Regisztráció Blogot indítok
Adatok
og-zol

0 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jezsuita bloggerek Mi a zene? 2010.07.23 23:02:00
Ez egy olyan kérdés, amin régóta gondolkodom. Muzsikus családban születtem: apám zongorázott, anyám pedig amatőr operaénekesnő volt. Magam is zongorázgatok, és szeretek zenét hallgatni. Előadásokat is tartottam már zenéről, és a diákjaim reakcióiból tudom, hogy milyen nagy…..
Az Egyházfórum legutóbbi száma (2010/2) Hans Küng német teológusnak 2010. április 12-én kelt “Történelmi Bizalomvesztés” című nyílt levelét közli, amelyet a világ püspökeihez intéz. “Kemény beszéd ez, ki hallgathatja.” Bizonyságul álljon itt pár…..
og-zol 2010.07.07 16:10:17
@Felicitasz: A szivemből szóltál...:D:D:D
Az Egyesült Államokban egy a szerzetesi hivatások alakulásáról készített legfrissebb felmérés azt mutatta ki, hogy újabban azok a szerzetesrendek képesek vonzani érdeklődőket, amelyek a vallásos élet hagyományosabb formáit gyakorolják. Néhányan csodálkoznak ezen, hiszen a…..
og-zol 2010.06.22 13:25:59
@Felicitasz:

Kedves Felicitas. Olvasható valahol a neten "amerikai" egyházi csalódásaidról magyarul valami közelebbi?
Őszinte érdeklődéssel . Og-zol
Jezsuita bloggerek A vágyak embere 2010.06.07 14:10:00
- Apó, olyan sokan mondják, hogy nagy béke és kiegyensúlyozottság sugárzik az arcodon és a magatartásodon? - Én azt gondolom, hogy ez talán azért van, mert mindig a vágyak embere voltam, már fiatal koromban is. - Mit jelent az, hogy vágyak embere vagy? - Mindig van előttem valami,…..
og-zol 2010.06.15 17:38:11
Kedves "Álomfejtő". ha már rákérdeztél, meg kell mondanom őszintén, nem vagyok jártas az egészségügy területén,- csak annyira, amennyire az élet rákényszerített.
Velem történt meg 23 éves koromban, - annyira komolyan vettem a tisztasági parancsot, annyira akartam "tisztán élni" hogy urológiára kerültem, az előző kommentemben leírt tünetekkel. Egy ismerős révén, sikerült egy hívő, baptista urológust találni,- (hogy ne rajtam röhögjön a fél világ.) Ő vizsgált meg, ő írt fel gyógyszereket, és együtt imádkoztunk a kezelés végén.
Lelki tanácsot is adott; mielőbb nősüljek meg. Csak azt nem tudta, azt azért még neki sem volt bátorságom megmondani, hogy számomra a nősülés nem járható út. (mivel meleg vagyok.) Jelen esetben ez mellékes információ, ugyanis a papok ugyanúgy nem nősülhetnek, ha elvhűek.
Kérdésed másik felére hogy a nők hogyan viselik a kényszerű vagy választott cölibátust, csak az élettapasztalatom alapján tudok reflektálni. Általában jobban mint a férfiak,- jobban tudnak szublimálni,- DE: előfordulhatnak náluk is negatív egészségügyi tünetek, valamint (láttam, tapasztaltam) hisztérikus rohamokat, vallási képzelgéseket, patologikus személyiségtorzulásokat.
Hangsúlyozom, nők esetében ezek sokkal elhanyagolhatóbb százalékban fordulnak elő. Mindaz amit itt leírtam, "csak" élettapasztalat, ha valakit részletesebben érdekel a téma, keresse a szakmailag és ideológiailag pártatlan keresztény orvosok, neurológusok, pszichiáterek, stb. állásfoglalását.
Az alábbiakban nagyon nagy együttérzéssel és compassioval, együttszenvedéssel szeretnék beszélni arról, amit „sérült férfiasságnak” is mondhatnék. Csak utalásszerűen hadd említsem az ezen a területen támadó nehézségeket: a homoszexualitást nagyon merész dolog…..
og-zol 2009.12.10 12:14:39
@bajszos:

Kedves "bajszos".

A neten nagyon sok helyen tárgyalják ezt a kérdést, egyet találomra bemásoltam:

Az újszövetség nyelvében, a görögben a bűn szó úgy hangzik, hogy hamartia. Ez eredetileg egy íjászati szakkifejezés volt: a céltábla mellett álló kiáltott fel így, ha a versenyző elvétette a célt. E kifejezés ment át aztán a vallási, majd az erkölcsi szóhasználatba, s ez adja vissza leghűségesebben annak valódi tartalmát. A bűn: céltévesztés.
og-zol 2009.12.10 15:43:13
@bajszos:

Gyorsan hozzáteszem hogy biztosan többféle tartalommal létezik a bűn és nem mind ilyen kis "kedves": "óh, hát célt tévesztettem..." Szóval ez nyilván csak részigazság, vannak más szavak is a bűnre, nyilván más a fordításuk is.
og-zol 2009.12.10 20:34:14
@Felicitasz:

Kedves Felicitasz.

Csodálom a türelmedet, fantasztikusan jó verbális képességedet, (még ha ez írásban is nyilvánul meg), valamint azt a komplex látásmódot, amellyel a dolgokat összefüggéseiben és kellő mélységében szemléled.

Én lehet hogy visszavonulok egy időre. Bár a párbeszéd mindig fontos, teljesen elhagyni nem lehet, de néha ugyan azt érzem mint jabbok, csak ellenkező előjellel.

Ha valakiben nincs meg a belső elfogadásra való hajlam, akkor a kákán is képes csomót keresni.

(Én pedig lehet hogy a fától nem látom, az erdőt.)

Egy utolsó megjegyzés.
Nekem személy szerint semmi bajom a társadalommal,- a társadalomnak van baja velem. (Már akinek)
Ugyan így van az "egyházzal" is. Nem nekem van bajom vele, hanem neki velem, meg sorstársaimmal.
Ez persze nem az egész egyházra és nem minden egyházra vonatkozik, és nem annak minden képviselőjére.

Még egy megjegyzés.
A radikális vallási konzervativizmusról pedig annyit, hogy olyan az, mint a francia forradalom balra tolódása. Végül mindenkit kivégeztek, mert senki nem volt eléggé baloldali.

További jó fórumozást kívánok, áldás békesség, mindenkinek.