Regisztráció Blogot indítok
Adatok
videkiman

0 bejegyzést írt és 164 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
nemmaratonman Nemmaratonman.hu 2020.08.11 22:54:24
Blogot költöztetni azon túl, hogy olyan igazán meghaladottan kétezresévekbeli tevékenyég, rizikós is, hiszen kiváló alkalom arra, hogy lepattanjon a fél banda a látensen már amúgy is unt oldalról. Ahogy a futásaim a földbe álltak, úgy ez a blog is megfeneklett kicsit, ezen nincs mit szépíteni.  Ez…..
nemmaratonman Abigél 2020.05.22 09:36:04
Az újrakezdésben az a legjobb, hogy nem feladat, hanem öröm. Nem KELL elérnem időt, távot, sebességet, és könnyen jön a sikerélmény - ez mind elképzelhetetlenül jól fekszik nekem, nagyon is tetszik a nem is annyira sunnyogó, eredendő lustaságomnak. Ezeknek az ismeretlen nélküli egyenleteknek,…..
videkiman 2020.05.24 19:20:22
Folytatjuk a Sashegy zergéjével,a Normafa kis útjainak kőszáli kecskéjével, az Info Park és Beac-pálya Nurmijával, Budaörs Zatopekjével, a futóboltok Klapka Györgyével, a honi futóedzők Guardiolájával, egyszóval Szabó Gáborral. Esterházy Péter mondta egykor, hogy "az író az, akinek problémát…..
nemmaratonman Annyi minden 2020.05.03 08:01:34
Kezdjük az elején. 96 kiló vagyok. Mindig azt várom, hogy mikor érem el az alját, ha lejtmenet van, mert régen azért sokszor volt ilyen, hogy leértem, lefeküdtem az agyóceán legmélyén. Tudtam, mikor vagyok ott. Aztán egyszer csak - mert muszáj, mert ösztön, mert elég lett - ököllel rávertem a…..
Itt a 2. rész, amiben a kenyai atléták titkos életéről és menedzseléséről beszélgetünk két órában. A lenti posztban még számos kép és kiegészítő információ található.  Az első részben az utcai versenyek világával, azaz a profi atlétika street fighter szakágával foglalkozunk: egy utcán versenyző…..
Kicsit korán kellett kelnünk 4:00, el sem hiszed, hogy vasárnap ilyenkor csörög a vekker, kávé, reggeli, még egy kávé, teszem-veszem, és 5:45-kor el lehet startolni a ház elől, hogy a csodálatosan néptelen fővároson keresztül alig egy óra alatt Leányfalu Duna-parti sétányán rámoljuk kifele a…..
Az úgy volt, hogy amikor még azt hittem, hogy terepfutó leszek, vettem egy Petzl Reaktik+ lámpát, ami engem tekintve a valóságban ugyan abszolút mértékben overkill, de engem ez semmilyen mértékben nem hátráltatott, hiszen én ott élem a legkevésbé az életem. Sokkal több időt töltök idebent az UTH, az…..
videkiman 2019.11.22 21:16:50
@Kilfish: A Decathlonnak a futás elterjedésében vajmi kevés szerepe volt, ők inkább csak kihasználták a piac rohamos bővülését. Senki nem azért kezd(ett) el futni, mert lehet kapni viszonylag jó minőségű cuccokat olcsón. A két legfontosabb összetevő a futóboomban, ahogy te is írod a közösségi média, de én első helyre a gps-es appokat tenném.
videkiman 2020.02.21 09:46:49
@rrroka: www.decathlon.hu/baggy-trail-ferfi-rovidnadrag-id_8503016.html
Én egy ilyet vettem tavaly, csak akkor nem baggy trail néven futott, hanem sima Kalenji és egy ezressel olcsóbb volt. Akkor még azt sem tudtam, hogy fogok terepfutni. :)
Próbakor kicsit fura az a széles, szorosabb derék, de használat közben semmit nem érzel. Ha teszel bele vmit (akár egy telót), akkor azért nem árt megkötni a gatyamadzagot is. Szerintem teljesen jó gatya, bár nekem elég alacsonyan van az ingerküszöböm futós cuccok terén.
videkiman 2020.02.21 11:10:03
@téglánakgyors: Igen, ez sajnos ellentétben a korábban megszokott beépített fecskésekkel nekem is dörzsölt (a régebbiek középen ilyen vékonyabb anyagból vannak, ott szoktak szétszakadni is, viszont nem dörzsöl). A Decában lévő száras alsógatya nekem teljesen jól bevált egész évben.
nemmaratonman Smashrun Pro ajiba 2019.12.17 08:05:53
Szevasztok!  Van nekem ez a kötődésem a Smashrunhoz, ahol mitadisten meg is szoktam évenként venni a Pro tagságot, mert imádom szarni a pénzt a futásba. Ahogy lenni szokott, ha év végén rendelem meg, adnak mellé egy másik egy éves Pro előfizetést, és azt olyannak tudom adni, aki még sosesoha nem…..
nemmaratonman Garmin Fenix 5x 2019.01.22 19:14:27
Pár szó a kognitív disszonanciáról   A kell vagy nem kell szélén ingadozva, a belémdiktált, állandó és kényszeres fogyasztási vággyal harcolva meglehetősen sokáig ellenálltam annak a késztetésnek, hogy egy még újabb órát vásároljak. Fél évig. Az imádott Garmin Fenix 3-mam a lehető legrosszabb…..
videkiman 2019.12.12 14:10:52
@téglánakgyors: úúú bakker, köszi, ez csak 5 számjegy. :) Pedig már elengedtem a dolgot, de ez így naggyon megfontolandó.
videkiman 2019.12.12 20:49:00
@téglánakgyors: Erre én sem tudtam nemet mondani, holnap megyek átvenni. :) A használtakat adják ennél jóval drágábban fb-on, szóval akár még keresni is lehetne rajta pár tízezer Ft-ot, ha vennék még néhányat.
A magyar gari csak hab lenne a tortán, bár egy ilyen órától elvárná az ember, hogy évekig zökkenőmentesen működjön.
Köszi még egyszer, erre magam nem találtam volna rá!
nemmaratonman Májusra várva 2019.12.05 14:20:55
Nem tudok erről - még mindig nem merem leírni, hogy róla - nem férfiként írni. Megítélni sem tudom, hogy mennyi az, amit látok, érzek a küzdelemből, várásból, hány méter az a maratonból, ultrából, amit végigkísérek, végigülök a várótermekben, odabent, a második széken, a hokedlin az ultrahang…..
videkiman 2019.12.06 08:58:07
nemmaratonman 100 alatt 2019.10.28 17:21:30
Aznap az albertfalvi gátról dél felé nézve volt a legkönnyebb azt képzelni, hogy valahol egészen máshol vagyok. Valami fakóvörösben, élénknarancsban mosta el napnyugta és a pára a víz feletti világot. Fekete kontrasztként repdestek a sirályok a lehorgonyzott szállítóhajók felett, el, egészen a…..
videkiman 2019.10.29 10:55:32
@téglánakgyors: A túlsúllyal való futásban legalább olyan jó tanácsokat tudok adni, mint a blogolvasó törzsgárda a rendes futós, edzéselméletes témában. :)
Én jelenleg 89 kg körül vagyok a 185 centimhez, tehát rajtam is van alsóhangon 7-8 kg plusz. De ezt leadni nekem is esélytelen, ha jól emlékszem olyan 84 körül voltam 3-4 éve, ez kb. a futós csúcsformám. Én innen kb. egy év alatt szépen lassan úgy szedtem fel egy tizest, hogy soha nem volt ilyen hosszú, több hetes kihagyásom, max néhány gyérebb hónap (80-100 km, ami a semminél azér jóval több).
Ezt csak azért írtam, hogy lásd, szerintem kb. hasonló alkatok lehetünk.
Én ezeket tudom ajánlani:
- ha nem is minden nap, de heti 5 alkalom egyszerű otthoni erősítés. Nekem ez 2-2,5 perc plankből, 100 felülésből és 50 lábemelésből áll. Ez kb. lófasz edzésügyileg, 10 perc az egész, de szerintem használ.
- szintén nem mondanám nagy edzésnek, de szerintem érezhető a pozitív hatása, bringával kell járni dolgozni. Egy ilyen kényelmes tempójú (~20 km/h), 7-8 km-es tekerés napi két alkalommal is segíthet beindítani a fogyást (nyilván önmagában nem ettől fog fogyni az ember). A futás nekem mindig jobban szokott menni, mikor sokat bringázom. Persze ezt pont most szopó elkezdeni, én papírkutya vagyok, télen általában lerakom a bringát.
- június hónapban nem ittam alkoholt. Eredmény -2kg. Hosszú távon ezt nem tudnám csinálni, de a nyáron már egyszer megálltam, hogy ott hagyjam a lidlben a 2400 ft-os belga sörpakkot. :)
Persze a legtutibb az, ha az ember eljár valami plusz másfajta edzésre, de én a magam részéről jelenleg örülök, hogy bele tudom illeszteni a hetembe a 3, ritkán 4 db futást.
videkiman 2019.10.29 13:04:29
@téglánakgyors: A bringa szerintem a legtöbb esetben fürdéssel együtt is annyi időre jön ki, mint a bkv. Kivéve, ha hosszabb távot teszel meg metróval/hévvel, átszállás nélkül, minimális gyaloglással. Nekem volt olyan munkahelyem, hogy annyi időbe telt betekerni, mintha beautóztam volna. De jelenleg is 10-15 perccel gyorsabb a bringa a tömegnél, pedig 15 km-re dolgozom otthontól és hév+metró a bkv út. Én ilyen 10-15 fok körüli reggeleken már nem izzadok meg annyira, hogy zuhanyozni kelljen, ez persze elég egyéni.
De tény, hogy a mostani időpont a legalkalmatlanabb elkezdeni. Egyébként egy ilyen 5-7 km táv szerintem vállalható télen is, ha nincs épp eső/hó/jég/kurva nagy latyak.
videkiman 2019.10.29 16:20:52
@Kilfish: Ez a kaja/mozgás kombó nyilvánvalóan így van, mondjuk az aránnyal én vitatkoznék. A fokozatosságban is igazad van, de sok embernél ez nem megy ilyen könnyen.
Itt most azt próbálom megfejteni, hogyan fogyjunk úgy, hogy a normál napi étkezéseinken ne kelljen változtatni. :)
Katie állítólag 2007-ben 5:29 alatt vergődte végig a maratont, és akár el is mondhatnám, hogy legalább Dawson csaját megelőztem, de ha belegondolok, hogy eredményesen túlélte Ethan Huntot, meg mindent, ami vele járhatott, akkor mégis inkább arra gondolok, hogy Oprah még mindig jobb maratont futott…..
videkiman 2019.10.01 13:40:01
@Kilfish: a budapesti csak azért jött fel ilyen szempontból, mert a Maratonfüredre mondják, hogy dimbes-dombos, hát szerintem a spar is van annyira. Ha tényleg nekiveselkedek, akkor tavaszi maratonban gondolkodok, úgyhogy ez sajna kiesik. Ha tavasszal lenne, tuti itt mennék, bármennyire is trének tartom a pályát. (Nem az emelkedők miatt ez a véleményem, hanem mert szerintem az útvonal egy vicc. Pozsonyban és Bécsben is folyik a Duna, amellett halad el az út 80%-a.)
videkiman 2019.10.01 13:40:55
@videkiman: jav.: mégse a Duna mellett viszik a két másik említett helyen...
Nem, nem. Ez most nem a milliószor széjjelrágott hogy-mossuk-a-futócuccot csont, mert annak már mindannyian jól ismerjük a két végét, hogy valaki nem mossa, csak szárítja, a másik felesége meg ecettel csírátlanítja. Nem, ez egy olyan kérdés, ami évek óta rág téged is belülről, mert legkésőbb,…..
videkiman 2019.09.24 14:21:04
@Kilfish: Biztos, hogy hasznos funkciók ezek, kérdés, hogy megér-e annyit. Az ilyen órák amennyire én tudom, azért már 6 számjegyű összegbe kerülnek, annyit a magam részéről meg sajnálok kiadni egy órára. Az erdőbe még én is viszek magammal telefont, azzal tudok navigálni, ha rossz irányba megyek. Ergo egy magamfajta műkedvelőnek, akinek a pulzus is csak egy plusz infó, még alapórára sincs feltétlenül szüksége terepfutáshoz. :)
Az úszásban teljesen outsider vagyok, nem tudom mennyi hozzáadott értéke van itt egy órának. Egyáltalán fogalmam sincs, hogy az uszodában az emberek hány %-ának van ilyen speckó sportórája (azt tippelném jóval alacsonyabb a szám, mint ha futókat vizsgálnánk, de ez tényleg csak vakon találgatás. Én ha elkezdenék úszni, biztos nem fordulna meg a fejembe, hogy egy karórával tegyem).
videkiman 2019.09.25 09:13:54
@Kilfish: Persze, ezen a kinek mi mennyit ér dolgon kár rugózni, sok minden függvénye. Én azért biztos nem vennék egy 100 ezres órát, hogy helyettem számolja a hosszokat, aztán lehet az uszodában minden 2-3. emberen ilyen fityeg. :) Btw a telók is iszonyúan túl vannak árazva, én sem vettem még ilyen 50-60e Ft felett.

@EaudeCologne: Nem igazán értem, hogy egy óra miben tud meggátolni a sérülésben. Vagy hát gondolom (jobban tudod monitorozni a terhelést), de szerintem nem feltétlen kell ahhoz óra, hogy az ember ésszel növelje a távot, intenzitást és edzési gyakoriságot. Én 2 éve futottam rendszeresen, mikor vettem egy kifutó Garmint, mégse sérültem le se előtte, se utána.

@téglánakgyors: Valóban nem túl kényelmes mindig elővenni a telót, de általában igyekszem a turistajelzések nyomán haladni, és minél kevesebb neccesebb kereszteződést beiktatni az útvonalba (mindig megrajzolom előre a tracket gpsies-en, aztán betöltöm a locus appba). Egy 20 km-s körön 3-4-nél ritkábban kérek többször telefonos segítséget, ez szerintem még vállalható. Persze ha én is ilyen 30-40-50 km-eket futnék, ez valószínűleg több lenne. :)
Egyébként nem akarok álszentnek tűnni, ha most vennék új órát, valószínűleg én is elgondolkodnék ezen a navis funkción. Ahogy nézem a zerge honlapján, már 100 körül adnak ilyet, tehát a netről biztos beszerezhető 60-70 ezerér, nekem kb. ennyi a plafon amit rászánnék, ennyiért is vettem tavaly a 235-öst. Csak a) akkor rohadtul nem gondoltam, hogy én valaha az erdőben fogok szaladgálni, b) ha jól emlékszem 1-1,5 éve még nem is volt navis óra ennyiért. A következő valószínűleg tudni fogja, de ez reményeim szerint nem mostanában lesz.
Telefonra én se mennék vissza soha, azért vettem az órát anno, hogy azt kiiktassam. Terepre azért medvetámadás és egyebek miatt magammal viszem, gondolom a versenyeken sem véletlenül kötelező felszerelés. :)
videkiman 2019.09.25 16:11:05
@Kilfish: Ez egy tök valid érvelés, csak én azt mondom, hogy valószínűleg a hobbi futók/úszók egy számjegyű százaléka edz olyan tudatosan, mint te (szerintem a hobbi/szabadidősportnak nem is elsősorban a teljesítményoptimalizálásról kell szólnia, de ezt már kitárgyaltuk, embere válogatja). A többieknek meg tök felesleges egy ilyen sok fícsörös óra, legalábbis ilyen pénzekért és szigorúan véleményem szerint.
Várakozás. A legnehezebb sportág. Emlékszem gyerekkoromban mennyire lehetetlen feladatok elé állítottak a naptárak, a hetek, napok, órák. Várni kellett ajándékra, utazásra, strandra, a szünidő végére ceglédi nagyanyám kertjében - mire újra hazamehetek. Dolgokat kellett tenni addig, túl kellett esni…..
nemmaratonman Os Peroneum II. 2019.07.30 19:19:03
Betegségről, sebesülésekről írni egy futós blogon a legnagyobb önszopatások közé tartozik, ezt tényként le merem írni.Amúgy sincs jó kedve az adminnak, ő maga már gennyesre unja a témát, ezzel kel, ezzel fekszik, és amikor még nem is erre gondol, akkor is erre gondol agyának valamelyik hátsó,…..
nemmaratonman Nemfutás 2019.05.29 16:05:11
Két szemmel markolom a sötétet, hallgatom, ahogy együtt hárman, hárman egyedül, ki-ki külön-külön gyűri a nappaltól sűrűvé vastagodott éjszakát. Mika a kezem alá, az arcomhoz bújik, majd, hogy neki újra rendben lesz a világ, elégedetten, zörögve álomba hipnotizálja magát a térdemnél. Újra csak…..
videkiman 2019.05.31 14:00:57
@Kilfish: Szia! Mivel kb. 10 perc bringázásra van tőlem a start, ezen az intersport terepfutáson én évek óta gondolkozok. Csak mivel soha nem futok hegyen, ezért a rövid táv 7-800m szintemelkedése eddig mindig lebeszélt. Jól gondolom, hogy a magamfajta egyszerű síkfutónak ez csúnya megborulás lenne, vagy ez azért még vállalható (az ilyen városi félmaratonokon általában a mezőny első harmadában szoktam lenni ha ez jelent vmit)?
Köszi a választ, a többiektől meg bocs az offért!
videkiman 2019.05.31 21:38:59
@Kilfish: Köszi, megfontolom majd. Most beneveztem vmi wtf szentendre nevű eseményre, azon 16 km-n lesz 400m szintemelkedés, ami nektek egy könnyű reggeli séta, de első tesztnek sztem jó lesz.
A terepfutás nem hinném, hogy be fog szívni, egyszerűen nálam az nem pálya, ha nem a lakás a start/cél (bár Békáson valszeg ha nagyon akarnék, tudnék így hegyet futni). A fő cél nem is ez, hanem végre rávettem magam és beneveztem a spar maraton 30 km-s távjára, amit arra szánok, hogy eldöntsem, akarok-e maratont futni valaha. :)
nemmaratonman Kispista elvágyik 2019.04.17 17:04:16
Gyakorlatilag minden sportnak van speciális hordtáskája, csak a futásnak nem. Ez nagyjából ugyanakkora nemtörődömség az emberi civilizációtól, mint az úszás applikációk szinte teljes hiánya és/vagy kiforratlansága. Az úszás a Straván is csak egy megtűrt szeszély. Igazából a Garmin is csak esik és…..
videkiman 2019.04.18 11:01:09
@videkiman: jav.: -nem a laptopos mondatból. :)
videkiman 2019.04.18 12:19:46
@téglánakgyors: nem az lenne akkor a legegyszerűbb, hogy hétköznap akkor futsz, mikor otthonról nyomod melót? :)
videkiman 2019.04.18 13:01:32
@téglánakgyors: Be kell járni minden nap, az működik minden héten! :) Még egy kérdés, ezzel találkoztam már viszonylag sok helyen, viszont nem értem: ha ebédszünetben mész futni, akkor mikor ebédelsz? :)
nemmaratonman Az első szalagok 2019.03.01 22:46:24
Leghátra mentem. Találtam pár fehérvári ismerőst, bekéredzkedtem az asztalhoz, hátraoldalaztam a pincefalhoz legközelebbi székhez és leültem. Leginkább csak magam alá húzva az egómat, begubózva figyeltem a zsongást, mint reggeli macska, falun, talán éppen Miháldon, a sparherd mellett, a népek…..
nemmaratonman 2000 2018.12.31 16:08:46
Pár éve, amikor kitalálták, hogy a Facebookot futásra is lehet használni, csatlakoztam a Fuss kétezernemtudomhányban kétezernemtudomhány kilométert csoportba. Pár hónap alatt két következtetést vontam le: mérhetetlenül fáraszt a közösségi lét, és még jobban ez a rengeteg kilométer. Közel sem kellett…..
videkiman 2019.01.04 15:11:18
@téglánakgyors: jól látom, hogy ahhoz van 1800 m szint is? Durván hangzik, nekem ezek ilyen feldolgozhatatlan számok. A terepfutásban legalább az a jó, hogy az erdőben végig árnyék van nem? Azért hajrá! :)
Pár éve olvastam, hogy az Adidasnak nagy gondjai vannak azzal, hogy az urbánus, fiatal designereket hogyan is csábítsa Németországba, az isten háta mögött két kannyaral, jobbra lévő központjába, Herzogenaurachba. Ha dolgozhatsz Berlinben, Amszterdamban, New Yorkban, vagy a világ bármelyik partiképes…..
Eljött végre az idő, amikor le tudtam számolni az alkalmankénti combtő kidörzsöléssel, 30%-os akció volt a runningwarehouse.eu oldalon, azon kevés helyek egyikén, ahol a zoknikon túl is van világ, foglalkoznak a bugyikkal is. Persze a menő underlamúr gatyók már le voltak rabolva, de úgy voltam…..
Ennél tökéletesebb lapokat régen osztottak az asztalomnál. A nyár két utolsó napjára érkeztünk meg Wachauba. Szerdától már szabadságon voltunk, és mivel az egész út nem több mint három és fél óra, és amúgy is csak háromtól lehetett elfoglalni a szállást, királyi lassúsággal és kényelemmel…..