Regisztráció Blogot indítok
Adatok
makettes

0 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kisautó blog Renault Japánból 2014.12.05 12:29:35
Csak a két hátsó ajtó nem nyitható, de ezt leszámítva minden olyan, mint az eredetin Egy igazi autóipari legendát így kell feldolgozni. Minőség és részletgazdagság rendben, kicsomagolás utáni első benyomások egy egzotikus gyártó modelljéről Nincs semmi baj a grafikával,…..
makettes 2014.12.06 09:27:07
Szerintem legalább ennyire izgalmas ennek a makettnek a furgon változata, ezzel nagyon jó irányba indult el az Ebbro. Nagyon szép makett, és jó minőség.
www.1999.co.jp/eng/10285948
Jövőre kiadja ezt a makettet a Heller is (ennek lesz az újra dobozolása) és lesz benne rendőr verzió is.
Tavaly adták ki a Citroen 2 CV dobozos verzióját, igaz ott az alap autó még Tamiya átvétel volt, és azt alakították át, de már az is egy különleges makett volt, jó témához nyúltak.
www.1999.co.jp/eng/10217987
A World Series by Renault-versenysorozatot nem kell bemutatni a műértő közönségnek. Az, hogy a néhai spanyol Formula Renault-bajnokság utódjából időközben egy igazi Forma-1-es sztárnevelde lett, már csak a befektetett munka, pénz és a kőkemény bajnokság hírének köszönhető.…..
makettes 2013.09.08 20:27:28
Ha már a Ford maga nem akar minket meglepni a régi típus feltámasztásával, megteszik helyettük a japánok: a Tamiya 2013-ban újra kiadja az 1:24-es makettjét. Sajnos ez azért önmagában nem egy túl nagy hír, hiszen egy harmincéves fröccsöntőformát vesznek elő, és még csak sok…..
Akár negyedik fokozatból is rajtolhat, az 5600 newtonméter mindenre elég. A kanyarsebesség félelmetes, ehhez a teszthez gyúrni kellett volna még. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
Hezitáltam, kisautóblogra való-e a Sierra lefestése, vagy sem. Aztán rájöttem, hogy tökéletesen helyénvaló itt kitárgyalni a dolgot. Sivatagi festésű Rolls Royce páncélos Nagyon egyszerűen meg tudom magyarázni. Kezdjük azzal, hogy játszós autó, tehát kicsit erőltetett módon…..
Pár mondat erejéig térjünk vissza a múlt heti vasútmodell kiállításhoz. Vasárnap is kiugrottam, mert tényleg lenyűgözött a hely hangulata, és ezt a barátnőmnek is meg akartam mutatni, ezért őt is vittem magammal. Persze a modellek marhára nem érdekelték, de a csarnoktól tátva…..
A tavaszi OT-expón, a Totalcar standon kiállított modellek-makettek közül párat már megnéztünk. A mai adag az első, ami a durvább cuccok közül való. Ha nem lenne a dobozokban semmi, akkor is kellenének, annyira jól néznek ki A japókról tudjuk, hogy egészen furcsa a kapcsolatuk…..
Nem káromkodok én, kérem, csak egy szólás-mondást idézek meg, ne haragudjon meg rám senki. De elnézegetve azt a műanyaghalmot, amit egy kellemes emlékeket felidéző kartondobozban találtam, egész egyszerűen feltört belőlem ez a bizonyos szarból várat mondás. Sokaknak lehet…..
Lelkes olvasónk és kommentelőnk, Makettes küldött beszámolót egy belga makettes összejövetelről. Története ékesen bizonyítja, ebbe a hobbiba bele lehet annyira bonyolódni, hogy az már tényleg nem ismer határokat. Szerintem, ha azt mondom, hogy 8 felnőtt férfi összezsúfolódik…..
makettes 2011.05.29 18:32:03
@gyvy:
Köszönöm!
makettes 2011.05.29 18:34:04
@marcinátor:
Nagyon szép és ötletes munka, de azért az üvegek, kilincsek és zsanérok nagyon stereilek az autó egyéb állapotához képest. Nekem kicsit túlzó a tető roszdázása is, és hiányzik néhány karc és horpadás az oldalairól, de tényleg kimondottan szép munka.
makettes 2011.05.30 13:11:20
@kicsidio:
Szia!
Én is sajnálom, hogy nem futottunk össze, nekem ez a hétvége mindig rohanás, szervezés, alig tudok két szót beszélni az ismerősökkel is. Amint írtad, legközelebb bepótoljuk, és köszönöm a fiúk nevében is!
Most mit csináljak, Suzuki nem volt... Nem direkt, de sajnos nem találtam olyan Suzukit az aktuális kínálatban, ami passzolt volna korban illetve tematikában az OT Expo standra. Saját bukólámpás Katanám  modelljét meg mégsem tehetem ki, ugye. Ráadásul az már nagyon nyolcvanas…..
makettes 2011.05.14 10:59:55
@streetsta:
Valóban ez a másik komoly probléma a króm alkatrészeknél. Ilyen esetben nem tudsz mást tenni, csak összecsiszolni, krómot vagy lemaratni, vagy lecsiszolni róla, és króm Alcladdal lefesteni. Jelenleg ez az egyik olyan festék, ami leginkább megközelíti a króm hatást. Kicsit macerás, mert kell alá a saját alapozója, vagy olajos fényes fekete (én Model Mastert szoktam használni), majd kt sorban az Alclad rá. Ezen a Dafomon többek között az első lökös és a tank is alcladdal van fújva:
http://s366.photobucket.com/albums/oo107/Raba-Man/DAF/#!cpZZ1QQtppZZ16
Annyit még hozzá kell tennem, hogy nagyon szép aládolgozás kell, mert a króm minden apró hibát kihoz (tömítetlenségre gondolok).

A Tamiya makettek általánosságban valóban nagyon jók, jó illesztések, logikus, egyszerű építés, elég sok autót és motort összeraktam már. Nekem jobban bejönnek a régi makettjei, főleg autóban, azokban még egész komoly motor és futómű volt, manapság már ezeket a dolgokat hajlamosak hanyagolni.
makettes 2011.05.15 12:16:12
@Balu az Alfás:
Pedig az utóbbi pár évben főleg a Rallye, és pálya autóinál nincs motor, csak alulról, és pl a 307-es Peugeotnál az alváz is szinte csak egy vasdarab. Nem mindig van így, és nem is tudom, hogy mi alapján működik ez náluk, de ott is vannak ilyen szempontból elnagyolt makettek. Hasegawa tényleg úgy van ahogy írtad, viszont a Fujiminek léteznek a profi kittjei, azok még a Tamiyát is verik kidolgozottságban és részletességben és hát árban is sokszor... A normál Fujimi kittekre tényleg az a jellemző amit leírtál.
makettes 2011.05.16 18:03:57
@streetsta:
Ez nem az a motoros verzió amit írtál, de ez is nagyon komoly:

fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/224744_130708853672788_100002010233286_209091_2451246_n.jpg

Ez egy japán kiállításról van, itt van a többi kép is:

www.facebook.com/media/set/?set=a.130706673673006.31732.100002010233286
Az OT-expo Totalcar standján kiállított ikonikus japán járművek modelljeinek dobozaiból ismét kettőt kinyitunk, megnézzük, mi is van az öntőkereteken. Corolla Coupét manapság szinte csak keresztbe csúszva látni Ha nem kezd el a drift, mint sportág nemzetközileg is sikeressé…..
Nem túlzás azt állítanom, hogy az OT Expo az évem egyik fénypontja. Minden együtt van egy tökéletes hétvégéhez: tökéletes helyszín, gyönyörű és izgalmas autók, motorok, meg persze fergetegesen jó társaság. A különböző Totalcar közeli blogok olvasó és kommentelő…..
Nálam a Nürnbergbe autózás, vásárlátogatás lassan évenkénti rituálénak mondható – minden év végén kezd valami bizseregni bennem, és alig várom a február elejét, hogy megint minden este hullaként zuhanjak az ágyba egy-egy kiállítási nap után.Sok dolgot láttam már,…..
Múltkor majdnem teljesen összeraktuk a Willyst. Most itt állunk, kezünkben egy nyers, már terepjáró formájú makettel, de egy gramm festék sincs még rajta. Milyen szerencse, hogy műanyaggal dolgozunk, különben már rég ellepte volna a felületi rozsda.Kérdezzetek csak meg egy…..
makettes 2011.01.10 20:20:07
Zsírtalanításhoz jó még a sima konyhai mosógatószer, igaz abból valami normálisabb, Cif, vagy Jar. Fékolajat inkább festék leszedéshez szoktunk használni, zsírtalanításhoz nem célszerű. Maszkoláshoz én Tamiya maszkolót szoktam, van több méretben, ahol pedig nagy felületet kell, ott besegítek sima papírral is, csak a szélekre kerül maszkoló.
A Tamiya festékspray tényleg egy nagyon jó festék, kezdőknek teljesen ideális, nekik még fölösleges befektetni pisztolyba, kompresszorba, lehet meg sem maradnak a makettezésnél. Amennyiben megmarad, akkor úgyis továbblép egy idő után, és megveszi a pisztolyt és kompresszort, de szerintem is felesleges ezzel kezdeni. Alapozni én is szoktam mattal, két dolog miatt. Egrészt én nagyon sokat átépítek, és a tömítéseknél sokkal jobban kijön egy réteg festék után, ha még maradt hiba. Másrészt jobban megtapad rajta a festék, pláne a fényes. Vannak olyan színek, pláne metálban, ha nagyon eltérnek a műanyag színétől, hogy nem is adná vissza rendesen alapozás nélkül, éleken nem takar. Ilyen pl a bordó, annak érdemes alapozni egy matt pirossal, még akkor is, ha piros a műanyag színe, mert az sokszor nem azonos árnyalatú, és ez kijöhetne a végleges színnél.
@geegee. A makettezésben maga az építés, az alkotás a legfontosabb, az hogy van egy eredeti vagy kitalált jármű, amit meg akarok építeni. Az, hogy ezt miként oldom meg, vagy miből, milyen technikával, és mennyire sikerül elérni a magamnak kitűzött célt. Persze nézegetjük őket utána, elvisszük kiállításokra, versenyekre, megbeszéljük mit, milyen technikával készítettünk, hasonlóak, de maga az alkotás öröme a lényeg.
Portalanítás történhet finom ecsettel, de én időnként le szoktam fújni kompresszorral.
@streetsta: Továbbra is azt mondom, hogy nagyon jó ötlet ez a felesben építés, én is elhatároztam, hogy építek majd így egy kamiont, csak a felét dobozból összerakva, persze festve, a másik felét pedig feljavítva.
Köszi a cikket, ha már pár új ember kedvet kap tőle a makettezéshez, már megérte!
Kaptunk egy rakás dobozt tesztelésre a Bburago-importőrtől, volt, aki a könnyebbik végén fogta meg az öntőformát, és a papír feltépése után máris kész autóval berreghetett, én látatlanban a Mercedes SSK-t választottam. Aztán rájöttem, hogy az 1/24-es, tehát elég nagy…..
Kisautó blog A Lada hétvége 2010.12.12 18:02:00
Eredetileg ez a poszt pénteken, legkésőbb szombaton jelent volna meg. De sajnos a Magyar posta kissé keresztül húzta a számításainkat. Az alapötlet szerint mi is becsatlakozunk a Totalcar megkerülhetetlen, kihagyhatatlan Zsiguli/Lada hetébe, méghozzá Ladás modellekkel. Kézenfekvő,…..
Legutóbb ott hagytuk abba a Willys jeep építésünket, hogy volt egy motorunk, váltóval, rajta a létraalvázon. Itt az idő, hogy megtegyük a szükséges lépéseket, hogy az alváz gurítható legyen. Persze nem lehet majd gurítani, egy ilyen makettnek nem igazán fontos jellemzője, hogy…..
Jómúltkorjában valahol ott hagytam félbe a makettezős-modellezős téma taglalását, hogy elmegyek, beszerzek egy Willys modellt, annak összerakásán keresztül kicsit én is makettezhetek, és meg is mutathatom az alapfogásokat a teljesen kezdőknek. Aki profi, annak nem valószínű, hogy…..
makettes 2010.11.06 21:37:45
@streetsta: nagyon jó az ötlet, hogy egy ilyen építést bemutatsz, és eddig jó az írásod is! A kezdőknek, akik nincsennek tisztában a dolgokkal, ilyen kell, ebből látja elsőre miről is szól a makettezés.
Kereten én is ritkán festek, két dolog miatt is. Két alkatrészt mindig úgy kell egymáshoz ragasztani, hogy a műanyagot ragasztjuk, nem a festéket, tehát ha előre festett alkatrész van, akkor is lekaparom a ragasztás helyén a festéket. A másik, hogy én mindent ráragasztok amit csak lehet, és úgy festem, mert egyrészt kevesebbet kell festeni, és sokkal egyenletesebb, egyformább a festés. Alapozni én is mindig szoktam valami matt festékkel, lehetőleg a fedőfestékhez hasonlító színnel. Pl egy fehér alaszínű makettre ha metál bordót fújok, azt rakhatnám rá 6 rétegben is, az éleknél meglátszana, ezért egy matt pirossal aláfújok. A panalezesnél valóban vagy azt használjuk amit Balu írt, de világosabb színnél már az is elég lehet, ha a normál fedő színnel megyek alá ott 1-2 két sorral. Autónál viszont mondjuk az ajtó vonalát utólag jó panelezni, ezt lehet több formában, de erről majd akkor, ha már Te is ott tartasz. A rgasztáshoz még annyit, hogy én a Revell tűfejes ragasztóját javasolom, mert nagyon jó vele dolgozni, de vannak esetek, amikor pillanatragasztót érdemes.
Várom a folytatást!

@Lack80: Ez így ránézésből egy 1/8-as Pocher Ferrari, ami a makettezés csúcsa, mind minőségben, mind árban. Kb. 700-800 euro a készlet ára, de lehet keveset mondtam, és utána jön a munka, összerakni.
Kisautó blog A vásár fiai 2010.10.28 18:03:00
Nem véletlenül ajánlottuk a nyájas olvasó figyelmébe a bécsi Modellbau-Messét. Én már voltam, többször is, tudom mire számíthatok. És az nem kevés. Szombaton felkerekedtünk Asszúrral, kényelmesen kigurultunk a Prater tövéig, letámasztottuk hűséges Sigmámat, majd bevetettük…..