Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pomogatsch

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Nem hittünk a szemünknek, mikor a szokásos reggeli kaviározás közben rápillantottunk a Népszava mai címlapjára. Az elmúlt nyolc év Gréczy Zsolt-publikkal díszített kormánynyalását végre tökös ellenzéki hangnem váltotta fel! A címlapon rögtön egy épületes…..
pomogatsch 2010.04.28 15:44:09
pomogatsch 2010.04.28 17:04:41
@TaTa86.:

Ez tény, inkább erre kellett volna reagálnom az előbbit:

"A királyságunk egyébként nem letűnt, hanem megszálltak minket a szovjetek, és ránk erőltették az agyrémüket."

A megszállás és későbbi erőltetés is tény, de azért közte volt még egy pici köztársasági időszak. Ha már de iure beszélünk, mert ez úgy hangzik, mintha a népköztársaság jött volna azonnal.

"Ez a köztársaságra igaz. Ráadásul már maga az államforma megalázó a magyarságnak, hiszen sose saját akaratunkból lettünk köztársaság. "

Látom, még mindig nem sikerült elolvasni a korábban már hivatkozott 1946. évi I. tv-t. Ezért idemásolom a preambulum elejét, amelyet még nem igazán szovjet nyomásra írtak (vö. az 1949. évi XX tv. eredeti-rákosista- szövegével)

"Magyarországon 1918. november 13-án megszűnt a királyi hatalom gyakorlása. A nemzet visszanyerte önrendelkezési jogát. Négyszáz esztendős harc, az ónodi gyűlés, az 1849-es debreceni határozat, két forradalom kísérlete és az ezt követő elnyomatás után a magyar nép újra szabadon határozhat államformájáról.
Az általános, egyenlő, közvetlen és titkos választójog alapján megválasztott Nemzetgyűlés most a magyar nép nevében és megbízásából megalkotja azt az államformát, amely a nemzet akaratának és érdekeinek legjobban megfelel: a magyar köztársaságot."
pomogatsch 2010.04.28 17:43:02
@TaTa86.:

"Nem hiszek a szememnek!

Szerinted ezt a mocskot, amit ideírtál, nem szovjet nyomásra írták? Őszintén szólva azt érzem, hogy nem az én készülékemben van a gond."

Én azt mondtam, hogy nem igazán - gyengébbek kedvéért: nem teljesen- szovjet nyomásra írtak. Sőt, azt is mondtam, hogy vö. vagyis vesd össze az Alkotmány eredeti preambulumával. Vicces, hogy ezt most ide másolom, de te akartad, mert úgy érzem, hogy még ezt sem sikerült soha elolvasni:

"A nagy Szovjetunió fegyveres ereje felszabadította országunkat a német fasiszták igája alól, szétzúzta a földesurak és nagytőkések népellenes államhatalmát, megnyitotta dolgozó népünk előtt a demokratikus fejlődés útját. A régi rend urai és védelmezői ellen vívott kemény küzdelmekben hatalomra jutva, a magyar munkásosztály, szövetségben a dolgozó parasztsággal, a Szovjetunió önzetlen támogatásával újjáépítette háborúban elpusztult országunkat. Évtizedes harcokban megedződött munkásosztályunk vezetésével, az 1919. évi szocialista forradalom tapasztalataival gazdagodva, a Szovjetunióra támaszkodva népünk megkezdte a szocializmus alapjainak lerakását s országunk a népi demokrácia útján halad előre a szocializmus felé. E küzdelem és országépítő munka már megvalósult eredményeit, országunk gazdasági és társadalmi szerkezetében végbement alapvető változásokat fejezi ki és a további fejlődés útját jelöli meg: A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA."

Költői kérdés: Melyik gáz? Amelyik 1849-ről, meg az ónodi országgyűlésről stb. beszél, vagy amelyik a Nagy Szovjetunióról?