Regisztráció Blogot indítok
Adatok
devillam

16 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagyon vicces, hogy így június utolsó hetében rácsodálkozik az ember, hogy tényleg, nyár van. Az elmúlt egy hónapban a rengeteg eső egészen elvette a kedvem az írástól, pedig a bokrok virágba borultak, majd elhervadtak, a virágok kinyíltak és elvirágoztak. Most megpróbálom…..
Sajnos nagyon régen sikerült blogbejegyzést írnom. Az oka egyrészt a lustaság, de főleg a botrányos időjárás. Mikor múlt héten kisütött a nap, már gondoltam arra, hogy előkapom a fényképezőgépet, hogy megörökítsem az újabb virágokat, de aztán megint beborult, és azóta is…..
Mi lehet ez? Valami tavaszi hagymás, de nem tudom mit ültettem. Nárciszok már elnyíltak, a tulipánnak nem ilyen kis kerek a bimbója. Remélem pár nap múlva kiderül.          Egy hét alatt kiderült a titok, azért a megfejtést még nem…..
devillam 2010.05.07 09:30:59
@eskarcsi:
Nem, nem dália. De már csináltam új fotókat, ami közeleb vissz majd a megfejtéshez. Nemsokára látható lesz:)
devillam 2010.05.11 08:02:55
Harangláb, amit tavaly kaptam az unokatesómtól:                              Madársóska (Oxalis), amelynek hagymácskáit, pár hete dugdostam el…..
EGY ÉV A KERTBEN virágtenger 2010.04.29 14:02:00
Olyan gyorsan nyílnak a virágok ilyenkor tavasszal, hogy alig lehe követni. Összeszedtem egy csokorra valót az elmúlt két hétből:Sárgák:          Zergevirág (Doronicum)          Waldstein…..
Sok kedvenc bokrom van. Mindegyik máskor virágzik, máskor díszít, ezért a kerítés melletti bokorsor egész kis gyűjteményes kertként alakult ki. Első körben a sok kedvencből nem is sikerült mindent elültetnem, de aztán egy-egy cserje mégsem bírta nálunk, így lecseréltem őket…..
A hétvégi programunk a gyerekek homokozójának megépítése volt. Szerencsésen találtunk maradék faanyagokat és pikk-pakk összeraktuk a kétszemélyes homokozót. Tulajdonosaik rögtön birtokba is…..
Ma egész nap esett. Ez egy ikres anyukának elég megterhelő napot jelent, a srácok szinte tomboltak, hogy nem megyünk sétálni. De az egész napos eső egy kertésznek szuper jó hír, főleg ha előtte elvetette a magokat. Nekünk sikerült elvetni a fűmagot és egy csomó virágmagot,…..
Virágba borult a kert.          Chionodoxa (hófény) kicsi hagymások a kiemelt ágyásban.                       Sárga nárcisz…..
Kihasználva a szép időt, gyorsan elültettem pár virágot. Először is a virágládákba vettem szép egynyáriakat, árvácskát és szászorszépet. Az egyik ládába csak két tő kellett, mert a tavaly ősszel ültetett árvácskák legnagyobb meglepetésemre átvészelték a telet, és…..
EGY ÉV A KERTBEN kiemelt ágyás 2010.03.31 21:39:00
Kertészkedésem első három évében a bokrok tövébe, elé ültetgettem a hagymás és egynyári virágokat. Aztán be kellett látnom, hogy egyrészt elég szűk helyük van, és kicsit kiszámíthatatlan, hogy az adott évbe mekkorát nő felettük a bokor, másrészt Cseresznye kutyának nem…..
EGY ÉV A KERTBEN első hagymások 2010.03.24 20:31:00
Igazi tavaszköszöntők a hóvirágok és a krókuszok. Nekem az a mániám, hogy ezek a kis szines foltok a gyepen mutatnak a legjobban. Ehhez persze két dolog kell, szép gyep és rengeteg virághagyma. A mi kertünkben sajnos az elmúlt évek (kiskutya, építkezés, átültetések,…..
EGY ÉV A KERTBEN tavasz 2010.03.18 10:01:00
Itt a tavasz! Ma már érezni a levegőben is. Hétvégén már nem bírtuk ki és neki is álltunk kertészkedni. Első körben a kiemelt virágágyásról szedtem le a leveleket, amit téli hőszigetelésnek kaptak a törperózsáim. A levelek alól kibukkantak a tulipánok kicsi…..
EGY ÉV A KERTBEN Cseresznye 2010.03.10 21:10:00
A kertünk egyik főszereplője az idén négy éves korba lépő fekete labrador kutyusunk: Cseresznye. Mióta ide költöztünk vele együtt próbáljuk alakítgatni a kertet. A számlájára írható számos bokor és az előkert füvének kinyírása is. Tavaly már érett korba lépett (vagy a…..
EGY ÉV A KERTBEN ikrek 2010.03.04 09:49:00
2008. szeptemberben született Benedek és Domonkos. Tavaly még csak négykézlábaztak a kertben, de idén már valószínűleg aktívan kiveszik részüket a kertészkedésben, illetve a növények letarolásában (a hóvirágokkal kezdték)...
EGY ÉV A KERTBEN Ötlet 2010.02.25 09:06:00
Miért is kell nekem blogot indítani? Bevallom ez az első ilyen próbálkozásom. Nem is gondoltam, hogy valaha lesz olyan fontos mondanivalóm ami felkívánkozik a netre:). Aztán két dolog történt.Egyrészt olvastam Petrik Adrien: A másik kert című könyvét, másrészt megszülettek az…..
Autópályák, biometrikus azonosítás, meg négyméteres virágok után egy szívemnek igen kedves téma következik, az ártéri gazdálkodás. Ha nagyon röviden szeretném összefoglalni a lényegét, akkor annyi, hogy régen nem gátak közé szorították a folyókat, hanem az áradáskor…..
devillam 2009.12.27 20:21:27
Sziasztok!

Pályakezdőként volt szerencsém részt venni a VTT tervezésében. Megpróbálom megosztani a tapasztalataimat, bár a szinfalak mögé nem nagyon láttam be, de a legtöbb fórumon, tervfázisban részt vettem. 2003-ban mikor elkezdődött a tervezés nagyon komoly összefogást tapasztaltunk. A vízügyi tervezők, a területi terveket készítő szakemberek, a KVVM, ÖTM és az FVM részéről is egy komplex tervet várt mindenki. El is kezdődött a munka és az egyeztetések, persze szinte lehetetlen határidőkkel. A tervezők vért izzatak, az egyeztetések gyorsak voltak és általában egyszeri alkalomba kimerültek, amikor is a tervezők vitték a szót, akik ugye szinte semmire nem tudtak garanciát vállalni. A kezdeti optimizmus akkor szált el, amikor a felállított tárcaközi bizottság müködése gyakorlatilag megszünt. Ekkor már lehetet látni, hogy kormányzati szintem csak a vizügyért felelős tárca érzi magáénak a tervet. Ez elég evidens ha belegondolunk, hogy a vizes szakembereknek mindenképp megoldást kell találni az árvízkezelésre, viszont a területfejlesztési és agrár tárca hamar felismerte, hogy a tervezett tározók területén, (mivel mélyfekvésű területek , ahol igen rosszak a területi adottságok)nagyon szegény, azaz minimális érdekérvényesítő képességgel rendelkező lakosság él, ezért könnyű szívvel kihátrált a projektből. Ekkor már nem is volt olyan fontos, hogy a támogatási pénzek cimkézetten az ott élőkhöz juthassanak. A katasztrófa a kivitelezést bonyolító cég közbelépésekor következett be. Én nem tudom, hogy miért azoknak az embereknek a kezébe került a VTT, de persze vannak sejtéseim. Szóval ekkor már semmi másról nem szólt a VTT, mint szép nagy földtömeget megmozgatni, jó kis munkagépeket ráküldeni a területre, az ott élő embereket, gazdálkodókat elhallgatni, igéreteket nem megtartani, a komplex, jól kidolgozott terveket jól elzárni egy szekrénybe. Így vész el a világ dicsősége. Remélem egyszer még megvalósulhat egy része a tájgazdálkodási terveknek, de ehhez a helyiek összefogása és határozottsága kellene, ami szerintem ezeken a hátrányos helyzetű területeken, szinte elképzelhetetlen.