Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dr. Navracsics Tibor

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Navracsics Tibor olyan egetverő hülyeségek egész garmadáját szabadította ránk, hogy menten felrázott a politikai pankráció szemlélőiként ránk telepedett súlyos apátiából, feledtetve az előre kiszámított műpofonok és számolatlanul zuhogó kamutalálatok lehangoló unalmát.…..
Dr. Navracsics Tibor 2009.12.16 18:50:07
Nem gondoltam, hogy ilyen indulatokat váltok ki a tegnapi sajtótájékoztatóval, ezért úgy érzem, érdemes néhány részletet tisztázni, hogy eloszlassam a félreértéseket. A személyeskedő megjegyzésekkel nem kívánok foglalkozni, ezek legyenek a névtelenségbe burkolózó blogger kiváltságai.

1. Kezdjük azzal, hogy az alkotmányellenességről sokféleképpen lehet vélekedni, de a döntő szót maga az Alkotmánybíróság mondja ki. Lényeges, hogy a kormánynak több alkotmányellenes törvénye bukott meg, legutóbb például a családtámogatási törvény módosítása, a családi pótlék kapcsán.

2. Ami a magánnyugdíj „privatizációját” illeti, talán nem a legszerencsésebb a megfogalmazás, de lényeget kifejezi. Egyik szolgáltatótól csoportosítaná át a jogszabály másik szolgáltatóhoz a pénzeket, az emberek beleegyezése nélkül. A tagsági viszony tartalmában nem azonos az ügyféli pozícióval, amit tulajdonképpen a szerző is elismer. A pénztártagok eddig sem szólhattak bele a magánnyugdíjpénztárak befektetéseibe" – írja a blogger. Ez egyszerűen nem igaz. Természetesen beleszólhattak, hiszen megválaszthatták a kockázatok alapján rangsorolt befektetési portfóliójukat. Tehát rendelkeztek, beleszóltak, éltek jogaikkal.

3. Problémásnak látom azt is, hogy ha minden esetben piaci alapú befektetéssé alakítják a magánnyugdíjpénztári befizetéseket, akkor a szolgáltatás színvonala miért nem piaci. Azaz ha befektetek, az a pénz - függetlenül attól, hogy mikor halok meg -, ne tűnjön el. Ez a rendszer ugyanis nem kockázatközösségen alapul, mint az állami nyugdíjrendszer, amelyben a nyugdíjszolgáltatás teljes összegben csak a halál bekövetkeztéig jár (bár még ott is továbbfolyósítják a megállapított nyugellátás egy részét hozzátartozói jogon a házastársnak).

4. Végül pedig érdemes észben tartani: a hazai pénztárak is jelentős veszteségeket szenvedtek el a válság idején, ezt jól bizonyítják azok a kifizetések, amelyeket – éppen a járadéktörvény hiányában – egy összegben fizettek ki mindazoknak, akiket, bár számukra nem volt kötelező, de beléptettek 1998. január elsejétől és már nyugellátásra szereztek jogosultságot. A vagyonvesztett cégekkel szemben az állami nyugdíj – különösen a Fidesz kormányzása alatt – garanciát jelentett, és legalább az infláció mértékével emelkedett.

5. Végezetül szeretném megköszönni önzetlen segítségét abban, hogy ezt a fontos kérdést, illetve az ezzel kapcsolatos törvénymódosító elképzeléseket a polgárok minél szélesebb rétegei ismerhessék meg.

Üdvözlettel,

Navracsics Tibor