Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bleh_w

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Praxis Blog! Először is, gratulálok a bloghoz, nagy szükség volt rá. Velem pár hete történt ez az eset, és még mindig forr bennem a düh. Panaszt fogok tenni a kórház betegjogi képviselőjének, de úgy érzem a nyilvánosság az egyetlen igazi fegyver ezek ellen a…..
bleh_w 2010.03.31 11:53:56
@julia s: szívemből beszélsz!
bleh_w 2010.04.11 16:01:02
@Motorpenis:
Tessék?

A beteg kötelezettségei

26. § (1) A beteg az egészségügyi szolgáltatás igénybevételekor köteles tiszteletben tartani az erre vonatkozó jogszabályokat és intézményi rendet.

(2) A beteg - amennyiben ezt egészségi állapota lehetővé teszi - köteles az ellátásában közreműködő egészségügyi dolgozókkal képességei és ismeretei szerint az alábbiak szerint együttműködni:

a) tájékoztatni őket mindarról, amely szükséges a kórisme megállapításához, a megfelelő kezelési terv elkészítéséhez és a beavatkozások elvégzéséhez, így különösen minden korábbi betegségéről, gyógykezeléséről, gyógyszer vagy gyógyhatású készítmény szedéséről, egészségkárosító kockázati tényezőiről,

b) tájékoztatni őket - saját betegségével összefüggésben - mindarról, amely mások életét vagy testi épségét veszélyeztetheti, így különösen a fertőző betegségekről és a foglalkozás végzését kizáró megbetegedésekről és állapotokról,

c) a népjóléti miniszter rendeletében foglalt fertőző betegségek esetén megnevezni azon személyeket, akiktől a fertőző betegséget megkaphatta, illetve akiket megfertőzhetett,

d) tájékoztatni őket minden, az egészségügyi ellátást érintő, általa korábban tett jognyilatkozatáról,

e) a gyógykezelésével kapcsolatban tőlük kapott rendelkezéseket betartani,

f) az egészségügyi intézmény házirendjét betartani,

g) a jogszabály által előírt térítési díjat megfizetni,

h) jogszabályban előírt személyes adatait hitelt érdemlően igazolni.

Az együttműködési kötelezettség távolról sem jelenti azt, hogy ha az orvos azt mondja, hogy ugorj a kútba, akkor köteles vagy a kútba ugrani. A betegnek joga van önrendelkezéshez, tájékoztatáshoz, az ellátás visszautasításához, emberi méltósághoz, az intézmény elhagyásához, -és- egészségügyi ellátáshoz.
A sokkreklám nem újkeletű reklámtechnika. A befogadók ingerküszöbének emelkedésével egyre gyakrabban nyúlnak hozzá a hirdetők, különösen, ha úgy érzik, az az üzenet, amit át szeretnének adni elég fontos ahhoz, hogy ellensúlyozza a sokkolás esetleges negatív hatásait.…..
bleh_w 2010.01.13 13:11:20
Kíváncsiságból megnéztem ennek a Rákellenes Ligának a honlapját, és szóhoz se jutok. Ez nem tájékoztatás, ez propaganda! Egy példa-

korai felfedezés életet menthet, ezért rendkívül fontos a havonta végzett önvizsgálat... ...Az emlő rendszeres önvizsgálata jelentősen fokozza annak esélyét, hogy az esetleges elváltozás korai stádiumban észlelésre kerüljön... ...Havonta végezze el az emlő önvizsgálatot!

en.wikipedia.org/wiki/Breast_self-examination

BSE was once promoted heavily as a means of finding cancer at a more curable stage, but large randomized controlled studies found that it was not effective in preventing death, and actually caused harm through needless biopsies and surgery.

According to a meta-analysis in the Cochrane Collaboration, two large trials found no beneficial effects of screening by breast self-examination "but do suggest increased harm in terms of increased numbers of benign lesions identified and an increased number of biopsies performed." They concluded, "At present, screening by breast self-examination or physical examination cannot be recommended."[1]

Although breast self-examination increases the number of biopsies performed on women, it does not reduce mortality from breast cancer. In a large clinical trial, 132,979 female Chinese factory workers were taught by nurses at their factories to perform monthly breast self-exam, while 133,085 other workers were not taught self-exam. The women taught self-exam tended to detect more breast nodules than those in the control group. The women taught breast self-exam were mostly likely to detect benign or early-stage breast disease. It did not affect mortality.[2]

Because breast self-exam does not save lives, it is no longer routinely recommended by any health authorities for general use.[3][4] It may be appropriate in selected women. Awareness of breast health and familiarity with one's own body is typically promoted instead of self-exams.

Ezeknek tényleg börtönben a helye, de nem ezért (az egyébként visszataszító) reklámért. Ha receptre felírható gyógyszereket tilos reklámozni, akkor ezeket a szűréseket miért szabad? Ezeknek is számos következménye és szövődménye van, amiről ugyanúgy tájékoztatni kéne mint a szűrések hasznáról.
bleh_w 2010.01.13 13:36:13
@pepita pipetta:
A felnőtteknek se KELL. Mérlegelhetik, teljeskörű tájékoztatás után, hogy megéri-e a kockázatok és a haszon függvényében. Ami engem kiakaszt, hogy a hasznát ezekneik a szűréseknek szabad reklámozni, a kockázatokról pedig hallgatnak ezek a közhasznú kampányok mint a sír.