendelkező emberek kívánnák befolyásolni. Nem tudom ugyan, hogy mit értesz “hétvégi ház”-on – de ne célozgass, kérlek, vágjunk a közepébe.
A Berezdtetőt (és Cserépfalut) Féltők Társaságának mintegy 90%-a helyi lakos. A maradék 10%-ból sokan szintén a falu állandó lakosai (van olyan is, aki már harminc éve), az ő személyi jövedelmadójuknak is ez a község látja hasznát. Vannak többen, akik ideiglenes bejelentéssel laknak itt, de itt laknak. Vannak továbbá olyanok, mint én is, akik a faluba és az itt lakó emberekbe beleszeretve vásároltak itt házat. Őket képviselve hadd beszéljek személyes tapasztalatomról én is, aki feleségemmel együtt az életem harmadát, lassan a felét tudatosan itt élem.
Egyrészt mindnyájan adót fizetnek itt, kedves Pista, és bízom benne, hogy az ő pénzükkel is kellő gondossággal gazdálkodsz, és nem teszel különbséget a forintok között aszerint, hogy kitől érkezik. Azonkívül tulajdonuk (házuk, kertjük) van itt, amelyért felelősséggel tartoznak, amelyet gondozniuk kell – és ez attól is függ, hogy mi van a faluban!
Hozzátenném azt, amit te tudsz a legjobban, csak nem mondod! Ezek az emberek pénzt költenek a faluban, vásárolnak és szolgáltatásokat vesznek igénybe. Rendbehoztak régi, lepusztult házakat, amivel fejlesztették a falu arculatát, és mivel karban is tartják szép házaikat, ez folyamatosan a falu képének és vendégvonzó erejének a javára válik. Aztán te is tudod, hogy házaik felújításakor munkát adtak a helyi és környékbeli építőiparnak és kisiparnak, és a házak színvonalának fenntartásával folyamatosan igényelnek is ilyen munkákat.
Jól emlékszem, hogy a mi házunkon a legderekabb mesteremberek dolgoztak Cserépről, Váraljáról, Zsércről, Bogácsról, Kövesdről, Novajról, Tardról. Szép munkát végeztek, amiért ma is elsősorban hozzájuk fordulunk bajos ügyeinkkel. És persze nem mi voltunk az egyetlenek ilyenek, sőt - mi is a faluból kaptuk a címeket olyanoktól, akik már átestek ezen korábban.
Azután pedig az általad “hétvégi házakkal rendelkezőknek” titulált emberek ismereteikkel, szakképzettségükkel, kapcsolataikkal sokat tudnak segíteni a falu bajos ügyeiben, és jól tudom, hogy sokan ezt már régóta teszik is. És sokat tudnak tenni azért is, hogy a falu híre öregbedjék kicsi hazánkban és a nagyvilágban egyaránt.
Azok az emberek, tisztelt Polgármester úr, kedves Pista, akiktől te most óvakodást ajánlasz, többféle értelemben is gazdagítják a falut, és ezt te is jól tudod. Kérlek, ne játszadozz olyan dolgokkal (legfőképpen ellentét ébresztésével), amelyeknek lehet, hogy vannak régi gyökereik, de jövőjük biztosan nincsen. Cserépfalu jövője ugyanis nem a megosztásban és a széthúzásban, hanem lakóinak és tulajdosainak összefogásában, érdekeik megvédésében és az ő közös erőfeszítésükben áll.

Tisztelettel és barátsággal
Szkárosi Endre
Hivatalos közleményt adunk közzé: Kedves köz! Tessenek csatlakozni!A Berezdtetőt Féltők Társaságának célja, hogy megmentse a Berezdtetőt az eladástól és a beépítéstől, a továbbiakban pedig gondot fordítson környezet- és tájbarát fejlesztésére. Mi, akik…..
Válaszolt az ÉMÁSZ. Áramtörténet második levelezés. Felül az ÉMÁSZ válasza, alatta a legújabb levél. Az első tiltakozás itt. A tiltkozáshoz már csatlakozott Czáka Sarolta kertészmérnök és Martoni Molnár Sándor lelkész is. (frissítve újabb ÉMÁSZ válaszzal,…..
Csak piros betűs ünnepnapon nem tart karban és áramszünetet az ÉMÁSZ - Ismét birkanépnek nézi a falusi lakosságot. Tiltakozunk! Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Miskolc Tárgy: tilatkozás – ismét birkának nézi a falusi lakosságot az ÉMÁSZ     Tisztelt…..
A magyarul jól beszélő angol alternatív filmes és experimentális zenész, Peter Strickland élete álma volt filmet forgatni Erdélyben, a Kárpátokban. Se pénze, se hivatalos képzettsége nem volt hozzá, de évek szorgos munkájával megszerezte hozzá a tudást, és a görögországi…..