Regisztráció Blogot indítok
Adatok
klió

113 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Verselemzés Ha megkaptad a feladatot, kétszer olvasd el a verset! Ezalatt megnyugszol, koncentrálsz. A piszkozat papírra írd le azokat a gondolatokat, amelyek eszedbe jutnak! Majd írj vázlatot, s csak ezután fogj a kidolgozáshoz! Ügyelj arra, hogy az egyes szerkezeti egységeket…..
klió 2011.11.20 04:55:17
@kiscsillag2000: Nézd meg a Klió blogon:Babits Mihály gondolati líráját!
Első felvonás A színpad közepén virágzó tündérfa áll, alatta Mirigy megkötözve ül. Csongor jön. Mirigy elmondja Csongornak, hogy azért kötözték ide, hogy vigyázzon az aranyalmákat termő fára. Ugyanis a fáról minden éjjel eltűntek az almák. Hiába őrködnek mellette, az…..
Első felvonás Ottó, a királyné öccse, szerelmes Melindába, Bánk bán feleségébe. Ezt nem is titkolja nővére és Biberach előtt. Biberach feltárja hercege előtt a valóságot: „Ej, ej kegyelmes Úr! Vigyázz, vigyázz, mert egy ily keszeg, sovány fiút az izmos Bánk bán…..
1803. Farsang hercege Budáról indult. Fejérvár, Veszprém, Szalának csúcsán át, Tihany, Balatonszántód és Somogy következtek. Tótiéktól Nagybajomba ment. Másnap, késő reggel megindult Kaposvár felé. Kaposvár akkor az Eszterházyak birtoka volt. A herceg itt telepedett le…..
Az 1566-os szigeti csatát írja le a költő, dédapjának nagyszerű alakját és hősies kitartását a törökkel szemben. Első ének A költő Zrínyi eddig csak szerelmes verseket írogatott, de most Marsnak hangos versével foglalkozik. Az istenekhez fohászkodik, hogy művét erőben,…..
„Eppur si mouver”Tartalom Előszó: Amikor Galilei lábával megdobbantotta kivégzése előtt a földet, és azt mondta, hogy „mégis mozog a föld”, akkor a földnek azt a felét, ahol Magyarország helyezkedik el, elfelejtette megdobbantani. A csittvári krónika A…..
Két csoportjuk: a magánhangzók és a mássalhangzók.   A magánhangzók A magánhangzók képzésekor a tüdőből kiáramló levegő megrezegteti a hangszalagokat és akadály nélkül távozik a szájüregből. Jellemzőjük: Képzésükkor a hangszalagok rezegnek, ZÖNGE…..
  A BESZÉD a kommunikáció egyik legfontosabb módja. A nyelv, mint jelrendszer segítségével jön létre. A beszéd egyéni jelenség. A nyelv eszközkészletének egyéni működtetése. (Szókészlet használata, hangképzés, beszédsebesség, intonáció.) A beszéd legkisebb eleme a…..
Ugyanaz a nyelv különböző változatokban él. Ez függ a nyelvet használó közösség: területi hovatartozásától szakmájától műveltségétől életkorától Épp ezért minden egyén több nyelvváltozatot is használ. A KÖZNYELV: egységes nemzeti nyelv. Az igényes beszéd…..
A XVIII. század végétől szükségessé vált a magyar nyelv megújítása. Okai: a gazdasági fejlődés a társadalmi fejlődés a szellemi élet, a kultúra fejlődése. Az 1790 – 1791-es országgyűlés is központi kérdéssé nyilvánította a magyar nyelv ügyét. Kettős…..
Természetesen csak a főbb nyelvtörténeti szakaszokat és a főbb nyelvemlékeinket említem. kor: ELŐMAGYAR kor: a magyar nyelv eredete és rokonsága. Kr. e. 4.évezred. kor: ŐSMAGYAR kor: az ugor nyelv szétbomlásától (obi-ugorra és ősmagyarra) a honfoglalásig tartott. A…..
Az őshazát a kutatók az Ural nyugati oldalára, a Volga és a Káma folyó torkolatvidékére teszik. Más tudósok ezt vitatják, hiszen a nomád állattartással foglalkozó ősmagyarok állandó mozgásban voltak. Így több alkalommal is áttértek az Ural keleti területeire, déli…..
A NYELVI eszközök: Egyezményesek (konvencionálisak) Szóhasználata függ az érzelmektől, a témától, a beszédhelyzettől. Nyelvtani szabályok szerint működik. Leggyakoribb formája a BESZÉD és az ÍRÁS.      A BESZÉDRE jellemző: az egyéni szóhasználat,…..
A tömegkommunikáció eszközei: sajtó (újságok, folyóiratok), rádió, televízió, internet. JELLEMZŐI: Nincs azonnali visszajelzés a címzettől. (Csupán a nézettség. Ezért készítenek a különböző csatornák nézettségi statisztikát.) Nem konkrét személyhez szól,…..
A kommunikáció TÉNYEZŐI: A FELADÓ: az információ, az üzenet elindítója. A CÍMZETT: akinek az információt, üzenetet szánjuk. A KÓD: az a jelrendszer, amelyet a feladó és a címzett egyaránt ismer (pl.: a magyar nyelv), így az információ, a közlemény kifejezésére…..
A nyelv és a gondolkodás egymást feltételezve, gazdagítva alakult ki. Igaz, hogy egyes tudósok más állásponton értelmezik a két dolog összefüggését, de egyértelműen megállapíthatjuk, hogy a két dolog egymás nélkül nem létezhetett és nem létezik. Egyes korokban hol az egyik,…..
A jel: érzékszerveinkkel felfogható fizikai jelenség, amely önmagán túl mutat és más jelentést is hordoz. Tehát: Érzékelhető JELTESTBŐL és JELENTÉSBŐL áll. Csak az a JEL: aminek egy csoport által elfogadott JELENTÉSE van, s ez a jelentés KÖZMEGEGYEZÉSEN alapul. A JELRENDSZER…..
Az író rövid életrajza: 1912. május 9-én, Budapesten született. Apja belügyminiszteri titkár és császári kamarás, akit másfélévesen elvesztett. Őt is katonai pályára szánták. 1923-26-ig a kőszegi katonai alreál, 1926-29-ig a budai főreáliskola tanulója. 1930-ban…..
Általában két vers összehasonlító elemzését szokták megadni. A címben megfogalmazzák, hogy mi alapján elemezd a két művet (hazaszeretetük, nemzetfelfogásuk, tájköltészetük stb.). Ha nem, akkor a két művet párhuzamosan komplexen kell elemezned. Javaslom: Olvasd el a két…..
A XVIII., XIX. század fordulóján nagy gondolkodók, köztük Kazinczy Ferenc is szükségesnek tartották a Magyar Nemzeti Színház megalapítását. Az épületet Pest vármegye alispánja, Földváry Gábor intézkedésére, Grassalkovich Antal jóvoltából 1835-ben elkezdték építeni a…..
Rövid életrajza: 1883. július 3-án, Prágában született, német, zsidó családban. Az akkori monarchia területén. Ha valakire, Kafkára nagymértékben igaz, hogy neveltetése, átélt élményei, a család alapvetően meghatározták írói munkásságát. Ezért nem mellőzhetjük…..
A realizmus A XIX. század közepétől napjainkig ható stílusirányzat. A reál = valós szóból ered az elnevezés. A valóságot a maga teljességében ábrázolni és megérteni akaró stílusirányzat. Az ipari forradalmak következtében az embereknek nincs többé a társadalomban…..
Felvilágosodás: a XVIII. század végén kialakult eszmeáramlat, amely az emberi szellemet, a józan ész erejét helyezi a gondolkodás középpontjába, az emberi lét céljának az igazság megismerését tartja. A nagy francia forradalom (1789) jelszavát tűzi zászlajára: „…..
Idő: az 1600-as évek második felétől az 1700-as évek végéig tart. Az egyház ismét előtérbe került. Az iszlám előretörése ellenébe a keresztény identitásnak kellett megerősödnie. A keresztény valláson belül is konfliktusok keletkeztek: a reformáció(Luther Márton és…..
A Római Birodalom összeomlásával (456) kezdődött ez a kor. A kereszténység elterjedt egész Európában, s vált egyetlen megtartóerővé a népvándorló hordák ellen. Kialakultak a későbbi királyságok, császárságok és a feudális rend.   Az egyházi irodalom A…..