Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pátyi

0 bejegyzést írt és 238 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Roubaix Az új baloldal születése 2022.04.27 07:52:41
Amikor 2002-ben a Fidesz elvesztette a választásokat az MSZP-vel szemben, és Medgyessy Péter lett a miniszterelnök, a Fidesz-tábor meg volt döbbenve. A dolgok jól mentek, az ország tartott az euró bevezetése felé, csatlakoztunk a NATO-hoz, küszöbön állt az uniós tagság is, és erre tessék. Ráadásul…..
pátyi 2022.04.28 09:21:55
@Kitiltott Vélemény: Tévedés, hogy a politikusok a korruptak. Nem egy rezervátumban tenyésztjük őket, hanem közülünk jönnek. A buszsofőr is trükközik a jegyekkel, hogy néhány utasnál nyerjen száz forintot a saját zsebére. Nincs különbség a 100 ft, vagy a 100 millió ft is lopás. Ha a buszsofőrt választják meg politikusnak, akkor ő fog 100 milliót lopni. Ha változást akarunk, magunkon kell kezdeni. Nagyon könnyen észrevesszük a mások kapzsiságát.
A poszthoz annyit, hogy ma már nem jobb és bal törésvonal van, hanem globalista, szuverenista. A nyugat, ahol nem kellett a szabadságért, szuverenitáért harcolni, már évtizedekkel ezelőtt lemondott róla a jólétért cserébe. Nálunk és egész Közép-Európában ez nem így van. Sem szuverenitásunk, sem jólétünk nem nagyon volt. Ezért ma ragaszkodunk a szuverenitásunkhoz és reménykedünk, hogy lesz jólétünk is. A hazai baloldal globalista, ezért bár nemzetközileg elfogadottabb, de itthon még jó ideig nem tud többségbe kerülni, mivel a képességei a jólét megteremtésére, szintén gyengék. Ezért a fidesz, amíg a relatív jólétet képes biztosítani, addig hatalmon marad.
Egyre kevesebb magyar szavaz a Fideszre, és egyre több Orbán Viktorra. Persze, sokak szerint a kettő egy és ugyanaz, ám ha alaposan megvizsgáljuk a kormánypárt szavazóinak preferenciáit, sokkal többet számít nekik a vezér iránti bizalom, mint a mögötte lévő politikai szervezet működése. Orbán hosszú…..
pátyi 2022.04.23 11:54:32
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Néhány érv, szerintem, hogy miért gyengült meg a demokrácia nyugaton. Egyrrészt , elég sokáig, évtizedekig a nyugati politikusok nem kerültek szembe valódi problémákkal, ezért került előtérbe az identitás kérdés, ami álprobléma. Másrészt a globális rendszerek kiszolgálóivá, szinte zsoldosaivá váltak. A globális mamutok kezében van a nyilvánosság, ezáltal is befolyásolják a politikusokat, akik ráadásul az új technológiák, közösségi oldalak által is, óráró-órára nyomás alatt vannak és hoznak rosszabbnál rosszabb döntéseket. Eltünt a távlatos gondolkodás, a hosszútávú tervezés. Helyét átvette, nem is a következő négy év, a választási ciklus, hanem a következő nap túlélésének gyakorlata és technikája. Politikusok helyett ezek inkább politikai celebeknek nevezhetők. Egyébként ez volt az a megjegyzésem, ami felkeltette az érdeklődésedet?
pátyi 2022.04.23 13:21:21
@Bandibacsi34:
Így van és a demográfia nem a holnapot jelzi, és a mai politikai celebnek ennél közelebbi a horizontja.
A mai EU "értékrend", a civilizációnk fennmaradása ellen hat. Ezt ismerte fel a magyar kormány és vezetett be olyan intézkedéseket, amitől a trend /demográfia/ megfordulását reméli. Sajnos kevés az esélye, hogy ez bekövetkezzen. Spengler már 100 éve megírta a Nyugat alkonyát, sokan abban reménykednek hogy tévedett, de sajnos nem tévedett. A hanyatlás egyre gyorsul és a nyugat, az orosz-ukrán háborúval is, magát gyengíti.
  Talán kezd lecsengeni a választások utáni elemzés-cunami. A szavazatszámlálók élménybeszámolói, a politológusok, elemzők interjúi, cikkei, videói olyan nagy számban jöttek ki az elmúlt két hétben, hogy ember legyen a talpán, aki bírta követni. Én is megírtam a magam szavazatszámlálós…..
pátyi 2022.04.18 08:39:41
Néhány megjegyzés a másik oldalról, egy szomszéd településről. Egyrészt Szél elmúlt évtizedes szerepe nem egészen makulátlan. A pártok közötti helyezkedései, vagy a parlamenti fütyülős képek, a TV székházban viselt dolgai, stb. A szerző oldaláról ez teljesen rendben levőnek tűnik, de az én oldalamról ez másképpen néz ki. A másik az egyház szerepével kapcsolatos megjegyzése, hogy beleálltak a kampányba. Nem tudom, hogy a szerző milyen misére, istentiszteletre jár, gyanítom, hogy semilyenre. Harminc éve, református hívő emberként heti rendszerességgel járok a saját gyülekezetem alkalmaira, de ezentúl egyházkerületi, egyházmegyei rendezvényekre is. Ezeken az alkalmakon, soha, egyetlen alkalommal nem hangzott el egyetlen pártnak, politikusnak a neve sem. A mise, istentisztelet az evangélium, az örömhír, Isten jóhírének hírdetéséről szól. Arról, hogy Isten szereti az embert, annyira szereti, hogy eljött a földre és meghalt értünk, hogy a bűneink büntetését magára vállalta. Az örök értékek hírdetése történik az egyházi, keresztyén alkalmakon. Így nincs is semmi szükség arra, hogy az egyház direkt politizáljon, beálljon egyik, vagy másik oldalra. A hívő, keresztyén ember a jót válassza a rossz helyett, az örök értéket a múlandó helyett. Ez a mai progresszív "értékek" hírdetőinek úgy jön le, hogy az egyház velük szemben politizál. Azt is tudomásul kell venni, hogy amikor választunk, országygűlési vá
lasztáson, nem a jó és a rossz, hanem a két rossz közül a kevésbé rosszat választja a hívő ember.
  Csupán egyetlen testünk van. Nem élhetünk egyszerre Budapesten és Londonban. Nem szívhatjuk magunkba egyidőben Róma és Stockholm levegőjét. Nem ismerkedhetünk ugyanakkor Mexikóváros és Los Angeles atmoszférájával. S ha járunk-kelünk is a világban, turistaként (esetleg riporterként) csak épp hogy…..
pátyi 2022.01.28 10:34:54
@cvsvrs: Szerintem azt is észre kellene venni, hogy az ember nemcsak gazdasági szereplő. Sőt, szerintem elsősorban nem az. Szellemi, lelki dimenziói inkább meghatározzák. Erről szól napjaink kommunikációja, manipulációja.
pátyi 2022.01.28 10:55:28
@G. Nagy László: Lehet, hogy a világunk, a természet, az emberi közösségeket is beleértve, küzd az egyensúlyért, egyfajta békés harmóniáért, ahol mindenkinek van helye. Ez az egyensúly rendszeresen megbomlik, kibillen a helyzetéből, de időről-időre visszatér ebbe az egyensúlyi állapotába. Ehhez folyamatos fizikai szellemi küzdelemre van szükség.
Az ideológiákkal az a baj, hogy egy hamis emberképből indul ki. Általában azt képzelik, hogy az ember jó, jónak születik, csak elromlik, ezért meg kell javítani. Általában mi egyenként is azt gondoljuk, hogy mi rendben vagyunk, mindíg a másik az, akivel baj van.
pátyi 2022.01.28 13:01:40
@cvsvrs: Szerintem Petterson azt is mondta, hogy már a magánegyetemeken is ott vannak a kvóta diákok, ha jól értettem. És ezzel megdőlt az elméleted. Ráadásul, elvileg és gyakorlatilag is, az állam hozza a szabályokat, ő rendelkezik az erőforrásokkal, így nem mindegy, hogy ott milyen képességű hívatalnokok, politikusok működnek. Nem újdonság, hogy kicsi, de erős állam szükséges, hogy valamiféle harmóniát tudjon teremteni a piaci szereplők, beleértve a munkavállalókat is, között. A baj az, hogy ma, a demokrácia nagyobb dicsőségére, nem a választó választja a képviselőjét, vagy csak látszólag ő választ. A mai képviselők inkább zsoldosok a globális vállalatok irányítása alatt.
Lesz-e polgárháború az USA-ban? Tudom, a cím több mint provokatív. A realitást meg sem közelíti. Azonban nem 2017-et írunk, hanem 2021-et. És tudom, most, a jelenben is nagyon nehéz elhinni, hogy ez egyáltalán kérdés lehet. Elképzelhetetlen lenne, ha nem lennénk túl a Capitolium ostromán, ha nem…..
pátyi 2021.01.12 22:23:24
@white999: A bölcsesség nem függ össze a diplomák számával. A városi, egész nap közösségi hálón lógó, a neki kedves véleménybuborékban kommentelő emberek a legkönnyebben manipulálhatók.
A vidéki, egyszerű embernek nem tudod eladni, hogy férfin és nőn kívűl van más nem is, vagy, hogy férfiból lehet nő és fordítva.
A vidéki emberek többsége nem hiszi el, bár ezt a városiak sem, hogy majd Európa az iszlám bevándorlóktól lesz sokszínű.
De a vidéki emberek többsége azt sem hiszi, hogy majd egyik, vagy mási párt fogja számára elhozni a megváltást. Ezt legfeljebb a lelkes, tapasztalatlan fiatalok hiszik.
A poszthoz meg annyit! Remélem nem lesz polgárháború az USA-ban, de szerintem többé már nem nevezhető demokráciának ez az ország.
- Nevetséges választási rendszer
- Ha itt Mo-on milliók hiszik, hogy elcsalták a választást, akkor ott a bő 70 millió Trump szavazó mit hisz? Miközben a bíróságok megvizsgálni sem voltak hajlandók a csalásokról szóló bizonyítékokat.
- Szélsőségesen egyoldalra húzó kommunikációs tér, ahol minden konzervatív hangot elhallgattatnak.
- Az egyetemek társadalom tudományi karai a mi 50 évvel ezelőtti Foxi-maxi képzéseinkre hasonlítanak.
- A demokrata párt Pelosi féle elvakult gyűlölködői még öntik is az olajat a tűzre azzal hogy tapsolnak a konzervatív oldalak letiltásához.
- Közben az országot akarják egyesíteni.
Ezek már nem politikusok, beleértve Trumpot is, hanem a globális multik zsoldosai.
NemGogol Vakvágányon 2021.01.09 14:00:26
  Érdekes megközelítésban foglalkozik Kádár Barnabás, a Momentum egyik alapítója azzal a ténnyel, hogy Donald Trumpot, hosszas vajúdás után - szerintem erősen megkésetten - kitiltották a "két legmeghatározóbb" közösségi médiaoldalról (El lehet hallgattatni egy ország vezetőjét?).  Mivel a cikkel…..
pátyi 2021.01.10 17:01:36
@Tölgyes Péter: Szerencsére nincs már 80 millió híve, csak 50-60 millió. Azzal meg minek is törődni. Le kell tiltani mind a 60 milliót. Mit képzelnek, hogy más véleményen vannak, mint a többség. Különben is gyűlölködők, elmaradott, vidéki prosztók.
Csak elgondolkodtat, hogy az USA országosan számottevő sajtójának több mint 90 %-a Trump ellenes volt. Erről voltak felmérések. Az üzeneteit ezért többnyire a közösségi hálón juttatta el a választóihoz, ahonnan rendszeresen letiltották, most végleg. A liberális demokrácia nagyobb dicsőségére. És Ön azt írja, hogy ez teljesen rendben van. Lehet, hogy Trump egy tahó, de szerintem akkor sem ő a veszélyes a liberális demokráciára, hanem a tech cégek tulajdonosai, irányítói, akik nagyobb hatalommal rendelkeznek, mint az USA elnöke. Ők, akik megvesznek újságírót, politikust, NGO-t és hírdetnek utópisztikus ideológiát és elnyomnak minden, nekik nem tetsző hangot.
Megdöbbentő tapasztalat volt szembesülni egy-egy világi fesztivál után – ahová papokkal, lelkészekkel azért mentünk, hogy a vallástól, az egyháztól távol esőket Isten felé tereljük –, hogy a legtöbb kereső, a leginkább érdeklődő általában kiábrándult a vallásból és sokszor az ország valamelyik…..
Az Orbán-kormányról a 2010-es hatalomra jutása óta már nagyjából ugyanazokat lehetett elmondani mint most, a törekvései lényegében ugyanazok mint régebben, de sokak számára nem áll össze ez a kép. Pozitív és negatív vonásokat közel hasonló arányban tartalmaz, élethelyzet, felfogás, világnézet, sok…..
Valami DK-s agyhalott EU-képviselő azt találta mondani pár perce a rádióban, hogy Orbán feladta a vétót, hú de megfutamodott, meg hogy ez most a legnagyobb bukása. Tényleg nem tudom, nem fogja fel, hogy mi történt, vagy tudja, csak akkora sokkot kapott, hogy csak a bekészített demagóg panelt bírja…..
pátyi 2020.12.10 14:20:37
@Hakapeszi Miki: Valaki írta korábban, hogy az ellenzék veszített, nem Magyarország. Szerintem az pontosabb megfogalmazás. De belátom, ez attól függ, ki milyen hívő.
Íme először is a világ hatékonysági (és az ezzel nagyjából szinkron jóléti) állapota történeti kitekintésben:       _________________________________________________ Aztán a kritikus differenciálódási időszak lebontva régiókra: Lehet itt mindenféle kifogást, magyarázatot és…..
pátyi 2020.11.08 14:19:45
@HaFr: Igen, azt állítom, hogy semilyen korreláció nincs a két tényező között.
pátyi 2020.11.08 14:41:16
@HaFr: Megnéztem, de a véleményem változatlan. Nem látom, azt az összefüggést a gdp és a boldogság között. Valószínű, hogy a táblázat szerint lehetne más tényezőt találni a gdp helyett, ami inkább korrelál. Nem beszélve arról, hogy a boldogság fogalom elég megfoghatatlan. Valószínű, hogy egyesek szerint a vagyon, a magas jövedelem, önmagában boldogság. E szerint akár igaz is, amit állítassz.
Szerintem nincs ilyen összefüggés.
pátyi 2020.11.10 16:51:34
Szerintetek mennyire boldog most az a 70 millió ember, aki Trumpra szavazott és akit ezért alulképzettnek, vidéki bunkónak, rasszistának, a populizmusra hajlamosnak neveznek? Sőt akit gyűlölködéssel vádolnak naponta, pedig neki kellett eltitkoli, hogy Trump szimpatizáns, mert annak következményei lettek volna, ha bevallja. Vagy szerintetek ez mind hazugság?
Abban szerintetek nincs valami ellentmondás, hogy a felmérés szerint /lehet, hogy ez is hazugság?/ az USA 200 meghatározó sajtóterméke Biden mellett kampányolt, Trump mellett álítólag 6. Ki manipulált itt kit? Most, mikor Trump választási csalásról beszél, a Fox, állítólag jobboldali csatorna lekeveri, mert ez hazugság.
Tehát a városi, jól képzett, sok diplomás, jól fizető állásokban lévő emberek 200 nekik szóló sajtótermékből hallják az igazságot minden csatornán ezért Bidenre szavaz többségében. A vidéki, iskolázatlan, leszakadó vidékek népe meg kizárólag a maradék 6 termékből, ami persze mind hazudik, ezért szavaz Trumpra. Szerintetek ez így rendben van és tökéletes magyarázat.
Ráadásul a Trumpra szavazó bunkó még gyűlölködik is, amit szintén 200 újság mond ír napi szinten.
Ráadásul választási csalást csak a jobboldal követ el, ha nem a baloldal nyer.
Nézzétek vissza, mit írtok össze az Orbán szavazókról, akik persze ugyanúgy gyűlölködnek, mint a Trump szavazó.
Aztán keseregtek, hogy nem jó irányba haladunk és a világ egyre rosszabb hely lesz. Nem kéne egy kicsit több empátia a másik oldallal szemben? Főleg egy liberális konzervatív /ahogy a szerző magát nevezi, ha jól emlékszem/ oldali emberektől?
Mitől is keresztények a katolikus és a protestáns egyházaink? Nyilván ezzé teszi őket először is az alapításuk, aztán a hagyományuk, a liturgiájuk, továbbá mert annak mondják magukat. Mindezek a dolgok azonban már csak azoknak érdekesek, akik belül vannak az egyházon és ilyenként kielégítik őket a…..
pátyi 2020.10.29 16:41:36
@Reding Roli: Éppen a pénzügyi függést találták ki az egyházaknak. Így az egyháznak nem kell, hogy lelkiismeretfurdalása legyen mert a mindenkori hatalom valamit visszaad, a tőle elvett javakból, ingatlanokból.
A pénzügyi támogatások az évtizedek alatt leromlott állagú templomok, parókiák felújítására ment el többnyire.
Mit gondolsz az európába érkező turista mit néz meg, mint látványosságot a nagyvárosokban? Ha kiveszed az egyházi, keresztény épületeket, alkotásokat, nem sok látnivaló marad.
Kik művelték az ókori, középkori tudományokat? Kik tanították a fiatalokat? Kik tették elérhetővé nemzeti nyelveken a Bibliákat? Kik alapítottak egyetemeket?
Persze ne várd, hogy a középkori egyetemeken természettudományokat tanítsanak.
Az egyházat ma azért támadják, mert nem áll be a hitelveivel szembeni progresszió abnormalitása mellé. Nem kezdi támogatni az abortuszt, vagy a homoszexualitást, de ugyanígy nem tapsol a házastársi hűtlenségnek, a sok válásnak, hazugságnak, lopásnak, korrupciónak sem.
Milyen erkölcsi kiállást vársz még? Ja, itélje el a fidesz kormányt. Akkor teljesen rendben lenne szerinted.
Nem tetszik az egyház, mert nem azt gondolja a világról, mint te. Így jártál.
pátyi 2020.11.01 22:37:27
@Khonsu: Iszlámra gondolsz? Jobb, ha keresel egy imaszőnyeget. Ők nem olyan türelmesek, mint a keresztyének.
pátyi 2020.11.01 22:40:29
@Khonsu: Egyébként miből gondolod, hogy fogy? Közöd nem sok van hozzá, nem ismered, nem jársz közéjük. Kibirtuk a komcsikat, kibírjuk a progresszíveket is.
A Fidesz szavazói a választókorú népesség egyharmadát teszik ki, ebből csinál parlamenti kétharmadot -- majd Orbán kormányzati rendszerének felépítése és informális hatalma révén abszolút hatalmat -- elsősorban a propaganda, a választási rendszer, a választások napján történő legális, féllegális és…..
pátyi 2020.10.31 15:38:19
A poszt írójának nagy tévedése ez a 1/3-1/3 arány. Mert lehet, hogy látszólag ez így van, de van egy nagy különbség.
A fidesz mögötti 1/3 egy más minőséget képvisel. Ebből az 1/3-ból több tízezer, esetleg százezres tömeg van, szétszórva az országban, aki teszi azt, amit a szerző javasol, azaz hadrafogható, talpas, fidesz hívő.
A másik 1/3-ban nem találsz ezer embert sem, aki tenné azt, amit javasolsz. Max. elmegy évente egy két tüntetésre.
Mitől látszik akkor ez a két tábor mégis nagyjából egyformának?
Szemben a balos narratívával, hogy itt elnyomják a szólásszabadságot, ez nem igaz. Ma is sokféle forrásból tájékozódhat a magyar ember. A közszolgálati tv, rádió hatása sokkal kissebb mint hírdetik, ahol egyébként valóban a kormánynak van befolyása, több megjelenése. Nemcsak Mo.-on, lásd nyugaton, USA-ban is erős, elsöprő baloldali sajtófölény van. Ezt nevezem én igazságtalannak.
Ezen próbált meg változatatni a fidesz idehaza. Micsoda felháborodást okozott ez a baloldalon, látható.
Tehát, a poszt írójának javaslatához, mint korábban írtam, a baloldalon nincs ember. Nem is lesz, míg a gazdaság muzsikál.
Láthatólag egyetlen reményük, a vírus. Most annak szurkolnak.
Ehhez egy kis számtant ajánlanék. Évente durván 130 ezer ember hal meg Mo.-on. Ez napi 350 halál átlagban. Az év első kilenc hónapjában 3,3%-kal csökkent a halálozások száma 2019 első három hónapjához képest. Ettől még az EÜ rendszer terhelése most nagy, a vírus miatt. Sokan kerülnek egyidőben kórházba, remélhetőleg többségük meggyógyul.
A kormány már tavasszal erre készült, mikor ágyakat szabadított fel a kórházakban. Meg most a kórházi dolgozók vezénylési lehetőségének megteremtésével. Persze, aki a vírusnak szurkol, annak ez nem tetszik.
pátyi 2020.10.31 17:00:37
@Reding Roli: Látom, ideges lettél. Ez a progresszíó? Midenki idióta, akinek más a véleménye.
Sok tragédiát okoztak már a szép új világok.
A feltétel nélküli alapjövedelemmel (FNA) kampányoló Párbeszéd nevű mikropárt -- és a javaslata, hogy a balos ellenzék emelje be a 2022-es kampányába az FNA-t -- még a koncepció felvizezett formájában is a baloldali identitásradikalizmusok (tehát, meg kell adni, nem a marxizmus) tipikus hibáját…..
pátyi 2020.10.23 22:34:50
@Reding Roli: Abban reménykedsz, hogy a fidesz szavazói öregedni fognak. A többi párt beigérte az örök fiatalságot?
Azok szavazói soha nem fognak megöregedni.
Plurális demokrácia? Egyet mutass már a világban! Nincs még egy olyan ország rajtunk kívűl, ahol annyiféle vélemény szabadon megjelenhet, mint nálunk. A PC éppen a plurális demokráciának tesz be.
Olyan dogmatikusan gondolkodsz, mint valami régivágású kommunista.
pátyi 2020.10.24 10:03:56
@Reding Roli: Az orbán hit és az orbán fóbia között szerintem nincs különbség. Ez a két véglet.
Az általad felsorolt plurális demokráciákban szerinted olyan sokféle vélemény megjelenik? Szerintem egyáltalán nem.
Ott progresszív diktatúra van, ahogy nyugateurópában is.
Évtizedekig nem zavarta a baloldalt a durva balos sajtó túlsúly. Most sem zavar senkit nyugaton a balos sajtó túlsúly. Nálunk most megjelent egy erősödő jobbos sajtó ezért a nagy felháborodás.
A közszolgálati sajtó soha nem volt kiegyensúlyozott, sem nálunk, sem máshol.
Ezt ma már egyre kevesebben nézik, hallgatják, van választék bőven.
Az általad istenített nyugaton egy másik véglet van, ahogy korábban említettem, progresszív diktatúra. Ha eltérsz a fősodratú véleménytől, akkor megbélyegeznek, ellehetetlenítenek, veszélybe kerül a megélhetésed, virtuálisan meglincselnek. Erre van példa bőven, például a filozófus R. Scruton, vagy ahogy a homo lobbi az egész pszichológus szakmát megfélemlítette.
Még egy megjegyzés. A mai fiatalok, akik többnyire baloldaliak, idővel saját tapasztalatok és élmények hatására jó jobbosok lesznek.
Mindjárt mondok szerintem releváns érveket, de előtte az írás apropója. Olvasom a Pálinkás József új pártjával és az ő ambícióival kapcsolatos (a baloldalhoz sorolt szerzőktől származó), többnyire lesújtó véleményeket. Megkülönböztetve egymástól a Szerencsen náci jelöltet indító balos pártokat és…..
pátyi 2020.10.16 20:44:33
@Reding Roli: Szerinted csak Mo.-ra jellemző a szélsőséges ideológiai megosztottság?
De ha ez valóban ideológiai háború, akkor ez azt jelenti, hogy kétféle világlátás és világmagyarázat háborúzik egymással, miközben te is és én is azt mondom, hogy jó lenne kiegyezni, mert ez nem jó senkinek.
Kérdés, hogy ezt a kétféle világmagyarázatot, ideológiát ki lehet-e békíteni?
Nem lehet, hogy nem is Orbánnal, nem is Gyurcsánnyal van a baj, hanem a kibékíthetetlen ideológiákkal?
pátyi 2020.10.16 21:15:44
@Reding Roli: "A liberális demokracia lènyege az ideológiailag semleges állam . " Szerintem ma nyugaton nem semleges az állam, ahogy azt is állítom, hogy nem liberális. Valami újmarxista, kommunista és ugyanúgy nincs szabad vélemény nyilvánítás.
Boris Kálnoky-val volt egy interjú, valami olyat mondott, hogy nyugaton a politikusokat a progresszív sajtó irányítja. Példának Merkel 2015-ös, migránsok befogadásáról szóló döntését hozta. A sajtó már úgy trenírozta a közvéleményt és a politikusokat is, hogy nem hozhatott más döntést.
Attól, hogy a művészet szabadelvű, az nem jelenti, hogy politikai, gazdasági, társadalmi értelemben mindíg a helyeset és jót választja. Lásd a sztálini rendszert kiszolgáló francia értelmiséget. "Hasznos hülyéknek" hívták őket.
pátyi 2020.10.17 09:45:31
@cvsvrs: Az MTA kutatói, a kutatásaikhoz pályázat alapján jutottak forrásokhoz. Ezt a fiatal, tehetséges kutatók jónak tartották. Gondolom sok régi, nagy nevű kutató, akik egy-egy intézetben tespedtek magas alapfizetéssel, nehezményezték. Közel 30 évig én is az akadémia egyik intézetében dolgoztam.
Az előző posztom kapcsán kibontakozott egy vita a FB-okon, aminek volt egy mozzanata -- a tolerancia és az elfogadás konfliktusa --, amitől írnék most még egy kicsit. Néhány évvel ezelőttig a liberális hozzáállás dominálta a hazai nyugatias diskurzusokat a más véleményekkel és identitásokkal…..
pátyi 2020.10.13 11:18:05
pátyi 2020.10.13 11:37:40
@chrisred: "lépjek be a te buborékodba?"
Én rendszeresen megteszem, hogy belépek a tiedbe.
pátyi 2020.10.13 11:43:36
@cvsvrs: Lehet még a társadalomtudományokat tudománynak nevezni?
Az emberek jelentősen nagy csoportja nem kedveli az öntudatos, színes, dobpergős, nyílt homoszexualitást (köztük jelentős részben olyanok, akik maguk is homoszexuálisok, de 1. nem stílusuk a magamutogatás, 2. valami okból nem akarnak előjönni a homoszexualitásukkal, pl. mert félnek a…..
pátyi 2020.10.11 14:29:36
@Főnix Oszlár Gazdag: Kétségtelen, hogy a progresszív lapok nem igazás számolnak be az olyan kutatásokról, vizsgálatokról, ami nem az ő véleményüket támogatja, de sok adat van már, kutatások eredményei, melyek egyértelműen bizonyítják, hogy a neveléssel a szexuális identitás elbizonytalanítható.
Az USA-ban évtizedek óte folyik, egyes államokban, az érzékenyítés. Ennek eredményeként lányok esetében már 50 %-ot meghaladja azok aránya, akik nemcsak, mint nő tekintenek magukra, nemi identitás tekintetében. Férfiaknál ez még csak 30% feletti arány.
Szilvay Gergelynek van egy cikke erről a Mandíneren, hivatkozásokkal.
Ha ki akarsz lépni a vélemény buborékból, kérlek olvasd el. mandiner.hu/cikk/20201007_egyaltalan_nem_egyenranguak_a_kulonfele_csaladmodellek
Azokat az orvosokat, akik kétségbevonják, hogy nőből lehet férfit faragni és fordítva, azokat meghurcolják.
Az állatokkal, mint veleszületett homoszexualitásúakkal példálózni, szerintem tévút. A nemi ösztön kielégítése azzal, aki éppen ott van, az még nem vele született homoszexualitás. Ez jellemző az emberre is, börtönökben, kollégiumokban, katosaságnál. Ettől ezek az emberek nem homokosok, legfeljebb az állatok módjára élik ki a meni ösztöneiket.
pátyi 2020.10.11 17:05:00
@Főnix Oszlár Gazdag: Szerintem Te ennél sokkal jobb és több vagy, mint mikor elkezdesz IQ87-ezni. Elborul az agyad és nem vagy képes kulturáltan tudomásul venni, hogy nem mindenki úgy látja a világot, ahogy te. Szerinted ez mennyivel mutat többet rólad, mint IQ87? Mert az elképzelhetetlen, hogy te valamiben tévedjél? A világ, a fidesz, az ember sokkal bonyolultabb annál, hogy egy sommás véleménnyel minősítsük.
Bocs, ha nagyon személyeskedő voltam.
pátyi 2020.10.11 18:06:12
@Főnix Oszlár Gazdag: Én inkább a nyugatot látom posztbolsi irányba mozdulni. A pc beszédtől való eltérés már gyűlölködésnek számít, ha az uralkodó véleménytől eltérően vélekedsz, akár a munkádat, egzisztenciádat is elvesztheted. Rögtön szélsőségesnek neveznek, ha egyértelműen fogalmazol bizonyos témában. Lásd, homoszexualitás. A sajtó és a lobbi szervezetek szerepe is érdekes. Ma ők irányítják a nyugati politikusokat. A civilszervezetek /ngo/ akik inkább zsoldosok, jó lenne más nevet találni nekik, mert ez félrevezető az igazi civil szervezetekkel szemben. Az unió központosítási, integrációs törekvései.
De érdekes kérdés az is, hogy nem igazán lehet ma kimondani, hogy a multi vállalatok és azok /sikertermékei/ mértéktelen kapzsiságra építő marketingje veszélyezteti a glóbuszt és az élővilágot. A nyugati civilizáció értékrendje?, életmódja, önzése a veszélyes a világra. Ma a politikusok is zsoldosok.
Melyik a jobb, hogy Orbánnak van klientúrája, csókosai, vagy a klientúrának, multiknak fizetett politikusai?
Éppen olvasok egy Farkas Katalinnal készült interjút -- az apropó, hogy az elmefilozófust az európai Analitikus Filozófiai Társaság legújabban az elnökének választotta, de ettől eltekintve is Betegh Gábor és két-három másik filozófus mellett a hazai filozófiai középgeneráció legjelesebbje --,…..
pátyi 2020.10.04 16:31:09
@Reding Roli: Mert a kormányzás, normális esetben, tudományos megalapozottságú. Kivéve orbán királyságát.
Tegnapi hír, hogy az EU német vezetéssel dobta a jogállami klauzúrát a következő költségvetés feltételrendszerének kialakításából, és bár van erre hihető magyarázat, a mai német lapok egyértelmű ítélete szerint Orbán (ismét) legyőzte Merkelt. Az ember csak csodálkozik, hogyan lehet ez..., de ebbe…..
1000 leütés Falkaország ellen 2020.09.25 08:52:23
Mivel a politikai publicisztikák Magyarországon -- a személy hatása okán -- nem véletlenül kezdődnek rendesen a miniszterelnökünk nevével, nem gyötröm azzal, hogy most másképp legyen. Orbán Viktor rezsimének tartósságát az biztosítaná a név viselőjének életén túl, ha sikerülne -- amire törekszik --…..
pátyi 2020.09.26 13:07:04
@kistót: Ha a posztok és a hozzászólások 90%-ában Orbán szóba kerül, negatív értelemben, akkor szerintem nem túlzó ez a jelző.
pátyi 2020.09.26 15:23:42
@HaFr: Isten terve nem az ember terve, bár az ember megpróbálja ráerőszakolni a saját terveit.
Már az Ószövetségben is azon kesergett Illés, hogy Uram nem maradt itt híved egy sem rajtam kívűl. Aki hisz Istenben, az a Sátánban is hisz. A világ, látszólag, mindíg is az ő uralma alatt van. Nincs ez másként ma sem. Az embert könnyű megtéveszteni.
Szemben a piaci interakciókkal, amelyek alapvetően önkéntesek (és a libertarianizmus helytelenül ebből vezeti le az együttélés összes legitim normáját, ideértve a piacot támogató társadalmi intézményeket is), a tágabb együttélés (kényszere) olyan normákat is szükségképpen létrehoz, amelyek nem…..
Mit csinálnak azzal a rengeteg pénzzel az ún tech cégek, amit felhalmoznak, azon túl, hogy valamennyit visszaadnak a részvényeseiknek? Mi a céljuk tehát a tudásukkal (a jövőbeni bevételüket is garantálandó, de nemcsak ezt)? Szokás mondani, hogy ezek a cégek adatokat vesznek és adnak el, azaz a…..
Ezen a blogon és más írásokban is sokszor szó volt már arról, milyen módszerek és mechanizmusok mentén működnek a szekértáborok, ráadásul egy olyan politikai környezetben, mint amilyet Magyarország tudhat a magáénak, nem kell sokáig ecsetelni azokat a végletekig káros berögzültségeket, amelyeknek…..
Ha már Krisztus feltámadása nem volt elég az egyháza kelet-európai nyúlványai számára, térjünk-e vissza a jobban bevált regulához? Orbán ezzel szemben azt gondolhatja -- csupa zárójeles spekuláció persze --, minek ilyen csacskaságokra fordítani az adófizetői pénzt (és ezzel a pénztárnoka is…..
Vegyük sorra mi nem működhet emberi szabadság nélkül! (Szögezzük le gyorsan, szabadságon a modern társadalmakban nem egy nemzet vagy kollektívum szabadságát értjük. Amire a mai posztfeudális, polgárosulatlan, nacionalista, modernizációellenes közvélemény szabadságként gondol, az valójában a…..
pátyi 2020.09.10 14:27:20
@Főnix Oszlár Gazdag: "A felmerülő kérdés viszont egyszerű: miért viselkedne egy szabad ember morálisan, ha nincsenek végső értékek?"
Ritkán szoktam egyetérteni veled, de ez most nagyon talált.
Ha nincs Isten, akkor nincs erkölcs, nincsen jó és rossz.
A saját értelmezésemben. Akkor a szabadság sem érték. Illetve az az érték, amit éppen a közhangulat és a közízlés, vagy a hatalom erőszakja annak tart.