Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KJR

0 bejegyzést írt és 67 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szeretnék megemlékezni a halhatatlan Gabriel García Márquezről. Ehhez én a legkedvesebb Márquez-könyvemet hívom segítségül. Ez a könyv a "Szerelem a kolera idején". Ajánlom mindenkinek, aki még nem olvasta. Egy olyan érzésről -a szerelemről!- mond el mindent, amiről szeretünk…..
Kérj tanácsot A bakancslista 2013.10.31 11:26:00
Láttam tegnap egy igen-igen jó filmet. Nem vártam mást, garantálva volt a minőség, hiszen két remek színész a főszereplő.  Jack Nicholson és Morgan Freeman jelen esetben is nagyot alakított. Két öregedő férfi története a film, és magának az életnek a története is. Adva…..
Kérj tanácsot Esküvők ideje 2013.09.04 13:21:54
Nyáron nem nehéz esküvői menetbe, tülkölő virággal beborított autóba, vagy szökőkútnál kamera előtt pózoló ifjú párba botlani. Az is igaz, hogy a statisztikák romlanak, egyre kevesebben akarnak anyakönyvvezető előtt arról nyilatkozni, hogy összetartoznak. Ennek…..
Ha valaki viszonylag olcsón akar nyaralni tengerpartnál, és sokat sem szeretne utazni, azoknak jó döntés lehet Szlovénia. Idén nyáron elmélyedtem szomszéd országaink tengerparti szállásainak tanulmányozásában, és arra jutottam, hogy Horvátországtól sokkal olcsóbb Szlovéniában…..
Ma érdekesen alakult a napom. Hetek óta nem beszélgettem már egyik kedves ismerősömmel, de ma volt egy szabad óránk -vagyis nem igazán volt, de "csináltunk" egyet-, és elmesélte mi nyomja a lelkét mostanában. Nem csinálnék ügyet a kedves ismerősöm magánéletéből, de mivel…..
Kérj tanácsot Domine, Quo vadis? 2013.01.24 13:00:13
A világ nagyon-nagyon fura úton halad valami nagyon érdekes felé...hogy ezt miért merem ilyen határozottan állítani? Akkor sorolom: Huszas évei végén járó okos és szép értelmiségi lány "lóg" a harmincas értelmiségi fiújával csak úgy...élnek, elvannak, mint befőtt. A fiú…..
Karácsonyra ajándékként kaptam meg Nyáry Krisztián könyvét, amely 40 történetet gyűjt egybe a magyar irodalom legnagyobb alakjainak szerelmi életéről. Az "Így szerettek ők" címet viselő remek olvasmány egyik nagy előnye, hogy két feladat, rohanás, buszozás, gyaloglás közben…..
KJR 2013.01.21 14:03:48
Még a múlt héten olvastam ezt a bejegyzést, és már akkor reagéln iakartam, de a technika ördöge közbeszólt :-) - de most pótolom, annál is inkább, mert Mikszáth számomra igen kedves, annk idején, mint nógrádi gimnazista, egy irodalmi pályázaton vele ( pontosabban az ő nőábrázolásával :-) :-) ) foglalkoztam, aztán a Fekete várost OKTV-s dolgozatban is elemezgettem...de csak most jöttem rá arra, hogy mi az, ami miatt inkább az idősebb, érettebb gondolkodású emberek érétkelik az ő műveit, ugyanis ebből a levélből olyan nagyon "szaturnuszi alkat" jön le, amit ( akit) a hosszú, kitartó, szorgalmas munka utáni "gyümölcslearatás jellemez. És az, hogy a szeretetnyelve sokak számára nehezen érthető -fogható, pedig a mély, tartós érzelmek jellemzik. Muszáj hozzátennem: Mikszáth január 16-án született ( vagyis a Bak jegyében ), és ezt csak utána csekkoltam, miután már eszemfuttatásom megfogalmaztam a "szaturnuszi szerelemről" ( és hogy a kör bezáródjon: horoszkopelemzes.hu/index.php/2013/01/akinek-fontos-vagy-az-megbecsul-venusz-a-bakban/ :

"A könnyed kalandoknak egy időre vége, hacsak nem bizonyos érdekek vezérelnek minket. Kiderül, mi mennyit ér. Amíg a Nyilasban tartózkodott a Vénusz (2012. dec. 16 – 2013. jan.9.) sokkal inkább jelen volt a szórakozás, a könnyedség, a szenvedély, a szabadság, az idealizálás és az optimizmus. Mostantól viszont a tartós érzelmek és az anyagiak kapják a főszerepet egy kis retro érzéssel fűszerezve.

A Bak Vénusz vonzereje – tartást ad

A Bak jegyébe lépő Vénusz (2013. január 9 – febr. 2.) igényli, hogy megbízható emberekkel vegyük körbe magunkat. A szertelenséget megfontoltságra, a lazaságot biztonságra, a határtalanságot kiszámíthatóságra váltja. Vonzalmunk középpontjába azok az emberek kerülnek, akik letettek már valamit az asztalra, céltudatosak, karrierükben sikeresek, magasabb rangban vannak vagy idősebbek, és nagyobb életbölcsességgel rendelkeznek. Előnyös kapcsolatokra tehetünk szert (románcokra is) a munkahelyünkön és az üzleti találkozókon egyaránt. A baráti, szerelmi találkozásokon a karrierrel, illetve a személyes ambíciókkal kapcsolatos kérdések kerülhetnek az első helyre.

A Bak Vénusz hatására jobban ragaszkodhatunk a formaságokhoz, szabályokhoz, a hagyományokhoz és a jó hírnévhez. Érzelmileg megközelíthetetlenebbekké, gátlásosabbá válhatunk, ugyanakkor komoly, tartós, örökké tartó kapcsolatok után áhítozunk. A vágy a megbecsülésre, az elismerésre ugyanannyira előtérbe kerül, mint a stabilitáshoz- és az egzisztenciához való ragaszkodás. Fontos, hogy az anyagi érdekeken túl is lássunk: a rang, a pozíció, a társadalmi státusz önmagában hamis képet fest, ha csak ezekből táplálkozik az önbizalmunk.

A találékonyság és a kitartás igazán üdvös lehet céljaink elérésében, amíg a Vénusz a Bak jegyében jár. Ez az időszak Sikereket hozhat elsősorban a föld jegyeknek (Bika, Szűz, Bak), de a vizes jegyek (Rák, Skorpió, Halak) is profitálhatnak belőle.

Bak Vénusz a születési képletben

A Bak jegy a hagyományos értékrendet képviseli, ezért akinek a Vénusza itt áll, tűnhet ódivatúnak, maradinak is. Komolyan veszi az érzelmeket, éppen ezért megfontoltan is bánik velük, folyamatos kontroll alatt tartja, nehezen fejezi ki. Nem könnyű a szívéhez eljutni, hűvös, de ha sikerül áttörni a falait, mély érzelmekkel találkozhatunk, leginkább négyszemközt. Az örökké tartó kapcsolatokban hisz, ezért mindent el is követ, hogy, az is maradjon. Emiatt bele tud esni abba a hibába, hogy több energiát fordít a fenntartásra, mint amennyi valódi örömet megtapasztal. Hajlamos a melankóliára és arra, hogy a dolgokat sötéten lássa. Ez igaz lehet azokra is, akiknek a Vénusz a Szaturnusszal áll szoros kapcsolatban."
Kérj tanácsot Már három éve... 2012.11.27 16:13:24
Pénteken, azaz november 30-án lesz a blogunk három éves. Mostanában "alkotói válságban" vagyunk Nórával, aminek az az oka, hogy nagyon kevés időnk jut a blogra. Ettől függetlenül éljen a blog és az elmúlt három év sok írása, amire minden nap kíváncsi többtucat ember, akik az…..
A blogunk rendszeres olvasói számára már biztosan kiderült: a blog két szerzője - Zsófi és Nóra - egymástól távol, több ezer kilométernyire él. Így írjuk folyamatos párbeszédünket már több mint két éve. Mivel minden nap beszélünk, virtuálisan jelen vagyunk egymás…..
KJR 2012.03.03 19:05:04
Mint a találkozás szemtanúja -és egyben résztvevője is - én is hozzátenném azt, ami benne leülepedett erről a pár napról. Nekem üdítő volt két olyan emberrel lennem, aki jól érzi magát a saját bőrében, és ez a saját bőr egy anya és feleség bőre is ( amellett, hogy igazi nőé :-) ). Élveztem Zsófiék, egy igazi nagycsalád spontaneitását - bevallom, számomra mindig elképzelhetetlen volt egy ekkora család menedzselése régebben, mivel én mindent szerettem bebiztosítani, kontrollálni, és ez két gyerek mellett is nehezen ment, ennél többet pedig nem tudtam elképzelni - felszabadítólag hatott, hogy mehet az élet lazán négy gyerekkel is! Luxemburg maga is emberközeli város, ország :-), amibe bele lehet szeretni, és ez átjön az emberek habitusán is...jól esett a városban sétálni, és jól esett Zsófiék mindennapjainak a részese lenni egy kicsit..meg az is, ahogy Nórával az 1250 kilométer alatt megosztottuk nemcsak saját, de a rokonság, szomszédság életének titkait is :-))), ahogy az út végén mondtam, ha valaki értett volna magyarul az útitársaink közül, egy könyvet megszerkeszthetett volna a beszélgetésünk alapján...szóval igazi csajos és egyben anyás program volt ez a pár nap, feltöltött ( és azért csendben bevallom, el is szomorított egy kicsit, nehéz volt a saját életemet is szerethetőnek tartani ezután, de azóta dolgozom rajta :-)) ) . Tehát így nyilvánosan is: Köszönöm, lányok!!
KJR 2012.03.06 21:31:11
Utópia: jövőbeli vagy elképzelt, a tökéleteshez közeli fejlettségű társadalom – tudjuk ezt a tanulmányainkból. A görög eredetű szó eredetileg egy sehol sem létező jó helyet jelölt, Thomas More (akit mi, magyarok Morus Tamásként jegyeztünk meg), aki először írt róla…..
Kérj tanácsot Boszorkányszombat 2011.11.28 12:05:00
Boszorkányok márpedig nincsenek – mondta Árpád-házi királyunk, Könyves Kálmán (uralkodott 1095-1116 között), legalábbis a közhiedelem szerint. Valójában első törvénykönyvébe pontosan ezt a mondatot foglaltatta bele: "De strigis vero quae non sunt, nulla questio…..
Az eljegyzésről szóló cikkhez érkezett Szavaa hozzászólása, többek között arról, hogy az ő generációja már nem rózsaszín szemüvegen keresztül nézi a szerelmét, hanem sajnos azt is meglátja a másikban, hogy mi fogja megváltoztatni 20-25 év múlva… És hogy ez mennyire…..
Kérj tanácsot Születésnapokra! 2011.08.28 08:42:00
Sok rokonom, barátom, ismerősöm ünnepli augusztus végén, szeptember elején a születésnapját. Őket köszöntöm ezzel a kis "ajándékkal" és sok szeretettel!A Szűz-jegy általános jellemzése:Az állatöv hatodik jegye a Szûz. A Nap augusztus 24.-től szeptember 23.-ig…..
KJR 2011.08.28 15:01:54
Na és a felsorolásból ne felejtsük ki a szerzőt sem ;-) !!!!
Előre is boldog szülinapot neki is, és én is külön üdvözlöm minden - elég jelentős számú :-) - Szűz barátnőmet!!
És akkor a kedvenc divany.hu-s összeállításom a Szüzekről - merthogy ez a jegy kedveli a részleteket, és a minél több információt, gondolom, nem sértődnek meg, ha én is még egy adag elemzéssel bombázom őket :-) :
Szóviccek áldozata, pedig nem erőssége a humor: a Szűz
( Németvölgyi-Nagy Renáta )

Kulcsszavuk a precizitás, és bár sokszor rendmániásnak bélyegzik őket, inkább az egyetemes rendet keresik mindenben. Kiváló gondolkodók, és kreativitásuknak csak a jövőtől való félelmeik szabnak határt. A jegy eredeti jelentésének nincs köze a szexuális szüzességhez, egyszerűen érintetlent, önállót jelent.

Augusztus 23-án a Nap kilép az Oroszlán jegyéből és sugárzó energiáját a Szűz jegyűek élvezhetik tovább, önbizalmukat, energiaszintjüket megemelve. Míg az előbbi jegy szülöttei szereik a csillogást, a rivaldafényt, és fontos számukra, hogy megmutassák magukat a külvilágban, addig a Szűzek sokkal visszafogottabbak, és inkább saját belső értékeikre teszik a hangsúlyt. Ha művészként reflektorfénybe is kerülnek, magánéletükben akkor is visszahúzódók maradnak. Sikerük a precíz, részletekig kidolgozott munkájukban, a kitartásukban, jó kommunikációs és előadói képességeikben rejlik, köszönhetően a jegy urának, a Merkúrnak.

Híres Szűzek
Michael Jackson (Augusztus 29., 1958.),

Freddie Mercury (Szeptember 5., 1946.)

Pink (Szeptember 8., 1979.)

Shania Twain (August 28., 1965.)

Beyonce (Szeptember 4., 1981.)

Hugh Grant (Szeptember 9., 1960.)

Akadnak olyan hírességek is, akiknek születésekor nem csak a Nap állt a Szűzben, hanem még további planéták is, így náluk rendkívül erőteljesen megnyilvánulnak a jegy jellemvonásai:

Keanu Reeves (64%-a bolygóknak a Szűz jegyében állt, aszcendense is Szűz)

Andrea Bocelli (63%-a bolygóknak a Szűz jegyében állt aszcendense is Szűz)

Amy MacDonald (63%-a bolygóknak a Szűz jegyében állt)

B. B. King (58%-a bolygóknak a Szűz jegyében állt)

Ha rend van, akkor minden van
Aki meg akar érteni egy Szűzet, annak tudnia kell, hogy a „Mi van ha...” kezdetű kérdés központi szerepet játszik az életében, annyira fél a jövőjétől, hogy mindig átgondol minden lehetőséget. Kicsit olyan, mint egy vészmadár. Mivel föld jegy, szereti a biztonságot, és biztonságigénye sokszor problémákat is okoz, mert visszatartja attól, hogy kipróbálja azokat a kreatív lehetőségeket, amelyek merészséget és egy kis kockáztatást igényelnek. Kérjünk meg egy Szűzet, hogy kockáztasson, és elsápad ijedtében.

Bár az ügyesség és a fortélyosság sokszor együtt jár ezzel az érzékeny jeggyel, ám náluk valóban a rend a lelke mindennek. Egy Szűz megőrül attól, ha nincs rajta a doboz tetején a kép, mielőtt kirakná a puzzle-t. Tulajdonképpen a rendrakással kompenzálják bizonytalanságukat és az ismeretlentől, a káosztól való félelmüket. Ezt ellensúlyozandóan - néha nem is alaptalanul - rendmániásnak, vagy akár rögeszmésnek is titulálják őket.

Valójában nem mindegyik Szűz jegyű ilyen rendszerető, a hangsúly inkább a rend szón van. Van, aki ezt a gyakorlatban éli, és fizikailag érzi szükségét a rendnek maga körül, és van, aki belül, szellemi téren, fejben van otthon, gondolatai rendezettek, miközben a mosatlan edények gyűlnek körülötte.

hirdetés Segítőkész, de nem szolgalelkű
A Szűznek kétségtelenül van hajlama az aprólékosságra, az egzaktságra és a szőrszálhasogatásra. Kiválóan tud módszeresen gondolkodni, precizitásával hatékonyan és gyorsan dolgozik. Realista, mindenre kritikusan és józanul tekint, és senki sem látja meg úgy a különbségeket, mint ő. A különbségtétel kényszere néha nyerssé teszi, félretaszít embereket, eszméket, karriert vagy szép dolgokat, mert azok esetleg nem elég hatékonyak.

Egy Szűz szereti, ha szükség van rá, nagyon szorgalmas és igyekszik hasznos lenni. Ám ez nem jelent szolgait, alávetettet, szolgalelkűt. Annak a Szűznek, akit mások lábtörlőként tudnak használni, nagy problémája van önmagával, és önértékelésével. Meglepő kijelentés, de általában a legemelkedettebb ideákkal rendelkező embereknek a legalacsonyabb az önbecsülése. Minél keményebben ítéljük meg magunkat, annál több olyan embert vonzunk be az életünkbe, akik látszólag folyamatosan kritizálnak bennünket.

Ha a fentieket magunkra nézve ismerősnek találjuk, de nem a Szűz jegyében születtünk, annak oka az lehet, hogy aszcendensünk, és/vagy bizonyos bolygóink születésünkkor a Szűz jegyben vagy a horoszkóp 6. házában álltak, ezért ismerhettünk magunkra.
 Holnap elkezdődik április, amelyről legelőször is az jut eszünkbe, hogy szeszélyes. Idén ebben a hónapban lesz húsvét is. Holnap viszont másra is oda kell majd figyelnünk, nem csak arra, hogy új hónap kezdődik, hanem arra is, hogy egy „bolond nappal” kezdünk. Aki…..
KJR 2011.04.05 09:11:59
Sziasztok, lányok ( - fiúk :-) )
Tudom, hogy ez nem elsősorban asztrológiai blog, azért néha, amikor szóba kerül a téma, rögtön bedobom magam :-) - szóval most annyira érdekes időszak van asztrológiailag, hogy talán nem haragszotok, ha kedvenc oldalamról, a divany.hu - ról ideillesztek egy cikket.
Elöljáróban: pár héten belül a két lassú, de nagyon fontos bolygó ( Uránusz és Neptunusz ) váltott jegyet ( utóbbi tegnap ), ami kb. 15 évente történik - most viszont e kettő egyszerre történt.
Szóval, ahogy a divany.hu szerzője is megjegyzi: "öveket becsatolni" :-)))

"Rázós hetek jönnek - áprilisi előrejelzés

Ebben a hónapban a feje tetejére áll a világ, és vele együtt mi is. Meglepő események, új izgalmak, szerelmek és elválások, sőt, akár hangos botrányok is várhatók. Ráadásul nem csak a tavasz zavarja össze a hormonjainkat, de a bolygóállások is arra ösztönöznek minket, hogy összebújjunk valakivel.

Aki eddig arra várt, hogy majd az idő eldönti a dolgokat, az most készüljön fel. Hátradőlni nem érdemes, inkább kapcsoljuk be a biztonsági öveket. Annyira sok bolygóhatás zajlik ebben az időszakban, hogy szinte le sem lehet írni.

Nem várt cselekedetek és nem várt reakciók indítják a hónapot, amely próbára teszi a Kosok, Bakok, Rákok és Mérlegek kapcsolatait. És ez nem áprilisi tréfa.

A Mars és az Uránusz együtt mindet felforgat

Április 2-án a Mars belép saját jegyébe, a Kosba, így biztosak lehetünk abban, hogy ez a hónap sem telik el feszültség nélkül. Ez a bolygó a saját jegyében száguldozni, szárnyalni, önmegvalósítani szeretne, jobb, ha mi ezt nem a közlekedésben tesszük meg. Az április 3-i újhold minden eddiginél erőteljesebben hordozza magában új konfliktushelyzetek, ugyanakkor a teljes megújulás lehetőségét is. A Mars együttállásba kerül az Uránusszal, ami balesetveszélyes helyzeteket, és a kapcsolatokban mosolyszünetet vagy szakadást is eredményezhet. Ez a rendkívül erős együttállás április első hetében határozottá tesz, felerősíti az érvényesülési vágyat, de emellett karitatív cselekedetekre is ösztökél. Függetlenedési törekvések, sóvárgó, szexuális nyughatatlanság és kalandvágy lesz rajtunk úrrá, kiszámíthatatlan időzítéssel. Aki eddig lenyelte a dolgokat a béke érdekében, az most már szinte elviselhetetlennek érzi a tehetetlenséget, és a legjobb, ha elkezd harcolni önmagáért. Egyszerre egymásért és egymás ellen: röviden összefoglalva ez az április. Tedd különlegessé ezt a hónapot! Csinálj valami új dolgot, amit eddig sosem tettél!

Türelmetlenség és egótúltengés

Ezzel egyidőben, április 4-én pedig a Neptunusz vált jegyet, és belép a művészi Halak jegyébe, ahol 2025-ig tartózkodik. A Merkúr is hátráló mozgásba kezdett március 30-án, ami türelmetlenségünket csak tovább fokozza egészen április 24-ig. (A retrográd Merkúr hatásairól itt olvashatsz) Április 6-12. körül fontosabbnak érezzük magunkat, mint valaha. Optimistán látjuk a jövőnket, ami erősítheti önbizalmunkat. Túlzásokra hajlamosít, és az egónk is nagyobb a szokottnál. Úgy érezzük, mindent jobban tudunk másoknál. A megmondótablettát ne adagoljuk túl, hiszen most enélkül is érvényesülhetünk.

A Vénusz is beszáll a buliba

Az április 18-i telihold előtti és utáni napok ráébreszthetnek arra, hogy nem akkor van nyugalom és harmónia, amikor elkerüljük a konfliktusokat, hanem amikor megtanuljuk kezelni azokat. Április 21-én a Vénusz is belép a Kosba, és az Uránusszal együttállva újabb meglepetéseket okoz és újdonságokat hoz, amelyek tovább bonyolítják vagy éppen leegyszerűsítik a helyzeteket. Egy biztos: határozottságból és érvényesülési vágyból nem szenvedünk hiányt semmilyen téren. Ennek köszönhetően valószínűleg a botrányokat sem ússzuk meg. Az áttörést a jó pár hete szemben álló Jupiter és Szaturnusz is meghozhatja, amivel bizonyos a karmikus terheket letehetünk és új karmikus kört indíthatunk, új élethelyzeteket teremtve."

Üdv mindekinek! KJR
Holnap a Hold közelebb lesz a Földhöz a szokásosnál (mindössze 356 577 km-re, az átlagos 382 900 km-hez képest). Ráadásul telihold lesz – így egy hatalmas, fényes tányért láthatunk majd, ha felhőtlen lesz az égbolt felettünk. Ezt a jelenséget nevezzük…..
KJR 2011.03.18 21:19:15
Nem tudom kihagyni:

Rémhírek a szombati teliholdról: mi várható?
Németvölgyi-Nagy Renáta2011. március 18., péntek 19:12
A március 19-i teliholdról számos rémhír terjed, miszerint világméretű katasztrófákat okoz, ám a helyzet nem ennyire tragikus. Nyugalomra azért semmi ok: különlegesen erős hatású jelenségre számíthatunk. A jó hír, hogy legalább a látványában lehet gyönyörködni, ha feloszlanak a felhők.

Ritka égi jelenség

A szombati, március 19-i telihold valóban különleges, hiszen a minket kísérő égitest 18 éve nem volt olyan közel hozzánk, mint most: harmincezer kilométerrel közelebb a szokásosnál. (Az eltérő távolság a Hold elliptikus pályájának köszönhető). A Hold 14 százalékkal látszik majd nagyobbnak, és kivételesen fényes lesz. Bár ennek tudományosan kimutatható következménye az átlagosnál magasabb dagályok és alacsonyabb apályok kialakulása, a geológusok szerint semmiféle összefüggést nem találni a Hold közelsége és a földrengések, vulkánkitörések és egyéb jelenségek gyakorisága között. Bár az 1954-es Ausztráliai árvíz és a 2005-ös indonéziai földrengés is ilyen földközeli teliholdkor következett be, az ilyen katasztrófákhoz – akár tudományos, akár asztrológiai szemmel nézzük – azért több kell egy teliholdnál.
Asztrológiai szempontból a Hold közelsége annyit jelent, hogy ez a telihold a szokásosnál is erősebben éreztetheti a hatását, hiszen minél közelebb van egy égitest a Földhöz, annál erősebben hatnak az energiái. A pontos szembenállás március 19-én, 19:12-kor következik be, Budapestre számítva, de a hatás már néhány nappal előtte és utána is érezhető.

hirdetés
Nőiesség vs férfiasság
Ilyenkor a Hold és a Nap egymással szemben áll, oppozíciós fényszöget alkotnak egymással, amely fényszög sok kihívást és feszültséget tartogat. Az asztrológiában a Hold a női elvet, míg a Nap a férfi elvet képviseli, így teliholdkor, amikor ezek egymással szembe kerülnek, az összeegyeztethetetlenséget szimbolizálják.

A Nap-Hold fényszögek többek között a szülők egymáshoz való viszonyát jelölik a horoszkópban. Akik teliholdkor születtek, legerősebben a párkapcsolataikban szembesülnek a férfi-női szerepek megélésének problematikájával, mert már a szülők kapcsolatát sem élték meg harmonikusnak.

Aki folyamatosan érzelmi hullámvasúton ül

A Hold a lélek ura, így érzelmi hangoltságunkat és alkalmazkodó képességünkről is árulkodik. Azt szokták mondani, amilyen a Hold állása, olyan a hangulata. Két ember Holdjának összeillősége felvilágosítást nyújt, hogy képesek-e közös otthont teremteni, együtt élni. Általános szabály, hogy a Tűz és Levegő jegyűek, valamint a Föld és Víz jegyűek hosszú távon is jól kijönnek egymással. A Hold a Rák jegyet uralja, és aki kicsit is ismeri a Rák jegyűek érzelmi beállítottságát, nem egyszer megtapasztalhatta szuperérzékenységüket és hangulatingadozásaikat.
Nem csak az óceánokat mozgatja

A Holdnak a Földre gyakorolt gravitációs erejét ma már nem kérdőjelezik meg. Ha azonban az ár-apály jelenség létezik, akkor azt is el kell fogadni, hogy a Hold hatása minden folyadékra hatással van, nem csak az óceánokra. Újholdtól teliholdig a növényben, fában a nedvesség felfelé halad, teliholdkor a legnagyobb, teliholdat követően a nedvesség a gyökérzet felé árad. A teliholdkor kivágott fa nehezen szárad a sok nedvesség miatt, és ezért a férgek is hamar kikezdik. Bizonyos országokban a fakitermelés időpontját a hold fázisaihoz igazítják, és ezt a beszállítói szerződésekben is rögzítik, pl. Brazíliában, Argentínában vagy az USA sok államában. Azokat a növényeket, amelyeknek a föld alatti része hasznos, például burgonya, hagyma, teliholdkor kell elültetni. A gyógynövények hatóereje teliholdkor a legnagyobb, ilyenkor érdemes begyűjteni őket.

A Hold folyamatosan befolyásolja szervezetünk működését
A Hold természetesen az állatokra és az emberi szervezetre is jelentős hatással bír. Sok ezer éves asztrológiai törvényszerűség például az, hogy azon a testrészen, melynek megfelelő állatövben a Hold éppen áthalad (egy jegyben kb. 2 és fél napi tartózkodik), nem szabad operációt végezni, mert súlyos komplikációkat idézhet elő.

Például - és a teljesség igénye nélkül - a Kos jegyhez tartozik a fej, a Bikához a nyak, az Ikrekhez a karok, a tüdő felső része, a Rákhoz a mellkas, a gyomor, az Oroszlánhoz a gerinc, a szív, a Szűzhöz az emésztő szervek, belek, a Mérleghez a vese, deréktáj, petefészek, a Skorpióhoz a nemi szervek, hólyag, vastagbél, vékonybél, a Nyilashoz a comb, csípő, a Bakhoz a térd, fogak, a Vízöntőhöz a lábszár, visszerek és a Halakhoz a nyirokrendszer, talp. A nőknél a Hold hatását leginkább a menstruációs ciklus kapcsán figyelhetjük meg. Ez a ciklikusság is a Hold 28,5 napos Föld körüli keringési idejéhez igazodik. A Hold befolyásolja az ösztrogén, a legnőiesebb hormon termelődését is, és az anyasággal kapcsolatos dolgokat is.

Teliholdkor minden megtörténhet

Régi megfigyelésen alapul, hogy teliholdkor kiszámíthatatlan reakciók, szeszélyes viselkedés tör elő bizonyos emberekből, tehát nem meglepő, hogy ilyenkor kimutathatóan megnő a bűncselekmények száma is. Emellett megnő a sérülékenységünk is, könnyebben történnek kisebb-nagyobb balesetek, hamarabb törnek a csontok és roncsolódnak a szövetek. A műtétek végzése szintén nem javallott, csak életmentés esetén, mert nagyobb az elvérzés esélye. Ennek oka az, hogy a Hold a keringésre is hatással van. Statisztikák igazolják azt is, hogy teliholdkor megugrik a szülések száma. A holdtölte másik figyelemre méltó jelensége az alvajárás és a holdkórosság.

Rendkívüli feszültség várható

A mostani Szűz telihold rendkívül feszült bolygóhatások mellett jön létre, és nem kifejezetten kedvez az emberi kapcsolatoknak. A felnagyított problémák miatti feszültség valamilyen irányba véget vethet a kialakult helyzetnek. (Amíg az újhold valaminek a kezdetét szimbolizálja, addig a telihold valaminek a befejezését, lezárását.) Többet ésszel, mint erővel! - mondaná ezt egy Szűz, és persze hittel, reménnyel, és bizalommal- tenné hozzá egy Halak és egy Nyilas, hogy túljussunk az akadályokon. Ahogyan a világban is óriási változások zajlanak, mindez a felforgató változás bennünk van, belőlünk fakad. Ha valami nincs egyensúlyban, az felborul. Így van ez az elemi erőkkel: föld (anyagi világ), tűz (akarat), levegő (gondolkodás), víz (érzelmek), és így van ez kapcsolatainkkal, és egyéb életterületeinken is.

Kínos felismerések és komoly aggodalmak

A bal agyféltekéhez kötik a logikát, a nyelvet, olvasást, számolást, elemző képességet, míg a jobb agyféltekéhez az érzéseket, érzeteket, az intuíciót, asszociációt, zenét. Március 19-én a teliholdegy bal agyféltekés jegyben, a Szűz lesz, míg a vele szemben álló Halak jegy jobb agyféltekésnek számít. Biztos, hogy a telihold felerősíti ezt az ellentétet, belső feszültséget generálva: valószínűleg nagyobb késztetésünk lesz elemezgetni érzéseinket, azonban ez önmagában is egy feloldhatatlan probléma, hát még egy Szűz teliholdnál.

Erős és akár megdöbbentő felismerésekre juthatunk, amelyek nem biztos, hogy elsőre a legjobb érzéssel töltenek el. Az önkritika jó dolog, de figyeljünk oda, hogy ne váljunk önmarcangolóvá, noha mártírrá és áldozattá válni most kifejezetten könnyű. A Szűz aggodalmas jegy, így aggodalmaskodásunk is felerősödhet. A jegyhez tartozik még az egészség és a hétköznapi munka, és a telihold legerősebb hatással az egészségünkre lesz. Sokkal jobban figyeljünk arra, mit eszük, mert a nem megfelelő élelmiszereknek és a mérgeknek most duplán kártékony hatása van!

További katasztrófák is jöhetnek

A mostani telihold a Föld (Szűz) és a Víz (Halak) elemeket állítja szembe. Alaptermészetük szerint ha harmóniában vannak, akkor a föld a víznek medret ad, tereli a cél felé. Diszharmóniában sajnos földrengés és szökőár, árvíz formájában nyilvánulnak meg. A rendkívül nehéz bolygóállások miatt a mostani telihold, és az azt követő néhány nap még természeti katasztrófák lehetőségét tartogatja. Március 21-én a Nap már a Kos jegyébe lép, együttállásban az Uránusszal, és ez a bolygó többek között a kémiai elemet, az urániumot is szimbolizálja, amelyet az atomerőművek használnak. A Hold közben az Uránusszal kerül szembenállásba, ami további katasztrófákat idézhet elő.

Japánért nem a Hold a felelős
A Japánban történt katasztrófa azonban nem a Hold hatásának köszönhető, hanem az Uránusz jegyváltásának. A hirtelen, forradalmi változásokat és felfordulást okozó bolygó aznap még a Halakban volt, majd átlépett a Kosba. A lassú bolygók jegyváltásai mindig kiemelt figyelmet kapnak az asztrológiában, és gyakran járnak látványos történésekkel. Ráadásul, az úgynevezett mundán asztrológia szerint, amely többek között az egyes országokat is besorolja az asztrológiai jegyekbe, Japán a Kos jegybe tartozik.
A Kos jegyhez tartozó további országok: Franciaország, Szíria, Palesztina, Japán, Jordánia, Bali, Mexikó, Hongkong, Görögország, Anglia

Mindez az őrült bolygóhelyzet, ami kialakulóban van, hordoz természetesen pozitív lehetőséget is: Az Uránusz a megújulást, illetve a zsenialitást is jelképezi. A Szűz telihold, a Nap (tudat) együttállása az Uránusszal, valamint a Merkúr (gondolkodás) kapcsolódása a Jupiterhez (ami a haladást) és a Szaturnuszhoz (a múlt struktúráit jelképezi) miatt bízhatunk abban, hogy olyan forradalmian új megoldást találnak ki, amelyekkel a katasztrófák elkerülhetők lesznek.

(
divany.hu/horopszkop/2011/03/18/marciusi_telihold/ )
KJR 2011.03.19 09:58:13
Sztem nem azt mondja, hogy nincs összefüggés, hanem asztrológiai szempontból csupán eg yilyen jelenség még nem jelent feltétlenül katasztrófát...

A kínai cuccokhoz nem értrek, de erre is van eg divany.hu cikkem :-) :

A Nyúl éve- minden csak jobb lesz, mint eddig

A kínai asztrológia szerint februárban kezdődött a Nyúl éve, melyre sok előrejelzés csupa jót ígér. Jöhet az építgetés, pihenés, és harmónia éve. Az év adta lehetőségeket érdemes a magánéletben kamatoztatni. Ha viszont jobban körülnézünk, a világban zajló események nem a harmóniát és a békességet mutatják. Kinek, minek higgyünk?

Idén elvileg fellélegezhetünk a húzós fém Tigris 2010 után, amely harcolt és kaszabolt, jöhet az építgetés, pihenés, és harmónia éve. Használjuk ki, hiszen 2012 a Sárkányé, na az sem lesz piskóta a kínai rendszer szerint. A Dél-Kínában, Laoszban, Vietnámban Macskaként is ismert jegy kifinomult és körültekintő, a biztonságot és a harmóniát kedveli, ha jól csináljuk idén, ránk is ez várhat.

Vagy mégsem?
2011 eddigi eseményei nem tükröznek hű de nagy harmóniát, gondoljunk csak az arab világon végigsöprő forradalmi hullámra. Ezért is megkérdőjelezhető a kínai horoszkóp hatékonysága mifelénk, vagy egyáltalán kiterjeszthetősége a világ más részeire.

A kínai horoszkóp kialakulását természetesen sok legenda övezi, de tény, hogy a holdnaptárat veszi alapul, és jól illeszkedik a földműves életmódhoz, a konfucianizmus, de a tao tételeihez is. A rendszer sokkal összetettebb, mint gondolnánk, egy személyre is három jegy vonatkozik, a születési hónap és óra szerint, de persze az öt elem, és a jin-jang erők is befolyásolják egy adott ember karakterét. Az elsősorban állami ügyek intézésekor használt kalendáriumot jellemző bonyolultság miatt nem nyilatkozott tanárom sem, hogy társadalmi szinten mit hoz a nyúl. Jobban tesszük, ha személyes szinten hasznosítjuk a nyúl év adta lehetőségeket, és a saját életünkben teremtünk összhangot.

Ez az év a megfontolt döntéseké
És ki ne lenne szívesen érzékeny, elegáns, harmonikus, mégis roppant céltudatos? Akkor működünk jól tehát 2011-ben, ha nyúl jegynek megfelelően cselekszünk, azaz: odút építünk, és mindent alaposan körülszimatolunk. Az odú itt a hátországnak felel meg, vagyis építgetjük és védjük a számunkra fontos dolgokat, szeretteinket és értékeinket.

Szingliknek jelentem, ezt nem kötelezően a családi fészek keretein belül kell elképzelni, teremthetünk otthonosságot saját tudatunkban, lelkünkben is. A jegyek váltásához fűződő időszakban először felerősödhetnek az adott év negatívabb tulajdonságai, ezért (is) tapasztalhattunk már november- december környékén belső félelmeket vagy kételyt éppen alapvető értékeinkkel kapcsolatban.

A körülszimatolás a nyúl óvatosságára utal: ebben az évben nem a nyílt konfrontálódás, hanem az alaposan végiggondolt döntések útján jutunk előre. Ami pedig messziről is büdös, ahhoz ne menjünk közelebb.

A makacs ragaszkodás nem nyerő
Bármennyire is szépeket ígér a nyúl év, a taoista szerzetesek nem azért állították fel rendszerük több ezer éve, hogy üljünk hátratett kézzel és várjuk, hogy ölünkbe hulljon a bőség, szerencse és az összhang.

Személyes munkával kell meglovagolni a csillagok állását, idén, mint egyébként általában, a makacs ragaszkodásunk nem lesz nyerő. Akár múltbeli sérelmeinkhez, akár jelenlegi életünk beidegződéseihez, vagy mondjuk jövőképünkhöz ragaszkodunk, azt a nyúl jegyéhez idén társuló fém elem megbosszulja, erről alább. Örülhetnek a ló, kakas, patkány, és nyúl jegyében születettek, hiszen nekik lesz 2011-ben több esélyük a fejlődésre. Ez annyit tesz taoista virágnyelven, hogy több nehézségen, konfliktuson kell majd túllépniük.

Kapcsolatban: egyszer fent, egyszer lent
A kínai kalendáriumban mindig társul az állat jegyéhez egy elem. Így a metál nyúlban járunk, ami talán sejtet némi ellentmondást. Valóban, míg az idei fa-jellegű nyúl konfliktusban lehet a fém elemével, jóhír, hogy mindkettő jines, így nem tapasztalhatunk olyan összecsapásokat, mint tavaly és jövőre. A fém kemény, mint a HC, vág és lerendez, bár ezt is a női principíumot meghatározó jin-hez sorolják.

Párkapcsolati szinten, de a munkával és egyébbel kapcsolatban is, a fémnek köszönhetően jöhetnek libikókaszerű változások 2011-ben. Védekezésképpen a lágyság és rugalmasság javallott, kapcsolatainkat és problémáinkat ne önfejűen kezeljük.

A barátság éve
Tájcsi tanárom javallata szerint jól tesszük, ha ápoljuk őszinte baráti kapcsolatainkat, és a nyúl harmonikus energiáját használjuk javunkra. Egy mély beszélgetés egy pohár bor mellett feloldhat sok nehézséget.

Fontos, hogy még jó passzban rendezzük dolgaink, ne várjunk, míg a gondok óriásivá nőnek. Nem szeretnék senkit riogatni, de a következő víz sárkány megbüntethet mindazokért az elvarratlan szálakért, amit a fém-tigris és a fém-nyúl éveiben elhanyagoltunk. Az építkezés viszont megerősíthet régi szálakat, míg a felszínes viszonyok inkább elhalnak.

Fotó: Scarleth WhiteAz év vége felé spontán új barátságok is szövődhetnek azokkal, akik az évjáratnak megfelelően könnyedén vették a kanyarokat. A kommunikáció mint megoldási stratégia igen tanácsos idén, és egyébként sem butaság szépen nyugodtan megbeszélni a dolgokat makacs küzdelem helyett.
 Ha cinikus és rövid választ szeretnék, akkor annyit írnék: addig, amíg fel nem tűnik egy férfi a láthatáron!Arról ugye tanulmányokat lehetne írni, hogyan hat egy jól összeszokott férfitársaságra, ha egy nőnemű bekeveredik a társaságba ideig-óráig! A férfiak…..
Ha meghalljuk ezt a szóösszetételt: „karácsonyi hangulat” – először fahéj- és fenyőillatú, áhítattal teljes képek formálódnak az agyunkban. Szinte halljuk a puha hó roppanását a talpunk alatt, a csilingelést és a csillagszóró pattogását. A gyerekek…..
KJR 2010.12.19 16:01:55
Nem akarom magam fényezni :-), igazából leginkább a lustaság és a tömegben való nyomakodás utálata vezetett oda, hogy idén a többi évhez képest is még inkább igyekeztem lecsökkenteni a konkrét vásárlásokat.
Gyakorlatilag az ajándékok nagy része "élmény" lett ( színház- sportprogram-jegy, masszázsbérlet ), ezeket, és még másokat az interneten rendeltem ( könyvek, dvd, magazin-előfizetések ), és csak a töredéke maradt megvenni-való ( abból is nagyrészt a saját készítésű ajándékokhoz kiegészítő dolgok ezek). Az is vezetett ide, hogy rájöttem: a család gyermektagjai is ( de a felnőttek dettó ) úgy el vannak látva mindennel, hogy nem akarok egy újabb felesleges tárgyat a rengeteg többi mellé ajándékozni. inkább olyasmit, amire vágynak, de maguknak nem engednék meg...( utazás, magazin, stb )
A sütés-főzést most kicsit lazábban kezeltem, mint eddig (máskor novemberben már elkészítem a halászlét, és megy a fagyasztóba ), de ma azt is megcsináltam...( ez is azért van, mert 24-én így is rengeteg dolog marad, nem akarok űzötten a fa alá esni, szeretem, ha van idő még egyet relaxálni is a gyertyagyújtás előtt - mondjuk ez nem mindig jön össze, de volt már rá példa :-) )
Szóval ki lehet hagyni az ünnepi nyomakodás nagy részét, még úgy is, ha az ember nem októberben veszi meg az ajándékokat ( korábban én ilyen elvetemült is voltam :-) )
Még egyszer: nem másokat akartam bosszantani, inkább tippeket adnim, hogy hogyan tudnánk megőrizni a jókedvünket advent idején is :-)