Regisztráció Blogot indítok
Adatok
trollreign

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Üdvözlök mindenkit sárga-kék szomszédunk szurkolói oldalán, ami tisztában vagyok vele, hogy önmagában hasonló érdeklődésre tarthat számot, mint egy norvég bölénytermesztő oldal, ami még kuriózumnak is karcsú, de számítok minden különc, perverz és kötöttpulcsis…..
trollreign 2012.05.28 12:17:41
Hoffmann Rózsa a jelek szerint megirigyelte a Fidesz-KDNP újságírótagozatának sikereit a liberális-pukkasztásban. Erre úgy döntött, hogy úgy turbózza a „hülye pesti liberális értelmiség” agyvízét, hogy az nemcsak bayeresen virtuálisan, hanem valóban is fájjon.…..
trollreign 2011.08.20 00:19:23
@eichikarl: Kedves eichikarl!

A rózsás hasonlatod tetszett, de úgy gondolom, hogy a jelen helyzetben nem alkalmazható. Ugyanis a nyelvet nem szabad csak mint a kultúra részét tekinteni, mint a sokszínű Európa jellegzetességét, a különböző múltú tagországok hagyatékát. Az sem megfelelő, ha úgy tekintjük, mint az értékközvetítés eszközét, mely minél többféle, annál színesebb, annál több lehetőséget nyújt.

Ugyanis a nyelv nem csak a kultúra része, hanem a munka, az üzlet, a kommunikáció !eszköze! is, és mint ilyen eszköz, nap mint használatra kerül. Feltétlen szükség van rá, hogy az Európai Unióban legyen egy olyan közös nyelv, ami alapján a sok különböző ország mérnökei, közgaszdászai, politikusai - vagy éppen építészei, ácsai, szakácsai - meg tudják osztani egymás közt a felhalmozott tudást. Kell egy nyelv, amin ha megírsz egy szakkönyvet, akkor az abban rejlő tudást bárki a magáévá teheti. Az, hogy a választás éppen az angolra esett, az egy dolog. Valakinek tetszik, valakinek nem, én szerencsés választásnak tartom, szeretem az angol nyelvet, de biztos van sok ember, aki meg nem, és inkább a franciát látta volna szívesen közös nyelvként, vagy mondjuk a németet. Azt viszont meg kell hagyni, hogy logikus választás volt, hiszen az Egyesült Államoknak is ez a közös nyelve, az előnyök egyértelműek...

Nem mondom azt persze, hogy a többi nyelvnek ki kéne vesznie, sőt, fontosnak tartom, hogy az országok megőrizzék a nyelvüket, kultúrájukat. Azt viszont el kell ismerni, hogy ha tetszik a magyar vezetőségnek, ha nem, az angolt az Európai Unió elfogadta közös nyelvnek, és ehhez egyszerűen alkalmazkodnunk kell. Az államnak biztosítania kell a lehetőséget minden fiatalnak, hogy megtanulja ezt a nemzetközösség által elfogadott nyelvet, sőt, ennek a nyelvnek az ismeretét - legalább az érettségizettek számára - kötelezővé is kéne tennie. Ha valaki ezen felül szeretne még más nyelveket tanulni, azt megtehette eddig is, magam is jól beszélek németül, és boldogulok spanyolul is. Ennek ellenére azt mondom, hogy ez mindenkinek a magánügye, ahhoz senkinek nincs joga, hogy a közös nyelv !elfogadható szintű! megtanulásának lehetőségét elvegye, vagy akár csak korlátozza, vagy hogy ezen nyelv tisztességes megtanulása helyett a gyermeket egy számára gyakorlatilag haszontalan nyelv megtanulására kötelezze. (Akárhogy is, valljuk be, hogy pl. egy építőmérnök vajmi keveset fog tudni kezdeni egy francia vagy egy olasz nyelvvel a munkája során.)
trollreign 2011.08.21 02:40:21
@eichikarl:
Hogy illúzió vagy idea-e egy gazdaságilag szorosabban együttműködő Európa, azt nem a mi tisztünk eldönteni. Mindenesetre én örömmel látnám, mint ahogy a potenciált is látom benne.

Továbbra is tartom, hogy túlságosan elméleti síkról közelíted meg ezt a dolgot. Én nem európa parlamenti viták szintjén gondolkodom ezeken a nyelveken, hanem a mindennapokban, a hétköznapi ember munkája során előforduló szükségletként tekintek a nyelvtudásra. Akármilyen céget nézel, ami más országokkal is kapcsolatban áll, a tárgyalási nyelv az angol. Ha kimész dolgozni akár Németországba, akár Franciaországba, akár az Egyesült Királyságba, az angolt mindenhol beszélni fogják, és ez egészen biztosan így marad az elkövetkezendő évtizedekben. Arról meg nem is beszélve, hogy mind az északi országokban, mind Ázsiában, mind Amerikában CSAK az angolt fogják beszélni (azok közül a nyelvek közül, amiket a magyar általános- és középiskolákban lehet tanulni).

Akárhogy is nézzük, a következőt tényként jelenthetjük ki:
Az iskolában jól megtanított angol nyelvet egészen biztosan fogod tudni használni a jövőben gyakorlatilag bárhol, míg az egyéb idegen nyelveket (legyen az olasz, német, francia, spanyol, akármi) csak az adott nyelvet anyanyelven beszélő országokban. Az angol esetenként alkalmas lehet a többi nyelv helyettesítésére, mert szinte mindenhol mindenki beszéli, míg a többi nyelv az angol nyelv hiányát nem pótolhatja.

Ha pedig ezt elfogadjuk - márpedig el kell fogadnunk, hiszen ezek tények -, akkor pedig ebből már következik az, hogy elsődleges fontosságú, hogy ezt a nyelvet megismerhesse az iskolában elérhető legmagasabb szinten (értsd: első nyelvként), aki szeretné. Aki nem szeretné, az ő dolga, annak eddig is ott volt a többi nyelv.

"Európa kultúráját és egyébként a gazdaságát ugyanúgy - az egyik nélkül nincs a másik - a többnyelvüség mentheti meg és teljesítheti ki."
Az ehhez hasonló mondataid tartalmát alá tudod támasztani valamivel? (Mert nekem ez megint csak elméleti síkon mozgó kijelentésnek tűnik, érvek nélkül. Szinte szlogennek hat.)

Röviden: minden nyelv hasznos lehet, de az angol egész biztosan az, ezért nem szabad megfosztani a diákokat attól a lehetőségtől, hogy az angolt tanulhassák első nyelvként, és az iskolában elsajátítható legmagasabb szintre fejlesszék (amíg ingyen van a nyelvtanulás).
trollreign 2011.08.21 19:04:41
@eichikarl:

" A fair megoldásnak azt tartanám, ha azt mondnanák, hogy mindenki, aki késöbb müszaki-számítástechnikai területen akar dolgozni, nem akar külföldön tanulni (vagy elég gazdagok a szülei ahhoz hogy angolszász országban tanuljon), az intenzíven tanuljon angolt és ne foglalkozzon mással. "

Külföldön tanulás szempontjából csakis és kizárólag az jár jobban az angolon kívül más nyelvvel, aki már tudja, hogy melyik országban szeretne kint tanulni, és annak a nyelvét kezdi el tanulni. Az ERASMUS esetében pl. saját nyelvén tanít Európában: Németország, Ausztria, Spanyolország, Franciaország és Olaszország. Az összes többi európai országban az angol az erasmusosok oktatási nyelve (hogy pontos legyek, Svájcban és Belgiumban is lehet franciául tanulni) De akkor is, aki Angliába, Skóciába, Írországba, Svédországba, Norvégiába, Finnországba, Lettországba, Litvániába, Észtországba, Csehországba, Svájcba, Belgiumba, Hollandiába, Portugáliába, Szlovákiába, Lengyelországba, stb. akar menni tanulni, annak angol fog kelleni. (Ráadásul az utóbbiak anyanyelvét nem is tanítják hazánkban az általános- és középiskolákban). Hozzátenném, hogy sem Franciaország, sem Spanyolország nem olcsóbb, mint Anglia, és Németország meg Olaszország is csak kevéssel. Akiknek igazán szűk a pénztárcája, ezért az alacsonyabb árszínvonalú országokat célozza meg, annak is az angol fog kelleni.

"Súlyosan ellenjavalt azonban annak angollal kezdeni, aki gép- autóiparban, könnyü- és élelmiszeriparban, építöiparban vagy egészségügyben akar dolgozni, mert ezek a területek nem csak, hogy nem "English only areas", hanem komoly az egyes országok nyelvére vonatkozó ismeretek nélkül sem effektív (részidös) tanulás vagy munka nem képzelhetö el."
Itt az orvosok esetében teljes mértékben igazat adok neked, őnekik egyetemi tanulmányaik kezdetén már jó ha tudják, hogy hova szeretnének kimenni, és arra a nyelvre nagyon rá kell feküdniük. Viszont a helyzet az, hogy a gépipar/autóipar közel áll hozzám, és az utolsó nagy német cég, ami megkövetelte a német nyelvet, az az Audi volt, de a mostani széleskörű bővítéskor felhagytak ezzel az igénnyel, így már az összes német óriásnál megfelelő az angol (Bosch, Knorr-Bremse, Audi, Mercedes, Continental stb.)
Az építőipar esetében édesapámtól tudok sokat, és az alapján ott is tökéletesen lehet boldogulni az angollal. Élelmiszeriparról nem tudok semmit.

Viszont ezek nem is tartoznak bele szigorúan véve a jelen beszélgetésünk témájába, hiszen az általános- és középiskolákról szól a dolog, ahol még nem azt tanulsz, amit akarsz, hanem meg van adva, hogy melyik az első nyelved, és melyik a második (sok esetben opcionális) nyelved. Aligha hinném, hogy általános iskolában, vagy középiskola 9. osztályában valaki már tudná, hogy ő orvos szeretne lenni, és Németországban szeretne dolgozni, vagy hogy építőmérnök szeretne lenni, és Spanyolországban szeretne élni.

"A nyelvi imperializmus, az egy uralkodó nyelv ideológiája, amelynek nevében - csak gazdaságossági érvekre hivatkozva - elkezdik visszaszorítani a többi nyelvet és kultúrát igazságtalan elönyökhöz juttat egyéneket, csoportokat és országokat."

Ez valóban zajló folyamat, én is úgy gondolom, viszont én erősen vitatnám azt, hogy ez "igazságtalan" előny lenne. Ezt nem kell erőltetni és forszírozni, hogy az angol terjedjen, hiszen a világot az elmúlt 70 évben gazdaságilag vezető Egyesült Államok nyelve angol volt. Közben úgy adódott, hogy ez pont az a nyelv, amit egy alapszinten viszonylag könnyű megtanulni, ezért terjedt el az élet minden területén. Azt nem vitatom, hogy ez előnyökhöz juttat egy-egy országot Európában, azt viszont igen, hogy igazságtalanul-e, hiszen egy ilyen nyelvre szükség volt és van, és nincs jobb alternatíva a világviszonyokat megnézve (hacsak nem akar minden európai kínait tanulni:).

"Hiszen azok az egyének és csoportok, akik nem beszélik kellöen a "imperium" nyelvét, azokból a szellemi és anyagi javakból is kiszorulnak amelyekhez csak ezen a nyelven keresztül lehet hozzájutni."

Ebbem is igazat adok neked, hiszen ez volt eddigi érveléseim állítása: ez a folyamat már elkezdődött, és már most szellemi és anyagi javakból szorulnak ki emberek azáltal, hogy nem beszélik az angolt. Éppen ezért mondom azt, hogy beszélni kell az angolt.:) Ez ellen lehet harcolni, vagy lehet ezzel nem egyetérteni, de attól még ez így alakult, és a magyar oktatási rendszer megváltoztatása nem fogja átalakítani az egész világot, csupán az általad is említett hátrányt fogja kiharcolni a magyar pályakezdőknek.

"Örülni kell, hogy van egy olyan nyelv, amelyet sokan beszélnek, de tudatában kell annak is lenni, hogy létezik másfajta kommunikáció, mint a börze-index és a programnyelvek és a repülötéri információ. Minden nyelvnek megvan a maga feladata, amit egy másik nem képes elvégezni helyette, még akkor sem, ha rövid távon úgy tünik, igen."
Ebben is egyetértünk. Örülni kell, hogy van, amit sokan beszélnek, és ha nincs valami speciális célunk, amihez egy speciális nyelvet kell ismerni, akkor saját érdekünkben nem csak örülni kell ennek a nyelvnek, hanem beszélni is:)
  Azt mondják, erőszakos huligán, agyatlan gonosztevő, bűnöző, anarchista vagyok. Azt mondják, hiányzik belőlem a megfelelő tisztelet a hatóságok és az emberek tulajdona iránt. Azt mondják, önkényes pusztításokban veszek részt és felfordulást okozok, csak azért, mert…..
trollreign 2011.08.11 23:25:39
Sziasztok!

Nehéz ezt kimondani, de úgy gondolom, hogy az emberek és az általános értékrend elpuhulása a problémák alapvető forrása.
Megkönnyítettük, hogy az emberek letelepedjenek más országokban, lehetőséget adtunk a kínaiaknak, hogy ők is ugyanolyan magyarok legyenek, mint te és én, és sok más országgal szemben sok gondunk nem is lett belőle - leszámítva persze azt, hogy sokunk magyar öntudatát sérti az, hogy besétálva Magyarországon egy kínai ruhaüzletbe vagy étterembe, képtelen vagy kommunikálni az eladóval. Nem kérdezhetek egy árúról, nem támaszthatok igényeket, ujjal mutogathatok, hogy "azt" kérem.

Az UK-ban is befogadtak rengeteg mindenkit, és a tolerancia zászlaja alá irdatlan tömeg érkezett, inkompetens hadsereget alkotva, akiknek a vezetői egy megpuhult értékrend nevében csukott szemmel hajtatták végre az embereikkel hadműveleteiket, melyek a saját életüket ásták alá. Fogadjuk el a másikat, fogadjunk el mindenkit - szavakban nagyon szépen hangzik. De tulajdonképpen miért is hagyjuk azt, hogy semmirekellők éljenek a segélyeken, és hasonló értékrendet neveljenek a gyerekeikbe, mint amivel ők semmire sem jutottak, csak elvettek?

Ugyanolyan dolog az iPhone-ért való küzdelem, mint a kenyérért való harc? Aligha. Irigyeljük azokat az embereket, akiknek van, pedig nekik azért van, mert azért élnek, hogy legyen nekik. Mert ők foglalkoznak azzal, hogy mi lesz 5 év múlva.
Ha te nem foglalkozol vele - hiszen az "élj a mának!" mostanság divatosabb, mint valaha, mert mindenhol azt látod, hogy bármit megtehetsz, hogy "all the crazy shit I did tonight, those will be the best memories" - akkor tedd azt, a te dolgod. De akkor ne sírj később amiatt, hogy akinek az "all the crazy shit I did tonight", az egy mad ass vizsgára készülés volt ébren egész éjjel, az 30 évesen majd Cadillac CTS-sel fog járni, iPhone-al fog telefonálni, és megengedheti magának, hogy 3 hetes spanyolországi partizás előtt 1000 fontért intenzív nyelvkurzusra járjon, hogy az ott tanultakat aztán karácsonyra már elfelejtse...

Ideológiát gyártani az egész mögé, teljesen felesleges. Néhány felháborodott ember gyújtogatni meg rombolni kezd, néhány élelmes bűnöző pedig kihasználja a lehetőséget, majd csatlakoznak a semmirekellők, hogy akkora értéket lopjanak, amivel a következő hónapokat is kihúzhatják munka nélkül, majd látva a káoszt, mások is csatlakoznak, mert "jó buli", vagy csak mert az iPhone 4 jobb, mint az iPhone 3, amijük éppen van. Ezeket az embereket tolerálni a tisztességes többségnek nem lenne feladata egy egészséges felfogású társadalomban.

Ne feledjük, hogy onnan indult a világ, hogy egy tyúklopásért levágtuk egy ember kezét, vagy éppen a jó termésért istenünknek tízezreket ajándékoztunk (értsd: szíven szúrtuk őket egy tőrrel). Innen oda jutottunk, hogy (tömeg)gyilkosainkat luxusbörtönökbe zárjuk személyi edzőkkel, a csőcselék védelme érdekében hagyjuk felégetni országunkat, a kisebbségeket és semmittevőket hagyjuk megélni a segélyekből, akár hosszú évtizedeken át, és a híradóba kerül, ha valaki késsel szúrja le a disznaját - mert szegény állat meg lett kínozva. Jó irányba indult a fejlődés a barbarizmus és tömegmészárlások megszűnésével, de átestünk a ló túloldalára, emberek. Túl sokat tűrünk el a tolerancia nevében, és hagyjuk, hogy az ilyen dolgok ellen felszólalóknak az emberségét kérdőjelezzék meg a tolerancia zászlóvivői - "Van neked szíved?!".

Hogy ezeket a zászlóvivőket "neolibsik"-nek, "Abraham's seed"-nek, vagy akárminek nevezzük, az lényegtelen, fel kell tennünk magunkak a kérdést, hogy ez jól van-e így? Ha ez így megy tovább, oda jutunk, hogy megkérdőjelezzük a tolerancia jegyében, hogy egy bírónak vagy egy esküdtszéknek van-e joga ítéletet mondani mások szabadsága felett? Biztos vagyok benne, hogy a "bűnözők megbüntetését" még ennél manipulatívabban is meg lehet fogalmazni, mint ahogy a személyiségi jogok és szabadságjogok folyamatos félreértelmezésével - és félremagyarázásával - tesszük, amikor számtalan bűnözőnek adunk szabad kezet arra, hogy elbújjon a törvény keze elől.

Úgy hiszem, hogy amikor az európai (nyugati) társadalom életképességét és fenntarthatóságát vitatja valaki, akkor alapvetően nem a társadalmi berendezkedés problémája szúr neki szemet, hanem a nyugati társadalmakban gyökeret vert túlzott tolerancia, az elpuhultság, és az a fajta szemlélet, ami az embereket tökéletesen megismerteti a jogaikkal, de szemet huny a kötelességek nem ismerése felett.
Ezt egyébként igyekszünk a világ minden területére kiterjeszteni, mintha egy olyan vitathatatlan isteni igazság lenne, amit minden emberi lénynek követnie kell, s ezért hajlandóak vagyunk vért is ontani.

Kérdés, "hogy van-e rá igény?"
KÁTÉ blog A Schweeb 2011.04.26 19:46:00
A Google közismert az újszerű gondolatairól, illetve arról, hogy mások jó ötleteit is támogatják. Most éppen a Schweeb feltalálóit támogatták meg 1 millió dollárral. A Schweeb egy emberi erővel hajtott "monorail", azaz egy sínen futó szerkezet. A feltaláló a japán…..
trollreign 2011.04.28 20:58:22
@trollreign: Ja igen, azt még meg akartam kérdezni, hogy az miért jó meg olcsó meg könnyű és olcsó kiépíteni, hogy a város felett mennek mocskosul masszív fémszerkezetek, amikből kb. fél autó méretű plexihengerek lógnak le?
Hogy lehet előzni rajta? Ha valaki elfárad, és lassan megy, akkor az összes mögötte jövő ember is lassan megy?:D
Illetve hogy lehet meghívni? Hogy lehet felszállni rá? Vagy külön megálló lesz, ahol várni kell, amíg valaki pont ott lerak egyet? Csak kötött csomópontokon/megállóknál lehet leszállni róla?

Szerintem több problémát vet fel, mint amennyi lehetőséget hordoz, de hát time will decide.
A tudomány az szekta? Miért kényszeríti a hittételeit az emberekre? Miért kell állami intézményekben folyamatosan változó "tudományos" dogmákat bemagolni? Miért csak az végezhet szabadon valamiféle tevékenységet, aki hithűen elsajátítja ezeket a dogmákat, és…..
trollreign 2009.12.21 22:41:22
Hát... nem próbálom meg kifejezni, hogy ezeknek a blogbejegyzéseknek a végigolvasása mekkora sokkhatást gyakorolt rám, mert a szókincsem csekély lenne hozzá.

Miki! Egyetlen kérdésre válaszolj kérlek alássan:

Te melyik részét vennéd ki a jelenlegi tananyagnak az oktatásból?

Amíg erre a kérdésre nem vagy hajlandó válaszolni, addig minden, amit mondasz, üres szájtépés. Mi értelme van tiltakozni az ellen, hogy tanítsák az embert az iskolában, ha nem tudod elmondani, hogy mégis mit nem kéne tanítani?

A konfliktuskezelést meg érvelést azt meg lehet tanítani, csak mit ér az egész, hogyha gyalog kell feljönnöd Budára a vásárba? Vagy ha ezeket a bejegyzéseket kéziratban kell megírnod, amit aztán szerzetesek másolgatnak át kódexekbe, vagy írástudók papírosokra, s csak a halálod után 200 évvel jut el a véleményed emberekhez? Nincs jogod megtagadni a tudományt, hiszen a vívmányait nap mint nap használod, és ha nem működnének az alapelvek nagyszerűen, akkor ki sem tudnád fejezni a véleményedet.

A következő kérdéseket pedig ne szívd mellre, ne is válaszolj rájuk, ha sértik az önérzetedet, de:
Neked ennyire nem ment az általános iskolás fizika/matematika/kémia? Ha nem érdekelnek ezek, csinálsz belőlük egy kettest, amit a semmire is megadnak, és elmész gödröt ásni, bogyót szedni, vagy azt csinálni, amihez te értesz (ami egyébként nem derült ki ebből az egész blogból.)
Amire még azért kíváncsi lennék, hogy mire kell a sámánoknak/táltosoknak pénz? Talán te is az vagy, és nem tetszik, hogy nem élsz jól belőle?