Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bigiee

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az alábbi poszt előzménye itt olvasható:Húsz éven belül egy gép veszi el a munkádat San Franciscóban minden reggel fehér buszok százai állnak be a megállókba, hogy munkába vigyék az embereket. De nem szállhat fel rájuk bárki. Ezek a buszok csak a Google, Facebook, Apple, és…..
Bigiee 2014.05.26 20:09:56
Szerintem 2 ok van amiért nem kell azon aggódni , hogy a technológia kiszorítja az embert. Az egyik, hogy az emberek még nagyon sokáig nem fogják tudni megenni és megemészteni az elektronikai kütyüket, tehát ennivaló termelése fel fog értékelődni pont úgy ahogy az ivóvízé! a másik dolog, hogy a nyersanyagok forrása véges, ráadásul a hiper-szuper csúcstechnológiás cuccok alapanyagait a mai napig kőkorszaki szintű bányákban termelik ki, azaz gépek nélkül janegoodall.hu/projektek/afrika/mobiltelefon_ujrahasznosito_kampany_2011/tantal_es_koltan_banyaszat (persze biztos gépek is tudnák ezt csinálni).
Persze az egész elméletem megdől , ha feltalálják az energiából bármilyen anyagot többek között ételt is előállító gépeket (a lá star trek étel szintetizátor aminek most nem ugrik be a neve - de beugrott replikátor-) és akkor már csak egy szuper korlátlan energia forrást kell találni és akkor létrejöhet a cikkben vázolt utópia. De amíg ezek a feltételek nem adottak, addig szerintem mindig lesz fellázadásra alkalmas réteg, aki megéhezik és ezt az állapotot megunja + rájön , hogy ő sokkal többen van mint az elnyomó réteg. A végkimenet szimulálható is meg elképzelhető is, de ha elfogadjuk , hogy a történelem ismétli önmagát legalábbis alapvető mintákban akkor várható egy nagy éhínség és az ezzel járó társadalmi rend széthullása. Mit gondoltok az amerikai kormány miért akarja elszedni a fegyvereket a polgáraitól ? Hogy ne legyen több lövöldözés az iskolákban? Nem ,hanem mert pontosan tudják , hogy mire képesek a tömegek ennyi fegyver birtokában.
Bigiee 2014.05.26 21:04:15
@különvélemény: "mert mi impulzívak, véletlenszerűek és kiszámíthatatlanok vagyunk." ki kell hogy ábrándítsalak, kiszámíthatatlanok , csak nagyon kis százalékban vagyunk, esetleg speciális szituációkban.
Gondold csak végig egy hétköznapodat napodat, (mondjuk nem tudom mivel foglalkozol, de vegyünk egy átlagos embert) felkel nagyjából adott időben amit jellemzően a munkarendje határoz meg, mondjuk megreggelizik , ha tudjuk , hogy megreggelizik akkor ezt valószínű minden nap megteszi kivéve ha valamiért eltér valamilyen körülmény egy átlagos naptól, amit reggelizik az is kiszámítható , ha tudjuk , hogy milyen ételeket kedvel milyeneket nem, ha mondjuk fogyókúrázik vagy valamilyen speciális diétán van, na inkább kicsit hagyobb lépéseket veszek, szóval felöltözik , elmegy a munkába , minden nap más útvonalon megy ? nem mert ennyire nem inpulzív és nem kiszámíthatatlan, az általa meghatározott optimális útvonalon megy, ledolgozza a munkaidejét a főnöke feltehetőleg ismeri és tudja milyen feladatokat bízhat rá és milyeneket nem, azaz kiszámítható, és ezáltal olyan feladatot fog rábízni amit el tud végezni , vagy pedig olyat amit tutira nem tud pl. akkor ha ki akarja rúgni. hazamegy megint csak valószínűleg bejáratott útvonalon. stb stb . Erre épülnek pl rendőri megfigyelések amikor bűnözöket figyelnek meg akkor a szokásaikat és azokban mintákat keresnek, így előbb utóbb ki tudják számítani az illető reakcióit. Vannak persze impulzív és kiszámíthatatlan emberek , filmekben ezek alkotják a pszihopata vagy egyéb elmebajjal rendelkező bűnözőket.
Igazából abból is látszik , hogy kiszámíthatóak vagyunk , hogy legtöbbször nem gondolunk arra hogy a "belénk vert" szabályoktól eltérő módon is játszhatunk. Aki nem adott játékszabályok szerint játszik az legtöbb esetben csaló , bűnöző, vagy esetleg olyan ember aki másképp tudja értelmezni a játékszabályt. A kérdés kik állítják a szabályokat, milyen alapon, milyen céllal ?