Regisztráció Blogot indítok
Adatok
amri51

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Skizotéria Kórházban újra 2009.12.17 09:10:00
Ezúttal minden sokkal gyorsabban ment, mint első alkalommal. A kórnak nem volt ideje elhatalmasodni, és átvenni az uralmat. A bevállt gyógyszer is megvolt, nem kellett terápiát keresni, csak alkalmazni. A bumm-bumm injekciót nem engedtem adni, és nem is volt indokolt. A legfontosabb…..
amri51 2011.10.21 16:04:47
Kedves Fényeske, rég nem jártam itt, talán emlékszel rám én is és a fiam vivjuk a harcunkat a rémmel ahogy te iród és igazad van. Nehéz megtalálni azokat a segitőket akik mellénk állnak és igy le tudjuk győzni ezt a rémes betegség.
Fiam már másfél éve van kórházban illetve rehabilitációs intézetben. Találtunk olyan orvost aki szivügyének tekinti a betegek gyógyitását. Nagyon sok gyógyszert próbáltak nála és sok idő kellett amig az én és az ő észrevételeit is figyelembe véve beállitották a gyógyszereket. Mert neki többfélét is kell szednie.Ez a betegség mindenkinél más, ezért a kezelése is egyénre szabottnak kell lennie. Itt a gondolkodás is eltér és nehezebben értik meg a mindennapi dolgokat is.ezért tesz jót a rehabilitáció. Itt dolgoznak és közösségben vannak.Csak azt tudom javasolni a hozzánk hasonlóaknak, hogy keressék meg azt az orvost aki segiteni akar és figyelembe veszi a hozzátartozó véleményét és a beteg véleményét is, mert csak együtt lehet eredményt elérni. A betegnek nagyon nehéz elfogadni azt hogy ő beteg,mert ő ezt nem érzi. Beszéltem már idős skizofrén beteggel aki pedig már több évtizede szedi a gyógyszert és jól van, de azért szedi a gyógyszert, hogy ne kelljen visszamennie a kórházba. Az lenne jó, ha lehetősége lenne dolgozni, vagy nappali foglalkoztatást igénybe venni minden mentálisan beteg embernek, mert a közösség segit.
Skizotéria A jövőbe nézve 2010.08.02 16:32:00
Újabban visszatérő téma a gyógyszer szedés kérdése. Már nem a betegségből adódó makacs megtagadás a jellemző, hanem a kételyek, a bizonytalanság, ami egy gyakorlatilag gyógyult emberben merül föl.  Nem zárkózom el a kérdés elől, és már félelem sincs bennem mikor…..
amri51 2010.08.08 16:42:05
olvastam a bejegyzést az gyógyszer abbahagyásáról,ez nagy kérdés. Én is azt gondoltam. mivel rengeteg mellékhatása van és a fiam jól érezte magát,az orvosa is beleegyezett és abbahagyta a gyógyszsr szedését. Akkor ugy 4-5 hónapig jól volt. utána jöttek ujra a tünetek. Sokkal rosszabb volt, mint előtte. Ez tartott ezelőtt 2 hónapig. Ugyanis nagyon nehéz ujra jól beállitani a gyógyszert. A beteg részéről nagy az ellenkezés, ahogy nálunk is. A törvények pedig olyanok, hogyha valaki nem akarja gyógyittatni magát, akkor nem kell, csak ha már teljesen ön és közveszélyessé válik. Most ott tartunk, hogy a kórházból már ki akarják tenni, mivel már irányitható, de ahhoz hogy rendes életet tudjon élni, még nagyon sok terápiás kezelésre, rechabilitációra lenne szükség. Ez a lehetőség pedig a mai magyar egészségellátásban nincs meg.Most itt vagyok megint és nem tudom hogyan tovább. A doktornő jól beállitotta a gyógyszert, de hogyan tovább? Ha haza kerül és nem tud mit kezdeni magával, nincsen közösség,nincsen elfoglaltság akkor ujra visszaeshet. Lehetőség csak az van, ha bemegy egy pszichiátriai betegek otthonába. Nem tudom mi a megoldás,mert ami jó lenne az nincsen biztositva. A gyógyszer beállitás csak az egyik része a terápiának, most kellene a lakóhelyhez közel egy közösség ahová naponta elmehet, foglalkoznak vele.Jó Neked és Attilának, hogy ilyen megértő és segitő emberek vesznek körül.Köszönöm Fabiusnak és Neked Fényeske a segitséget és a biztatást, hogy a fiamat kórházba vitessem . Ha van valamilyen jó ötletetek szivesen venném. Az Intézetet nem tartom jó megoldásnak, de félek hogy ujra olyan állapotba kerül, mint ezelőtt 2 hónappal.
amri51 2010.08.28 19:05:21
@Fabius:
Köszönöm szépen, hogy utánanéztél a lehetőségeknek, de Szekszárd nekünk nem jó, mivel 60 km-re van tőlünk,és a közlekedés nagyon rossz oda.
Dombóváron kerestem ilyen céget, jelentkeztünk is, de mivel ott is varrás és ehhez hasonló tevékenység folyik olyanokat vettek fel, akiknek ilyen téren van gyakorlatulk. De keresek tovább, mert kell hogy valami elfoglaltságot találjunk.
amri51 2010.08.28 19:20:08
@fényeske:
Most már én is teljesen tisztában vagyok vele, hogy a gyógyszert szednie kell. Remélem minél tovább szedi, annál jobb állapotba kerül. Voltak visszaesések is. Egyébként családiházban lakunk, de éppen ez a baj, hogy ő nem akar csinálni semmit. Számitógépen pedig zenét, játékokat tölt le és azokkal el van egy darabig.De mivel egyedül van . ezért kellene egy közösség is. Egyébként nagyon befeléforduló, nem keres kapcsolatot.A kórházban a betegekkel egyáltalán nem beszélget. A foglalkozásokra is csak nagy rábeszélésre megy el.Most talán már kezd belefolyni. De attól félek hogy mire belejönne, kiteszik a kórházból. Megbeszéltem a doktornővel, hogy kéthetente visszajárunk hozzá terápiára.Attila példája nagy reményt ad Nekem. A fiamnak nem beszéltem Róla, mivel Ő egyáltalán semmilyen szinten nem ismeri el a betegségét. Ha mondanám, hogy hozzá hasonkló betegségben van valaki és most már jól van, azt mondaná, hogy Ő nem is beteg, csak ivott, és az okozta. De Ő ugy emlékszik arra az időszakra, hogy jó volt. Ezt nem értem. Teljesen magányos volt,kosz volt, de valószinü a hallucinációk jók voltak.
A skizofrén betegekkel együtt élő családokban az agresszió is jelen van az esetek 80 %-ban. Sajnos nálunk is előfordult, de mivel én szinte minden esetnél jelen voltam, így nem tudott elhatalmasodni. Mi egészséges emberek sem tudunk abba beletörődni mindig, hogy észérveinket nem…..
amri51 2010.02.17 09:29:20
@keknyuul:
Sajnos nem lát be semmit a fiam, azt sem, hogy baja lenne.
Pedig akkor volt jobban amikor rendszeresen jártunk orvoshoz és beszélgetések is voltak. Akkor leponexet szedett, ami viszont csak évek alatt hatott és ő is csak feküdt egész nap és nagyon meghizott. Ezért hagyta abba a szedését. Ugyhogy a gyógyszer beállitás is nagyon körültetintő kell hogy legyen, ami az orvosokkal nagyon nehéz, mert nem müködnek együtt sem a beteggel, sem a hozzátartozóval. Ő engem hibáztat mindenért és ugy gondolja, hogy nekem kötelességem számára mindent megadni.
Ebből nagyon sok konfliktus adódik naponta. A pénzt pillanatok alatt elszórja és iszik is. Évekig kapta a risperdált, először tablettában, majd injekcióban.A tablettától. Nem lett jobban a tablettától, ezért álltak át injekcióra. Előtte is nyugtalan, ideges volt. Sokat cigizett és sok kávét ivott. Amikor az injekciót kapta lassanként ez csak fokozódótt, dühkitörések kiséretében, de az orvosnak hiába jeleztem nem hitte el.A végén abbahagytuk az injekciót és akkor még borzasztóbb állapotba került,elvonási tünetei voltak több hónapig.
Mivel nem jár tovább orvoshoz, nem is foglalkoznak vele. De most sincsen rosszabbul, mint az injekcióval. De jól sincsen, tehát segitségre szorul.
amri51 2010.02.21 20:03:19
@fényeske:
A szekszárdi szám a kórház főorvosa Motika főorvos ur. Őt ismerem jól. Ő az, aki annak ellenére állitotta be a risperdált, hogy mondtam neki, a fiamnak nem jó, sőt a tünetek erősödnek és agrressziv lesz. Az a baj, hogy mivel a fiam nem érzi betegnek magát, a kezelés pedig nem kötelező, hiába keresek akármilyen orvost, nem tudok lépni. És az sem csoda, ha ő elvesztette a bizalmát az orvosok iránt.
amri51 2010.02.26 14:28:27
@fényeske:
Köszönöm, hogy segiteni próbálsz.Én is igy gondolom, hogy nem adok neki semmi pénzt, ugyanis nála ez a fő kérdés minden nap. Mindent kikutat, kifötör és hiába mondom, hogy nincsen pénzem.Ugye a pénz arra kell, hogy igyon, mert igy gyógyitják magukat, csakhogy akkor jön a dühkitörés.Az autó kulcsot is elvettem tőle, most ela akrom adni, mert ilyen állapotban nem vezethet ugysem.De akkor is nekem jön, hogy adjam oda a pénzt. És tudod, az a szörnyü, hogy nincsen senki segitségem.Nagyon örülök, hogy Nektek sikerült kijönni belőle és én is nagyon fontosnak tartom, hogy van Attillának munkahelye, mert amikor az én fiam is már jobb állapotban volt, de nem tudott magával mit kezdeni, akkor kezdett el inni és visszaesni.
Skizotéria Élőszóban 2010.01.19 13:05:21
Tudom sokan követtétek, vártátok, meg kommentben beszélünk is róla. Mégis kiteszem a közvetlen linket, hogy a később jövőknek ne kelljen nagyon keresgélni a mai riport videóját.Tehát Fényeske és Attila IRL:http://rtlklub.hu/video/80891..
amri51 2010.01.26 17:13:32
@miklos.rabai:
Köszönöm, elolvastam a skizofrénia gyógyitásáról szóló cikket. 10 éve keresünk egy olyan orvost aki igy tud gyógyitani. Kérem irja meg, hogy hol találunk ilyet.A pszichitere a fiamnak mindig azt mondta, hogy ő nem tud többet segiteni, mivel itt többféle betegség van együtt: skizofrénia, szemékyiségzavar, alkohol. Itt pedig le van irva, hogy a személyiségzavar a skizofrénia velejárója. Akkor miért nem igy kezelik. Ha csak az egyik tünetet kezelik. a többit nem, akkor nincsen gyógyulás.
Skizotéria Hétköznapi tanácsok 2010.01.25 08:00:00
 Amri51 kommentjén elgondolkodva úgy éreztem, talán hasznos lenne pár gondolattal segíteni a hasonló cipőben járók tisztánlátását.Legfontosabb kérdés az orvos és a gyógyszerezés. Attilát 4 éve kéthavonta egyszer látja az orvos, akkor is maximum öt percre, amíg a…..
amri51 2010.01.26 16:40:36
@lersen111:
Ez a közösségi pszichiátria nagyon szépen le ven irva, hogyan kellene müködnie, de sajnos egyáltalán nem müködik. Én is megkerestem őket, de azzal, hogy a fiam nem együttmüködő, nem foglalkoznak velünk egyáltalán. Hát ha együttmüködő lenne és nem lenne semmi baj akkor miért fordulnék hozzájuk. Azokkal foglalkoznak, akik már idősebbek és kicsit már elbutultak a gyógyszerektől/ mert tegyük hozzá a gyógyszereknek mellékhatásuk is van/ és ők azt csinálnak velük amit akarnak. Én ugy látom, hogy a fiatalabbakkal kellene foglalkozni, mert ott még van remény. Én ugy gondolom sok pszichiáterrel egyetértésben, hogy ennek a betegségnek a gyógyitásához a gyógyszer,és a pszichoterápia,munkaterápia is kell. A közösségi pszichiátriát éppen azért hozták létre külföldi példa alapján, ahogy te is leirod a beteget a saját környezetében lássák el. Kevesebb kórházi ellátásra legyen szükség.Sajnos ez, mint sok minden nálunk nem müködik,csak a pénzt viszi. Segiteni kellene a családoknak ilyen és más hasonló helyzetekben, mert különben az egész család tönkremegy. Erre többen irtak itt is példát.
amri51 2010.01.26 16:56:17
@pupak30:
Erre már én is gondoltam, nagyon jó ötlet, mert jó a család segitsége/ főleg az anyák vannak jelen/ ,de mi sem élünk örökké és mi lesz utána. Láttam éppen mostanában egy ilyen esetet. Az anya hirtelen meghalt, a fiát aki 50 éves volt már betették egy intézetbe.Ezek a mostani intézetek pedig nem a legotthonosabbak, tudjuk. Ezért én inkább ugy látom, hogy önálló életvitelre kellenne felkésziteni a betegeinket.
Skizotéria Médiaországban 2010.01.20 08:00:00
Ezen is túl vagyunk. Sokat gondolkodtam rajta legyen-e egyáltalán ez a riport? Abban egyetértettem Attilával, nem vagyunk mi olyan érdekesek, hogy mutogatni kelljen, mint vándorcirkuszban a szakállas nőt. Nálunk sokkal jobban és még nehezebben küzdők is vannak az országban. De aztán…..
amri51 2010.01.23 13:59:49
Nagyon jó, hogy elmondtátok a problémát. Én nem láttam aznap reggel, de ismerős szólt, hogy egy édesanya a fiával aki skizofréniában szenved eredményt tudott elérni. Én is ugyanilyen problémával küzdök. A fiam 10 éve beteg. Mosr 30 éves. Már mindenféle stádiumon vgigmentünk. Az a tapasztalatom, hogy nagyon nehezen lehet beállitani a gyógyszert. Sokszor éppen az ellenkezőjét érjük el, a betegség sulyosabb lesz. Az orvosok nem együttmüködőek, ha bekerül a kórházba csak teletömik gyógyszerrel. Pedig örülni kellenne ha a család mellettük áll. Nehéz jó orvost találni, mivel a beteg nem akar gyógyulni, igy sokszor nem tudunk mit tenni. Pedig terápia kellenne. Pszichoterápia és munkaterápia. Ez nincs.Az én fiam is volt már jobb állapotban, de nem tudott magával mit kezdeni, barátok nincsenek, segitség nincsen, mindenhonnan csak az elutasitás, igy inni kezdett. Most ott vagyunk, hogy agressziv, nem tudok rá hatni, iszik, dühkitörései vannak. Ez abból adódik, hogy tele van tömve gyógyszerrel és iszik rá.Vagy ha hirtelen elhagyja a gyógyszert akkor is baj történik. Ezek nagyon erős gyógyszerek, az orvosok pedig nem követik a betegek viselkedését.Nagy felelőtlenséget látok itt.Jó lenne tudni, hogy hol gyógyitják a fiadat, milyen gyógyszereket szed. Esetleg vitaminokat, táplálékkiegészitőket szed-e.
Ő nem került kapcsolatba az alkohollal? Eleinte az én fiam is eljött mindenhová, hogy gyógyuljon, de most már nem jön el velem. Drukkolok. hogy minden jól sikerüljön.