Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bandras

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tanárokat naponta érő megaláztatás miatt kénytelen levélírónk pályát módosítani. Az alacsony fizetés, kellemetlen kollégák és a társadalmi megbecsülés hiánya vette el viszonylag gyorsan a kedvét, törte meg a lelkesedését. Sajnos, egyre több jó tanár hagyja ott ugyanezek…..
A tanárok gyakran élnek a verbális agresszió eszközével, ami különösen akkor okoz nagy kárt, ha egy védtelen, visszahúzódó lány lesz a céltáblája a mindennapi szekálásnak. Levélírónk lányát az irodalom tanárnő fogta ki magának, aki nem éppen irodalmi stílusban beszél a…..
Bandras 2009.12.15 13:32:26
A probléma kicsit összetettebb mint amilyennek első pillantásra látszik. Sok oka van annak, hogy miért ilyenek a mai iskolák (természetesen nem az összes, de egyre nagyobb számban).

Valahogy úgy alakult, hogy az oktatás/tanárok lerontásában a társadalom nagy része benne volt.

Az adott kormányok azzal, hogy gyakorlatilag kivettek minden eszközt a tanárok kezéből

a szülők, mert valahogy trendivé vált falazni a gyereknek, sok alap nevelési dolgot az iskolára hagyni, hülyének nézni a tanárokat

a tanárok, az iskolák vezetősége mert vagy nem volt erejük vagy kedvük vagy energiájuk elküldeni a teljesen alkalmatlan tanárokat a pályáróln és megkövetelni az állandó fejlődést, önképzést stb a kollégáktól vagy éppen a beosztottaktól.

Aztán az is adott egy nagy pofont az oktatásnak, hogy a tanári fizetések nem nagyon tartották meg vásárlóerejüket. Amikor ez a téme merül föl, mindenki azzal jön, hogy volt ott egy 50%-os emelés. Az akkor kellett is nagyon. nekem azzal az 50%-al ment föl a bruttó bérem 70 ezer forintra. Azért az még akkoriban sem volt túl sok.

Nyílván aki tudott az elment jobban fizető állásokba és így egyre több képzetlen, tanárnak alkalmatlan emberke maradt a pályán. meg azok akik tényleg erre tették föl az életüket és imádnak tanítani..és elsősorban nem a pénzt látják benne, hanem hivatásként gondolnak rá. belőlük is egyre kevesebb van mert felörlődnek az értelmetlen harcokban a tanáriban meg a mellékállásokban.

Az sem tett jót z oktatásnak, hogy sokan úgy gondolták, hogy a diplomások számának emelésével lesz majd megint kiemelkedő az ország. Az csak arra volt jó, hogy egyre kevesebb tudással lehetett bekerülni felsőoktatási intézményekbe..és ráadásul a diploma értéke is nagyot esett. A szakképzést elhanyagolták.

Igazából a szakképzés lenézése igen régi dolog. Már amikor én középiskolába mentem 1990-ben, akkor is úgy volt, hogy az oko megy a gimnáziumba, a kevésbé okos a szakközépbe és aki hülye vagy reménytelen az jó lesz majd szakmunkásnak.

Szerintem még mindannyiunkban élnek azok a klassz kis sztereotípiák, hogy a kőművesek csak isznak, a festők hülyék mindig stb.

Mostanra sikerült elérnünk azt, hogy tömegével özönlenek ki a felsőoktatási intézményekből a használhatatlan diplomával rendelkező végzősök, akik nagy része aztán vagy feketén dolgozik, vagy munkanélküli lesz, vagy ha a körülményei engedik, elmegy inkább külföldre szerencsét próbálni.

Igazi szakember viszont nincs...vagy csak nagyon kevés. Ezért szépen mennek föl az ő áraik is...

Arról, hogy ki a felelős az egész oktatási rendszer szétveréséért sokat lehetne vitatkozni. Nem nagyon vezetne sehova.

Azért magával a tanárképzéssel is igen nagy bajok vannak. Szinte csak olyan dolgot tanítanak a főiskolákon/egyetemeken (mind a kettőt végigcsináltam és tanítottam 8 évig) amiknek gyakorlati haszna csekély. Konfliktusok kezelésére, valódi iskolai problémákra, differenciált oktatásra, tehetségek gondozására, felzárkóztatásra nem készít fel egyáltalán. Pedig ezek teszik ki a feladatok nagy részét.

Ha arról beszélnek sokan, hogy használható tudást kéne adni a diákoknak, akkor ezt jó volna elkezdeni magával a tanárok képzésével. ma minden hülye elvégezhet egy főiskolát/egyetemet és még taníthat is.

Ha már tanítasz akkor igazából túl sok kényszer nincs arra, hogy fejlődj, sőt..sok helyen a 60+-os kiégett öreg kollégák az istenek és az ő zsavuk szent. igaz, hogy lemaradt 20 évvel ezelőtt, a napi eseményeket sem követi, a saját tárgyából nem követi a fejleményeket stb...

Sokáig lehetne ezt még ragozni, de már így is elég hosszú lett.

Szóval, csak azt szeretném mondani, hogy közös erővel kéne tisztába tenni a dolgokat és akkor lenne esély rá, hogy a következő generációnak már jobb lenne. Így ez csak rosszabb lesz.