Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kenyi

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kapanyél "Szalados, szaladj el!" 2012.02.12 10:00:00
A 80 éves Feri bácsi, meglátván teraszunk kis asztalkáján a szaladossütő-tálat, örömmel nyugtázta, hogy megtartottuk ezt az ősi darabot (amely valóban több mint 100 éves). Tetszett neki a tál közepére tett jókora korall a szebbnél szebb tengeri sünök vázával és…..
kenyi 2012.03.09 09:16:33
Most találtam erre a postra. Arról a vidékről származom, ahol még a mai napig húsvéti "fogásként" készül a csíramálé. Én magam is tudok készíteni. Nem ördöngösség, de elég sok macera van vele. Mifelénk tisztán búzából készül, a szemeket pedig egyenként kell átválogatni, mert egy rossz szemtől megpenészedhet csírázás közben. Ez több napos meló, de erre valók a hosszú téli esték :) Átválogatás után is rizikós a penész dolog, de nagyanyám nem csinált belőle nagy ügyet, kivágta a penészes részt és a többit hagyta tovább csírázni. Egy fa táblán szoktunk csíráztatni, mert az átereszti a fölösleges vizet és nem pang alatta. A teteje pedig végig egy mindig nedves konyharuhával van letakarva. Anyám egyszer próbált meg ún. bio búzából csíráztatni, hát... meg sem mozdult a búza. Ennyit a bio cuccokról! 10 napig kell csíráztatni, akkorra lesz megfelelő a csíra cukortartalma és lesz a megsült málé elképesztően édes cukor nélkül is. Húsdarálón kétszer kell ledarálni, a darálékot jó átmosni vízzel, leszűrni és annyi liszttel kidolgozni, hogy egy lágy, folyós "tésztát" kapjunk. A csíraléből egy keveset érdemes félretenni (úgy szűzen, liszt nélkül), mert a sütésnél, ha meglocsoljuk a massza tetejét, egy nagyon finom, karamellás, nyúlós réteg képződik rajta. Mi egyszerű bádogtepsiben sütjük, amíg a széle körben meg nem sül, teteje, pedig jó barna lesz. Mifelénk nagyon sokan fogyasztják, sőt a piacon a nyári meleg időszakon kívül, egész évben kapható.
retro gastro Tejpor 2010.05.07 06:06:00
A tejport hasonlóan a Limóhoz, vízben oldva sosem fogyasztottam, kizárólag por formájában mutatóujjal: ami a tasakban ráragadt az ujjamra azt lenyaltam, majd vissza az ujjat a tasakba, és ismét előröl. Egyszer azért a kiváncsiság elragadtatott, és felkevertem egy pohár vízben,…..
retro gastro Cigirágó 2010.05.11 06:19:00
A cigirágó rózsaszín volt, és az összes, a '70-es, '80-as években fellelhető ragó közül a legrosszabb. Sem lufit nem lehetett fújni belőle, sem rágni nem volt jó. Viszont nagyon jól fel lehetett vágni vele: "Mivel még nem cigiztünk, de körülöttünk minden felnőtt igen,…..
retro gastro Camping sajt 2010.05.06 06:58:00
A Camping sajt a '70-es  '80-as évek nagy klasszikusa, a retro életérzés egyik letéteményese. A Camping sajtban az volt a kihívás, hogy sikerül-e olyan kis lyukat szúrni a csomagoláson, hogy kis sugárban lehessen kinyomni a sajtot, és a csomagolás a nyomás hatására ne repedjen…..
retro gastro Százszorszép bonbon 2010.04.30 06:08:00
Vendégposzt Szalacsi Dezsőtől A Duna Csokoládégyár (1948 előtt Stühmer, majd az államosítást követően előbb Magyar Édesipari Vállalat, majd Budapesti Csokoládégyár) igen elegáns kiállítású desszertet gyártott az eredeti, Stühmer Frigyes féle, recept alapján. A…..
retro gastro Ivólé 2010.04.13 06:27:00
A '70-es évek első ivóleve 2 dl-es plasztik palackokban került forgalomba, a szívószálnak külön nyílás lett kialakítva, melyet ollóval kellett megnyitni. Napköziben hetente egyszer kaptunk ivólevet, ilyenkor ez leves helyett volt. Szerencsés esetben gyümölcslé volt, kevésbé…..
kenyi 2010.04.13 15:04:16
@zéka: Leginkább ipari szemétből...

És ha kiittad és netalán utána vizet öntöttél ugyanabba a pohárba egész konkrétan döglött hal szaga volt. Esküszöm!
kenyi 2010.04.13 21:50:24
@respecta /01: ÁÁÁ! Paradicsomos káposzta! Annyira rég megutáltam, hogy már az ízére sem emlékszem.
Viszont! Amikor tanárként először ebédeltettem a suliban a gyerekeket megörültem, hogy ez a kaja aznap, mert akkor gyorsan végzek, mehetek a dolgomra. Gondoltam én, úgysem esznek a gyerekek "túl sokat".
Ja! A legnagyobb szívás! A mai gyerekek két pofára eszik a paradicsomos káposztát! ERROR!!! Nem akartam hinni a szememnek, amikor a 3. repetáért indultak.
retro gastro Golyórágó 2010.04.07 06:37:00
A színes golyórágó azért volt nagyon jó, mert (ellentétben a laprágóval) 2-3-at összerágva óriási lufikat lehetett fújni belőle. Egy-egy ilyen rágót egész nap képesek voltunk rágni; ebédnél a tányér szélén pihent, majd ismét vissza a szájba. 1980 augusztusában azon…..
retro gastro Iskolatej 2010.04.08 06:11:00
A '70-es években az iskolatej 2 dl-es poharas kiszerelésben került forgalomba, mint a joghurt, a gyümölcsjoghurt, a kefír, a tejföl és a csokoládés tej. A záró alufólia színe különböztette meg őket. Kék volt a tej, piros a tejföl, narancssárga a joghurt, színes a…..
A '80-as évek magyar édessigépiarának egyik nagy vállakozása volt, hogyan lehet csokoládé és mogyoró nélkül mogyorós csokit előállítani. Ennek a kezdeményezésnek az eredménye lett az Africana. Olcsó volt, édes és határozottan ehető. A piros mogyoróst persze meg sem…..
retro gastro LEO jégkrém 2010.03.31 06:11:00
A '70-es években két jégkrém márka uralta a piacot: a LEO és a ROLL. Eleinte csak pálcás jégkrémek voltak, majd később bukkant fel a dobozos, majd a családi LEO. A pálcás LEO jégkrém 3 Ft-ba került, és ezzel az árral sajnos teljesen elérhetetlen volt számomra; három…..
retro gastro Kismackó szelet 2010.03.30 06:36:00
A Kismackó hasonlított a Balaton szelethez, de tejcsokival volt bevonva és kisebb is volt. Legnagyobb baj mégis a csomagolással volt: a dedós maci kép miatt már második általánosban számüzetésre kényszerült. Kismackó csokit enni ciki volt, ezért 7 éves korom után már csak…..
retro gastro Derby keksz 2010.03.26 06:08:00
A derby keksz négy sarkát volt a legnagyobb élvezet lerágcsálni, majd a töltelék mentén szétfeszítve a kekszről a nugátos tölteléket lerágni.Más emlék? Volt aki valaha kiszinezte, és kivágta a doboz hátán levő állatfigurát?(Hétfőn: Színes fagylaltpor)..
A literes Pepsi és Coca kóla elengedhetetlen része volt a ’70-es évek iskolai bulijainak. Nálunk az osztályban ketten voltak, akiknek már sikerült szabad kézzel lecsavarni a literes kóla kupakját. A bulikon persze először mindenki próbálkozott, fiúk is lányok is, de a kupakok…..
retro gastro Nebuló cukorka 2010.03.22 06:49:00
A Nebuló grillázsos cukorka több szempontból is igazi retro csemege; már a neve is retro, a mai gyerekek nem is tudják mit kezdjenek azzal a névvel, hogy nebuló. Miért lett a nebulóból tanuló, és létezett-e olyan ige, hogy nebulni, nem tudom, minden erre vonatkozó információt…..
retro gastro Mese sajt 2010.02.25 06:18:00
A ’70-es évek élelmiszeriparának vitathatatlanul legkreatívabb terméke a Mese sajt volt. Egyrészről a háromszögletű sajtok családjához tartozott, másrészről a csokoládés desszertekhez. Leginkább egy Mackó sajt alakú csoki krémmel összekevert Camping sajtra hasonlított. A…..