Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ptlklszl

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
prem.blog.hu I(nko)mp(e/o)tencia 2012.05.30 18:37:00
 Na, olyan viccesre sikerült a cím, hogy még én se értem. Ki nem szereti a kompetenciamérést? Sokkal jobb, mint hét órát végigülni, meg egyébként is felfrissülést ad a szürke hétköznapok után: egy olyan teszt, amitől az önbecsülésed (önbecsülésem) függ. Ez is csak…..
Na, kérem szépen, megint itt vannak a pszeudo középkor lovagjai, meg az ő problémáik. Arra egy egész hogyvolt kevés lenne, hogy összefoglaljuk az első évados történéseket, nem is tesszük meg, tessék a tagre klikkolni, és egy délelőtt alatt képbe lehet kerülni - ha valaki nem…..
ptlklszl 2012.04.03 19:59:26
Szerintem a fantasynak, mint műfajnak elengedhetetlen sajátja a mágia. Ez legalább akkora klisé, mint a sci-fiben a lézerfegyver. És mivel a mi világunk általános tapasztalatai azt mutatják, hogy a mágia, vagy legalábbis a benne való hit a középkorban kiveszett, más díszletbe helyezni egy fantasyt egészen más kihívás.
Így alakultak ki a műfaji hagyományok: a sci-fi (még ha alternatív világban játszódó űropera is), a mi jövőnk díszletei között, a fantasy (eleve csak alternatív világban létezik) pedig a mi múltunk díszletei között játszódik. Ebbe a kategorizálásba a Harry Potter például nem fér bele, de a magam részéről azt nem is akarom a fantasy körébe sorolni.
Így tehát, érvelésem szempontjából ezzel nem kívánok tovább foglalkozni, a technikai fejlődés elérhető csúcsának a mi kora újkorunkat tartom. (A társadalom szempontjából azonban nem tartom lehetetlennek a modernebb berendezkedések kialakulását sem, tökéletesen elképzelhető szerintem, hogy például Dany fejéből kipattanjon az alkotmányos monarchia, ne adj' isten(ek) a demokrácia gondolata.
A KÖNYVEK INFORMÁCIÓT FELHASZNÁLOM. AKIT EZ A SOROZAT ÉLVEZETÉBEN ESETLEG ZAVARNA, AZ NEM OLVASSA EL!
Tehát: a kikötések mellett a véleményem az, hogy fejlődés igenis van Westeroson (valószínűleg máshol, pl. Essoson is, de erről elég kevés infóm van a 4. könyv végéig). Ez a fejlődés pedig lassul, időnként meg is fordul, aminek oka a mágia kiszorulása a Fellegvár mestereinek közreműködésével. Vegyük akár csak példának a Falat, vagy Viharvég várát, ezeket a könyvek idejében már képtelenek lennének megépíteni. A fejlődés ténye ettől még elvitathatatlan: Az Erdő Gyermekei még városi szerveződés nélkül éltek, abszolút természetközelségben, és obszidiánfegyverekkel harcoltak (meg persze mágiával, lásd a Dorne-i törött kart) Az Elsők bronzfegyverekkel jöttek, megjelent velük a falusi, városi szerveződés, de már nem űzték a mágiát, csak a Gyermekekkel kötött szövetség után részesültek belőle. Az Andalok vas fegyverekkel érkeztek, kialakították a nemességet, és üldözték a mágiát meg a régi isteneket. A régi hagyomány csak Északon maradt fenn. Már valamikor ezek után, de legkorábban ezzel párhuzamosan alakult ki a Valyriai Birodalom, amely a részinformációk alapján számomra egy despotikus rabszolgatartó rendszernek tűnik. A társadalmi feszültség éles volt a sárkányos, mágiahasználó (elnyomó) uralkodó réteg és a bányákban sínylődő rabszolgák között, itt született az Arcnélküliek csoportja is. Valyria végzetét pedig úgy gondolom, hogy valamilyen módon saját maguk idézték elő, vagy a sárkányok, vagy a mágia túlzásba vitelével. A büntetésjellegű pusztulást látszik alátámasztani az is, hogy Westeroson egyenesen tilos, és a szabad városokban se tömeges a rabszolgatartás, és ezzel a felfogással a POV karakterek java része azonosul is.
A dothrakiak egy abszolút ókori/kora középkori felfogású nomád nép, viszonylagos elszigeteltségben élnek, és bár fosztogatásik rettegettek, igazi nagyhatalmi szereppel nem rendelkeznek, márcsak a folyamatos belháborúk miatt sem.

Summa summarum: változás és főként differenciáltság a technikai-társadalmi berendezkedésben jól látszik a sorozatban, és ha lehet hinni a beharangozott irányoknak, itt a Mások kapcsán még Westeros is történelmi változások előtt áll: úgy vallási, mint államszervezeti, vagy utódlási és morális szempontokat figyelembe véve.
ptlklszl 2012.04.04 18:10:58
@Mummin: A 'nameday' valamilyen szinten a születésnap megfelelője, bár lehet, hogy a névadás, születéshez igen közel eső napját érzik alatta. Ezt rengeteg minden alátámasztja: @morbiczer írta: @Yooha: Hat pl. az a kifejezes, hogy "as naked as on his/her nameday" eleg arulkodo.
Ezen felül a magyar szinkronban is elhangzott, bár nem tudom, már hol, de Cattel volt kapcsolatos, hogy: Walder Frey üdvözletét küldi, meg 90. neve napja alkalmából új feleséget akar venni, és asszem meg is hívja az esküvőre. - Ebben a részben láthattad az elkésett Lord Freyt, elég leharcolt állapotban van, tehát sanszosan 90 éves.
ptlklszl 2012.04.04 21:49:40
@Yooha: Rendben, de akkor téged nem lehet meggyőzni. Sőt, azt kell mondanom, egyáltalán nem is kell téged meggyőzni:
Igazad van, a 'nameday' lehet a magyar névnap, lehet a névadás vagy a konkrét születés napja, teljesen mindegy. Egy biztos, onnantól kezdik ezeket számolni, hogy az ember még csecsemő, és évente egy van belőle.
prem.blog.hu Pályaválasztósdi I. 2012.01.13 21:59:00
Komolyan nem tudom. Valahol tovább kéne tanulni, hiszen már megkaptuk a parancsot, hogy nem azért járunk a Premibe, hogy OKJ-s képzésen végezzük. A lehetőségek széles tárháza áll előttem. Ez a baj. Pedig még csak a fakultációkról kellene dönteni...Első ötletem, a…..
prem.blog.hu Sziasztok, és nosza 2011.10.24 17:03:00
Új év, új élet. Mindenkire vonatkozik ez, az egyetemistákra, dolgozókra, gimnazistákra, gyerekekre, meg persze blogokra is, pedig azok nem is személyek. Az elmúlt időszakban nem volt túl nagy látogatottsága az oldalnak, úgyhogy most először is el kéne ezt valakinek olvasnia...…..
A szabályok, mint régen. A számláló 850nél indul. A legtöbb számot beíró blogos BÖGRÉT kap!!!Hajrá emberek...
 ..
Töröltem ezt az egészet a francba, mert "a többieknek azért jobbak a jegyeik mert nem lógnak állandóan a blogon".3 év kemény munkája "lógás a blogon".Köszönöm mindenkinek a segítséget, a kemény munkát, a rengeteg kommentet és a jobbnál jobb cikkeket.Jó…..
ptlklszl 2010.06.20 16:53:16
Végre itt van, megérkezett a várva várt duplapremier. Ennek a duplapremiernek az első "feléről", a Grievous Intriuge-ről már egyébként is lehetett tudni, hogy tele lesz fénykardpárbajokkal - vagy legalább is lesz benne- lesznek benne új jedik (Eeth Koth & Adi Gallia),…..
Bár nem szoktam külön bejegyzést írni, csak mert nézhető egy új epizód, most még is ezt teszem, hogy értesüljetek róla, meg arról is, hogy a Deserter is hamarosan fenn lesz. Emellett ma még feltöltöttem a Weapons Factory-t, és a Legacy of Terror-t is. Illetve a videó méretet…..
Ismét volt egy kisebb (két hetes) szünet, de most megjött a Mikulás bácsi, és elhozta nekünk a Brain Invaders c. epizódot, amely több szempontból is különlegesnek mondható. Igazából már a múltkori rész is rendhagyó volt egy kicsit, elvégre zombik voltak benne. A zombik pedig nem…..
ptlklszl 2009.12.10 10:16:03
@Inzume: Én azért "beléd kötnék"! (Persze ne vedd komolyan)
Inkább csak egy kérdés lenne ehhez az egész illeszkedik-e a sztori-dologhoz: A harmadik részben nem úgy van, hogy amikor Anakin a tanács tagja lesz, akkor Yoda mond valami olyasmit, hogy LOVAG még soha nem volt tanácstag, csak MESTER? Mert ha ugye a sorozat szerint padawanja volt, akkor már jedi mester kéne, h legyen, nem???

és egy kicsit OFF:
ffixer, látom az első évad videóinak egy része már a megauploadról van, de a YV részek nekem nem akarnak elindulni... a vimeon is fent van az egész, esetleg le lehetne cserélni, azok mennek rendesen...